Zvykne vaše dieťa umývať chodbu v bytovke?
Ahojte ľudkovia, mám otázku: Ako doma pomáhajú vaše deti? Poslali by ste ich umyť chodbu ( ak bývate v bytovke) ? Keď ste boli mladí, nikdy vás rodičia neposlali umyť chodbu??
Ja som totiž ako dieťa pravidelne umývala chodbu a nielen ja ale všetky deti z nášho vchodu.
Mne totiž bolo práve totálne vynadané, ako môžem poslať 14ročného syna umyť chodbu..mám tlak asi 200 pretože prišli susedia ( manželský pár asi 75 roční) že chcú najprv so mnou po dobrom predtým ako zvolajú domovú schôdzu kde sa bude prejednávať ako môj syn umýva chodbu..a môj syn si dáva záležať, najprv pozametá, potom poumýva, tak ako keby som to upratovala ja. Ja už neviem či chodia v bielych rukavičkách to po víkendoch kontrolovať po všetkých susedoch či iba po nás ale strašne ma to vytočilo. Očividne nemajú čo iné na robote alebo ja neviem, ja mám tri deti, najmladšie rok a pol, potom dcéra prváčka a syn deviatak takže sa nenudím, môj muž chodí na týždňovky takže keď konečne na víkend pride domov chceme si spraviť aj výlet, nie celý víkend rozmýšlať že treba umývať chodbu. Včera večer sme sa vrátili z výletu, no nie úplne po tme, o nejakej šiestej, ja som išla robiť večeru, potom okúpať deti, malého dať spať a pomedzi to som nachystala metlu, vedro a mop najstaršiemu nech zatiaľ poumýva. Akože koľkokrát som si všimla že niektorí susedia neumývajú vôbec, a práve sa vedľa nás nasťahoval mladý chalan čo už pol roka prerába ale chodbu ešte neumyl a viete si predstaviť ten bordel z prerábania? Ale vždy som to umyla nech sa nám to nevláči to bytu..povedala som to teraz susedom a oni na to veď ale on tu ešte nebýva..jaaj takže špiniť to tu môže aj keď tu nebýva ale umyť už nie?
Mám sto vecí čo by som susedom chcela ísť povedať lebo ma až chveje od zlosti ale nechcem sa rozčúliť ešte viac, najmladší mi spí, tiež mám svoju robotu nie sa tu teraz dve hodiny rozčuľovať, ale keď ich stretnem ešte im svoje poviem
Ja by som ich nechala tu schodzu zvolat, budu za trapnych... Ach jaj takto osoby vedia vyzrat nervy 🙂
Necitala som vsetky prispevky, ale to vazne chce suseda zvolat schodzu kvoli tomu, ze syn umyva chodbu? Wtf? :D toto chce riesit na schodzi.. je ok? By som ju tam pred vsetkymi vysmiala tak, ze uz by nikdy ani na schodzu neprisla.
V nasom vchode mame 12 bytov - 4 poschodia a na kazdom su 3 byty. Kazdy tyzden sa striedame, kazdy umyje chodbu a schody zo svojho poschodia. Na schodzi sme navrhli, aby nam upratovala firma, ale nepreslo to, lebo by sa zdvihol prispevok do fondu oprav o 3-5€ mesacne. Takze umyvame stale takto a je to v pohode, za 15 min to mam umyte. Od susedov bezne umyvaju chodbu 10 a 12 rocne deti a umyju to fakt super. Podla mna deti treba viest k domacim pracam a je super, ze syn ti takto pomaha a ze to urobi precizne.
Susedom povedz, nech sa daju liecit. Akoze preco by syn nemohol vstavat o 6tej a cupitat? Je mi jasne, ze nechodi v drevakoch a nedupe naschval. Oni vo svojom byte levituju? Ak chcu mat ticho, nech idu do domu.
susedka môžem byť rada, že to ten mladý umyje... v bytovom poriadku nie je určený člen rodiny ktorý to má robiť, že to musí robiť žena... keď sme bývali na byte, tak tam chodili 14-ročný ožratý, žúrovali v pivniciach a za výťah chodili močiť... takže môže byť rada akého má slušného suseda, lebo inak jej poviem, že nech si to umýva sama... nikto vás donútiť nemôže...
My máme takých expertov pod sebou. Normálne pani chodí kontrolovať všetky poschodia nenápadko, že kto si ako riadi 🙈 Pred ich bytom linoleum také vyleštené, že už je v ňom skoro diera! Niektorí povýšili kontrolu poriadku vo vchode na zmysel svojho bytia 😂 Inak klobúk dolu, že ti syn toto robí. Snáď budem mať aj ja takto vychované deti raz 👏
Bežne som umývala chodbu a bola som oveľa mladšia ako tvoj syn, vôbec by som sa nad takými rečami netrapila, vôbec sa ani nerozčuľuj, je to úplne zbytočne.
@alissawhite myslím, že to je jedno s druhým a najviac ju hnevá, že ste neumyli v sobotu ako sa má umývať a to, ze to umyl syn je len taký bonus na hádku.
Keď som bývala s našimi, tak umývala vždy domovnicka, ale u svokrovcov sa dodnes striedajú všetky byty a podľa mňa je to tak aj v mnohých iných blokoch. Bežné keď som išla k svokre zmyvali aj deti ich susedov, aj menšie ako 14rocne. Je to cele smiešne. Susedia nech sa pozerajú na to,či je umyté, ak nebude, vtedy nech sa prídu sťažovať. A nech to skúsia dať na schôdzu, by som ich vysmiala raz dva. A ostatné čo tu píšu, že nikdy v živote nezmyvali na chodbe. A doma nezmyvate, a ani vaše deti doma nikdy nezmyvali? Je to tak isto priestor na bývanie ktoré používate ako obývačka či kuchyňa.
@alissawhite keď sme boli so sestrou malé, chodili sme pravidelne na víkend ku babke... a pomahala som jej... mi povedala že tu metličku potom takto spravime a nakoniec zmyjeme... nechcelo sa mi veru nikdy ale bola som na konci vždy rada že som jej pomohla... kvety sme poliali bola aj zabava... nevidim dôvod prečo by tvoj syn nemohol... povedz proste susedom že naj su ticho, vedsa učí samostatnosti a zodpovednosti... že potom by hučali že máš lenive deti že nič nerobia... bo daktori su taki susedia - debili ak tak môžem povedať... chvala bohu že ja som sa s takymi nestretla... :D
@6mia6 no tak ja fakt ani za socíku som toto nezažila ani v jednom paneláku čo sme bývali. Vždy to robila poverená osoba (samozrejme nie zadarmo, ale ani to nebola taká položka, že by to niekoho zruinovalo. A teda je po probléme, robí to niekto, kto chce a má za to plnú zodpovednosť, mňa naháňať nejaká suseda, že je zle umytá dlážka, tak fakt za seba neručím.
U nas to funguje tak, ze kazdy tyzden ma iny sluzbu a nemusi umyvat uplne cely vchod, ale vlastne poschodie a pri vchode, schrankach + vytah. Mam to spravene za pol hodku, rad na nas je cca kazde 3 mesiace, cize sa to da zvladnut, ale tiez mame takych, co ani metlu nevytiahnu a minule som spomenula domovnikovi, ze vo vchode kde byva mama ma dovtedy vonku menovku ten, kto neuprace ( domovnik kazdy tyzden vymeni menovku na spolocnej nastenke ) a verte ci nie, funguje to, sused nad nami nikdy neupratal, no uz mal menovku vonku vyse 2 tyzdnov, tak to spravil, aby nanho kazdy neukazoval.
@alissawhite ja by som na tej schôdzi trvala, nech zvolá, vyrozpráva a potom by som oznámila, že teda od tohto momentu naša domácnosť viac spoločné priestory umývať nebude a dovidenia. Ani si nebudem hľadať za seba náhradu, lebo neverím, že existujú páky ako ma k tomu donútiť. Navrhni normálne platené upratovanie, kľudne to môže byť niekto z domu. Kamoška takto chodí umývať schodiská (tuším tri vchody), raz do týždňa a má za to tuším 120€ mesačne. Takže na toto keď sa všetci zložia tak to je asi taká čiastka, ako minie na vodu a čistiaci prostriedok každý sám.
nevsimaj si ich, su to priblblí dochodcovia, co nevedia co so sebou. Ja som dnes zistila, ze som mala dovcera sluzbu, a co, som si povedala, ze zase som to nestihla 🙂 a zivot ide dalej. Treba im riadne zo srdca povedat, a daju ti pokoj. A ked sa im nepaci, nech to robia sami..
verim ze ta to riadne nasr...dilo.. 😣😣 tiez by som sa nahnevala.. je super, ze tvoj pubertak takto pekne pomaha a chvalim ta, ze si z neho vychovala takeho chalana.. podla mna je to super, sice v bytovke nebyvam a deti mam mladsie ale teda pomahat primerane veku musia a budu aj v buducnosti..
deti maju mat dostatok volneho casu, ALE! maju sa naucit podielat sa na pomoci v domacnosti, rodicia nie su poddani, hoci sa ich tolko stavia do tejto pozicie.. potom z deti co nikdy nic nemusia vyrastu mladi ludia ako je vas sused, co ich ani nenapadne umyt spolocne priestory po prerabke..
Presne, nie aby podporili, že mládež pomáha, tak oni majú problém. Otras
@alissawhite ja by som im povedala ze ani oni vo svojom veku uz poriadne nedokazu umyt- nedovidi na spinu,nezohne sa poriadne k handre.
@alissawhite čože tak starým to vadí? Oni zabudli ako pracovali na poli ako decká či?
Vadí im že máte šikovného syna a ich vnuci sa znižuje akurát tak na počítačové hry?
Vieš čo? To je taká hovadina toto riešiť, že normálny človek sa nad tým iba pousmeje a robí si svoje🤭😜, stoj si za svojim synom, je to tvoj syn, učíš ho dobre, priam úžasné a ver že dnešné pubertiacky niesu tak schopné upratovania ako chlapci! A jasné že sa tu ozvú matky dcer ako makajú🙈😜😂😂, len že ja mám tiež dcéru a upratuje tiež😋😜,
My sme umývali ako deti...samozrejmost
@zara0201 asi dovidí až príliž keď majú zakaždým problém..možno chodia s lupou 😒
Ahoj.Nic si z toho nerob.Ja uz sa neviem dockat dna,kedy vyslem dceru.My ako deti sme to robili bezne a podla mna sme to aj so sestrou rady robili.A na margo pobavenia,ja som v nasom vchode rarita lebo tu umyvaju len muzi😂🤣
A syn mi práve oznámil že umyl chodbu posledný krát, lebo fakt sa snaží, aj ho nasieralo keď sotva umyl, prešli mu po tom robotníci od suseda čo prerába ale nevadí, umyl znovu ale teraz že skončil...super, končím aj ja a teším sa na schôdzu
Dobre robis, ze ho zapajas. A takito dochodci ako mate vy vo vchode su vsade, naozaj nemaju co robit a len riesi druhych. Ja som kedysi liala do vody aj trochu avivaze aby vsetci (este dobrych par dni) vedeli, ze som umyvala. Teraz mame upratovaciu sluzbu, kazdu rodinu to stoji 2eur mesacne navyse a s umyvanim chodby je pokoj.
Ešte aj sneh chodil v zime odhadzovať ani službu sme mať nemuseli, odhadzoval aj za ostatných lebo ho to bavilo..veď dobre, nech sa niekto najme na umývanie chodby a odhrabávanie snehu, veľa ľudom tým ušetria robotu ale som zvedavá či nebudú ako prvý proti tomu že oni si to radšej budú robiť sami
@alissawhite Ja som neumývala a moje decká tiež nebudú máme vo vchode na to ľudí a keby sme nemali umyjem to ja...
Preco nemate upratovaciu sluzbu, ktora by sa platila z fondu oprav? Toto je taky komunisticky prezitok.
Ach to co za susedia ... uricte sa nedajte a povedzte im svoje !! .. ako si môžu nieco take vôbec dovoliť riešiť .. nemáte 15 rokov ste žena s deťmi a rodinou a sprava sa k vam ako k pubertiakom .. takze sup sup zavolať muža a tak to vyriešiť nech sa z toho nespamätajú ;)
@acrobaleno da sa aj cez fond opráv?ale to asi musi niekto schvalit?
Och,ved 14rocny je normalne uz velky chalan a je dobre,ze ho vediete aby vedel aj upratat a zaroven,ze “takato”praca je nielen pre zeny🙏Mne sa tu vazne rozum zastavuje niekedy🤦♀️A verim Vam ze vo Vas vrie aj vo mne by vrelo🙈
@alissawhite Ked som bola dieta, tiez bol u nas v dome rozpis upratovania, kazdy tyzden ina rodina. Ja som tiez ako dieta (a urcite som zacala, ked som mala menej ako 14 rokov) dobrovolne zametala aj umyvala spolocne priestory, ked sme mali “sluzbu”. Susedia ma pochvalili, ked isli okolo - boli normalni 🙂)) Urcite je uplne v poriadku, ked tvoj 14-rocny syn umyva, a myslim si, ze to kludne dokaze urobit dokladnejsie ako dospely, ktory ma kopec dalsich povinnosti. Nerozculuj sa nad susedmi, syna pochval, a nech kludne umyva aj nadalej 😉
@acrobaleno preco prezitok?

ked som byvala s nasimi, tiez mali obyvatelia podelene sluzby na chodbe - vzdy upratovala jedna rodina. Niektori sa nato vyflakli,niektori aspon umyli...ja som bezne pomahala mame. Teraz v nasom panelaku mame zaplatenu upratovacku a mozem Vam povedat,ze teda niekedy to riadne odflakne. Uz bola nato viac-krat upozornena,len ma nejake problemy,tak nechceme byt na nu zli....
ja by som susede navrhla,nech zvola schodzu...neviem ako u Vas,ale u nas ludia vacsinou kaslu na schodze a nechodia....a urcite nie kvoli takej blbosti. Ale nech si ju zvolaju a navrhni,ze nech sa teda skladate a nech to upratuje niekto - ci uz z domu alebo nejaka pani /firma. A viac by som sa s nou o tom asi nebavila. Nemaju co robit,tak kontroluju vsetko a hlavne takych, ktori sa nechaju.