icon

Zvykne vaše dieťa umývať chodbu v bytovke?

alissawhite
10. jún 2019

Ahojte ľudkovia, mám otázku: Ako doma pomáhajú vaše deti? Poslali by ste ich umyť chodbu ( ak bývate v bytovke) ? Keď ste boli mladí, nikdy vás rodičia neposlali umyť chodbu??
Ja som totiž ako dieťa pravidelne umývala chodbu a nielen ja ale všetky deti z nášho vchodu.
Mne totiž bolo práve totálne vynadané, ako môžem poslať 14ročného syna umyť chodbu..mám tlak asi 200 pretože prišli susedia ( manželský pár asi 75 roční) že chcú najprv so mnou po dobrom predtým ako zvolajú domovú schôdzu kde sa bude prejednávať ako môj syn umýva chodbu..a môj syn si dáva záležať, najprv pozametá, potom poumýva, tak ako keby som to upratovala ja. Ja už neviem či chodia v bielych rukavičkách to po víkendoch kontrolovať po všetkých susedoch či iba po nás ale strašne ma to vytočilo. Očividne nemajú čo iné na robote alebo ja neviem, ja mám tri deti, najmladšie rok a pol, potom dcéra prváčka a syn deviatak takže sa nenudím, môj muž chodí na týždňovky takže keď konečne na víkend pride domov chceme si spraviť aj výlet, nie celý víkend rozmýšlať že treba umývať chodbu. Včera večer sme sa vrátili z výletu, no nie úplne po tme, o nejakej šiestej, ja som išla robiť večeru, potom okúpať deti, malého dať spať a pomedzi to som nachystala metlu, vedro a mop najstaršiemu nech zatiaľ poumýva. Akože koľkokrát som si všimla že niektorí susedia neumývajú vôbec, a práve sa vedľa nás nasťahoval mladý chalan čo už pol roka prerába ale chodbu ešte neumyl a viete si predstaviť ten bordel z prerábania? Ale vždy som to umyla nech sa nám to nevláči to bytu..povedala som to teraz susedom a oni na to veď ale on tu ešte nebýva..jaaj takže špiniť to tu môže aj keď tu nebýva ale umyť už nie?
Mám sto vecí čo by som susedom chcela ísť povedať lebo ma až chveje od zlosti ale nechcem sa rozčúliť ešte viac, najmladší mi spí, tiež mám svoju robotu nie sa tu teraz dve hodiny rozčuľovať, ale keď ich stretnem ešte im svoje poviem

simca06022011
10. jún 2019

@alissawhite ale ved nech si zvolavaju schodzu, sa im vysmej do tvare. Povedali aspon konkretne co sa im nepaci? 🙂)) Je to tvoja vec koho posles umyt schody... A k otazke: v detstve sme to aj my robili, teraz aj moja dcera (8r), umyva schody v dome ked nestiham (z bytu sme uz odisli). Nevidim dovod, preco by to nemohol robit syn.
Do mna tiez takto zvykli susedia vyhukovat v byte, ze neumyvame, pritom ja som prva umyvala, vzdy, aj nad ramec "spolocnej" chodby, okna, vytah, vsetko som prebehla kedze susedia starsi, vsetko vzdy take smradlave...mala som tu cest vidiet ako suchaju fliaciky umastenou spongiou, smradlavou, ktora si hadam este komunizmus pamatala :D Proste ja som umyvala ked bola vacsina bytovky prec, cez tyzden, doobeda, aby mi to hned nepobehali vsetci.. tym padom ma nik nevidel :D Neriesila som ich vobec, pvoedala som, ze my sme uz umyvali a vybavena vec. Kvoli tymto hadkam, si zohnali nakoniec upratovaciu firmu u nas to bolo cca 2,50EUR mesacne na byt a prisli raz za tyzden), ani ta sa im niekolkokrat nepacila, pocula som ze uz xykrat ju vymenili, nakolko sledovali na kamere ako upratuju :DDD som sa skoro pocikala od smiechu... ale aspon uz je klud medzi susedmi... proste niekto nema co robit a vymysla. Teraz sa v tej bytovke natahuju kto odhrabe v zime sneh :D
@frantisska toto by mi raz urobili a umyvali by si to sami... nech si zozenu firmu na riadenie

stanulik33
10. jún 2019

Ja by som im po chodbe v týždni keď majú službu rozotrela psie hovno a potom by som jej kibicovala, nech to umyje poriadne, krave starej.

dismonika
10. jún 2019

@alissawhite ahoj, nečítala som ďalšie príspevky, no rozum sa mi zastavuje. Ja som bežne ako dieťa umývala vonkajšiu chodbu a to som bola ešte mladšia ako tvoj syn. Starí ľudia sa často starajú do toho, do čoho ich nieto. Pochybujem, že oni si svoje deti chovali ako v bavlnke, či? Veď deti treba od mala učiť určitým povinnostiam. Čo je zlé na umytí vchodovej chodby 14 ročným chlapcom. Nič. U mňa máš palec hore 😉

nini1010
10. jún 2019

Pane Boze toto je uplne absurdne spravanie dochodcov,ktori nemaju vo na robite.mam 34 rokov a ano vo veku tvojho syna som uz bola plne zapojena do upratovania v domacnosti (so sestrou sme mali podelene izby ktora je za co zodpovedna)a ano aj sme zametali a umyvali chodbu.Na tom nie je nic zle,prave naopak.naucili sme sa poriadok robit aj udrziavat a mama toho mala menej.Urcite lepsie ako dnesne pubertalne decka ktorym matky skacu okolo zadku a potom nie su pripravene do zivota.Sa ti cudujem ze si nechas s prepacenim takto srat na hlavu a znasat vyhrazky ze kvoli tebe zvolaju domovu schodzu.Treba si uvedomit ze tu nejde o slusnost k starsim.To oninstracaju akukolvek sudnost ze sa do vas montuju.Oni nech si riesia svoje upratovanie a kde beru tu drzost riesit taketo kraviny!ved to je uz takmer stredoskolak!alebo kedy vstava tvoje druhe dieta...No ja by som im dala s prvej hned otocku pri dverach.Totalna drzost teda!

sissy27
10. jún 2019

@alissawhite odhadzovať sneh?? toto pokiaľ viem, je už po novom v kompetencii samosprávy a nie domu.
@daren1 aj u nás to ide z fondu opráv. A ako píšem, za 35 rokov som nezažila, že by si to robili susedia svojpomocne, aj za socíku to bola práca konkrétnej poverenej osoby.
@evik159 no aj pre mňa je to prežitok, ja nevidím dôvod prispôsobovať svoje aktivity nejakým núteným prácam. Doma si upratujem kedy sa mi chce / mám čas a kvôli schodisku budem skákať ako niekto druhý zavelí? 😀

romiada
10. jún 2019

@alissawhite nechapem ze 70rocni susedia nemaju ani štipku pochopenia. Su vo veku mojich rodicov, aj deti maju v takom veku asi ako sme my, to znamena ze zazili socializmus kedy bola delba prace takto v panelaku viac bežna. Napr.v bytovke mojich rodicov sme sa vsetci tak navzajom poznali ze proste sa dohodla jarna/jesenna brigada okolo domu a bolo. Pridali sa aj deti a este sme sa aj spolu zabavili. Doteraz si pamatam ako sme leštili sklene vytahove dvere od chrachlov. A teraz by to mnohym ludom prospelo...aby cistili svoje schody, prahy, okolie....mozno by si viac potom vazili poriadok a udrziavali cistotu. Ja v ramci vencenia syna som sa uz neraz vychystala so sackom a rukavicou na ruke zbierat smeti okolo kont.stojiska lebo sa mi nechce pozerat na ten grc okolo a rozfukane smeti. Ludia v bytovkach su prasce a cim dalej tym viac nezodpovedni a nevsimavi aj voci svojmu okoliu.

korunka1
10. jún 2019

@alissawhite škoda, si zďaleka...chcela by som na tej schôdzi byť 😢😅😨😂

wudz
10. jún 2019

A susedia kde ziju? Ja som v 14tich pravidelne robila taketo veci. Mam este male deti (najstarsi bude mat 6) a ked umyvam chodbu, pomahaju mi vsetci - ja zametam velke plochy, oni schody, to iste so zmyvanim. Maju svoje male mopy. A susedovi, ktory preraba, by som povedala, nech aj upratuje. My sme prerabali byt, v ktorom sme nebyvali a kazdy vecer sme prisli zmyt schodisko od 5. poschodia az dolu, nech sa to nerozvlaci. Raz! sme boli odcestovani a robotnici v byte robili, my sme vecer nezmyli a hned na druhy den visel vo vytahu oznam, nech si po sebe pravidelne upratujeme.

barbie17
10. jún 2019

Ja ked som mala tak 13 rokov tiež som umývala chodbu a nikto s tým problém nemal. Ale ked sa naši presťahovali do nového bytu, tak jeden sused zhora povedal mojej mame že či je normálne aby nechala 14 ročného chlapca (môjho brata) umývať chodbu. Že takéto veci niesu pre deti a dokonca sa povyhrážal sociálkou :D :D Mama mu povedala svoje a od vtedy si ústa neotvoril :D

ladyblcha
10. jún 2019

@alissawhite ano, umyvala som ako dieta, niekedy asi ako tvoj syn. By ma na raty brali tiez keby mi toto dakto vytkol 🙈 Na syna mozes byt pysna 🙂

dskjhfdlkdjhl
10. jún 2019

@alissawhite starej pani doporuc, ze strikovanie pomaha na nervy a stary pan nech lusti krizovky, nemusia sledovat, kde sa co suchne a robit bordel za hluposti. Mali by ta pochvalit, ze mladeho vedies k praci.

lubkaurm
10. jún 2019

@alissawhite uplne v pohode!!!! Samozrejme som ako decko umyvala spolocne priestory, nikto sa nad tym nepozastavil. Susedia asi nemaju co robit, tak stuchaju kde sa da. Neriesit. O com im ide? Ze tu chodbu zle umyje alebo ze umyva velke decko? Wtf???

eliska13
10. jún 2019

@alissawhite radšej nech sa na schôdzi rieši prečo sused prerába a neupratuje čo je to za odpoveď, že tam ešte nebýva, ale byť vlastní a špinu robí, takže upratovať ma

asia83
10. jún 2019

@alissawhite Závisť. Proste vám závidia, že máte šikovného syna. Nevšímajte si to, nech váš syn naďalej umýva chodbu a ešte ho nechajte aj zametať pred činžiakom. Nech vidia, závistlivci starí. By som na nich riadne zvýšila hlas. Či má radšej sedieť za počítačom na sociálnych sieťach? Toto musí byť starecká demencia. Inak si to neviem vysvetliť.

sense
10. jún 2019

Podla mna super ze umyva a 14r dieta uz dokaze umyt poriadne...

My ako deti sme umyvali ... a bolo jedno ci v soboru al nedelu.... proste raz za tyzden sa to spravilo a vychafmdzalo to 3x do roka.. a jasne ze velakrat ked si v sobotu rano umyl.tak vecer to yz ako umytr nevyzeralo....

Suseda nema asi co na praci...a by som jrj veru povedala.ved ked nie je spokojna.nech si spravi podla seba...a usetri mi cas...

U nas uprstuje domovnik resp vysava a chodby do garaze s k.pivniciam umyva

mamcotka
10. jún 2019

Čo sa vlastne vôbec do toho starajú? Je umyta? Je.. dovi dopo..

janulka1802
10. jún 2019

Umývala som celé detstvo až pokial som sa neodstahovala chodbu každý druhý víkend a taktiež suterén párkrát v roku teraz už umýva suseda ktorá je za to platená

deti95060810
10. jún 2019

svedkovia sa nudia, nebrala by som ich vážne....isto nemajú doma do čoho pichnúť....však choď pozrieť ako umývajú oni... a tiež ich skritizuj...😉

jancejance
10. jún 2019

@alissawhite tak to je sila toto, ja aj brat sme tiež pomáhali mame, keď sme boli decká a mali sme službu. Ja by som im povedala, že ak sa im to nepáči, tak to nemusím vôbec umývať. A ešte nech sa láskavo starajú o seba. Podľa mňa je super, že syn ti pomáha s upratovaním.

nitka1157
10. jún 2019

@alissawhite co uz susedom nevadi.kiezby sa kazdy staral o seba.u nas sa upratovanie strieda kazdy tyzden ina rodina..na chlapca moxes byt hrda ze si sama a on ti pomaha namiesto toho aby sa flakat vonku v krcme alrbo podobne. Mas ho dobrr vychovaneho.v manzelstve aspon bude pomahat a vedet co vsetko musi zena urobit..vo mne by to tiez vrelo ale raz vybuchnes a povies im svoje 😉

denisah1
10. jún 2019

Ja tiež umyvam spol.priestory asi od 14 ako sme sa prestahovali. Nechapem co je zle na tom ked to umyva 14r chalan. Mozno yo umyje lepsie ako vsetky ostatne tie stare babky. Mne tiez stale pindala ze zle umyvam tak pred jej bytom som to umyla so savom ale tak ze fest odvtedy ani nemrkla ze nieco zle. Aj tak to nikto poriadne neumyva kazdy to len"poolizuje" aby sa nepovedalo. Babky sa asi nudia na dochodku a nemaju co robit tak rypu😶nic si z tobo nerob tu je to tak isto😃😎

radkamikic
10. jún 2019

Umyl? Umyl..susedom by som povedsla nech si najdu iny program, v3d umyvanie schodov nie je tajny raketovy.program Nasa a na najblizsej schodzi poriesit ze ak sa niekomu bepaci treba na to niekoho najat aspon 5eur na byt za tyzden...bude klud...este budu radi ked to mlady umyje ak uz nebudu vladat....boze fakt uz ludom j..e

tykat
10. jún 2019

@alissawhite popravde...som rada ze byvam v dome a nemusim riesit nejake spolocne priestory, o*ikane, pluvance, smeti, spaky, blato, psie chlpy, hovna a co vsetko ludia z vonku nanosia na topankach, prasit rohozky z prizemia lebo "im tam nanosia vsetci". Byvali sme v panelaku kde bolo 8 poschodi a na kazdom 6 bytov. Nikdy ma rodicia neposlali toto umyvat a ani ja by som neposlala svoje deti. Potom som byvala v bytovke 8 posch po 2 byty, to uz bolo lepsie ale aj tak som to umyvala so zaludkom v krku.

sovica
10. jún 2019

Je super, že 14 ročný syn pomáha. Buďte na neho hrdá. A vidieť upratať spoločné schodisko 14 ročného tínedžera je v tejto dobe asi ojedinelý jav. Namiesto toho, aby ho pochválili, aký je šikovný a ako pomáha mame, dostanete ešte vynadané? Zjavne sa ten pár dôchodcov veľmi nudí. Kašlite na to. Ak zvolajú schôdzu, navrhla by som, aby ste si zaplatili ako vchod (bytovka) upratovaciu službu. Bežne to vychádza na mesiac 3-4 € na rodinu (na byt). Žiaden veľký výdavok, nikto nemusí nič robiť a teda sa nemôže ani nikto na nikoho sťažovať.
V bytovom poriadku máte určite napísané, že umývať sa má v sobotu? To si ešte zistite. Lebo to som ešte nevidela. A keď je celá rodina cez víkend odcestovaná, tak čo? Zvyčajne sú služby rozdelené na týždeň a kto v ktorý deň v týždni pozmýva je na uvážení každého. Taktiež nie je nikde napísané, kto má zmývať. Je úplne irelevantné, či to urobíte vy, manžel alebo syn - o tom rozhodujete len vy. Čo sa týka nového nájomníka, akonáhle je majiteľom bytu, má sa podieľať aj na upratovaní. To, že tam ešte reálne nebýva, neznamená, že nemusí upratovať. A ak ešte prerába a narobí "bordel", mal by si za sebou (robotníkmi) pouratovať každý deň. To asi tí dôchodci nedomysleli. Na neho sa mali sťažovať, nie na vás.
Ak bude tá schodza, vôbec by som nedvíhala hlas, ale riešila to s kľudom Angličana. Myslím, že na vašej strane bude väčšina nájomníkov. Držím palce👍🍀

laurita285
10. jún 2019

Ja osobne by som to decku robiť nedala ale aby som to uviedla na správnu mieru ani ja by som to nerobila. Pre mňa je to hnusna práca

tyelde
10. jún 2019

Omg, ja som umývala schodiská aj u tety keď som bola u nich na prázdninách, cca od 8r aj sama.... Sesternica chodila do kostola, ja nie, tak kým bola ona v kostole tak ja som schody zmývala... To by ešte bolo rečí, že cudzie decko umýva... Ale našťastie susedia boli normálni...

andri7
10. jún 2019

Ako dieťa som schody umývala bežne doma i u starej mamy. A určite i mladšia ako 14 ročná.
Predtým sme umývali spolu s mamou, okukala som čo a ako a mala som to raz dva hotové. Nie je to žiadna fyzicky náročná práca.
Milej susede by som s úsmevom oznámila, že rovnako staré deti v dnešnej dobe chodia chlastať, papuľujú rodičom a ktovie čo ešte, ale Ty máš syna zodpovedného a si na neho pyšná.

puklica13
10. jún 2019

@alissawhite ani by ma nehlo prisposobovat sobotny program..a ak syn uspokojivo umyje, absolutne by som neriesila..by som bola zvedava akym "prikazom" to na tej schodzi chcu presadit.. 😀..alebo ci existuje nejake vseobecne zavezne nariadenie na umyvanie chodby 😂😂

veronicka88
10. jún 2019

Mne keď chodil sused vyklopavat - chodba,malý behá a je ho počuť,...vždy som hľadala argument.az raz som sa tak vytočila.mali sme návštevu a chystali sme sa na chodbe do mesta(12.30)a on prišiel klopať že sme hluční!vtedy povedal aj môj muž že by zaliezop do diery.nadychla som sa,a rázne zvýšeným hlasom som mu povedala,že ešte raz mi príde zaklopať zavolám políciu a urán ho za obťažovanie.ak chce platiť výjazd 66eur mne je to fuk.a tresla som mu dverami pred nosom.starej by som povedala nech sa stará o seba a nech sa odsťahuje na lazy do domu.do mňa a mojej rodiny sa obúvať nebude inak volám políciu a nech sa páči nech platí výjazd!mladý nech umýva chodbu,budúca žena sa ti za to že bude prakticky vedieť niečo urobiť veľmi poďakuje!a môžeš byť rada že sa puberťák chytí kopu a metly!juu či ssom sa vytočila:D

alissawhite
autor
10. jún 2019

@sovica Neviem kto určil že v sobotu ale raz som umývala vo štvrtok a prišli mi vynadať prečo vo štvrtok že to sa ešte do konca týžňa zašpiní a budem musieť umývať ešte raz..inak oni tiež neumývajú v sobotu ale vačšinou si vystriehnu taký čas keď sa ľudia vracajú domov z práce aby ich každý videl a každému mohli povedať že im pošliape umyté schody, vačšinou je to až pondelok poobede, mne je lúto že syna uplne demotivovali, neviem či bude ešte ochotný pomáhať, my ho za to samozrejme chválime ale keď mu druhí rozprávajú že je na tom niečo zlé..asi od neho čakajú že bude chodiť fajčiť za vchod a rozhadzovať špaky po sídlisku..lebo oni mali dokonalé dieťa čo nič robiť nemuselo..