icon

Ktorému tlaku v pneumatikách veriť?

26. aug 2026

Dofúkam pneumatiky kompresorom na 2,5 baru, sadnem do auta a po pár kilometroch TPMS ukazuje 2,3. A podobný rozdiel je na všetkých štyroch kolesách. Kompresor je digitálny a nový, takže teraz neviem, podľa čoho ich vlastne správne dofukovať. Ktorý údaj brať ako smerodajný?

moonlight1210
26. aug 2026

@anonym_autor pocas statia a jazdy pneumatiky pracuju. Jednak sa pocas jazdy povolia a roztiahnu, jednak zohreju, jednak sa pocas dlhsej jazdy uz aj zohreje vzduch v nich (aj v zavislosti od pocasia. V horucom pocasi a na slnku sa moze tlak zvysit v nich aj na stojacom aute.). Atd.

Spolu to ma vplyv na vysledny tlak v pneumatikach.

Ale ak ti tlak pravidelne iba klesa, tak skontrolovat ventilky, ci neprepustaju.

anonym_e8bea2
26. aug 2026

Na pumpach je dofukanie vzduchu, skus si overit na nejakej, ci udaj sedi. Chapem, ze by pustala jedna pneu ale styri? Alebo nafukat na 2,8 a ked to klesne a zostane na 2,5, tak ok. Ak naozaj sfukuju, tak servis, nech to prezuju a daju nove ventily.

aalt
26. aug 2026

Teple pneu maju vyssi tlak ako studene (vonkajsia teplota, jazdenie), dolezite je aby bol tlak v doporucenom rozsahu a na rovnakych napravach rovnaky. TPMS by malo byt presne (nemam skusenost), tlakomer na kompresore uz nemusi. Skus este porovnat s inym tlakomerom.
Ja mam maly prenosny tlakomer, tym obehnem kolesa po dofukani, odpustim kolko uznam za vhodne aby bolo rovnako. Auto ma iba nepriame meranie, ktore upozorni pokles (vacsinou uz vyrazny).

euka210
26. aug 2026

@anonym_autor moj ma taku malu rucnu skusacku na tlak a po dofukani kompresorom stale s tymto odmera tlak ci je ok.

slovakboy
26. aug 2026

@anonym_autor kompresor ukazuje tlak pri pumpovaní vzduchu a keď vzduch tečie má zvyčajne v ceste odpory, ktoré tlak na začiatku toku zvyšujú. Preto kompresor obvykle meria vždy trochu viac. Okrem toho kompresory nemajú veľmi presný manometer. A TPMS systém ho tiež nemá presný, ale pomerne presne vie merať jeho pokles. Je skôr zameraný na zmenu tlaku ako na jeho absolútnu hodnotu. Okrem toho aj už spominaná teplota a relaxácia pneumatiky hrá rolu, hoci nie výraznú. Ja by som overil tlak malým ručným nanometrom. Predávajú v mototechnách a na benzinkach. Alebo meračom kompresora na benzinke. Ak tam bude menšia hodnota dofúkaš. Zatiaľ by som ale nedofukoval napríklad na 2,7bar, aby si nejazdili na prehustenych kolesách.

anonym_5fb611
26. aug 2026

@anonym_autor nepotrebujes si po dofukani nakonfigurovat tlak na palubnom pocitaci? Lebo ja to tak mam na Volve. Niekto dokonca musi az s diagnostikou odstranit chybove hlasenie.

anonym_5fb611
26. aug 2026
@anonym_5fb611

@anonym_autor nepotrebujes si po dofukani nakonfigurovat tlak na palubnom pocitaci? Lebo ja to tak mam na Volve. Niekto dokonca musi az s diagnostikou odstranit chybove hlasenie.

@anonym_5fb611 malo tam byt nakalibrovat. Ale vsimla som si, ze pises, ze sa ti to stane az po par km. Tak v tom pripade neviem poradit.