Dali by ste dieťaťu rovnaké meno ako švagor?
Dobrý deň. Máme takú dilemu s mužom. Veľmi sa nám páči meno pre chlapca rovnaké, ako má manželov brat. Ja s tým nie som úplne stotožnená, lebo tým pádom by mali rovnaké meno aj priezvisko. Aký máte na to názor ?
@anonym_1fee64 Take jedinecne meno neexistuje,ze by nikoho ineho nestretol s takym menom. Boze uz nerobte taku dramu z tych mien. Mena sa nedavaju preto,aby bol jediny a jedinecny.
@marca12 veď jasné… ani som sa nechcela nejak dotknúť pani vyššie, ale naozaj keď sa niečo opakuje v tak malej skupinke deti 4 päťkrát tak neviem… ale samozrejme nie každému to asi vadí… ja by som to rozdýchala keby dam take meno tohto typu
Mame to v rodine a je to uplne v pohode. Obcas sa zasmejeme, ked dojde k mylke, o kom sa bavime.
deti by mali rovnaké priezvisko? Tak potom nie.
Iné by bolo keby mali deti rozdielne priezvisko - napr. matky by boli sestry, vtedy áno.
V našej rodine sú rovnaké mená, - Marián, Eva, jozef, Ján... ale každý má iné priezvisko.
U nas sa polovica muzov v rodine vola rovnako, ja by som to meno svojmu dietatu nedala lebo sa mi nepaci, ale on je to v podstate fakt uplne jedno. Vzdy ked sa o niekom z nich bavime, vsetci vieme o kom je rec. A ziadny z nich spolu nikdy ani nebyval, takze k ziadnym neziaducim zamenam nikdy nijak nedochadza. Ak sa vam to meno paci, dajte ho svojmu synovi a viac nad tym nepolemizujte. Vsetci si zvyknu a nikto sa nad tym uz nebude zamyslat, synovi tym nijak zivot nepokazite.
@marca12 veď jasné… ani som sa nechcela nejak dotknúť pani vyššie, ale naozaj keď sa niečo opakuje v tak malej skupinke deti 4 päťkrát tak neviem… ale samozrejme nie každému to asi vadí… ja by som to rozdýchala keby dam take meno tohto typu
@anonym_1fee64 Nedotklo sa ma to len ma trošku zamrzí keď niekto komentuje meno typu, že je otrasné lebo predsta sú to naše deti. A menom dieťaťa si predsa nejdeme nič dokazovať ani sa v ničom predbiehať. Ja tolerujem každého výber mena je sloboda. Čiže či dáš také alebo onaké, miluješ to dieťa ❤️
@anonym_autor nie nedala
@anonym_d55be9 a co ste Habsurgovci? Vsak to je neoriginalna gadžovina
@anonym_1fee64 hej tak hlavne cim.viac Matusov, Simonov, Samov, Adamov, Tomasov a Lukasov, v mene originalnej negadzoviny, a ked zavolas na decko tak sa otoci polka ihriska 😃
@kessica87 tak celkovo to meno Jakubko je podľa mňa otrasné aj to že podľa manžela čo je tvoj manžel nejaký monarch? prečo by sa malo decko volať podľa otca akože ? Alebo nemáte vlastné názory ženy že sa vám páči nejaké meno neverím že tvoj sen bol dat decku meno Jakub .. len ako hovorím presne tak je si novej škôlke štyria Jakubov traja Maxovia a dvaja Leovia. Moje dieťa má nádherné 2 mená podľa slovenského kalendára úplne mimo tohto všetkého ale keďže som trošku známejšia osoba nebudem to meno hovoriť pretože je naozaj jedinečne na celom Slovensku
@anonym_1fee64 tak urciteee - že jedinečne na celom Slovensku 😂😂😂. V niektorej porodnici bol teraz “Boris Elegán” (to sú mena, nie meno&priezvisko) - tak akurat to mi príde dostatočne jedinečne ak je to náhodou ten tvoj 😉
Nedala by som. V muzovej rodine sú 3 bratranci Petrovia, z toho 2 majú ak rovnaké priezvisko a rovnaké meno aj priezvisko ma aj ich ujo. No des. Povie sa Peťo s nikto nevie ktorý 🫣 top bolo keď všetci 3 petrovia s rovnakým priezviskom šli v jednom aute 😅
@anonym_d55be9 a co ste Habsurgovci? Vsak to je neoriginalna gadžovina
@anonym_1fee64 Gadžovina je nasilu predbiehat sa kto da originalnejsie meno. Originalita cloveka nespociva v jeho mene.
Je to vyhoda do buducnosti ked jeden z nich nieco zle vyvedie tak ked si ho niekto vygoogli tak moze povedat ze to on nieje - väcsia sloboda do elektronickej superbuducnosti
No my cakame piate dieta a ak to bude dievca, dam jej meno po sebe a este sa ma aj narodit okolo menin. No a co? Lebo sice u nas v rodine uz budeme tym padom 4 ks s takym menom, ale siroko daleko nepoznam male dievcatko s takym menom. 2 deti nam chodili do roznych tried v skolke, potom v skole, potom sme menili skolu kvoli stahovaniu, ani tam nemaju take meno, ani na dalsej (strednej) skole, ani mladsie deti nemaju v novej skolke taku spoluziacku. Dnes je to uz raritne meno, este tak my, 40+ sa tak volame, lebo to bola "moda" vtedy davat take meno. A viem, ze mi to osomru nasi, ale tak no a? Uz mame 4 originalne, tak nedno moze byt aj nudne po mame... 🤣
Mne sa tak stalo,ze sesternice si dali meno po mojich detoch. V celej sirej rodine tieto mena nikdy neboli na ziadnej strane-ani otcov ani matiek. Akoze,priezvisko maju ine,ale bolo od sesternic mile,ze kazda z nich sa prisla osobne spytat,ci nam to nebude vadit. Akoze,mne to bolo jedno,meno ako meno,babka mala akurat z toho soky,ze bude mat tie iste mena pravnucat,ale zas sme jej povedali,ze sa jej to bude lepsie pamatat a nepomyli sa😄
@anonym_1fee64 Gadžovina je nasilu predbiehat sa kto da originalnejsie meno. Originalita cloveka nespociva v jeho mene.
@domculik Presne toto mi napadlo, že pre mňa je omnoho väčšia "gádžovina" dávať na silu originálne mená, najlepšie 3 a také čo nikto nevie poriadne napísať alebo vysloviť a ešte sa rozčuľovať, keď ho ľudia nevolajú celým menom...
@anonym_1fee64 nechcela si sa dotknúť pani, ale okomentovala si meno jej dieťaťa ako otrasné a zhodnotila, že keď sa meno v rodine opakuje, tak to je gádžovina a vysmiala ich, či sú monarchovia.. ani mne sa osobne nepáči, keď sa dieťa volá po rodičovi, preto by som to ja neurobila, ale naozaj to je na každom... ak sa nechceš druhého dotknúť, tak niekedy je mlčať zlato
Nedala, celkovo sa nedavaju rovnake mena v rodine, je taká povera, že potom jeden z nich umrie. Mamina nevlastná sestra dala bratrancovi rovnake meno ako mám ja (samozrejme bez a na konci) a zomrel ako dieťa na rakovinu. Ešte jeden takýto priklad poznam. Aj keď pre chlapcov sú naozaj nie pekna mena na vyber, ja som vybrala meno až po porode a to ešte aj plánovanom (vyvolavanom), tak skus vybrat ine
@anonym_autor no ja neviem , po prve bolo by mi trapne davat rovnake meno , po druhe mame take v rodine , ze bratranci s rovnakymi menami ( lebo ich tatkovia mali a oni po nich ) vzdy som mala nervy o kom sa rozprava 😃 a po tretie ja mam meno po mame a babke a prababke 🙄a tiez vecne dajme tomu jana mlada , jana stara , jana stredna ...aby sa vedelo oslovit alebo o kom je rec. ..no proste otravne ...my sme dali deckam mena klasik slovenske ...ale keby mi segra zadre ze jej synovi da take iste ...divam sa ci jej neprasi 😒 a to nevravim ze muzova babka dala meno synovi -Michal , ktory ako malicky umrel , a nasledne mala 2 deti dievcata ( mamu mojho muza aj) dalej syna a znova dala mneo Michal a on zase umrel ako 2 mesacne babatko 😔potom mala este dalsie 2 deti
@anonym_1fee64 Take jedinecne meno neexistuje,ze by nikoho ineho nestretol s takym menom. Boze uz nerobte taku dramu z tych mien. Mena sa nedavaju preto,aby bol jediny a jedinecny.
@marca12 existuju take mena- ja aj moj surodenec mame take (mame obycajne slovenske mena) a sme jediny na sk s takymto menom, moje deti tiez maju take mena a su siroko daleko jedine, kombinacie prve+druhe meno tiez jedine. A v rodine s inym priezviskom su tiez niektori, ktori vdaka dobrej kombinacii prve+ druhe meno su jediny. Zase netreba zhadzovat opacny nazor, ak to niekto tak chce...
@anonym_autor ak je to meno pre teba tak výnimočné a krásne daj. Nemôžeš predsa za to, že si bola neskôr tehotná. Tvoj syn bude mať vlastný život, v 16 možno vyletí na internát a nikto ani nebude v inom meste chyrovať, ktorý , a od koho. Ja poznám v jednej rodine 6 Jánov a žiadny problém
@marca12 tak ja napríklad poznám také mená. Napríklad Lukrécia, Antónia, Vivien, Ria, Bartolomej, Emmanuel, Julián, Jordán. To nie sú mená bežnej triedy v škole ako Jakub, Samuel a Oliver.
@anonym_autor neriešim, dala som to ktoré sa mi páčilo - Michaela - bola aj pred nami v rodine, aj po nás v rodine, dokonca aj vnučka sa tak volá a majú aj rovnaké priezvisko.. Všetci vedia o ktorú Mišku v rodine ide.
@marca12 presne, nechapem preco si zakladaju ludia na jedinecnosti, prave naopak ked je vela Jakubov - znamena to ze je to oblubene meno a vacsine sa paci.
Kamoska dala nie caste meno a ked sa dozvedela ze vedla v dedine je dieta v skolke rovnake meno priezvisko normalne bola nahnevana. 😄
@marca12 presne, nechapem preco si zakladaju ludia na jedinecnosti, prave naopak ked je vela Jakubov - znamena to ze je to oblubene meno a vacsine sa paci.
Kamoska dala nie caste meno a ked sa dozvedela ze vedla v dedine je dieta v skolke rovnake meno priezvisko normalne bola nahnevana. 😄
@natalka13 To si dva odlišné prípady, dať niekomu meno Jakub hoci o 3 vchody je druhý a v škôlke bude mať dvoch menovcov je ok. Ale v rodine je to o rešpektovaní individuality aj. Proste ak dá sestra meno Jakub synovi, nedám aj ja svojmu budúcemu synovi, nech proste rešpektujem ich jedinečnosť v rodine. To je podobné ako keby mám stužkovú spolužiačka vie aké šaty som si vybrala a ona si vyberie rovnaké, no nie je to príjemné. A zase iná vec je dávanie mien po priamych starších príbuzných, že otec bol Peter a je aj syn aj vnuk, to je znak úcty k tým starším na ich počesť, ale nie je to znak úcty ak dvaja bratranci sa rovnako volajú...

@anonym_autor toľko originálnych pekných slovenských mien a napriek tomu budú tí ľudia dávať tie isté dookola Jakubko Samko Noel Max Leo … vsak preboha otvor kalendar a najdi nieco zaujimave. Ani po švagrovi ani po nikom …Jedinečného človeka porodíš a dáš mu meno ktoré bude mať škole v škôlke ďalších 5 v triede ….