icon

Dieťaťu som dala nevhodné meno

20. apr 2023

Dobrý den, neviem čo si počať. Chcela by som to skúsiť čo najjednoduchšie popísať. S muzom sme zidia. Cely život som mala vybraté meno ktorého pôvod je väčšine ľudí okamžite jasný.muz nesúhlasil úplne ale nechcel sa hádať.Syn má nastúpiť do skolky od septembra a muz do mna dobiedza že som urobila obrovskú chybu. Dala vlastnemu dieťaťu terč na čelo a podobne reči. Ci nevidím ako eskalujú nálady v spoločnosti a ludia mu budu môcť chcieť ublížiť. Som z toho hrozne nešťastná. Neviem či ma nahlodal muz alebo tomu verím už aj ja. Hlavne keď vidím správy stúpajúce preferencie mazureka Kotlebu nenávistne tik toky. Desim sa zápisu do skolky. Ďalej ak ho budú kontrolovať biletári na diskotéke a ukáže OP no neviem. Myslite že som spravila chýbu? Neviem si predstaviť teraz meniť meno alebo zmeniť ho len papierovo? Alebo má muz len zbytočne zneistil?

katuskamala1
20. apr 2023

Ahoj. Kamoska ma Nathaniela a nie je zidovka ale pravoslavna 🙂 nikdy nemali ziaden problem.

mikadooo
20. apr 2023

Mená sa už minimálne nejakých 50 rokov dávajú mirnix dirnix, nepoznám nikoho, kto by meno spájal s náboženstvom. My sme kresťania a máme pohanské mená, židovské aj kresťanské. Naozaj NIKTO to ešte nepriradil k tomu, že by si myslel, že sme pohania/židia/kresťania. Vám už niekto niekde povedal, že aaaa, malý je Nathaniel, vy ste určite židia?

betulinka1
20. apr 2023

Ma krasne meno. Teraz je tolko roznych mien, ze nikto neriesi ci je židovské alebo albánske alebo ake. Tak to neries ani ty.

muchotrafka298
20. apr 2023

3/4 "beznych" mien ma hebrejsky povod, takze vobec nie je podla mna dovod na paniku. Vela ludi dava mena,ktore sa im pacia alebo maju pre nich nejaky vyznam /po predkoch a pod,/ a netusia ani, ze je to meno hebrejske, perzske alebo ake. Proste bezne meno u nas je Nathaniel podla mna. Absolutne by ma nenapadlo toto riesit, ze syn ma zidovske meno a kazdy to urcite bude vediet a robit mu zle. Ja mam tiez meno povodne z hebrejciny, viem ho aj hebrejsky napisat ale som uplne obycajna slovenska zena.

danik1505
20. apr 2023

My máme škole 3 Natanielov. Úplne normálne pekné meno 👍

vanilka83
20. apr 2023

Nádherné meno aj kamarátka ho dala synovi a nie sú židia a ani netušila ze je židovské takže vážne sa vôbec nemusíte báť, by som povedala ze teraz je aj dosť moderne to meno Nathan,Nathaniel a stredné meno nik nepoužíva v bežnom styku. Ľudia nežidia nemajú ani páru aké sú židovské mena a co znamenajú,ver mi.

kukuk29
20. apr 2023

ja by som len chcela vediet kto z dnesnej mladeze riesi odkial je povod mena 🙈 ved vacsina ani nevie ze zidia este existuju ...staci sa pozriet na dnesnu mladez 🤔🥺

rebrambora
20. apr 2023

Nadherne mena ❤️ a stredne sa predsa v beznom zivote nepouziva.
Nechapem ale, preco sa hanbite za svoj pôvod?

guiseppinka
20. apr 2023

@lamonita ano, mam kolegu adolfa a jeho brat je alois... Je to uz starsi pan, vekovo by som tipla niekde 55. Ale nama som odvahu sa ho spytat na jeho zivot s tymto mwnom. A este podotykam, sme v rakusku...
A mame tam take mena, ze az... Z tych par donut racnici, ishak neviem aky, mohammed, abdullah, wolfram,... Vsetko pani v rokoch...

muchotrafka298
20. apr 2023

@kukuk29 no toto si presne trafila...podla mna keby vedeli ti rozni "narodovci, pravi Slovaci",ze ich mena maju zidovsky povod, tak skolabuju na Slovensku matriky od tolkych ziadosti na zmenu mena 😂

jamimo
20. apr 2023

Podľa mňa si neurobila chybu... Mnohí slováci dali svojim potomkom meno, ktoré majú hebrejský (židovský) pôvod a budú sa hrdo biť do pŕs, že tradičné slovenské 😄... Ja sama by som dala dcére meno Ester, viem, aký pôvod meno má a ani by ma nenapadlo, že som spravila chybu. Kolegyňa má Nathana a podľa mňa ani netuší, že je židovské. No a biletári na diskotéke? Nikdy som to nezažila a nemyslím si, že by meno bol problém. Apropó, mentálnych atlétov stretávam všade, ich primitívny prejav nieje len o menách a priezviskách...
PS: poznám mnoho ľudí židovského pôvodu a volajú sa menom Michal, Marek, Tomáš, Barbora, Jana.... dokonca aj priezviská majú také "obyčajné", a sú to fajn ľudia...Meno, priezvisko, pôvod ešte nerobí z človeka, človeka. MK a jeho priaznivci mentálne nesiahajú ľuďom židovského (aj každého iného pôvodu na svete) ani po päty, tobôž nie členky. Mier, je ho vo svete málo...

elmivelmi
20. apr 2023

pekne meno,vynimocne,

olivia1425
20. apr 2023

Dala si nádherné meno, moja dcéra má tiež 2 používame iba prvé.nikdy mi nenapadlo zamýšľať sa nad pôvodom mena veď teraz je moderné všetko zahraničné...a kedy si videla tie mená v našej škôlke 😆🤭 vôbec si nad tým nelám hlavu 😉

jamimo
20. apr 2023

@pandusica krásne mená ste dali dcéram... ale vidíš, sama píšeš, že ľudia hneď majú pripomienku, že židovské mená. Nechápem tie myšlienkové pochody....Keby ľudská hlúposť kvitla, tak tu žijeme v Rajskej záhrade. Fakt, stále viac a viac sa potvrdzuje: Homo homini lupus. Plautus.

barbora1992
20. apr 2023

Nataniel je v dnešnej dobe úplne bežné, frekventované meno a nikto už v dnešnej dobe nebude riešiť pôvod mena. Dokonca poznám aj dvojročného chlapčeka s menom Levi a pritom jeho rodičia nie sú Židia. Chápem, že máš obavy, ale podľa mňa zbytočne. Mená sú dnes tak rozmanité, že nikoho nenapadne spájať meno v dnešnej dobe s vierou Mimochodom, ja mám syna Adama a nie som Židovka. Tvoj syn má krásne meno a skôr by som sa zamerala na to, aby neskôr vedel, že sa za svoju vieru nemá dôvod hanbiť. Určite mu meno ponechaj, je krásne.
Mne osobne to príde tak, že manžel zrejme nebol úplne stotožnený s výberom mena a týmito rečami Ťa chce nenápadne presvedčiť, aby si synovi zmenila meno.

kitycat
20. apr 2023

@pribinak mmm Lievance 🤣

@anonym syn ma krasne meno. Mne sa dokonca Levi paci este viac ako Nataniel. Pisem si na zoznam mien pre seba

trgypadl
20. apr 2023

Ahoj, ak Ta mozem upokojit, aj my mame Nataniela, ani by mi nenapadla taka myslienka ako Tvojmu manzelovi, snad si stoji za tym preco tak svojho syna pomenoval. Syn by mozno skor trpel, ak by si meno zmenila i ked nevidim ziaden dovod. Ak si ludia chcu nieco nájsť, najdu si... A meno bude ten najmensi problem... Pozdravujem synceka💞

lalenka33
20. apr 2023

Krásne meno a úplne zbytočne stresuješ. Toto meno dnes fakt dáva veľa ľudí. Veľmi veľa detí má židovské mená a pritom rodičia niesú židia. Skôr by bol terčom posmechu detí keby sa volal Bonifác, Sevác, Joachim alebo nejaký José Fernando či Chuan.
A inak fakt si nemyslím, že hlupáci ako Kotleba a Mazurek, ktorý majú IQ=0 dokážu identifikovať vieru na základe mena. To nevedia ani bežní ľudia, nie títo vymetenci. A teda neviem, ako ty, ale ja som sa ešte v živote nestretla s tým, aby vyhadzovači kdekoľvek v bare riešili niekoho meno pokiaľ sa zrovna nevolá Esmeralda. Aj to sa maximálne zasmejú.

abbey1
20. apr 2023

Prosím ťa, kde žijete, keď má manžel takéto myšlienky?

autor
20. apr 2023

@abbey1 žijeme v hlavnom meste kde nedávno vystrielal jeden muz členov lbtgq komunity a vo svojim manifeste zverejnil nenávisť voci zidom a dokázateľne sledoval pohyb pred židovskou obcou v starom meste kde však mal zťaženy prístup. Takze asi tak.

babulkomale
20. apr 2023

Ludia vseobecne malo citaju, takze ani len netusia ze vacsina mien je zidovskeho, greckeho alebo latinskeho povodu.
Povazuju niektore mena za slovenske 😃
Šošanah - Zuzana ( lotos) Channa - Anna, Hana ( milá)
Samuel - meno bozie, bohom vyslysany
Sitareh - Ester ( hviezda).
Vidis aj tu, Nataniel Levi uplne jasne zidovske mena a niektori ludia vobec netusia.
Mozes byt kludna.

babulkomale
20. apr 2023

@lalenka33 nema Kotleba dve vysoke skoly? Lebo bez ohladu na charakter cloveka alebo bez toho ze by sme ho poznali sa tento fakt tu na MK spaja s vysokou inteligenciou, skvelou karierou a tak dalej.

lalenka33
20. apr 2023

@babulkomale toto úprimne netuším, ale tento fenomén, že človek s VŠ je niečo viac som si všimla aj mimo MK. Pritom poznám xy ľudí len s učnovkou, ktorí schovajú PhDr. Mgr. do vrecka.

adkalu
20. apr 2023

Bud pokojná v škole sme už zopár Natanielov mali, neboli židia a zhodli sa, ze je to krásne meno. Popravde podľa Tvojho opisu som čakala čosi strašne. Upokoj sa, raz si si zvolila, vieš preco, vychádza z vašich tradícií a navyše je to veľmi pekne meno. Užívajte si a neriešte nepodstatné veci💝

som_realistka
20. apr 2023

Nathaniel, nie je to niečo ako "požehnaný"? Nathaniel je krásne meno a Levi nemusíte v bežnom styku používať.

kate_cs
20. apr 2023

K tomu menu. Naozaj si myslíš, že nejaké holohlavé tupelo typu Mazurek by pochopil pôvod mena tvojho dieťaťa? Aj keby ho mal tvoj syn napísané na čele, tieto gorily by to ťažko pochopili. Je to krásne meno a celkovo veľa ľudí dáva mená židovského pôvodu a ani to možno netušia. Všetky tie Ester, Sáry, Ráchel…
My máme napríklad čisto maďarské priezvisko, hoci neviem po maďarsky ani slovo. Švagriná ma nahovarala zmeniť priezvisko aby niekto neubližoval mojim deťom. Ani mi to nenapadlo. Nebudem pred takýmito ľudmi cúvať.

euka210
20. apr 2023

Ved v pohode meno...Natanielov, Natanaelov je teraz dost, ziadne vytrcajuce meno. A Levi je druhe, tym ho nikto volat nebude. Len muz Ta strasi zbytocne.
My mame Emanuela a v pohode okolie, na skole su uz zrazu dvaja 😁 a tiez som vychadzala pri nom z Biblie.

biela_sova
20. apr 2023

Ahoj, ja mam priezvisko po mame podobne ako Tvoj maly po dedkovi. Zalezalo mi, aby ostalo mu popri manzelovom priezvisku. Aj ked aj ja som sa zamyslala nad tym istym, co vy s manzelom. To priezvisko budi vsade pozornost, zijem s nim uz 37rokov. Nenastala ziadna situacia, kde by sa ma v novom prostredi (skolka, skola, urady, lekari, cestovne kancelarie) nepytali ludia, odkial to priezvisko pochadza. Zvacsa tipuju arabske krajiny. Stale sa mozte vyhovorit, ze dedo bol Talian. Ked chcem mat pokoj, odvetim takto. Drzim paste😊

lilope
21. apr 2023

A čo s tým majú politici? 🤔 Ste viac než paranoidní. Pôvodom židovské meno má pomaly každé druhé tretie dieťa a ani o tom nemusia vedieť, pričom vôbec nemusí byť Žid, väčšinou ani nie je. O iné veci sa treba báť, nie o toto.

juliet86
21. apr 2023

Skor ttrba pracovat so strachmi tvojhi manzela ako so zmenou mena... Debilov stretnut mozete vzdy... Na mojhi priatela parkrat utocili v puberte lebo mal dlhsie cierne vlasy a vyzeral trochu alternativne... vies ci myslim? normalni ludia toto riesit nebudu. tiez s nami chodil na cvicenie Levi. mama ho volala Levik a prislo mi to cutr funny. absolutne som sa nezamyslala ci a aky maju povod. mrzi ma ze sa necitite bezpecne
ak ta to upokoji tak ani v norsku druhy breivik nebol
drz sa