Je možné dať dieťaťu netypické meno na Slovensku?
Ahojte, nepýtam sa pre seba, ale kvôli kamarátke🙂 čakajú s manželom dievčatko a obom sa im páčia nie veľmi typické slovenské mena. Aktuálne vyberajú mena ako Fabiola alebo Soleil. Chcela by vedieť, či ste tu na Slovensku niekedy počuli niektoré z týchto mien alebo podobné mená 🤷🏼♀️
Ja dieťa nemám, ale zaujíma ma, či je vôbec na Slovensku možné pomenovať dieťa akýmkoľvek menom ? Nie sú na to nejaké obmedzenia?
Veľa všelijakých mien som zažila, také čo mi najviac utkveli v pamäti: Erin, Aurélia, Fiona, Rita, Vesna, Lorelein, Lesana. To len tak narýchlo. A áno tu Auréliu sme volali pekne celým menom😉. Ja v žiadnom mene problém nevidím, ani nemám pocit, že by niekto niekoho kvôli menu šikanoval. Viac s menami a s tým ako ich vyslovovať alebo ich komoliť majú dospelí ako deti. Moje deti majú podľa mňa jednoduché mená, nie úplne tradičné. Moja suseda všetky tri volá inak, ale ja to neriešim. Ani tie divné skomoleniny. Okruh ľudí, ktorí ich pozná ich volá normálne.
@darovanie 🩵 toto je taký pekný komentár a úplne súhlasím so všetkým, čo je v ňom napísané😃
Pokial si anonym, tak sa neda ani odpovedat na tvoje prispevky, ak ho niekto chce adresovat len tebe. Tiez nemozes davat lajky, lebo nie si. No akoze si, ale proste nemas nick, tak to ten system nevie dat.
@muchotrafka298 hej už chápem 🤷🏼♀️🤷🏼♀️ nevadí no..budem vedieť do budúcna
Ja by som k tomuto povedala len tolko, ze tak ako nepochopia niektore zeny tie netradicne, ultramoderne mena, nemaju pochopenie ine zeny pre klasicke mena.. Neviem ci ste niekedy citali tuto diskusie ohladne mien, ale aj na klasicke, bezne pouzivane mena tu vedia davat zeny hrozne komenty..
@karolinakr_ba a v podobnom duchu vychovávajú svoje deti, takže vďaka ním takéto šikanovanie existuje - nechápem toto zmýšľanie údajne dospelých žien.
Poznám Fabiolu, moja bývalá kolegyňa.
Nikto sa nad jej krstným menom nepozastavoval.
Hlavne povedz kamaratke, nech si ide svoje. A neposlucha rady inych, ze co sa ma a co nema. Poznam osobu, ktora sa vydala za muza, ktoreho priezvisko je hovorovy vyraz na urcity zvieraci vykal (ja som to vobec nevedela, doslo mi normalne, povedal mi to kolega z toho regionu, co toto narecie ovladal). Nie,toto nie je ziadna sranda. A ona chcela k tomuto priezvisku skutocne velmi netradicne slovenske meno, ale velmi netradicne, ktore sa dokonca s tymto priezviskom aj doplna. A nakoniec ustupila rodine, lebo mala take stresy, ze si myslela ze potrati. Ma viac deti a pri kazdom to takto bolo. Ze ona chcela nejake mena s muzom a rodina nie, natlak, psycho uplne. A pritom chcela u tych ostatnych bezne mena, povedzme v skupine biblickych.
ja poznám ladu aj venušu…
Hlavne povedz kamaratke, nech si ide svoje. A neposlucha rady inych, ze co sa ma a co nema. Poznam osobu, ktora sa vydala za muza, ktoreho priezvisko je hovorovy vyraz na urcity zvieraci vykal (ja som to vobec nevedela, doslo mi normalne, povedal mi to kolega z toho regionu, co toto narecie ovladal). Nie,toto nie je ziadna sranda. A ona chcela k tomuto priezvisku skutocne velmi netradicne slovenske meno, ale velmi netradicne, ktore sa dokonca s tymto priezviskom aj doplna. A nakoniec ustupila rodine, lebo mala take stresy, ze si myslela ze potrati. Ma viac deti a pri kazdom to takto bolo. Ze ona chcela nejake mena s muzom a rodina nie, natlak, psycho uplne. A pritom chcela u tych ostatnych bezne mena, povedzme v skupine biblickych.
@muchotrafka298 aké meno to bolo, normálne záhada 😲
@muchotrafka298 aké meno to bolo, normálne záhada 😲
@biba_18 v auguste ma meniny, nechcem to sem uplne pisat. Ale mne urvalo dekel, ked mojej kamoske povedala babka, ze jej syn sa nemoze volat Jakub, lebo to znamena druhorodeny a on sa narodi prvy...Nesmej sa.
Soleil neznamená slnko či čo ? Nedávala by som také meno ktoré sa v inom jazyku používa ako slovo v bežnej reči.
Fabiola znie tak taliansky, znie to pekne. Ja by som určite nedala také mená na Slovensku.
@estellas naozaj? Lebo takých mien čo sa v inom jazyku bežne používajú je pokokos a bežne sa používajú aj na Slovensku a nikto sa nad tým nepozastavuje. Napr. Viktor/ Viktória, Viera, Olivia, Lily, Max(imilian), Leo, Marina, Sofia, …
Autorka, mena sú fajn ak sa páčia rodičom.. k tomu sa nebudem vyjadrovať.. ale my máme tiež netradičné meno..resp.tradicne je aj v kalendári ale dcerine sa píše ako v zahraničí. Pani na matrike sa pýtala, v ktorej krajine sa meno používa tak sme povedali ze vo Francúzku, možno nemecku..a keďže mame aj zahraničné priezvisko tak pani napísalado knihy, že ma dcérka národnosť nemecku 🙈 vraveli sme, že nie, že sme Slováci ale ona, ze musí pretože to je zahraničné meno. Takže takúto skúsenosť mam ja.
@muchotrafka298 Ja po skúsenostiach pri prvej dcére a pritom ako som vždy počúvala ako ľudia na každé meno niečo mali, som si ďalšie dve mená nechala pre seba. Dozvedeli sa ich všetci až s oznámením o narodení a mierami😉Tak či tak, mi moja mama povedala, že môjho syna menom volať nebude. Vydržalo jej to asi týždeň. Úplne v pohode si zvykla. Proste vždy sa nájde niekto, kto bude očami prevracať, netreba sa okolím vôbec nechať odradiť.
Ja som pocula o dievcati menom "Jitrní záře". Bol o tom natoceny film. Skutocny pribeh o tom, ako byt silou mocou vynimocny sa nemusi stotoznovat s predstavami deti. Dcera jej to originalne meno, ked vyrastla, vykricala a premenovala sa.
@iwesska Ale ta Jitrní záře nebola na matrike registrovana, nie? Ona rodila doma a o tom bol ten film, ze urady sa tvarili, ze neexistuje. Ja som.videla este taky dokument, ze zena porodila doma na kopaniciach 4 deti a ze "bola poladovica, nechcelo sa nam na matriku, tak ako 7rocny konecne ma svoj rodny list'. Uplne zili mimo system 😃 mna to celkom fascinuje...
@muchotrafka298 Ja po skúsenostiach pri prvej dcére a pritom ako som vždy počúvala ako ľudia na každé meno niečo mali, som si ďalšie dve mená nechala pre seba. Dozvedeli sa ich všetci až s oznámením o narodení a mierami😉Tak či tak, mi moja mama povedala, že môjho syna menom volať nebude. Vydržalo jej to asi týždeň. Úplne v pohode si zvykla. Proste vždy sa nájde niekto, kto bude očami prevracať, netreba sa okolím vôbec nechať odradiť.
@darovanie Inak to je dobra taktika. My sme pri prvych troch detoch povedali dopredu a cela rodina sa nam k tomu vyjadrovala, chcela nam to vybrate meno menit a pod., pritom sme nevybrali ziadnu divocinu. Pri stvrtom dietati sme naozaj az do konca nevedeli, tak sme vsetkym uprimne hovorili, ze nevieme a to bolo najlepsie...
@iwesska Ale ta Jitrní záře nebola na matrike registrovana, nie? Ona rodila doma a o tom bol ten film, ze urady sa tvarili, ze neexistuje. Ja som.videla este taky dokument, ze zena porodila doma na kopaniciach 4 deti a ze "bola poladovica, nechcelo sa nam na matriku, tak ako 7rocny konecne ma svoj rodny list'. Uplne zili mimo system 😃 mna to celkom fascinuje...
@basska_b Takto prišiel na svet aj môj oco. Narodil sa na lazoch, starká sa vrátila s kravami, umývala sa, porodila. Dieťa obriadila a keďže bolo veľa práce a oni museli ďaleko do okresného mesta na matriku, išli ho zapísať asi až po 3 týždňoch. Jeho otec mal takto posunutý dátum narodenia asi o 2 týždne dozadu, lebo ho išli zapísať tiež dosť neskoro, tak aby to nevyzeralo ešte horšie😆Ale po 7 rokoch to nebolo, zase snaha tam bola, len to nebola hneď priorita.
@basska_b No aby jej vystavili rodny list,museli ju premenovat - tusim Viktorie dostala kvoli uradom meno. Ale aj tak bola pre nich stale Jitřenka. A koncilo to tym,ze chcela byt ako ostatne deti,odisla od nich z domaceho vzdelavania na strednu a mame zakazala,aby ju na verejnosti oslovovala Jitřenka. Pochopitelne...Minule som pocula ako otec volal na chlapca "Bonifacko pod". Tiez mi hned hlavou prebehlo "chudak chlapec"🙈.
@basska_b Takto prišiel na svet aj môj oco. Narodil sa na lazoch, starká sa vrátila s kravami, umývala sa, porodila. Dieťa obriadila a keďže bolo veľa práce a oni museli ďaleko do okresného mesta na matriku, išli ho zapísať asi až po 3 týždňoch. Jeho otec mal takto posunutý dátum narodenia asi o 2 týždne dozadu, lebo ho išli zapísať tiež dosť neskoro, tak aby to nevyzeralo ešte horšie😆Ale po 7 rokoch to nebolo, zase snaha tam bola, len to nebola hneď priorita.
@darovanie To je naozaj netradicny priebeh narodenia, kamoska mi rozpravala, ako prisla na svet jej babka z Oravy, ako osme dieta v poradi... Prababka prisla z pola, prilozila do pece a zrazu z nej vypadlo dieta v plodovom vaku na zem 🙏🏻🙏🏻 to znie az neuveritelne
pretoze to vyzera divne, ked sa niekto vola Fabiola Novakova. Cela tato moda extravagantnyxh mien je divna...
Obaja žili cca 10r v USA, tam zrejme počuli všetky možné mená, asi sa nechali inšpirovaĺť 🤷🏼♀️ aktuálne sú na Slovensku, či plánujú vychovávať dcéru tu ešte nevedia. Podla niektorých komentov teda asi na Slovensku stále prevládajú 50 roky a tradične mená. Ako vidím 😃 akože mne osobne sa tradične mena tiež úplne nepáčia a mám pocit že mladšia generácia si vyberá modernejšie mená.
Ak by som mala vybrať meno pre dieťa ja, určite tiež lovím medzi menej používanými, keďže pracujem na mieste, kde denne stretnem desiatky rodín s deťmi a nieje nič otravnejšie, keď každá druha rodina kričí na svoju dcéru Sofia alebo Olivka 🫣🫣🫣sice tie mena všetci poznáme, sú bežne používané, ba až prepoužívané😃 a strašne otrepané 🤷🏼♀️ ale ako som už raz pisala 100 ľudí 100 chuti
@anonym_autor nech sa volajú ako chcú hlavne nech si zdravé.Ludom sa stále bude niečo nepacit.Clovek je tvor nespokojný.
To dieťa neznášajú už pred narodením? Rovno nech sa vola Kleopatra chúďa malé
@simona19871216 tak myslím si ze oveľa lepšie dat "cudzie" mena než Jozef ,Karol ,Dušan ,Henrieta , Hortenzia 🤣 a pod..
Psovi nič pes je tu
@muchotrafka298 hej už chápem 🤷🏼♀️🤷🏼♀️ nevadí no..budem vedieť do budúcna
@anonym_autor Soleil môže byť, to je také známejšie

Pokial si anonym, tak sa neda ani odpovedat na tvoje prispevky, ak ho niekto chce adresovat len tebe. Tiez nemozes davat lajky, lebo nie si. No akoze si, ale proste nemas nick, tak to ten system nevie dat.