icon

Rešpektujete, ak si rodičia neželajú zdrobňovať meno?

30. dec 2024

Respektujete ak si rodicia nezelaju zdrobnovat meno dietata? A ak napriek tomu zdrobnujete, preco to robite?

nini1978
30. dec 2024

@biba_18 tak narazas asi na to,že ked skrátenie,tak malo byt “sylve”
Ale ani mne to nepripadá ako zdrobnenina v tomto prípade
(Sylvo)
To ako v prípade sebastian -keď ho volajú Sebi, zníe to tak detsky
Keď Seba- berie sa to ako skrátenie mena

siska53
30. dec 2024

Asi by som to respektovala, aj ked mne je to divne.. zvacsa si ten clovek povie, ako ho maju volat. A aj deti. Samozrejme, nie uplne mini, co nevedia hovorit. Ale je mi to zvlastne, lebo napr.jedna mamicka kedysi, ked som mala este malinke deti, mala na ihrisku tiez maleho chlapceka a volala ho zasadne Ján. Nastastie nebola to moja kamoska, tak som sa vyhla oslovovaniu toho chlapceka menom.

tykat
30. dec 2024

@zdenka11081983 tak si mi pripomenula... mala som spolužiačku a tá trvala na tom že ju máme volať Zďena (pre istotu som dala makcen). Nijako inak

autor
30. dec 2024

@biba_18 Prosim ta, precitaj si celu diskusiu este raz a pozri sa ako ju ty konkretne kazis.To nemas dnes nic ine na programe? Mas velmi neprijemny a hadavy prejav.

rorino
30. dec 2024

Ano,dávam si na to pozor,ale stane sa,ja ani dospelému príbuznému nepoviem Jano,ale Janko🤷

janinah
30. dec 2024

Vnucatka oslovujem tak ako ich rodicia,ale okrem toho ešte drobuľko,kukuľko,pokladník a,kdejako inak..od toho som babka...ešte sa nik nestazoval

mandzula
30. dec 2024

@autor ja osobne vobec nevnimam, ze by @biba_18 diskusiu kazila plus ma fakt udivuje, ked niekto, kto zalozi diskusiu, a teda zrejme predpoklada, ze sa v nej bude diskutovat, posiela diskutujuce robit nieco ine. Keby kazda z nas (aj ty), robila nieco ine, diskusne fora by zanikli. Plus plati, ze taketo "odporucania" davaju najma tie, ktore nedostali za pravdu.

hankab
30. dec 2024

Som nazorny priklad preco zdrobneniny nie su vhodne? Prave naopak, mne sa moje meno omnoho viac paci ako zdrobnenina. O tom bol moj prispevok.

banalu
30. dec 2024

Mna sa v skolke spytali ako malu volame, povedala som cele meno alebo prezyvku a aj tak ju volaju zdrobneninou jej mena a uz sa ma mala par krat pytala preco ju tak volaju... aj na vsetkych vykresoch a dielach jej tam davaju zdrobneninu. 🤦‍♀️ a je to ta najskaredsia forma inak nadherneho mena 🫣 kazala som malej nech si sama povie, ze sa jej to nepaci, a aby ju volali tak ako ona chce, ved je to jej meno... ale zatial nenabrala odvahu.
Mna tiez volali casto skratenou formou, ale ja som vzdy kazdeho upozornila, ze sa volam xy a nech ma tak volaju...

hankab
30. dec 2024

@nini1978 neviem no, mne pride prirodzenejsie aj 45-rocnu kolegynu oslovit “Kati, Katka” ako Katarina. Aj 60-rocnu kolegynu volam Zuzka, Majka a nie Zuzana, Marianna.
Paci sa mi velmi meno Daniela, ale Danka je uz sprznene. Preto svoju dceru tak nikdy nepomenujem, lebo viem ze by ludia mali tendenciu ju volat Danka. No mna by fakt nebavilo 18-rokov niekoho napominat ako ju maju volat. Nie je v tom pripade proste lahsie vybrat ine meno, ktore sa neda skratit?

oblecenie99
30. dec 2024

A ja som sa čudovala, prečo sme museli napísať v jaslickach na papier, ako si želáme aby bol nimi oslavovaný nás syn 😅 Tak sme na to s mužom kukali, lebo doma v rámci maďarčiny ho voláme inak, ako je slovenský ekvivalent, ale to by zase blbo vyznelo v slovenčine (uz by to bol dokonca prudko ženský tvar), tak som im povedala, že tak ako im vyhovuje, ale malý si skrátil svoje meno aj sám.
Ale rešpektujem ľudí, lebo poznám takých, čo vyslovene neznášajú svoje meno a trvajú na konkrétnej prezývke, či zdrobnenine. Opačne som sa s tým ešte nestretla, ale tak keby ma upozornili, tak sa týmto riadim...

leveta
30. dec 2024

Ja nezdrobnujem žiadne mená detí. Volám ich ako sa volajú. Sebastián je Sebastián, Dominik je Dominik a Katarína je Katarína. Či dieťa či dospelý.

leveta
30. dec 2024

@oblecenie99 inak presne pre toto používam meno ako je. Prisťahovala som sa na maďarskú stranu, a ako čistá slovenka čo naozaj ani pozdraviť po maďarsky neviem som utrpela kultúrny šok s tým, že čo konci na A je vlastne vždy chlapec 😂

biba_18
30. dec 2024

som asertívna a nemám potrebu každému sa páčiť aj keď s ním nesuhlasim. ak niečo ako asertivita nepoznáš tak áno, verím že ti niekto “kazí” diskusiu. hádky sú vtedy keď človek reaguje s emóciami a bez toho aby bral iného do úvahy. skôr mám pocit že ty si ideš svoje, ale to teba trápi že dieťa volajú zdrobneninou, nie mňa ☺️ táto diskusia vo mne vášne neprebúdza…

autor
30. dec 2024

@biba_18 len si v tej diskusii varena a pecena

eva7777
30. dec 2024

@autor Nuž, práveže za mňa je tu biba asi najnormálnejšia 🙂

talia16
30. dec 2024

@eva7777 100 ludí 100 názorov

nini1978
30. dec 2024

@hankab chápem aj tvoj pohľad na vec
Ide o to,že je proste zvyk ,že človek,ched chce byt na niekoho milý,tak utomaticky nejak ide zdrobnenina …

biba_18
30. dec 2024

@nini1978 aj slovník slovenského jazyka hovorí, že zdrobneninou pomenovávame niečo k čomu máme citový vzťah…

lenka.25
30. dec 2024

Proste my sme taký národ , väčšina ľudí si mysli , že čím viac ti urobia zdrobneninu z mena , tým ta asi majú viac radi , alebo inak si to neviem vysvetlit . Ja mám všeobecne detské meno 🫣 , ale nieee , to nestačilo , tak som bola hlavne pre moju babičku Lenočka / Lenuška 😅 . A keďže moje deti vedia , že nemám v obľube zdrobneniny , tak pre ne som mamičičôčka keď ma chcú nasrat 🥳

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
sylvia217
Autor odpoveď zmazal
riyadh
Autor odpoveď zmazal
basska_b
30. dec 2024

My sme mali na výške PhD studenta, ktory si s nami potykal, ale vzdy nas volal plnym krstnym menom, ako mame napisane v dokladoch. Tak mal istotku 😀 ja mam kamosku, co si nezela zdrobnovat. Nuz nezdrobnujeme. Aj tak dala mena, ktore sa moc nedaju

aniele
30. dec 2024

@lenka.25 Pritom Lena je skrátenina z Magdaleny, čo znamená žena z Magdaly, teda mesta (teda meštianka).

aniele
30. dec 2024

@riyadh To ešte nič nie je. Muž je Alexander, v rodine Šaňo (!), prípadne pre jeho mamu Šaninko (!!!, vrrr). Hneď vedel, že po ňom syn nebude, maximálne dcéra, to sa mi páčilo (voláme ju Ajka, Saška, medzi kamarátmi je aj Alex). Vieš si predstaviť, že ju pár ľudí začalo volať Šaňka ?!!! Tak to som hneď stopla, hoci som v tej dobe ešte veľmi nevedela byť veľmi asertívna.

xsuzannex
30. dec 2024

ak mne ked niekto povie Zuzana tam ma az zdvihne zo stolicky,ze co take oficiality alebo co som dotycnemu spravila 😅 normalne mi vsetci hovoria zuzi/zuzka a som s tym ok..
Spominane meno Terezia,vola sa tak dcera a ked je zle je tereza,inokedy terezka alebo aj terinka 🙂

drobec02
30. dec 2024

Ja mám zas opačný problém syna volám zdrobneninou a chcem aby každý ho tak volal pretože na iné ani nereaguje a vravím to aj cudzím ak snim chcú komunikovať,manžel zase pipík,babka drobček alebo láska a ujo mimo,mimuš😮‍💨 celé zle a syna iba deptaju

venusa85
30. dec 2024

Ja som Nadežda. Nikto ma tak nevolá, pre všetkých som Naďa, Naďka. A som rada, lebo denne počúvať niekoľkokrát "Nadežda ", ...ale zase na druhej strane, s menom som spokojná, len oslovovanie by mi vadilo

evaachesa
31. dec 2024

@aniele ja som napríklad dlho netušila že Šaňo je od mena Alexander, rozmýšľala som čo to má kamarát za divnú prezývku 😅 Podľa mňa teda nie je veľmi lichotivé volať niekoho s menom Alexander Šaňo či Šani. 😱🤦🏻‍♀️ A za Šaňku by už asi niečo letelo. 🤷