Tradičné verzus moderné meno
Prečo na Slovensku nedávajú rodičia deťom tradičné mená ale preferujú mená z iných krajín?
Móda? Hoci je to individuálne, top v rebríčku je dlhé roky Adam, Jakub, z dievčenských napríklad Eliška. Teda nie každý dáva zahraničné.
Len na Slovensku? Naozaj?
Ake si tradične mena by m zaujímalo
Lebo chcú...a potom máš v triede Kevina Urbana, Joshua Frlicku, Georga Kapustu, Liama Konecneho a pod 😁😁😅😅
Lebo my sme taky narod,co sa potrebuje opicit po inych krajinach. My nemozeme byt hrdi ani na svoje jedlo. Zapredame ho za burgre,pizzu...Takze mena zo slovenskeho kalendara su tiez fuj 🤷♀️ Mne sa paci,ze Cesi si v tomto idu svoje. Stale maju Jirikov,Ladikov, Tonikov...a nikomu to nepride zastarale a zvlastne.
@marsmykkok Adam, Jakub sú tradične slovenské mena? Mne prídu skôr hebrejské ..
Teda ešte ak ta Eliška je hebrejské meno
@minenkaa že by si sa pozrela do kalendára?
Nemám slovensky
Tento som našla
Zvláštne, že okrem jednej divnej rodiny, čo poznám nie vlastným pričinením majú všetky deti normálne mená žiadne zahraničné, dokonca aj keď sú rodičia zahraniční.. takže ja úprimne nechápem, kde sa tie deti so zahraničnými menami nachádzajú, to sú pre mňa skôr jednorožce. Rovnako aj synovia majú klasické mená v triede 😂🙈
Naše tradičné mená sú slovanské, teda tie, ktoré končia na slav, alebo mír (vladimír, jaroslav,...) ostatné sú cudzokrajinné. Mnohé mená majú židovský pôvod (jakub, daniel, peter, ester, rut) a mnohé majú latinsky pôvod (viktor, dominik)...
Ono je to tak trošku aj dobou. Zober si dnešných 70-80 nikov. Každý ujko je vojto a každá tetka je gita. To znamená, že za vojny boli "moderné" tieto mená...
Takže Severín,Bohdana,Vincent,Malvina,Dezider,Kazimír a to som prešla len január február sú tradične mena??Tradicne mena sú v každej dobe iné
ja sa priznam, ze mne sa nepacia typicke slovanske mena: Vladimir, Radoslav, Viera, Svetlana ...
jedine hadam Zora by za mna uslo
Neholdujem ani menam Chloe, Lia, Vanesa, Noel atd ...
za mna su naj mena, ja ich volam, ze stredny prud: Samuel, Patrik, Alexandra, Maximilian, Daniela, Natalia, tak neviem, ci su dost slovenske, ale pacia sa mi aj Greta, Lara, Lívia, Olívia
V linku toho kalendára s “tradičnými” menami sú uvedené aj napr. Liana, Bruno, Lea, Vivien či Liliana.
Ja nemám pocit, že exotických mien by bola nejaká väčšina, skôr naopak mám pocit, že opäť idú do módy také veľmi klasické, lebo tie sú teraz opäť “iné” … a s takými exotickými kombináciami, že echt zahraničné meno a echt slovenské priezvisko som sa stretla naozaj úplne minimálne… mne sa páčia mená, ktoré sú medzinárodné a znejú prirodzene aj Slovákovi, ale sú použiteľné aj v iných jazykoch… a aké mená majú iní ma vôbec netrápi, pracujem v medzinárodnom kolektíve, čiže som sa naučila naozaj na všetko 😄 navyše kalendár sa stále rozširuje predsa
@thirstymonk presne, tu v dedine 60+ samy Juraj, Michal, Anna, Alzbeta,...40r Peter, Jana, Milan, Lenky, Katky. A teraz po Sofii a Eme, Viktorii, Nele ide modna Eliska a pod...take sa im paci, tak dali. My sme dali uplne "nemoderne" Juraj a Emanuel 😁
a tak tam vidite meno Miroslava Montemayor Gracia alebo Miroslava Carillo Martinez a skracuju to na Miros
My sme napr. teraz boli v detskom kutiku a tam na cca 1,5r chlapca mama volala “Tonko, Tonko…Anton!” 😃 no co ti ja viem, ja tiez nie som fanusik tradicnych mien, ale nestaram sa, ake mi pred porodom zahlasia, take napisem, nepresviedcam k zmene 😄 okrem asi pred tyzdnom ked mamicka zahlasila ze sa dieta bude volat “Šanaja”, tam som dost dorazne navrhla ci by to aspon nemuselo byt “pis ako pocujes”- muselo 🥲
ide o mená ako Noel, Artur, Matteo, Markus, Mathias, Jasmína, Lara, Melisa, Emily, Noemi, Jorge, Chiara, Jessica, Ethan, Abigail, Jennifer, Megan, Tracy...s tými herečkami a hercami súhlasím, aj v SR sú už Esmeraldy a Sandokanovia😂
Tento trend je snad vsade mozne, toto by som neriesila. Ja davam pomerne normalne mena, nie slovenske, nezijem na SK. Cize ziadna exotika, skor take mena, co vie precitat hocikto. Ale tak stale mas kopec mien, co su take medzinarodne a zaroven sa to nebije s priezviskom ako Alexander, Martin, Michael…
@iwesska mozno sa nepotrebuju opicit po druhych len nechcu aby sa ich dieta volalo ako dalsich xy deti na slovensku.. ja mam tuctove slovenske meno a na zakladke nas v triede bolo dokopy dalsich 6.. neznasala som to, nakolko to meno nie je nicim vynimocne a preto som dala synovi zahranicne meno, ktore na slovensku nie je bezne a nie je bezne ani medzi klasickymi zahranicnymi menami ktore sa davaju na SK a uplne si za tym menom stojim, nevidim dovod preco by mal byt moj syn tuctovy hned od zaciatku a volat sa juraj alebo peter ako kazdy druhy na ulici.. tym nechcem urazit nikoho kto take meno dal, su to pekne mena ale mne sa jednoducho nepacia a nepaci sa mi mnozstvo ludi co su ich nositelmi, je to jednoducho moja volba
Celkovo, tie ktore ste zastancom tradicnych mien, neviem kolko mate rokov ale vsimla som si ze sa skor takymto menam cuduju (v negativnom zmysle) ludia co su 40+.. u mladych sa stretavam len s pozitivnymi ohlasmi
@lindous Hej, idu do mody take "starecke" ako napr. Tadeaš :D
@euka210 No generacia mojich rodičov, čiže 55-60 v bytovke... 11 milanov, 10 janov a 8 vladimirov :D
tak z tychto spominanych sa mi Lara velmi paci, ja som to meno "vymyslela" pre moju babiku este ako 5 rocne dievcatko, mali sme deku larisu a kedze som nechcela, aby sa baba volala ako deka, tak som to zmenila na Lara a ajhla ake moderne dnes, kocura som mala Filemona, druhu babiku Paľka, Noru a Lindu, zaciatok 80-tych rokov
@autorka môj brat sa volá Nikolas. Na začiatku 90tych rokov to bolo niečo, kvôli čomu volali do BA tety z matriky, či vôbec môžu také meno napísať (prvý v regióne) dnes sa nad tým menom nik nepozastaví, že je nejak “cudzie” 😂🤷🏼♀️ ži a nechaj žiť
A Noemi je madarske meno a na juhu slovenska pouzivane uz velmi davno
Mám v triede 18 detí a ani jedno z nich nemá zahraničné, alebo nejaké ,,príliš moderné" meno. Podľa mňa väčšina ľudí dáva pomerne bežné mená zo slovenského kalendára. A taký Artur je pomerne tradičné meno, volal sa tak aj manželov dedko. Len sa to meno dlhšie nepoužívalo a teraz prišlo znovu do módy.

Fuu, len hadam, ale asi sa im pacia 🤭