icon

Ako zvládnuť plánovanie dlhých prázdnin s deťmi?

24. jún 2025

Ahojte, otázka na koník, ako riešite nekonečné prázdniny?
Mám puberťáka a predškolaka, tento rok ešte pôjde do škôlky celý júl. August vieme vykryť s manželom 2,5 týždňa ja dovolenka 2,5 týždňa manžel. Akurát že nie sme spolu cez leto a nemôžme ísť spolu na dovolenku. Ale to sme si už zvykli na to.
Takže tento rok ešte máme vybavené ale na ďalší rok keď bude prvák a dva mesiace letné prázdniny neviem ako to dáme. Čo ma napadá celý júl ho dať do táborov. Pozerala som koľko stojí teraz tábor a za týždeň aj 200-300 eur. To by išla tisícka len na tábor. Babky nemáme k dispozícii.
Puberťák už je samostatná jednotka jeho neriešim má svoje záujmy kamarátov. Keď bol on malý mohla som si zobrať z práce neplatené voľno cez prázdniny. Teraz mám inú prácu a nemôžem ostať len tak doma. Je nás málo vedenie tlačí na nás, horko ťažko mi dajú 2,5 týždňa dovolenku cez leto.

Strana
z3
kristina2412
28. jún 2025

Ja mám tiež deti vo veku, ako sú tvoje a staršia dcéra sama povedala, aby som sestru už v lete nenechávala v škôlke . Majú každá dva tábory,asi dva týždne budú aj samé, ale možno ich vezmeme do sebou do práce... Ideme na dovolenku. Treba hľadať tábory organizované mestom, centrami voľného času. Sú lacnejšie.Skús pozrieť aj výtvarné dielne, bývajú zväčša len pol dňa. Potom by prišiel po dieťa súrodenec alebo si vziať pol dňa dovolenky... U nás sa staršia sestra aktívne zapája , jednak vie že sa jej to oplatí 🤣a keď sa s ňou dohodnem na výmene , že jej upracem izbu , robí s radosťou sestre animátorku.

lucia243
28. jún 2025
@ravehami

Nerozumiem..starsieho surodenca nechces otravovat aby strazil mladsieho ale babky hned skonstatujes ze nemaju zaujem..sak postrazit moze, nemusi cele prazdniny ale aspon tyzden/dva…pripadne dankov poukaz na denny tabor pre mladsieho tie su v poho uz okolo 150 na tyzden

@ravehami ahoj... Momentálne mám 2 pubertiakov a 1 škôlkara... Riešim to očr a dovolenkou ale máme šťastie bývame so svokrovcami tak keby sa nedalo tak sem tam nám to oni vykriju... Čo sa týka táborov ak pracuješ viac ako 2 roky a máš právo na preplatenie dovolenky tam myslím najviac 270€ či dajak tak tak by sa to malo vzťahovať aj na tábory..treba si zistiť.

nikaeli
28. jún 2025
@krajinka

@nikaeli príspevok na rekreáciu sa dá uplatniť na tábor ale nie na predskolaka

@krajinka môj syn bol minulý rok predškolák a uplatnili sme si 🤷🏻‍♀️ naviac - autorka rieši prázdniny budúci rok, keď už bude dieťa žiakom 🙂

krajinka
28. jún 2025
@nikaeli

@krajinka môj syn bol minulý rok predškolák a uplatnili sme si 🤷🏻‍♀️ naviac - autorka rieši prázdniny budúci rok, keď už bude dieťa žiakom 🙂

@nikaeli ja viem že rieši budúci rok len nechápem ako to tebe prešlo...

silvike
28. jún 2025
@krajinka

@krajinka Tiez sa cudujem, tiez som zila v tom, ze rekreacny pukaz sa da uplatnit ked prenocujes na svk aspon 2 noci niekde.

krajinka
28. jún 2025
@silvike

@krajinka Tiez sa cudujem, tiez som zila v tom, ze rekreacny pukaz sa da uplatnit ked prenocujes na svk aspon 2 noci niekde.

@silvike nejde o ten tábor to je v poriadku ale podľa zákona musí ísť o dieťa navstevujuce ZŠ alebo ekvivalent na 8r gymnáziu

silvike
28. jún 2025
@krajinka

@silvike nejde o ten tábor to je v poriadku ale podľa zákona musí ísť o dieťa navstevujuce ZŠ alebo ekvivalent na 8r gymnáziu

@krajinka jaaj, aha, som nevedela, cize kludne sa da uplatnit aj na tabory denne ?

erika212
28. jún 2025

Na skolkara si vybav na 14 dni ocr. Stiahni si tlacivo zo stranky uradu prace, daj potvrdit v skolke, ze je skolka zatvorena, potvrdit v praci a dva tyzdne mas vykryte. Ke tonzo zakona. Nie je to klasicka ocr od lekara.

nelili1978
28. jún 2025

No my sme to riesil s pomocou staršieho syna. Inak sa nedalo. On s tým nemal problém. Keď bolo treba, bol so sestrou . Bolo to do 15.00,kým som bola v práci. Potom mal svoj program

lenocka137
28. jún 2025

Ženy uvedomujete si tu tie, ktoré píšete, aby zostalo 10 ročné dieťa samé doma alebo, aby 6 ročné dieťa strážil 12 ročný súrodenec , že budete prvé, ktoré v prípade, že sa tým deťom niečo stane odsúdite ich nezodpovednú matku? Ja len toľko k tomu...nechať deti samé bez dospelého dozoru je extrémne nezodpovedné ....

tiika
28. jún 2025

Možno by bola možnosť dohodnúť sa s nejakou kamarátkou, rodičom synovho spolužiaka, ktorý rieši podobný problém, či by nejakú dobu postrážil obe deti on, potom by ste sa vystriedali?

nikaeli
28. jún 2025
@krajinka

@krajinka neviem - manželovi a jeho kolegom dali túto ponuku priamo z práce - že ak nepôjdu na dovolenku na Slovensku, môžu požiadať o príspevok na tábor pre deti - tak požiadal a bol mu schválený.

jamabe
28. jún 2025
@silvike

@krajinka jaaj, aha, som nevedela, cize kludne sa da uplatnit aj na tabory denne ?

@silvike jasné, aj muz si uplatnil minulý rok, dcera bola na dennom i na pobytovom. Obidva bez problémov.

elzena2
28. jún 2025
@lenocka137

Ženy uvedomujete si tu tie, ktoré píšete, aby zostalo 10 ročné dieťa samé doma alebo, aby 6 ročné dieťa strážil 12 ročný súrodenec , že budete prvé, ktoré v prípade, že sa tým deťom niečo stane odsúdite ich nezodpovednú matku? Ja len toľko k tomu...nechať deti samé bez dospelého dozoru je extrémne nezodpovedné ....

@lenocka137 to sú tie, ktoré nechcú investovať ani svoj čas (dovolenka, skrátený uvazok, neplatene volno), ani peniaze (za tabory, opatrovatelky). Tak idú cestou risk (dve malé deti samé doma a dúfať, že sa nič nestane) alebo klamstvo (OCR). Nechcu si pripustit, že mať na deti zároveň aj vela času, aj penazi je privilégium (zena v domacnosti), my ostatní musíme niečo obetovať.

ravehami
28. jún 2025
@elzena2

@lenocka137 to sú tie, ktoré nechcú investovať ani svoj čas (dovolenka, skrátený uvazok, neplatene volno), ani peniaze (za tabory, opatrovatelky). Tak idú cestou risk (dve malé deti samé doma a dúfať, že sa nič nestane) alebo klamstvo (OCR). Nechcu si pripustit, že mať na deti zároveň aj vela času, aj penazi je privilégium (zena v domacnosti), my ostatní musíme niečo obetovať.

@elzena2 ocr je ake klamstvo? Ved na nho je ofiko papier z uradu, 14 dni pocas prazdnin

ravehami
28. jún 2025
@elzena2

@elzena2 jaj myslis klasicku ocr u starsich ked niesu chory? To neviem jak inak dakdo vobec ziska, mne ani nenapadne to pytat a dr by ma aj tak vyfakovala..

pikachu999
28. jún 2025

Nejaký čas ho môže mať na starostí aj starší súrodenec aspoň sa naučí zodpovednosti

montrojruza
28. jún 2025

mám práve prváčku, teda skončila prvý ročník a prvý rok kedy som musela tiež toto riešiť, celé leto máme už rozplánované, denné tábory (ceny rôzne od 109€ po najdrahší s Laci Strike-om : ) ) raz ja dovolenku týždeň, manžel dovolenku 2 týždne, z toho týždeň spolu, týždeň mama. toho roku vyšli prázdniny na 9 týždňov čo je dosť.

basska_b
28. jún 2025

Nevidim dovod, preco by ho nemohol postrazit pubertalny brat. Nehovorim, ze mesiac vkuse, ale aspon tyzden-dva. Mozno ich to zblizi a napr. mozes mu navrhnut, ze pozri, bud dam 200e na tabor, alebo tebe dam 100e a pomozes s bratom. Inak taborov je tu v BA jak hub po dazdi a supluju neochotne/nemohuce/daleko zijuce babicky, smutne...

blackcat8885
28. jún 2025

Denný tábor stojí cca 100€. Môj budúci druhák ide a platili sme 100,su aj za 90-120€. Za 200-300€ už sú tábory také že tam aj spia

blackcat8885
28. jún 2025

Inak môj uz 12r syn bol od 10r sám doma,nemal na výber proste a zvladol to. A ja tak isto ako decko od 8r sama doma.,po skole žiadna družina rovno som išla domov, občas ma suseda prišla skontrolovať. A bola som v doms. Vtedy nikto neriešil. Možno ma tu ukamenuju ale ja aj 6,5r syna pustím pred bytovku na ihrisko na hodinku a vidím ho z okna.,aj starší tak chodil. Aj jeho kamoši z družiny chodia sami, prvaci teda budu druhaci.

tortelinka
29. jún 2025
@silvike

@silvike áno určite denné tábory áno

autor
29. jún 2025

Denný tábor by sa dalo aby tam nemusel v noci spať.
Ale poraďte ako tam zaniesť dieťa keď tábor začína od 8hod čo pozerám a ja začínam v práci 6,30 neviem ako tam nosiť ráno dieťa.?

nikaeli
29. jún 2025

U nás odvedie syna ráno manžel (ja som už v práci) a ja ho poobede vyzdvihnem (manžel je v práci) 🤷🏻‍♀️ iba vy dvaja musíte nájsť spôsob ako....

pikachu999
29. jún 2025

Tak nech ho zanesie manžel alebo súrodenec

maros88
8. okt 2025

Úplne chápem tvoju dilemu – skĺbiť prácu, dovolenky, deti aj prázdniny je každé leto malý logistický zázrak. My to riešime kombináciou táborov, babiek a pár voľných dní, ktoré si nechávame na spoločné výlety. Pomáha aj plánovať vopred, aby sa všetko nerozsypalo na poslednú chvíľu.

Ak chceš mať jasno v termínoch, pozri si www.zones.sk/kalendar-udalosti/skolske-prazdniny/ – tam sú prehľadne uvedené všetky školské prázdniny 2025. A pre doplnenie sa môže hodiť aj www.zones.sk/kalendar-udalosti/skolske-prazdnin..., ak plánujete niečo kratšie počas jesene.

Strana
z3