Som mama troch detí. Dvaja chalani sú už na strednej, dcérka je tretička. Robím ako predavačka, na zmeny, 900 eur v čistom. Otec sa o ne nezaujíma, vyzivne minimalne.
A tak tu teraz sedím, pozerám tie „letné ponuky“ táborov a mám chuť plakať. Za jeden turnus 450, niekde 520. Čo je tam? Ubytovanie, nejaký bazén a „zážitkový program“. Super. Len ja by som na to musela robiť celý mesiac. A to len pre jedno dieťa. Čo tie ostatné dve? Tie sú už „veľké“, tak majú byť doma a nudiť sa? A merkovať súrodenca????
Denné tábory okolo 200 eur od 8 do 16tej. To kam sme sa dostali?
Určite nájdeš aj lacnejšie tábory, jandenne a pobytové tábory využívam pre syna cela roky a požiadaj o zvýšenie výživného.
Je to drahe vsetko, to je fakt. Je moznost vyuzit rekreacny poukaz na taky tabor pre dieta. Sice to celkom neriesi podstatu tvojho prispevku, ale toto je moznost ako si to zlacnit.
Cirkevne tabory si pozerala? Ked boli moji mali, boli bud uplne zdarma, alebo za smiesnu sumu.
@simsalabim to ma ani nenapadlo. My nejako do kostola nechodime, ani na nabozenstvo
@mane01 Mne ten rekreačný poukaz nedajú. Robím, kde nás je 8 ľudí dokopy.
Ani my nechodievame casto, ale tabory si deti uzili. Par krat boli aj v inej cirkvi, kebo tam boli ich kamarati z ulice. Program mali podla mna rovnaky ako tie drahe.
Nechcem byť zlá, ale plakať môžeš jedine tak nad tým, že máš tri deti s idiotom a nič s tým nerobíš. Tie táborové ceny nie sú nijako prehnané, veď si spočítaj len náklady na ubytovanie, stravu, energie + personál. Tie vôbec nerieš. Ty rieš otca detí a adekvátne výživné.
Sú aj denné tábory. A prečo by chlapci nemohli postrážiť sestru?
Skus pozriet centra volneho casu, tam su ceny vzdy ovela nizsie.
Výživné nemáš,rekreačný poukaz nemáš,slabo platenú prácu máš.Preco s tým niečo nerobíš?
ANO sú tie ceny prestrelene, ale keď tu čítam tie komentáre tak si potom ani nemyslím ze sa mame na slovensku až tak zle. Každý sa sťažuje ake je vsetko drahe, a napise to tu niekto a každý vobec to nieje drahe, je to normálna cena. Tak potom sa nedivme ze mame potraviny a všetko najdrahšie v celej Eu keď to zjavne asi nikomu nevadí.
@simsalabim vies co ja ked som pred viac ako 10rokmi robila animatorku tak bolo to fakt za smiesnu cenu. Na 5 dni bolo tusim 50-70€.
Teraz je to 130-150€.
Ako lacnejsie nez uvadza autorka ale aj tak... ak ma zaplatit pre 3deti tak dost.
Ale ozaj vsetko islo hore. Aj strava. Ubytovanie. Program....
Denné tábory pre mladšiu popozeraj aj v Centrách voľného času, bývajú lacnejšie. A stredoškolákov snáď už do tábora ani nedostaneš. Nad 16 rokov môžu brigádovať na svoje vreckové. A samozrejme - výživné prečo máš minimálne?
A načo ti bolo treba robiť si 3 deti? Veď si pozri denné tábory, tie sú o polovicu lacnejšie alebo si nájdi brigádu popri robote.
Stredoškoláci do tábora? To vážne, však to sú už veľké deti čo si robia svoj program s kamošmi a tak, a tretiačka už vie vydržať doma pár hodin prípadne súrodenci postrážia, deti majú aj otca či nie alebo starí rodicia? Šup na dva týždne k tatinkovi a hotovo, hovoríš, ze robíš na zmeny tak nerobíš každý deň alebo ak máš poobede voľno ideme na kúpalisko s deťmi, prípadne peniaze nestoja korčule, bicykel, do mesta, opekať atď. dá sa všetko, keď sa chce, ja robím deťom program nonstop a nemusí to vždy stát peňazí
pozri lokalne tabory, moja chodi na dva, jeden je taky dedinsky cca 100-200eur (zalezi tiez od toho kde a na kolko sa ide) vyjde, druhy hvezdarsky cca 5 noci = 250-300eur podla toho kde.
Ale inak nie, ak na to nemas, tabory nepotrebujes, velke deti duplom nie, proste na to nemate a hotovo. najmladsiu by som dala, lebo predsa, kto ju bude strazit cele prazdniny, babky, tetky, spolocna dovolenka. pre stredoskolakov uz ani hocijaky tabor nie je... a co by tam vlastne robili ? :DDD v poslednom tabore som bola na konci ZS a nikdy mi rodicia animatora nerobili
A prestrelene ceny...
1) ubytovanie, bezne v spolocnych izbach 20+EUR noc, bez stravy (140EUR)
2) strava (3-5x denne.. neviem ako mavaju, iste pod 20EUR nejdu, my sme mali teraz 3dnovy denny pobyt a iba obed stal myslim 9EUR )
3) program, dozor, animatory, materialy k tomu..
iste ak vies organizovat tabory za 200EUR a zaroven nezarobit tak hor sa do toho, kopa rodicov ti bude vdacna.
k cene niekedy je aj doprava, vylety a vsetko priratane..
prečo synovia nemôžu postrážiť sestru? tento problém tu bol už roky rokúce - čo s deťmi cez prázdniny.
aj moji rodičia museli už o 6 ráno stáť vo fabrike za strojom - aj za socializmu boli takéto nároky na ľudí. Chodila som do mš a celý deň ma strážili súrodenci. oni mali za úlohu ma strážiť aby sa mi nič nestalo a ja ich poslúchať. Vydržali sme.
ak nechcú strážiť dieťa tak nech idú na letnú brigádu - niečo si zarobia a tebe pomôžu finančne. Aj my sme chodili po brigádach a sme tu...
@maryetta urcite zavisi od konkretneho tabora aj cirkvi. Denne tabory byvali vacsinou zdarma, pobytove tak za 50€, lebo prispievala cirkev. Ale moji traja su uz vsetci dospeli, ako to je teraz, neviem.
Ubytovanie, strava, dozor, tie ceny su v poriadku. Nie je vv poriadku, ze ty mas tak nizke vyzivne a veci ako tabor by mal muz prispiet aj nad ramec vyzivneho ako mimoriadne vydavky.
Pozri si tabory tahamatam ja tam posielam deti uz roky a za par eur,z Rakuska som syna vozila,kazde leto.
myslím, že autorka vaše nevyžiadane rady o výživnom nepotrebuje, nikto nechodil v jej topánkach.
tábory sú riadne drahé, pre viac súrodencov a samoživiteľku je to takmer nemožné. Asi zostávajú iba denné tábory od 8,00 do 16tej.
Vy ste niektore dobre hyeny. To co su za komentare, ze si urobila tri deti, ze je jej chyba, ze ma deti s idiotom. Len aby ste nedopadli este horsie. Kazda viete predpovedat svoju buducnost? Este vas ten vas idiot neopustil? Neskutocne, ake ste hrdinky od klavesnice. Aj to vyzivne stanovil sud. Viete, ci sa rok co rok nebije na sude o vyssie vyzivne? Ci si fakt myslite, ze pridete, poviete "chcem 200 eur na dieta" a sud buchne kladivkom - na tu mas 600 EUR plat mesacne? Naozaj by som chcela zit vase dokonale zivoty. Ked uz ich mate take dokonale, ked uz ste vyhrali toho dokonaleho manzela a otca svojich deti, tak si zite svoj zivot a netrapte zeny, ktore tolko stastia v zivote nemali. Absolutne nechapete co vsetko sa v zivote moze stat, ako sa dokazu ludia zmenit, ako nakoniec moze niekto dopadnut. Zijete vo svojich bublinach, nevidite si dalej od nosa. Uz vam sudca povedal, ze otca vasich deti neposle do basy, lebo na slobode ma moznost sa zamestnat a platit vyzivne? Ale ze to za cely cas od rozvodu neurobil ani raz, to je vedlajsie? Ze mu nezadrzia vodicak, lebo ho potrebuje k praci a bez prace nemoze platit vyzivne? Ale aj tak ho neplati, alebo posle sem tam stovku aby sa nepovedalo? Skuste sa porozpravat o zivote mnohych zien. Ako zili pred rozvodom, ako ziju po rozvode. Coho su chlapi schopni len aby tej zene zneprijemnili zivot. Skuste chvilku pocuvat, budete velmi prekvapene co vsetko sa vo svete deje. A ze to co vam povedia v spravach, ze mate robit ked sa vam deju veci, ako sa mate branit, kam sa obratit - ze to tak jednoducho zial nefunguje. Ze aj napriek zakonom a moznostiam je to stale nedokonale a nejde vsetko ako v rozpravkach o 19tej.
Nechcem byt zla, ale niektore by ste si naozaj zasluzili padnut pekne na hubu a pocitit ako sa niektorym naozaj zije.
@anjelicek26 niekedy by si mala mlcat.Pani zije na sk nie v Nemecku kde je ten system vyzivneho uplne niekde inde.A plat ma slovensky nie nemecky.
@anjelicek26 nie sú v poriadku. Tie ceny sú premrštené. Nemôžeš porovnávať Slovensko a Nemecko, príjmovo sú tu ľudia úplne inde ako v Nemecku
Mam jedno dieťa a taký drahý tabor nie som ochotná zaplatiť
Autorka musí hľadať lacnejšie tábory, napr cez cirkev, skautov, CVC
@mamaaja82 si si ulavila hej? Mam pravdu a plati to aj pre Slovensko. Tabor za 450-520e bohuzial ked zratas stravu, ubytko, dozor (platy) tak proste to lacnejsie nejde... ze je to pri jej prijme drahe resp. neuplatitelne pre viac deti je mi jasne. Preto by sa mal na takychto mimoriadnych vydavkoch podielat aj muz.
Inak tie cirkevne tabory su len preto lacnejsie, lebo cast nakladov prebera cirkev... je to ako subvencia, nie, ze sa to da spravit za menej penazi...
prispevok od zamestnavatela nevyuzivate?
Prečo máš minimálne výživné? Žiadaj adekvátne výživné aktuálnym nákladom na deti. A rovnako vo výživnom žiadaj, aby sa otec podielal mimo bežného mesačného výživného aj polovicou na iné náklady, ako je napríklad lyžiarsky, tábory, strojček na zuby a podobne. Je to bežná záležitosť, ktorá sa dohaduje vo výživnom, že otec platí aj polovicu výnimočných nákladov, ktoré vzniknú počas roka.
Ja chápem, že byť sama s 3 deťmi a takým príjmom je mega náročné. Ale namiesto plakania rieš výživné. Nerieš, či muž má dostatočný príjem, či vôbec má príjem. Podaj návrh na zvýšenie výživného v takej výške, aké sú reálne náklady na každé jedno dieťa.