icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

Včera o 19:04

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

anonym_cf1797
Dnes o 11:26
@anonym_4958a8

@anonym_0f238a Nie ,maju normalne robit v lete ako ini,2 tyz samozrejme maju narok na dovolenku.Len tu nejde len o leto,vy tych prazdnin pocas roka mate strasne vela,a to vsetko vam plati stat a ja z nojich dani,takze samozrejme za to chcem aby ste v lete normalne fungovali a striedali sa s dovolenkou ako ini zamestnanci.Je to tazke na pochopenie?

@anonym_4958a8 Ty si trafena, mozno malo, ale zato uplne presne.

letfenixa
Dnes o 11:31
@anonym_f1347c

@loliki nikto už od učiteľov nečaká nič. Píšem ako učiteľka a anonymne. Že sú deti náročnejšie je fakt, že rodičia sú náročnejší na učiteľov ako samo na seba je tiež fakt. Ale keď vidím niektorých svojich kolegov, tak napíšem rovno.
Zavedme psychotesty a sprísnimevVS.
Učiteľka s VS musí ovládať gramatiku, musí mať všeobecný prehľad a musí vedieť pracovať s deťmi, na to študovala.
Ako si teraz mnohí zľahčujú určenie, ako sa hrubo dodávajú k deťom, to potom, milé kolegyne, zmeňte prácu. Keď ste vyhorené, čo táto práca samozrejme spôsobuje, tak zmeňte prácu. Miest je dosť inde. Neútočme večne na city, rovné si prácu poriadne, všade sú problémy. Už prestaňme dookola rozprávať a ľutovať sa. Asi sme to chceli robiť, či prečo sme do toho išli?
Vždy platí, keď tá práca nebaví, či unavuje, chod upratovať, či do pokladne, či chod robiť niečo, kde tvoja frustrácia nebude ubližovať.

@anonym_f1347c ale mňa baví učiť, ale nebaví ma 'dozerať' a vypĺňať voľný čas zmysluplne 25 deťom, nie som kreativna. Nie som vyštudovaný animator voľného času.

anonym_b51f61
Dnes o 11:31
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 a ja už neviem ako vám všetkým vysvetliť, že systém s prázdninami a dovolenkami učiteľov, ako tu dnes máme, nie je výmyslom práve tých učiteľov, na ktorých vkuse na sociálnych sieťach pľujete, haníte ich ako nič nerobia. Ak mi vláda vezme dovolenku a budeme chodiť do roboty celý júl a učiť, tak už bude na mne, či v školstve ostanem, lebo pre mňa nie je to voľno priorita alebo nie. Ale momentálne, keď je to nastavené tak, ako je, je učiteľ ten posledný, kto za to môže, že má toľko dovolenky. Ja tiež nevykrikujem na čašníčku, že má tringelty. Či ja mám v škole povedať, že ja si prosím len 25 dní dovolenky? Či čo mám akože urobiť, aby vám to neklalo oči?
Ale súhlasím s tvojou poslednou vetou: posledný nech tu zhasne, lebo to, čo sa deje v tejto krajine (hlavne človek voči človeku) je na zaplakanie.

zuzana76
Dnes o 11:38
@letfenixa

@anonym_f1347c ale mňa baví učiť, ale nebaví ma 'dozerať' a vypĺňať voľný čas zmysluplne 25 deťom, nie som kreativna. Nie som vyštudovaný animator voľného času.

@letfenixa ja sice kreativna som, ale nie, male deti do 11 rokov nemusim, take ani nemozem ucit, kedze mam vystudovanu pedagogiku 5-13 a neviem to s nimi, nebavia ma. Toto, co rodicia pozaduju je napln prace animatora, nech sa paci, mozu na ministerstve vytvorit novu pracovnu poziciu, zamestnat dalsich ludi, podobne ako asistentov a tito sa budu detom venovat a tvorit pre ne program. Ucitel uci, za tym si stojim.

letfenixa
@anonym_autor

@loliki je vela mladych ucitelov, ktori robia asistentov, alebo vychovavatelov a to iba preto, ze sa tvarime aky je nedostatok ucitelov. Pozrime sa kolko ich je nezamestnanych a mozno oni by to s radostou urobili. Ale lepsi su vyhoreni.

@anonym_autor práve naopak, najväčšiu časť žiadosti tvoria absolventi, ktorí NECHCÚ učiť, chcú byť len asistenti. Zrejme sa boja zodpovednosti.

kikaneu
@anonym_autor

@anonym_cf1797 ucitelia su v praci aj pocas prazdnin. Tak tie dni by mohol byt tabor.

@anonym_autor akože, viete si predstaviť čo ti učitelia v práci cez prázdniny robia? Nie? Tak vám poviem, veľa učiteľov má vlastné deti a ak sú cez prázdniny v práci, tak preto, lebo doháňajú to, čo sa počas roka, keď sú deti v škole robiť nedá. Napríklad upratovanie kabinetov, skriniek, triedenie materiálov na nástenky alebo na hodiny. Viete, ak mám cez deň 1 voľnú hodinu, neoplatí sa začať niečo triediť či upratovať, nestíha sa to....cez voľnú hodinu si stíham tak akurát niečo vytlačiť, ak potrebujem, prekopitovat, zalaminovat, strihať, lepiť alebo opraviť pár pusiniek, zabehnúť na wc......nie, cez prázdniny nie som ochotná strážiť deti (okrem vlastných)

anonym_0f238a
Dnes o 11:39
@anonym_4958a8

@anonym_0f238a Nie ,maju normalne robit v lete ako ini,2 tyz samozrejme maju narok na dovolenku.Len tu nejde len o leto,vy tych prazdnin pocas roka mate strasne vela,a to vsetko vam plati stat a ja z nojich dani,takze samozrejme za to chcem aby ste v lete normalne fungovali a striedali sa s dovolenkou ako ini zamestnanci.Je to tazke na pochopenie?

@anonym_4958a8 ano, tebe je ťažké na pochopenie, ze učitelia maju inak nastavene dovolenky? Inak vojaci, policajti ap? Ak nechápeš, my sa štát s tým nic nenarobíme.

baumka
Dnes o 11:48

@anonym_autor a co takto zapojiť našich poslancov do opatrovania? Platíme ich my a kráľovsky, takže keby aspoň za tie benefity,co dostávajú odpracovali aspoň 2- 3 dni strázením detí svojich voličov.😀 však si tento rok nadelili 3 mesiace voľna! Na nich sa asi zabúda,ze voľného času majú viac ako učitelia. ČESŤ výnimkám, ktorí makajú aj cez leto pre svojich voličov.
Ale späť do reality, keďže toto by neprešlo. Možno už ti niekto aj napísal, ale keďže je toho 9 strán a ja som na dovolenke,tak len narychlo: mnohé skoly nemajú vhodné zatienenie,rolety kvôli horucavam,.takže by sa tam deti naďalej piekli ako to bolo cez júnové horucavy,okrem toho ta škola tým pádom musí svietiť, míňa sa voda,musia tam byť upratovačky,aby to po aktivitách deti upratali. Ci to urobia rodicia alebo samotné deti každý deň, aj toalety? To sú financne náklady navyše. Okrem toho sa možno,neoplatí varit malej skupine,ak tam nie je napr.skolka. to tiez niečo stojí. Známa ledva nahrabala 10 detí ,aby mali cez leto takýto akoby klub v škole. Inak by sa to finančne neoplatilo.Alebo sa môžete s inými mamami dohodnut na striedavo strazeni deti cez leto. Raz ty postrazis 2-3 deti,navariť im doma,pôjdete na ihrisko a podobne. A potom to urobí iná a ďalší deň zas iná. Ale to si treba dohodnúť dávno pred letom. Alebo osloviť nejakú študentku,pripadne staršiu pani,v okolí. Len to vsetko chce prípravu par mesiacov/týždňov pred letom.

zuzitko74
Dnes o 11:55
@anonym_4958a8

@anonym_ef2c76 O chudatka,naozaj a co take zdrav sestry,pekari ,ludia co robia aj nocne cely rok a cez leto nemaju 2 mesiace odychu.Uz sa tolko nelutujte.Fakt trapni ste.Keby aspon to nase skolstvo tak vyzerali ale ste uplne mizerni,vidno to kvalite skol a vysledkoch nasich ziakov,kde sme medzi poslednymi.

@anonym_4958a8 Keď sme takí mizerní, prečo by ste nám chceli zveriť deti aj v čase prázdnin, keď máte pre ne aj lepšie možnosti?

simca06022011
Dnes o 11:56
@anonym_341056

@simca06022011 veď to môžeš uskutočniť, lebo písať je najmenej....

@anonym_341056 tu je normalna diskusia, ano pisat mozeme... neboj pride aj k tomuto, lebo taketo prazdniny su neudrzatelne aj pre rodicov v dnesnej dobe. Deti uz na poliach nerobia, kopa deti opateru nema. Ani babky, dedkov. Realizovat to ma prosim skola a stat, od toho su.
A nie, deti si robte, stat sa tesi... ale sluzby nam treba, skolky, skoly... skolky s normalnymi otvaracimi hodinami, skoly s programom aj mimo skolsky rok...

loliki
Dnes o 12:09
@anonym_ef2c76

Vyjadrím sa ako pedagóg. Vy ako rodičia si vôbec neviete predstaviť, aké sú už deti v júni vyčerpane a učitelia vyhoreti. Skutočne ťaháme z posledných síl. Verte mi, že deti milujem, ale ďalšie týždne by som už nezvládla. Neviem si predstaviť, každý deň nejaké aktivity, výlety, stále rozmýšľať, ako ich zabaviť na ďalší deň. To je ešte horšie, ako sedieť v škole a učiť sa. A čo robíme cez prázdniny v škole? Mame školenia, robíme si administratívu a dobiehame zameškané resty. No a tie, čo velebite, aké super je to v zahraničí. Veď čo vám bráni odísť, keď vám tunajší systém nevyhovuje? Vašim deťom bude určite lepšie s 15 Mohamedami v letnej škole v Nemecku ako doma s prisernou svokrou 🤪

@anonym_ef2c76 To píšeš zbytočne. Keď matky neznesú doma 1-3 deti počas 2 mesiacov (a to teraz neskončil ešte ani ten prvý), ako by pochopili učiteľku, ktorá je so 100-300 deťmi počas 10 mesiacov. A keby detičky poslúchali a robili to, čo im učiteľ povie, bolo by fajn. Ale byť cez prázdniny s deťmi, ktorí sú neposlušní, agresívni a rodič sa bude na konci dňa sťažovať..., prečo by toto niekto robil počas dovolenky? A mamičky pôjdu zatiaľ na výlet.

anonym_341056
Dnes o 12:10
@simca06022011

@anonym_341056 tu je normalna diskusia, ano pisat mozeme... neboj pride aj k tomuto, lebo taketo prazdniny su neudrzatelne aj pre rodicov v dnesnej dobe. Deti uz na poliach nerobia, kopa deti opateru nema. Ani babky, dedkov. Realizovat to ma prosim skola a stat, od toho su.
A nie, deti si robte, stat sa tesi... ale sluzby nam treba, skolky, skoly... skolky s normalnymi otvaracimi hodinami, skoly s programom aj mimo skolsky rok...

@simca06022011 prioritne majú deti rodičia, služby sú len treba ich zaplatiť

baumka
Dnes o 12:10
@anonym_306d77

@anonym_e17919 Presne tak a ešte sú dnešné deti vychované úplne neschopne. 9-10 ročné už môžu byť pokojne doma bez dozoru, vziať si jesť a ohlásiť sa rodičom, netreba im stále dozor a organizovanú činnosť. Ale ked tu čítam, že 15 ročný toto nezvládne, ze 16ročnej predsa matka nenechá strážiť mladšieho súrodenca, samé dôvody a výhovorky, prečo nie...ale do školy by ich natlačili.

@anonym_306d77 no presne,niektorí rodicia vychovávajú z detí neschopakov,potom si nevedia tie deti ani nájsť partnerov do života. Poznala som jedného chlapca,ktorý este ani v 7.rocniku nikdy nebol sám v obchode na nákupe!/nemal žiadnu diagnózu/.Ale maminka vsetko vedela lepšie, bála sa,že stratí peniaze,nebude sa tam vedieť zorientovať....Ešte aj na strednú školu ho vozili na aute pred vchod.

anonym_341056
Dnes o 12:13
@loliki

@anonym_ef2c76 To píšeš zbytočne. Keď matky neznesú doma 1-3 deti počas 2 mesiacov (a to teraz neskončil ešte ani ten prvý), ako by pochopili učiteľku, ktorá je so 100-300 deťmi počas 10 mesiacov. A keby detičky poslúchali a robili to, čo im učiteľ povie, bolo by fajn. Ale byť cez prázdniny s deťmi, ktorí sú neposlušní, agresívni a rodič sa bude na konci dňa sťažovať..., prečo by toto niekto robil počas dovolenky? A mamičky pôjdu zatiaľ na výlet.

@loliki učitelia majú učiť a nie robiť animátorov tak ako tu bolo podotknuté, rodičia si to veľmi mýlia oni by niektorí, tí jednoduchší boli radi aby tých animátorov robili aj v rámci školského roka

simca06022011
Dnes o 12:14
@anonym_341056

@simca06022011 prioritne majú deti rodičia, služby sú len treba ich zaplatiť

@anonym_341056 presne pre taketo predpotopne nazory sme kde sme :DDD zaujimave je ze letne skoly funguju v niektorych statoch, deti sa tam tesia a chodia tam. Trvaju bezne od tyznda az po 6 tyzdnov, edti sa tam aj ucia nieco intenzivnejsie, podla zamerania... wow... :DDD ucitelia tam ucia, dokonca aj nie lokalni... to ze niektorych proste praca nebavi, je o inom. Rovnako nikde nie je povedane, ze vsetci ucitelia a vsade by boli v praci. V SR bohuzial sme za opicami, ochota statnych zamestanncov nula bodov. Ale je ich cim dalej tym viac :D VEd viditelne ani si to kopa z vas nedokaze predstavit ako to funguje a co by tam tie deti vlastne robili.
Prazdniny dva mesiace vkuse su prezitok starej doby. Niekto to dava, niekto nie...

zuzana76
Dnes o 12:17

dalsia moznost je vyclenit peniaze namiesto vzdelavacich poukazov a tych lyziarskych co mavaju siedmaci a skoly v prirode, cez sk rok sa mozu ucit a po skonceni mozu mat preplatene ministerstvom skolstva kludne aj tri tyzdne roznych aktivit: plavanie, korculovanie, skautsky, skola v prirode pod zastitou roznych centier volneho casu s ich animatormi a preplatene zo zdrojov ministerstva, kazde dieta nech ma narok na nejaky vyssiu ciastku, nie 50 eur, ale aj 300 povedzme, nieco doplatia rodicia a mozu mat aj 3 tyzdne aktivit.

simca06022011
Dnes o 12:18

Inak netesila by som sa na strane aj ucitelov, na zapade uz je prekonane toto myslenie si ze rodic ma vykryt cele prazdniny pocas celeho roka, a realne program zabezpecuju detom skoly (dotovane statom, samospravami atd). Reformy, kratsie prazdniny a pod.. su... je otazka casu, kedy to aj u nas pride, a skoncia dva mesiace nic nerobenia. Tak ako skolky nemozu do nekonecna zatvarat o 16-16:30, ked realne rodicia pracuju dovtedy.

loliki
Dnes o 12:18
@simca06022011

@anonym_341056 presne pre taketo predpotopne nazory sme kde sme :DDD zaujimave je ze letne skoly funguju v niektorych statoch, deti sa tam tesia a chodia tam. Trvaju bezne od tyznda az po 6 tyzdnov, edti sa tam aj ucia nieco intenzivnejsie, podla zamerania... wow... :DDD ucitelia tam ucia, dokonca aj nie lokalni... to ze niektorych proste praca nebavi, je o inom. Rovnako nikde nie je povedane, ze vsetci ucitelia a vsade by boli v praci. V SR bohuzial sme za opicami, ochota statnych zamestanncov nula bodov. Ale je ich cim dalej tym viac :D VEd viditelne ani si to kopa z vas nedokaze predstavit ako to funguje a co by tam tie deti vlastne robili.
Prazdniny dva mesiace vkuse su prezitok starej doby. Niekto to dava, niekto nie...

@simca06022011 Nech sa páči, hranice sú otvorené. Prihláste deti do letných škôl v zahraničí. Na SK je množstvo detských táborov, animátorov. Stačí si vybrať.

zuzana76
Dnes o 12:19
@simca06022011

@simca06022011 ja si to predstavit viem, ale nie pre mna a tak ako pisem, nech to nie su ucitelia, ale animatori z centier volneho casu, myslis, ze deti sa budu tesit na ucku co ju vidia cely rok? aj mna praca bavi, bavi ma ucit CJ, nebavi ma robit animatorku malym detom

simca06022011
Dnes o 12:20
@loliki

@simca06022011 Nech sa páči, hranice sú otvorené. Prihláste deti do letných škôl v zahraničí. Na SK je množstvo detských táborov, animátorov. Stačí si vybrať.

@loliki ja nemusim, moje dieta uz je odrastene. Je ale ubohe posielat ludi za hranice :DD ako pisem, predpotopny system, lenivi ludia.. :D A nie mnozstvo kadecoho nie je, a nie v primeranych cenach aby to vela rodicov vykrylo. Skoly maju v zahranici vyhody, deti poznaju prostredie atd... ale teda, co tu niekomu pisat, neda sa a hotovo :DDD

zuzana76
Dnes o 12:21
@simca06022011

Inak netesila by som sa na strane aj ucitelov, na zapade uz je prekonane toto myslenie si ze rodic ma vykryt cele prazdniny pocas celeho roka, a realne program zabezpecuju detom skoly (dotovane statom, samospravami atd). Reformy, kratsie prazdniny a pod.. su... je otazka casu, kedy to aj u nas pride, a skoncia dva mesiace nic nerobenia. Tak ako skolky nemozu do nekonecna zatvarat o 16-16:30, ked realne rodicia pracuju dovtedy.

@simca06022011 v severskych krajinach ucitelia ani nemavaju napr dozory na chodbach, ako to len robia, ze sa tam nepozabijaju a neznicia polku skoly? zeby mali vychovane deti, ktore vedu aj doma zodpovednosti za seba a druhych?

loliki
Dnes o 12:23
@simca06022011

@loliki ja nemusim, moje dieta uz je odrastene. Je ale ubohe posielat ludi za hranice :DD ako pisem, predpotopny system, lenivi ludia.. :D A nie mnozstvo kadecoho nie je, a nie v primeranych cenach aby to vela rodicov vykrylo. Skoly maju v zahranici vyhody, deti poznaju prostredie atd... ale teda, co tu niekomu pisat, neda sa a hotovo :DDD

@zuzana76 Kedy si má učiteľ čerpať dovolenku? Keď tu mamičky chcú, aby strážili deti?
@simca06022011 Tiež je úbohé porovnávať krajiny a systém. Žiješ tu, tak môžeš strážiť deti a robiť animátorku. Nápady máš, vieš ako to všade funguje, tak nebuď lenivá. 😉 Čo ti bráni pomôcť milým mamičkám a ich deťom zabaviť ich počas leta? V júni rodičia deti berú deti zo škôl na dovolenky k moru - za hranice (aké úbohé), potom v júli nemajú peniažky na tábory na SK.

simca06022011
Dnes o 12:29
@loliki

@zuzana76 Kedy si má učiteľ čerpať dovolenku? Keď tu mamičky chcú, aby strážili deti?
@simca06022011 Tiež je úbohé porovnávať krajiny a systém. Žiješ tu, tak môžeš strážiť deti a robiť animátorku. Nápady máš, vieš ako to všade funguje, tak nebuď lenivá. 😉 Čo ti bráni pomôcť milým mamičkám a ich deťom zabaviť ich počas leta? V júni rodičia deti berú deti zo škôl na dovolenky k moru - za hranice (aké úbohé), potom v júli nemajú peniažky na tábory na SK.

@loliki nie som skola, ani podobna organizacia. Mame tu na to institucie a desattisice zamestnancov v skolstve, maju vsetko ludi aj priestory. A nie, porovnavat krajiny nie je ubohe, ci porovnavat krajiny len co sa platov tyka je ok, ked uz ide o sluzby, tak je to ine? ;) Svet sa meni, rodiny sa menia, dakedy babky postrazili aj cele leto deti, teraz nie.. okrem toho je fakt, ze rodiny ak musia rodicia pracovat, nemaju tisice na zabezpecenie leta v sukromnom sektore. Ja napr tiez pracujem, ak by som mohla sedkat na ritulke s vylozenymi nohami cele leto a tvarit sa, ze upratujem kabinet alebo co to.. tak asi by som rozmyslaal co s volnym casom.

anonym_341056
Dnes o 12:31
@simca06022011

@simca06022011 za opicami si skôr ty, jedine anglicko a nemecko v okolí má kratšie prázdniny, ináč majú tak ako my alebo viac, ja mám neter v Portugalsku a tam majú 3 mesiace prázdniny, nepíš somariny

simca06022011
Dnes o 12:31
@loliki

@loliki a mylis si to, nie strazili.. ucili a robili program detom. ANo to pedagogovia zvyknu robit. Okrem toho je aj kopa inych zamestnancov v skolstve, vychovavatelia a pod, ktory sa o deti "staraju". A dovolenku predpokladam, 8 tyzdnov nemate na cerpanie..
OKREM toho nerobieva to napr v meste kazda skola a pre vsetky deti, cize sa popri tom zamestnnaci aj deti pomenia... zase ani kazde dieta nepotrebuje "letnu skolu".

loliki
Dnes o 12:32
@simca06022011

@loliki nie som skola, ani podobna organizacia. Mame tu na to institucie a desattisice zamestnancov v skolstve, maju vsetko ludi aj priestory. A nie, porovnavat krajiny nie je ubohe, ci porovnavat krajiny len co sa platov tyka je ok, ked uz ide o sluzby, tak je to ine? ;) Svet sa meni, rodiny sa menia, dakedy babky postrazili aj cele leto deti, teraz nie.. okrem toho je fakt, ze rodiny ak musia rodicia pracovat, nemaju tisice na zabezpecenie leta v sukromnom sektore. Ja napr tiez pracujem, ak by som mohla sedkat na ritulke s vylozenymi nohami cele leto a tvarit sa, ze upratujem kabinet alebo co to.. tak asi by som rozmyslaal co s volnym casom.

@simca06022011 Veď si zober dovolenku a postráž aspoň 10-20 detí. Buď človek, čo majú robiť samoživiteľky?

simca06022011
Dnes o 12:32
@anonym_341056

@simca06022011 za opicami si skôr ty, jedine anglicko a nemecko v okolí má kratšie prázdniny, ináč majú tak ako my alebo viac, ja mám neter v Portugalsku a tam majú 3 mesiace prázdniny, nepíš somariny

@anonym_341056 pisem, ze vsade maju kratsie prazdniny? vobec som nic take nepisala.. ale tak kludne aj pol roka majme prazniny, ale potom neviem z coho budu ucitelia zit a z coho budu plateny, ludia totiz nebudu pracovat a platit dane na ich platy, ale o deti sa starat.

anonym_ef2c76
Dnes o 12:34

A ešte jedna vec... Zaujímalo by ma, prečo tie deti vlacite po dovolenkách počas školského roka, prečo si to nenecháte na prázdniny? Hneď by ste mali jeden alebo dva týždne pokryté. Ale kdeže, treba ísť v januári do Dubaja, vo februári lyžovať do Talianska
a v máji na dva týždne do edžypta a potom cez prázdniny mrmlat a pindat na učiteľov, lebo neviete umiestniť deti. Toto mi hlava neberie.

simca06022011
Dnes o 12:35
@anonym_ef2c76

A ešte jedna vec... Zaujímalo by ma, prečo tie deti vlacite po dovolenkách počas školského roka, prečo si to nenecháte na prázdniny? Hneď by ste mali jeden alebo dva týždne pokryté. Ale kdeže, treba ísť v januári do Dubaja, vo februári lyžovať do Talianska
a v máji na dva týždne do edžypta a potom cez prázdniny mrmlat a pindat na učiteľov, lebo neviete umiestniť deti. Toto mi hlava neberie.

@anonym_ef2c76 neziarli a porozmyslaj, preco to rodicia robia

simca06022011
Dnes o 12:36
@loliki

@simca06022011 Veď si zober dovolenku a postráž aspoň 10-20 detí. Buď človek, čo majú robiť samoživiteľky?

@loliki maju ist do ulic a rieist ze mame problem v skolstve viditelne.. :D ja zamestanvam x ludi, ver ci nie, nemam na taketo aktivity a "dovolenku" cas. Cize vidis.. samozivitelky problem maju (ANO REALNE MAJU), ale pomoc nepride, lebo ...? NEDA SA. LEbo lenivi sme... vsetko k dispozicii je, len ochota nie je :D