icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

Včera o 19:04

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

autor
Včera o 20:24
@slavomira236

U nas v škole je denny tabor prvy týždeň su tam vychovavafelia .

@slavomira236 to mate super. Aj u nas by sa to mohlo rozbehnut.

anonym_cf1797
Včera o 20:25
@anonym_autor

@zuzana76 nic v zlom, ale keby napises nieco ine, tak este by som pochopila. Napriklad papierovacky, ked birokracia je aj u nas, ale upratovat kabinet? Tak ja udrzujem poriadok na pracovisku pocas celeho roka.

@anonym_autor Fakt nemas vobec predstavu ako to funguje.

anonym_bfc402
Včera o 20:25

Zijem v malom meste na juznej morave a u nas v skole funguje prazdninova druzina dva tyzdne v juli a dva tyzdne v auguste. Funguju v podstate ako primestsky tabor - rano clovek dieta privedie a poobede odvedie. Normalne maju zaistenu stravu, program, chodia na vylety a pod. Okrem toho u nas funguje CVC, ktora ponuka asi 20 primestskych taborov, podobne primestske tabory organizuju aj dalsie zdruzenia, napr. Sokol alebo sukromne institucie a farmy. U nas je toho pre deti naozaj dost na vyber, akurat je treba takmer vsade sa prihlasit najneskor do maja, potom uz tazko niekde zohnat miesto.
Takze ak sa to da u nas, preco by sa nedalo aj inde?

zuzana76
Včera o 20:27
@anonym_bfc402

Zijem v malom meste na juznej morave a u nas v skole funguje prazdninova druzina dva tyzdne v juli a dva tyzdne v auguste. Funguju v podstate ako primestsky tabor - rano clovek dieta privedie a poobede odvedie. Normalne maju zaistenu stravu, program, chodia na vylety a pod. Okrem toho u nas funguje CVC, ktora ponuka asi 20 primestskych taborov, podobne primestske tabory organizuju aj dalsie zdruzenia, napr. Sokol alebo sukromne institucie a farmy. U nas je toho pre deti naozaj dost na vyber, akurat je treba takmer vsade sa prihlasit najneskor do maja, potom uz tazko niekde zohnat miesto.

@anonym_bfc402 ale zrejme tam robia brigadnici, resp dobrovolnici. V skole mojich deti to fungovalo tiez, ale robili to animatori a dohliadali knazi 🤣, cirk skola

autor
Včera o 20:29
@anonym_582c8b

@anonym_autor a z coho skola zaplati ucitelov? Jedine z toho co zaplatia rodicia, presne tak ako zaplatia animatorov ini organizatori taborov. A ak by to vzala skola tak, ze nemusi z toho vygenerovat zisk, staci, ze zaplati ucitelov a zakonom dane odvody, plus este nejake rezijne naklady a strava, tak ci tak by to nebolo skoro zadarmo ako si to predstavujes. Za tie iste peniaze mohla kolegyna mat denny tabor inde.

@anonym_582c8b denne tabory su predrazene. Skus pozriet ceny a budes vidiet.

anonym_bd0a94
Včera o 20:31
@anonym_autor

@zuzana76 nic v zlom, ale keby napises nieco ine, tak este by som pochopila. Napriklad papierovacky, ked birokracia je aj u nas, ale upratovat kabinet? Tak ja udrzujem poriadok na pracovisku pocas celeho roka.

@anonym_autor všetci vieme čo upratovanie kabinetu znamená- trochu sa pomocem, nieco upracem a o 10tej padla tak sa zase prosím netvarme… ja na svojom pracovisku počas roka nemôžem odísť skôr ako je všetko hotove.
A síce ja môžem ruky nohy bozkávať svojej mame, ktorá nám pomáha vykryť prázdniny spolu s muzom a sefovi že ma ešte nevyhodil (lebo očr), ja obdivujem všetky slobodne mamicky a klaniam sa. Neviem ako to dávate sami naozaj..

autor
Včera o 20:32
@anonym_bfc402

@anonym_bfc402 lebo my sme tu zasa pozadu a vy to mate perfektne vymyslene a az tolko tyzdnov. Rodicia nemusia mat ziadne stresy.

anesim
Včera o 20:33
@anonym_autor

@anonym_bfc402 lebo my sme tu zasa pozadu a vy to mate perfektne vymyslene a az tolko tyzdnov. Rodicia nemusia mat ziadne stresy.

@anonym_autor obratit sa treba na zriadovatela

anonym_e17919
Včera o 20:37

@anonym_autor NIE NIE A NIE.... krista kedy pochopite ze aj deti potrebujú prázdniny?!!
Neskutočne ma uz s tym seriete. NEROBTE si deti ked potom na nich nemate cas ani prostriedky!
Najkrajšie spomienky na detstvo su práve letné prázdniny
Vy ste sa uplne zbláznili? Co ste uz zabudli ake to je, mat letné prázdniny?
Ako to dokázala moja matka,.jednorodic?
Chvíľu u nej v praci (bomba spomienky, aj s inými deťmi kolegov)
Chviku s nou doma, chvilu samé, potom nejaká dovolenka, chaty s rodinou,....
Tu nejde o to ze sa nedá, ale ze nechcete. Mate zle vzťahy s rodinou, so svokrovcami (denne diskusie), so svagrinami, susedmi,.. preto to nejde
Ste odkázaní sami na seba, lebo je taka doba.
Ok, beriem este 1-2 týždne tábor alebo nejaká služba.... ale cele prázdniny?
A učiteľom nech skratia dovolenku na 20dni ze?
Este len potom uvidite ten dopad 👌

anonym_a17973
Včera o 20:40
@anonym_autor

@anonym_bbf02a vobec som o tom nevedela. Az po zalozeni diskusie. U nas nic take nie je. Kolegyna si nosi dieta do prace. Nema ho kde nechat.

@anonym_autor to je dobrá práca kde si môže dieťa zobrať. Sú firmy kde to jednoducho nejde.

anonym_582c8b
Včera o 20:40
@anonym_autor

@anonym_582c8b denne tabory su predrazene. Skus pozriet ceny a budes vidiet.

@anonym_autor ano, poznam ceny. Lenze viem aj to ake naklady su s takym taborom. Potrebujes zaplatit dozor, zakonom stanovene odvody zamestnavatela, musis splnit podmienky hygieny, takze kdesi v sope ten tabor nezorganizujes, potrebujes zaplatit najom. Aj ked robis tabor vo svojich priestoroch, tak tie tiez nefunguju na duhove prdy jednorozca, mas na nich naklady. Deti potrebujes nakrmit, kolko stoji len nejake obedove menu? Ked ides na nejaky vylet treba zaplatit dopravu, vstupne. Potrebujes nejaky spotrebny material. Co z toho by nebolo treba platit ak by tabor organizovala skola? A ked si podnikatelsky subjekt, nie neziskovka, tak potrebujes vygenerovat aj zisk, pretoze ani ty ako organizator nezijes z rannej rosy

autor
Včera o 20:43
@anonym_bd0a94

@anonym_autor všetci vieme čo upratovanie kabinetu znamená- trochu sa pomocem, nieco upracem a o 10tej padla tak sa zase prosím netvarme… ja na svojom pracovisku počas roka nemôžem odísť skôr ako je všetko hotove.
A síce ja môžem ruky nohy bozkávať svojej mame, ktorá nám pomáha vykryť prázdniny spolu s muzom a sefovi že ma ešte nevyhodil (lebo očr), ja obdivujem všetky slobodne mamicky a klaniam sa. Neviem ako to dávate sami naozaj..

@anonym_bd0a94 presne tak. To s tym kabinetom je cista vyhovorka. Kazdy clovek malu miestnost dokaze upratat do hodiny. Aj to som asi uz prehnala. Ak je kabinet plny haraburd, neudrziavany, tak vtedy kludne aj dlhsie. Viem ked doma triedim veci, tak niekedy naozaj cela vecnost, ale v takom pripade ho neupratuju pravidelne a uz vobec nie kazdy rok.

autor
Včera o 20:44
@zuzana76

@anonym_bfc402 ale zrejme tam robia brigadnici, resp dobrovolnici. V skole mojich deti to fungovalo tiez, ale robili to animatori a dohliadali knazi 🤣, cirk skola

@zuzana76 potom je u vas skola, ktora sa zariadila a ide s dobou.

anonym_a17973
Včera o 20:45

autorka a si myslíš že tento problém naše mamy nemali? Ešte za socializmu bol tento problém. Nikto sa nestaral kde nechá matka dieťa. my sme ako deti boli samé doma, aj sa nato pamätám chodila som do mš a súrodenci ma mali na starosti cez prázdniny. boli odomńa starší o pár rokov ale pozor museli dávať. Iné riešenie nebolo.

anonym_82d2d4
Včera o 20:49

Býva ŠKD prvé dva týždne aj na dedinách. Ďalej funguje tábor, babičky, oteckovia, mamičky, opatrovateľky….. kľudne by som našla študentku, ktorej by som dohodila aspoň 2-3 deti, každý rodič by jej dal na hodinu napr 3-4€, nech si študentka zarobí.🤷‍♀️

autor
Včera o 20:50
@anonym_582c8b

@anonym_autor ano, poznam ceny. Lenze viem aj to ake naklady su s takym taborom. Potrebujes zaplatit dozor, zakonom stanovene odvody zamestnavatela, musis splnit podmienky hygieny, takze kdesi v sope ten tabor nezorganizujes, potrebujes zaplatit najom. Aj ked robis tabor vo svojich priestoroch, tak tie tiez nefunguju na duhove prdy jednorozca, mas na nich naklady. Deti potrebujes nakrmit, kolko stoji len nejake obedove menu? Ked ides na nejaky vylet treba zaplatit dopravu, vstupne. Potrebujes nejaky spotrebny material. Co z toho by nebolo treba platit ak by tabor organizovala skola? A ked si podnikatelsky subjekt, nie neziskovka, tak potrebujes vygenerovat aj zisk, pretoze ani ty ako organizator nezijes z rannej rosy

@anonym_582c8b pozrela som si nahodne jeden tabor, kde deti chodia na denne menu. To je hned prvy rozdiel v skole su obedy lacnejsie.

anonym_767a93
Včera o 20:51
@euka210

@anonym_autor u nas v juli robili cvc denny tabor cenovo prijatelny. Teraz robia ZS...2t v juli 1 skola, 2t v auguste druha skola. Poplatok bol ale za tyzden cca 130e.
Niekde maju v juli par tyzdnov letnu druzinu pre 1.stupen...to je dobre riesenie.
Kedze dochodkovy vek sa zvysuje a vek prvorodiciek tiez, tak babky su casto este pracujuce a kde dat deti v lete byva velky problem.

@euka210 co je cenovo prijateľný tabor? U nas v CVC 150 eur tyzden vrátane stravy (desiatu, olovrant) si zabezpečujeme my.
@autorka suhlasim. Keby sa platilo za tabor 30 eur, pri 20 detoch je to 600 eur, z čoho sa zaplatia dve učiteľky. Realne to je, učiteľky aj tak chodia cez prazdniny do prace. Ja neviem, ale kto tento napad rozporuje, je absolútne neempatický.

autor
Včera o 20:52
@anonym_a17973

autorka a si myslíš že tento problém naše mamy nemali? Ešte za socializmu bol tento problém. Nikto sa nestaral kde nechá matka dieťa. my sme ako deti boli samé doma, aj sa nato pamätám chodila som do mš a súrodenci ma mali na starosti cez prázdniny. boli odomńa starší o pár rokov ale pozor museli dávať. Iné riešenie nebolo.

@anonym_a17973 problem uz od socializmu a stale nevyrieseny. Toto vystihuje celu situaciu a modernu dobu.

autor
Včera o 20:56
@anonym_e17919

@anonym_autor NIE NIE A NIE.... krista kedy pochopite ze aj deti potrebujú prázdniny?!!
Neskutočne ma uz s tym seriete. NEROBTE si deti ked potom na nich nemate cas ani prostriedky!
Najkrajšie spomienky na detstvo su práve letné prázdniny
Vy ste sa uplne zbláznili? Co ste uz zabudli ake to je, mat letné prázdniny?
Ako to dokázala moja matka,.jednorodic?
Chvíľu u nej v praci (bomba spomienky, aj s inými deťmi kolegov)
Chviku s nou doma, chvilu samé, potom nejaká dovolenka, chaty s rodinou,....
Tu nejde o to ze sa nedá, ale ze nechcete. Mate zle vzťahy s rodinou, so svokrovcami (denne diskusie), so svagrinami, susedmi,.. preto to nejde
Ste odkázaní sami na seba, lebo je taka doba.
Ok, beriem este 1-2 týždne tábor alebo nejaká služba.... ale cele prázdniny?
A učiteľom nech skratia dovolenku na 20dni ze?
Este len potom uvidite ten dopad 👌

@anonym_e17919 kde pisem, ze deti nemaju mat prazdniny, ze sa maju ucit? Nie oni by sa neucili, boli by v kolektive, hrali by sa spolu a mali aj pekne spomienky. Ako vidim ucitelov praca nesmierne bavi. Tak ani tyzden navyse.

anonym_4e1603
Včera o 20:56
@anonym_autor

@zuzana76 radsej na skolskom dvore, ako kto vie kde a ci vobec s niekym. Niektori rodicia naozaj nemaju kde nechat svoje deti.

@anonym_autor Trošku to zhrniem. Polovica z vás tu trepe nožičkami, ako nemôžu otehotniet. Keď sa im to konečne podarí, potom zase vyplakávajú, že dieťa nezvládajú, že sú unavené a chcú mať konečne pokoj. Potom decko rýchlo šupnú do škôlky, aj keď sú doma na materskej s druhým deckom. No a následne by chceli školu aj cez prázdniny, lebo im z tých detí zadrbáva a chcú ich zase niekam odložiť. Tie učiteľky majú tých vašich harantov plné zuby už cez školský rok a to nevravím o tom, ako sa každá druhá matka večne na učiteľky sťažuje, lebo to decko je predsa dokonalé a učiteľka je sviňa. Tak treba najprv uvažovať, nie len ja chcem a chcem a chcem🙈 Lebo stať sa môže hocičo a potom to dieťa skutočne nemáš kam "uskladniť" a si v riti 👎

zuzana76
Včera o 20:57
@anonym_autor

@zuzana76 potom je u vas skola, ktora sa zariadila a ide s dobou.

@anonym_autor robili to v ramci charity, deti nieco platili a na deti dohliadali 18 rocni tretiaci z gymnazia, je to soojena skola zs a gympel

anonym_3a89d1
Včera o 20:58

U nás na dedine je len prvý stupeň a v celej škole je dokopy 13 detí a teraz prvýkrát mali letnú školu prvé 2 týždne. Bola tam s nimi vychovávateľka z ŠKD, kuchyňa fungovala. Zaujímavé, že učiteľky v škôlkach môžu byť v lete v práci ale učiteľky z prvého stupňa už nie.

anonym_a17973
Včera o 20:59
@anonym_3a89d1

U nás na dedine je len prvý stupeň a v celej škole je dokopy 13 detí a teraz prvýkrát mali letnú školu prvé 2 týždne. Bola tam s nimi vychovávateľka z ŠKD, kuchyňa fungovala. Zaujímavé, že učiteľky v škôlkach môžu byť v lete v práci ale učiteľky z prvého stupňa už nie.

@anonym_3a89d1 škola a mš nie je jedno a to isté.

autor
Včera o 21:00
@anonym_a17973

@anonym_autor to je dobrá práca kde si môže dieťa zobrať. Sú firmy kde to jednoducho nejde.

@anonym_a17973 ani u nas to nejde, ale sme dobry kolektiv, tak sa snazime vyhoviet, ale ano chapem inde by to neslo vobec. Svoj dopad to ma ale aj u nas.

zuzana76
Včera o 21:03
@anonym_autor

@anonym_e17919 kde pisem, ze deti nemaju mat prazdniny, ze sa maju ucit? Nie oni by sa neucili, boli by v kolektive, hrali by sa spolu a mali aj pekne spomienky. Ako vidim ucitelov praca nesmierne bavi. Tak ani tyzden navyse.

@anonym_autor nie, ani tyzden navyse, ked ma ucitel oddychovat, ale mam napad. Kolegyna vie cez edupage napisat rodicom, ze sa da 6 rodiciv dokopy a kazdy tyzden sa postara jeden z rodicov o svoje dieta a pat dalsich a ma hned vykrytych 5 tyzdnov strazenia.

autor
Včera o 21:05
@anonym_3a89d1

@anonym_3a89d1 aj u nas su v skolke aj cez prazdniny, iba v skole nie.

anonym_369b3d
Včera o 21:07
@anonym_3a89d1

@anonym_3a89d1 škôlka oficiálne nemá prázdniny

autor
Včera o 21:07
@anonym_4e1603

@anonym_autor Trošku to zhrniem. Polovica z vás tu trepe nožičkami, ako nemôžu otehotniet. Keď sa im to konečne podarí, potom zase vyplakávajú, že dieťa nezvládajú, že sú unavené a chcú mať konečne pokoj. Potom decko rýchlo šupnú do škôlky, aj keď sú doma na materskej s druhým deckom. No a následne by chceli školu aj cez prázdniny, lebo im z tých detí zadrbáva a chcú ich zase niekam odložiť. Tie učiteľky majú tých vašich harantov plné zuby už cez školský rok a to nevravím o tom, ako sa každá druhá matka večne na učiteľky sťažuje, lebo to decko je predsa dokonalé a učiteľka je sviňa. Tak treba najprv uvažovať, nie len ja chcem a chcem a chcem🙈 Lebo stať sa môže hocičo a potom to dieťa skutočne nemáš kam "uskladniť" a si v riti 👎

@anonym_4e1603 tie mamicky maju aj ine povinnosti. Napriklad tiez chodit do prace. Ty si ucitelka, ked sa tak vyjadrujes o detoch?

anonym_484182
Včera o 21:09
@anonym_bd0a94

@anonym_bd0a94 vidno, ze o tom vies velke...nic, tak netrep sprostosti

anonym_3a89d1
Autor odpoveď zmazal