Mali by školy fungovať počas prázdnin?
Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?
@zuzana76 aj to je jedna z moznosti a myslim, ze celkom dobra. Akurat ma udivuje, ze ani tyzden navyse? To mam chapat tak, ze o deti sa staraju a ucia ich vlastne ludia, ktori svoju pracu neznasaju?
@anonym_autor nie, ale su unaveni, dnesne deri nie su zlaticka, najma male, su hlucne, ucit a starat sa o ne su dve odlisne veci, napr ja som ucila starsie deti, na ucenie malych deti by som nemala nervy a nemala by som nervy ani ich strazit a venovat sa im v case, ked de favto mam narok na svoju dovolenku a regeneraciu.
@anonym_4c534d ucitelia byvaju v skole aj cez prazdniny. Niekde tyzden, inde dva, podla skoly. Tak pocas toho casu co su v skole moze byt tabor.
@anonym_autor A prečo tábor? Veď nech sa deti učia, keď ich chceš dať do školy. Učitelia nie sú strážcovia detí. Na to sú detské letné tábory, čo ty chceš. Tie sú ti drahé, tak chceš od učiteľov, aby ti len tak zadarmo strážili deti. Choď na VŠ, buď učiteľkou a stráž cudzie deti ty. Dobrý nápad. Choď príkladom. 😉
@anonym_autor keď som mala deti v takom veku,tak naša škola mala tú možnosť, potom sme využili moznosť denných táborov cez cvč a aj jdenny azykový tábor, pobytové tábory, priebezne som odkladala peniaze na tento účel
@zuzana76 aj to je jedna z moznosti a myslim, ze celkom dobra. Akurat ma udivuje, ze ani tyzden navyse? To mam chapat tak, ze o deti sa staraju a ucia ich vlastne ludia, ktori svoju pracu neznasaju?
@anonym_autor Ty mas dedukcie naozaj na vysokej urovni😝
@anonym_autor Som učiteľka a svoju prácu aj detičky milujem. Ale...počas školských výletov ma poštípali muchničky a vytvorili sa mi podozrivé fľaky. Hneď 1. júla som musela ísť k doktorke...s blbými štípancami...a skončila som na antibiotikách, ktoré zvyšujú fotosenzitivitu, takže s nimi nemôžeš ísť na slnko. Vďaka odberom mi doktorka zachytila anémiu...tajomstvo mojej chronickej únavy tým bolo odhalené a dnes začínam liečbu železom. Doma mám vlastné prázdninujúce deti, o ktoré sa potrebujem postarať a naplánované rôzne lekárske vyšetrenia, ktoré potrebujem absolvovať s deťmi aj sama so sebou. Popritom si už chystám materiál na budúci školský rok, chcem mať pekne vyzdobenú triedu, aby sa tam detičky dobre cítili (áno, cez dovolenku, vo svojom osobnom voľne, neskôr už na to nebude čas). Fakt nemám pocit, že toho pre školu a iné detičky robím málo...cez prázdniny potrebujem čas na zotavenie sa pre seba a chcem sa venovať aj svojim vlastným deťom.
@euka210 co je cenovo prijateľný tabor? U nas v CVC 150 eur tyzden vrátane stravy (desiatu, olovrant) si zabezpečujeme my.
@autorka suhlasim. Keby sa platilo za tabor 30 eur, pri 20 detoch je to 600 eur, z čoho sa zaplatia dve učiteľky. Realne to je, učiteľky aj tak chodia cez prazdniny do prace. Ja neviem, ale kto tento napad rozporuje, je absolútne neempatický.
@anonym_767a93 ked bol tabor v cvc za 50e, este 70e beriem ok
@anonym_autor A mas dojem, ze si tam vtedy lakuju nechty?
@anonym_cf1797 Prosim ta,mame v rodine ucitelky a vieme,co tam robia. Jasne,ze nieco robia,ale namiesto nezmyselneho upratovania kabinetov,mozu ich cas vyuzit inak. Ja chapem,ze kazdy ucitel je na seba haklivy,ale v inych statoch to funguje,tak by to mohlo fungovat aj u nas. Dnes som akurat citala status poslankyne Marcinkovej,ktora sa presne tymto zaoberala a pisali jej tam zeny,ktore ziju v zahranici a ze u nich to bezne tak funguje. U nas bohuzial nie su na to vyclenene prostriedky a zrejme ani vola vlady pomoct rodicom. A je to presne o tom,ze doba sa zmenila,tak je potrebne sa postupne tomu prisposobovat. Je ulohou statu pomoct rodicom.
@anonym_autor ked sa chce, tak sa to da. Je to o ochote ucitelov, asistentov, vychovavateliek. Ale je to praca naviac.
Sama synova triedna mi povedala, ze uz potrebuje "prazdniny"...posledny mesiac je narocny aj pre ucitelov a maju toho dost este viac ako deti.
Prvy a posledny tyzden nie, ucitelia maju dost svojej prace, konaju sa porady atd, nie je to uplne tak, ako si niekto predstavuje.
Maju tusim 9t dovolenky, co vychadza na leto 6t, 2t zima, 1r jarne. Ked im treba viac, musia nahradne volno.
Ako asistentka som ja mala 7t dovolenky.
U nas o denny tabor nebol zaujem,uz davno ho nerobia.Dcera zo synom boli ale ja osobne som sa tesila,ze skoncil,lebo aj ja mam prazdniny od ranneho zhonu,vstavania,budenia,chystania.
A to obaja pracujeme cez sk.prazdniny,ale striedame sa,raz je doma jeden,druhy je v praci a zase opacne.
Ale chapem,jednorodicia s malymi detmi to maju v dnesnej dobe naozaj tazke,ani u zamestnavatela pochopenie nenajdu,ani moznost dieta si vziat do prace neexistuje v mnohych pripadoch.Potom sa zeny hlavne boja o pracu,co ich vsetkych zivy.
Naozaj velmi sucitim s rodicmi a najma so slobodnymi mamickami ale z pozicie ucitelky pisem uprimne od srdca..aby som psychicky zvladla dalsi skolsky rok a dala mojim druhym detom zo seba maximum, to volno (prazdniny/dovolenka nazvite to ako chcete) je proste nevyhnutne...predstava letnej cinnosti, taborov, animatorky je pre mna momentalne nepredstavitelna..ani na vlastne deti nemam po poslednom skolskom roku energie tolko, kolko by som chcela..
Zijem v malom meste na juznej morave a u nas v skole funguje prazdninova druzina dva tyzdne v juli a dva tyzdne v auguste. Funguju v podstate ako primestsky tabor - rano clovek dieta privedie a poobede odvedie. Normalne maju zaistenu stravu, program, chodia na vylety a pod. Okrem toho u nas funguje CVC, ktora ponuka asi 20 primestskych taborov, podobne primestske tabory organizuju aj dalsie zdruzenia, napr. Sokol alebo sukromne institucie a farmy. U nas je toho pre deti naozaj dost na vyber, akurat je treba takmer vsade sa prihlasit najneskor do maja, potom uz tazko niekde zohnat miesto.
Takze ak sa to da u nas, preco by sa nedalo aj inde?
@anonym_bfc402 a je to zadarmo?
@anonym_autor a ty si predstavuješ, že čo také robia učitelia v škole počas prázdnin?
@beata_k niekde to funguje podla komentarov, co som vobec ani len netusila.
@anonym_autor problem kde dat deti cez orazdniny bol vzdy. Len teraz sa krici "stat postaraj sa, stat daj". Lenze stat nema 🤷
Neboj sa, skratia sa rodicaky, urobia sa znova jasle, centra pre deti a bude 👍
@anonym_autor jasne ze mali, dovod preco Maria Terezia zaviedla prazdniny uz davno pominul. Deti uz roky nepomahaju v lete rodicom na poli.
@anonym_autor nerobte si deti a nemáte takéto problémy...
U nás v škole fungovala možnosť druhý júlový týždeň tábor.
Zorganizovali zo celé tri druzinarky.
Tábor bol len náklady plus ich mzda, žiaden zisk pre tretiu stranu, tak to boli polovične sumy.
Naši tam chodili 1-4. ročník
@anonym_autor ja uz mam sice velke deti, ale ked boli v druzine, kazdy rok bola ponuka, ci chceme druzinu na jul. A co mam aj kolegyne na dedinach v okoli, kazda skola na dedine ponuka 2tyzdne druziny.
@euka210 co je cenovo prijateľný tabor? U nas v CVC 150 eur tyzden vrátane stravy (desiatu, olovrant) si zabezpečujeme my.
@autorka suhlasim. Keby sa platilo za tabor 30 eur, pri 20 detoch je to 600 eur, z čoho sa zaplatia dve učiteľky. Realne to je, učiteľky aj tak chodia cez prazdniny do prace. Ja neviem, ale kto tento napad rozporuje, je absolútne neempatický.
@anonym_767a93 U nás sú denne tábory na tyzden cca 200-250€ na jedno dieta…
@anonym_4e1603 Dúfam že nie si pedagóg lebo inak amen… nikto nehovorí o uskladnení deti. Ale o tom že v dnešnej dobe musíš chodiť do prace už len kvôli hypotéke a iným nákladom. Ja by som tiež rada sedela doma s detmi celé letné prázdniny a každé ďalšie prázdniny, ale nedá sa to ani financne a ani zamestnávatelia by z toho neboli nadseni. A to ja mám stastie že mame babku ktorá nám pomáha to vykryť. Reálne si neviem predstavit ak je nejaka slobodna mamička a nemá ani babicky ani partnera, veď to je nemožné. Ja si do prace nesmiem zobrať dieta, a koľko je takých..
V Nemecku maju len 6 týždňové letné prázdniny a z toho 3 týždne je družina otvorená takže deti maju zabezpečenú starostlivosť
@anonym_autor NIE NIE A NIE.... krista kedy pochopite ze aj deti potrebujú prázdniny?!!
Neskutočne ma uz s tym seriete. NEROBTE si deti ked potom na nich nemate cas ani prostriedky!
Najkrajšie spomienky na detstvo su práve letné prázdniny
Vy ste sa uplne zbláznili? Co ste uz zabudli ake to je, mat letné prázdniny?
Ako to dokázala moja matka,.jednorodic?
Chvíľu u nej v praci (bomba spomienky, aj s inými deťmi kolegov)
Chviku s nou doma, chvilu samé, potom nejaká dovolenka, chaty s rodinou,....
Tu nejde o to ze sa nedá, ale ze nechcete. Mate zle vzťahy s rodinou, so svokrovcami (denne diskusie), so svagrinami, susedmi,.. preto to nejde
Ste odkázaní sami na seba, lebo je taka doba.
Ok, beriem este 1-2 týždne tábor alebo nejaká služba.... ale cele prázdniny?
A učiteľom nech skratia dovolenku na 20dni ze?
Este len potom uvidite ten dopad 👌
@anonym_e17919 Presne tak a ešte sú dnešné deti vychované úplne neschopne. 9-10 ročné už môžu byť pokojne doma bez dozoru, vziať si jesť a ohlásiť sa rodičom, netreba im stále dozor a organizovanú činnosť. Ale ked tu čítam, že 15 ročný toto nezvládne, ze 16ročnej predsa matka nenechá strážiť mladšieho súrodenca, samé dôvody a výhovorky, prečo nie...ale do školy by ich natlačili.
@anonym_8d3abc a kto bude robiť na stat a dôchodky? Kto ti napecie chlieb, postavi dialnicu, navari obed v restike alebo ta prebali na starobu? Svet potrebuje deti je to prirodzený kolobeh života.
Uvítala by som nejaké oficiálne zariadenie,kde by učili kvalifikovaní ľudia,napr na báze vychovávateľov. Nech je zriaďovateľom star,aby tam nemohol učiť a mať na starosti deti hocikto. A s prispievanim rodičov. Teraz je kopa táborov, kde sú narýchlo pozbierali animátori,bohvie odkial, človek má problém nájsť slušný tábor s personálom,kde sa nebojí dať dieťa.
@anonym_8d3abc zjavne bezproblémový anonym so slušným zázemím, kt.nikdy nemal choré deti a kopu ľudí, čo sa mu o nich postarali. Bežný rodic, kt.ma rád svoje deti a chce byť aj s nimi, aj si udržať prácu, toto nikdy nepovie. Takže hrdina, anonymné si si kopol, huraaaa.
@anonym_autor A prečo tábor? Veď nech sa deti učia, keď ich chceš dať do školy. Učitelia nie sú strážcovia detí. Na to sú detské letné tábory, čo ty chceš. Tie sú ti drahé, tak chceš od učiteľov, aby ti len tak zadarmo strážili deti. Choď na VŠ, buď učiteľkou a stráž cudzie deti ty. Dobrý nápad. Choď príkladom. 😉
@loliki nikto už od učiteľov nečaká nič. Píšem ako učiteľka a anonymne. Že sú deti náročnejšie je fakt, že rodičia sú náročnejší na učiteľov ako samo na seba je tiež fakt. Ale keď vidím niektorých svojich kolegov, tak napíšem rovno.
Zavedme psychotesty a sprísnimevVS.
Učiteľka s VS musí ovládať gramatiku, musí mať všeobecný prehľad a musí vedieť pracovať s deťmi, na to študovala.
Ako si teraz mnohí zľahčujú určenie, ako sa hrubo dodávajú k deťom, to potom, milé kolegyne, zmeňte prácu. Keď ste vyhorené, čo táto práca samozrejme spôsobuje, tak zmeňte prácu. Miest je dosť inde. Neútočme večne na city, rovné si prácu poriadne, všade sú problémy. Už prestaňme dookola rozprávať a ľutovať sa. Asi sme to chceli robiť, či prečo sme do toho išli?
Vždy platí, keď tá práca nebaví, či unavuje, chod upratovať, či do pokladne, či chod robiť niečo, kde tvoja frustrácia nebude ubližovať.
@anonym_autor samozrejme,minimalne druzina,deti s anemusia ucit ale druzina moze fungovat,verim zeby sa nazbierali deti a vykryli cele leto ,nie v olnom pocte ,moje by urfite chodili.
@anonym_autor Kto to bude financovat? Stat?
@beata_k a ved co by mal financovat stat?Ucitelky a vychovavatelky by nemali len tolko volna ale to co aj my ostatni.
@anonym_autor A kto by na tie deti dozeral? Ucitelia maju dovolenky. Ci uz riadnu dovolenku, alebo cerpaju nadcasy.
@anonym_4c534d nadcasy?😄😄😄
@anonym_e17919 kde pisem, ze deti nemaju mat prazdniny, ze sa maju ucit? Nie oni by sa neucili, boli by v kolektive, hrali by sa spolu a mali aj pekne spomienky. Ako vidim ucitelov praca nesmierne bavi. Tak ani tyzden navyse.
@anonym_autor kľudne môžeš zmeniť pracovnú náplň ak ti vadí koľko majú učitelia dovolenky , alebo si vziať v lete dovolenku a organizovať deťom letné tábory. Zadarmo s obedy za cenu školských obedov ktoré si dotované štátom. Keď už ten tábor čo zorganizovaný je , ti príde drahý. Každý rodič predsa vie ešte predtým ako sa rozhodne byť rodičom, že materská jedného dňa skončí, s bude treba riešiť ako skĺbiť prácu a prázdniny v škole. A nemusíš sa vyhovárať na kolegyňu s dieťaťom.
@anonym_autor Bežne v školách funguje prvé 2 týždne ŠKD. Sú tam vychovávateľky a asistentky. Učitelia majú plno inej práce. A mnohí pracujú aj počas čerpania RD. O dieťa sa stará rodič, nie štát, nie učiteľ. Školské prázdniny sú tu roky, matka plánujúca dieťa o nich vie.

@anonym_autor nie, ani tyzden navyse, ked ma ucitel oddychovat, ale mam napad. Kolegyna vie cez edupage napisat rodicom, ze sa da 6 rodiciv dokopy a kazdy tyzden sa postara jeden z rodicov o svoje dieta a pat dalsich a ma hned vykrytych 5 tyzdnov strazenia.