Mali by školy fungovať počas prázdnin?
Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?
@anonym_autor no to určite, akože zadarmo, na to sú učitelia dobrí, počas školského roka tu na nich len kydáte a teraz majú cez svoju dovolenku robiť pri vašich deťoch. Veď si zaplať opatrovateľku.
@anonym_0f238a a a to maju 60 dni dovolenky a to neratam este jesene,zimne a jarne prazdniny to majubpotom kolko dni dovolenky 100? Nebud smiesna,je to trapne to ich prazdninovanie,beru olat v lete zadarmo.
@anonym_0f238a a a to maju 60 dni dovolenky a to neratam este jesene,zimne a jarne prazdniny to majubpotom kolko dni dovolenky 100? Nebud smiesna,je to trapne to ich prazdninovanie,beru olat v lete zadarmo.
@anonym_4958a8 Učiteľ má 45 dní dovolenky. Normálne si ju čerpá vtedy, keď to má nariadené. Ty nemáš plat počas dovolenky? Počas letných prázdnin vyčerpajú cca 30-35 dní.
@anonym_582c8b nie nerobila by som navyse a ani zadarmo a ani nechcem aby to ucitelia robili navyse a zadarmo. Samozrejme, ze by to mali mat zaplatene.
@anonym_autor ale ved oni by to mali zaplatene,predsa beru normalne plat cez leto.Tieto vyhovorky asi pisu same ucitelky pohodlne.Proste nie je normalne ze maju v roku tolko volna a ze nadcasy ake?Preboha ked napriklad na 1 stupni je ucitelka uz o 12:30 doma pretoze prvaci maju kratku vyucbu ,takze tie nadcasy kde nabrali?Vikendy nebodaj? Same vyhovroky aby mohli cez prazdniny nie dovolenkovat,lebo dovolenku cerpaju cez ptazdniny pocas roka,jesen,zima ,jar cize prazdninuju a maju to zaplatene este.Jedna sa o 1 stuoen kde naozaj nemaju ake nahradne volno nacerpat,kedze koncia aj o 12 poniektore. A tieto ich vyhovorky ze doma sa musia pripravovat a papierovat,blbosti totalne.Moja sestra je ucitelka sama si vychvaluje ze v lete moze narozdiel od inych profesii odychovat a mat to zaplatene.A tu posu same konzervy ktore proste niebsu pokrokove,v UK to naprikld takto funguje ako ty pises ale na Sk samozrejme ze sa vswrko ofrfle len sa cuduku a nadavaju na vladu,pritom ucitelky su ako prve obrazom nasej nefunkcen spolocnosti,zakonzervovane este v komunizme.
@anonym_4958a8 Učiteľ má 45 dní dovolenky. Normálne si ju čerpá vtedy, keď to má nariadené. Ty nemáš plat počas dovolenky? Počas letných prázdnin vyčerpajú cca 30-35 dní.
@anonym_b8c12e ok ideme pocitat,v lete ma 6 tyz dovolenky,jesene prazdniny 5 dni,Vianocne cca 10 dni,jarne 5 spocitaj si to.To ak by sim ostala len pocas jarnych,vianocnych a jesensch s detmi mam po dovolenke a co leto??Naozaj naco su jesene prazdniny ked sa ledva skoncia letne?Aby si chudak po dvoch tyzdnoch musel odychnut?
@anonym_b8c12e ok ideme pocitat,v lete ma 6 tyz dovolenky,jesene prazdniny 5 dni,Vianocne cca 10 dni,jarne 5 spocitaj si to.To ak by sim ostala len pocas jarnych,vianocnych a jesensch s detmi mam po dovolenke a co leto??Naozaj naco su jesene prazdniny ked sa ledva skoncia letne?Aby si chudak po dvoch tyzdnoch musel odychnut?
@anonym_4958a8 Učiteľ má 45 dní dovolenky. Učitelia harmonogram prázdnin netvoria.
@anonym_autor ale ved oni by to mali zaplatene,predsa beru normalne plat cez leto.Tieto vyhovorky asi pisu same ucitelky pohodlne.Proste nie je normalne ze maju v roku tolko volna a ze nadcasy ake?Preboha ked napriklad na 1 stupni je ucitelka uz o 12:30 doma pretoze prvaci maju kratku vyucbu ,takze tie nadcasy kde nabrali?Vikendy nebodaj? Same vyhovroky aby mohli cez prazdniny nie dovolenkovat,lebo dovolenku cerpaju cez ptazdniny pocas roka,jesen,zima ,jar cize prazdninuju a maju to zaplatene este.Jedna sa o 1 stuoen kde naozaj nemaju ake nahradne volno nacerpat,kedze koncia aj o 12 poniektore. A tieto ich vyhovorky ze doma sa musia pripravovat a papierovat,blbosti totalne.Moja sestra je ucitelka sama si vychvaluje ze v lete moze narozdiel od inych profesii odychovat a mat to zaplatene.A tu posu same konzervy ktore proste niebsu pokrokove,v UK to naprikld takto funguje ako ty pises ale na Sk samozrejme ze sa vswrko ofrfle len sa cuduku a nadavaju na vladu,pritom ucitelky su ako prve obrazom nasej nefunkcen spolocnosti,zakonzervovane este v komunizme.
@anonym_4958a8
Ucitelia maju pravovnu dobu, zvacsa od 7:30 do 14:00 kedy musia na pracocisku byt a aj ked idu k lekarovi cez volnu hodinu, tak si minaju paragraf
Zase vojna, kde učitelia si strašne bránime profesiu a vyplakávame. Čo sme išli študovať? Vedeli sme, do čoho ideme? Prečo sme do toho išli? Keď rodičia plaču, že nemajú dať máme deti, chápem ich. Keby som nebola s nimi doma počas prázdnin, toto isté riešim. Chce po nás niekto, aby sme robili zdarma? Nie. Rodičia cítia,že školský priestor, deti zvyknuté na spolužiakov, je tam priestor na to, aby sa s tým niečo urobilo. Štát by vedel pomôcť rodičom a zároveň by vedel znamazovat priestory školy. Vždy beriete prázdniny a čokoľvek spojené s učením a stiahnutím na vaše dni voľna ako niečo posvätné. A iní rodičia nechcú byť doma s deťmi? Nie sú unavení z práce, vyčerpaní? Veď už naozaj prestaňme vyplakavat. Už sme smiešni. Nikto nás už neberie vážne.
Toto povolanie je ťažké po všetkých stránkach, aj nezaplatené, ale to nikdy poriadne nebude. Sú veci, kt sa zaplatiť nedajú.
Len už sa prestaňme ľutovať a vstupné do svedomia si trošku.
Mnohé sú v školstve práve kým majú malé deti, mnohé, lebo by sa inde neuplatnili a mnohé z lásky k detom-chvalsnohu za ne. A keď už tak pekne píšete, že rodič sa má starať, nie štát, tak právey sme štátni zamestnanci. A rodičia už po nás chcú, aby sme ich deti niečo učili a mali výsledky. Postavili ste sa na piedestál, čakáte uznanie, ale za čo? Fakt tak strašne silno učíte? Ale no. Mňa si rodičia vážia, nemusím si vydobijat sebavedomie na deťoch. Ešte raz napíšem, milé kolegyne, keď ste frustrované, choďte upratovať. Menej škody narobíte.
@anonym_4958a8 NV získa napríklad vtedy, keď zastupuje za kolegyňu. Priama činnosť s deťmi. Pracovná doba zvyčajne 7:30-14:00 alebo 14:30. Často aj dlhšie.
@anonym_autor u nás v meste prvé 2 týždne letná družina plus 3 týždne možnosť využiť mestský denný tábor za veľmi slušnú cenu, cca polovica, možno aj menej ako bežné denné tábory. Pri výbere mesta na život som prihliadala najmä na možnosti trávenia prázdnin pre deti a dostupnosť/kvalita škôl a škôlok.
@anonym_4958a8 skor na 1.st ziskaju NV, idu zastupovat do SKD a hned maju 2-3 hodiny, tiez maju " okna" pocas dna, tak aj tam idu zastupovat, ked treba, tak aj na 2.st.
Zase vojna, kde učitelia si strašne bránime profesiu a vyplakávame. Čo sme išli študovať? Vedeli sme, do čoho ideme? Prečo sme do toho išli? Keď rodičia plaču, že nemajú dať máme deti, chápem ich. Keby som nebola s nimi doma počas prázdnin, toto isté riešim. Chce po nás niekto, aby sme robili zdarma? Nie. Rodičia cítia,že školský priestor, deti zvyknuté na spolužiakov, je tam priestor na to, aby sa s tým niečo urobilo. Štát by vedel pomôcť rodičom a zároveň by vedel znamazovat priestory školy. Vždy beriete prázdniny a čokoľvek spojené s učením a stiahnutím na vaše dni voľna ako niečo posvätné. A iní rodičia nechcú byť doma s deťmi? Nie sú unavení z práce, vyčerpaní? Veď už naozaj prestaňme vyplakavat. Už sme smiešni. Nikto nás už neberie vážne.
Toto povolanie je ťažké po všetkých stránkach, aj nezaplatené, ale to nikdy poriadne nebude. Sú veci, kt sa zaplatiť nedajú.
Mnohé sú v školstve práve kým majú malé deti, mnohé, lebo by sa inde neuplatnili a mnohé z lásky k detom-chvalsnohu za ne. A keď už tak pekne píšete, že rodič sa má starať, nie štát, tak právey sme štátni zamestnanci. A rodičia už po nás chcú, aby sme ich deti niečo učili a mali výsledky. Postavili ste sa na piedestál, čakáte uznanie, ale za čo? Fakt tak strašne silno učíte? Ale no. Mňa si rodičia vážia, nemusím si vydobijat sebavedomie na deťoch. Ešte raz napíšem, milé kolegyne, keď ste frustrované, choďte upratovať. Menej škody narobíte.
@anonym_f1347c Ja som nepostrehla, že by tu učiteľky plakali. Práve matky neučiteľky nevedia čo s vlastným deckom. Mali možnosť voľby a stále majú. Zmena zamestnania, profesie.
@anonym_f1347c ake vyplakavanie, niekto chce, aby pravovali naviac. Preco? A preco s detmi? Tie dva mesiace maju nato, aby aj oni nieco zazili a mohli potom ucit putavejsie. Ja som jazykar a radsej budem cez prazdniny sprevadzat cudzincov po meste ako venovat sa detom (uz neucim, takze je to irrelevantne). Ale budem sa vzdy zastavat ucitelov, na strazenie deti moze mesto najat dobrovolnikov z tadov rodicov, ltoris a chcu zase obohatit pracou s detmi.
Matky na MD/RD vyplakávajú, ako nevedia žiť z dávok, tak by mohli na dohodu pracovať ako opatrovateľky, strážkyne detí v táboroch. V júni by si urobili kurz a júl/august pracovať. 20-25 detí v skupine zvládnu ako nič.
@anonym_autor A tych ucitelov bude financovat kto? Ci to maju urobit zadarmo?
@anonym_cf1797 ucitel ma predsa plat aj cez prazdniny, ci idu vsetci na UP?
@anonym_bfc402 a je to zadarmo?
@letfenixa jasne, ze nie. Normalne sa plati, je tam poplatok za pobyt a za stravu. Ale stale to vychadza lepsie, nez primestske tabory v inych instituciach.
U nás je tiež letná družina. Neviem presne ako funguje nikdy sme nevyužili, ale chodil dotazník ohľadom záujmu.
@anonym_f1347c Ja som nepostrehla, že by tu učiteľky plakali. Práve matky neučiteľky nevedia čo s vlastným deckom. Mali možnosť voľby a stále majú. Zmena zamestnania, profesie.
@anonym_b8c12e ale vyplakavaju, ako chudatka sme v škole uväznené a rodičom dokazujeme, aby si zariadili život, keď majú deti. A aké to máme ťažké, musíme si vydýchnuť a iné lutostive komenty. V ktorom povolaní to je ľahké? Veď keď neuznáme rodičom, že to majú cez prázdniny náročné, ako potom chceme, aby nás chápali rodičia?
Nemusí to byť vždy kto z koho? A keď ucis, vieš, že nie sme všetci takí dokonalí. Mnohí z nás nám robia veľmi škaredé meno.
@anonym_b8c12e ale vyplakavaju, ako chudatka sme v škole uväznené a rodičom dokazujeme, aby si zariadili život, keď majú deti. A aké to máme ťažké, musíme si vydýchnuť a iné lutostive komenty. V ktorom povolaní to je ľahké? Veď keď neuznáme rodičom, že to majú cez prázdniny náročné, ako potom chceme, aby nás chápali rodičia?
Nemusí to byť vždy kto z koho? A keď ucis, vieš, že nie sme všetci takí dokonalí. Mnohí z nás nám robia veľmi škaredé meno.
@anonym_f1347c taki policajti maju vysluhove dochodky a niektori za nic, ja by som ich radsej dopriala ucitelom
@anonym_f1347c V každej práci je to náročné. Veľmi dobre viem, keďže pracujem. No rodičom som dobrovoľne, nevyrevúvam, že sa mi učiteľka nestará o dieťa. Ja som rodič.
@anonym_autor v nasej skole je denny tabor cely august... plati sa so stravou 50 eur na týždeň
@anonym_8d3abc a kto bude robiť na stat a dôchodky? Kto ti napecie chlieb, postavi dialnicu, navari obed v restike alebo ta prebali na starobu? Svet potrebuje deti je to prirodzený kolobeh života.
@lapersefona
@lapersefona smutné ako vidíš deti
@anonym_582c8b dovolenku nemaju cele dva mesiace. Casto byvaju v skole bud tyzden, alebo dva. To vsetko zalezi od danej skoly. Chapem, ze je to aj o dobrovolnosti, ked ze nie kazdemu sa chce v lete chodit do prace, ale mam kolegynu, ktora si teraz so sebou musi brat dieta do prace. To dieta sa tam nudi. Nema zmysluplne vyuzity cas. Kolegyna navyse musi pracovat a este aj strazit dieta. Ked stiham, tak pomozem. Skusam ho zabavat aj ja, ale je to dost osem hodin. Zvladat pracu a aj dieta.
@anonym_autor kolegyňa a rovnako aj ty ste na to mali myslieť skôr kam dáte dieťa. Prečo ľudia nad týmto nerozmýšľajú už skôr než sa pre tie deti rozhodnú? 🤦♀️ a ešte do práce si ich brať🤦♀️takéto osoby milujem. To vám zamestnávateľ toleruje? A ešte ty tam to decko zabávaš? Nemáš čo na práci? Za mňa by ste leteli obe. Veď v takom prostredí sa ani pracovať nedá! Poznám to dobre keď si niektorá od nás z prácr donesie decko, samozrejme že to sa tam nudí, vyrušuje, púšťa si hudbu nahlas a milá matka miesto toho aby si ho usmernila..nič💁♀️ ako tam máme potom pracovať my ostatné? Keby bolo aspoň to decko ticho, že si dá sluchátka a niečo pozerá tak ok, ale takto? To je pracovisko, nie ihrisko. A len by sa tomu decku niečo stalo, kto by niesol zodpovednosť? Potom by ste mali plno rečí že?
@anonym_f1347c okrem toho, v skoel s detmi ucitelia len zakrnievaju, potrebuju sa vzdelavat a mat kontakt aj s niecim inym ako len s detmi, nato maju tie prazdniny, ze mozu cestovat, dejepisar ide spoznavat historicke pamiatky, jazykar tiez cestuje a uci sa mozno novy jazyk, niekto mozno preklada, dalsi ide pracovat niekam na farmu a do izolacie, dalsi pise knihu, ci ucebnicu, dalsi sa venuje skautom atd…
@anonym_autor A prečo tábor? Veď nech sa deti učia, keď ich chceš dať do školy. Učitelia nie sú strážcovia detí. Na to sú detské letné tábory, čo ty chceš. Tie sú ti drahé, tak chceš od učiteľov, aby ti len tak zadarmo strážili deti. Choď na VŠ, buď učiteľkou a stráž cudzie deti ty. Dobrý nápad. Choď príkladom. 😉
@loliki je vela mladych ucitelov, ktori robia asistentov, alebo vychovavatelov a to iba preto, ze sa tvarime aky je nedostatok ucitelov. Pozrime sa kolko ich je nezamestnanych a mozno oni by to s radostou urobili. Ale lepsi su vyhoreni.
@anonym_f1347c V každej práci je to náročné. Veľmi dobre viem, keďže pracujem. No rodičom som dobrovoľne, nevyrevúvam, že sa mi učiteľka nestará o dieťa. Ja som rodič.
@anonym_b8c12e presne tak, no a ja ako rodič a učiteľka uznam rodičom ich trápenia a zároveň si vyberám učiteľov, kt.budu učiť moje dieťa, resp.skoly.
A radim to aj iným rodičom. Tak ako sa nedáme operovať hocijakemu lekárovi, tak si deti nedajme učiť hocikomu.
Lebo deti sú krehké duše. A nevedia sa brániť.
@anonym_autor tak ako to riešilo xy rodičov aj jednorodičov pred tebou.
ja som bola jednorodič a bývala som v poslednej malej dedinke v meste, kde o fungovaní škôlky, či školy cez prázdniny vôbec nebola reč. Mohli sme dať deti do mesta, kde len cesta busom dedinským trvala 45 minút a potom ešte mestská doprava a tak pri 8 hodinovom úväzku, sme nemali šancu ich odviesť.
Našla som si pani čipernú na dôchodku a tá mi veľa pomáhala a až ona nemohla striedali sme sa susedy pri deťoch.
@anonym_f1347c vieš čo je hanba? Ako sa vyjadruješ o svojom povolaní a o svojich kolegoch. Samozrejme, že aj v školstve sú "zlí" učitelia, ktorí by tam nemali byť, ale v ktorom povolaní nie sú? Ty si sa nestretla s neochotným, ofučaným lekárom, ktorý ti reálne nepomohol s diagnózou? To ale neznamená, že všetci lekári sú na prd a nemali by sa sťažovať na podmienky v nemocniciach, len byť ticho a šúchať nohami. Nestretla si sa s neochotnou predavačkou, ktorá bola na teba neprávom nepríjemná? To ale opäť neznamená, že všetky predavačky sú takéto a takto by som mohla pokračovať donekonečna. Ale to, že (okrem iných povolaní) aj to učiteľské je to, do ktorého sa najviac kope, ktoré je znevažované a zosmiešňované je proste fakt. A áno, učitelia toho majú veľakrát plné zuby a majú právo sa posťažovať a obraňovať svoju prácu. Ja som študovala pred 20-timi rokmi, takže áno, pre mňa je napr. predstava dnešnej inklúzie facka, s ktorou sa musím vyrovnať, teda nie, nevedela som pred dvadsiatimi rokmi do čoho idem. A že inklúzia v našom školstve nefunguje, to je proste fakt.
A dvíha ma zo stoličky, ak na internete čítam, ako chodíme domov o dvanástej, ako si vymýšľame, že pracujeme aj doma, ako máme prázdniny a že nejaké nadrábanie a upratovanie je výmysel.
Tak vám poviem môj výmysel: v triede mám agresívneho autistu bez asistenta, v máji som už naozaj zrelá na psychiatriu, pretože sa snažím svoju prácu robiť na 100% a odovzdať všetkým deťom to najlepšie zo seba. Celý školský rok som mala len v rozvrhu dve nadčasovky a do toho chodíme zastupovať takmer denne za chýbajúce kolegyne, nehovoriac o tom, že sa mi bežne stávalo, že som bola aj 2x do týždňa v družine, čo znamená činnosť s deťmi od 8.00 do 15.00 bez prestávky. Áno, keď idem do družiny, nemám pauzu na obed, mám sa najesť v jedálni s deťmi, čo si len učiteľky a hlavne vychovávateľky vedia predstaviť, aké je to jedenie. Bežne sa stávalo, že som mala týždeň, keď som mala 2x do týždňa 6 hodín vkuse, 1x družinu, 1x dozor na chodbe a 1x dozor v jedálni. To boli týždne, keď som v piatok naozaj padala na hubu a potom mi niekto povie, že nič nerobím? Že som o dvanástej doma? Nie, nie som o dvanástej doma. Som doma o druhej a naozaj sadám k písomkám, prípravám (ja sa pripravujem aj po rokoch praxe na každý deň). Z vlastných peňazí kupujem výzdobu do triedy, lebo sa odo mňa očakáva, že trieda bude pripravená na školský rok, nikto sa ma nepýta, kde sa nabral farebný papier na mojej nástenke, kto mi to zalaminoval.
Nevyplakávam, nesťažujem sa, túto prácu som si vybrala sama a robím ju aj naďalej preto, lebo ju chcem robiť, ale nedokážem byť ticho, ak si myslí každý, kto po tomto svete chodí, že si do nás môže kopnúť, pľuť o to viac ma to mrzí, ak to robí človek z fachu... Pekný deň.

@loliki nikto už od učiteľov nečaká nič. Píšem ako učiteľka a anonymne. Že sú deti náročnejšie je fakt, že rodičia sú náročnejší na učiteľov ako samo na seba je tiež fakt. Ale keď vidím niektorých svojich kolegov, tak napíšem rovno.
Zavedme psychotesty a sprísnimevVS.
Učiteľka s VS musí ovládať gramatiku, musí mať všeobecný prehľad a musí vedieť pracovať s deťmi, na to študovala.
Ako si teraz mnohí zľahčujú určenie, ako sa hrubo dodávajú k deťom, to potom, milé kolegyne, zmeňte prácu. Keď ste vyhorené, čo táto práca samozrejme spôsobuje, tak zmeňte prácu. Miest je dosť inde. Neútočme večne na city, rovné si prácu poriadne, všade sú problémy. Už prestaňme dookola rozprávať a ľutovať sa. Asi sme to chceli robiť, či prečo sme do toho išli?
Vždy platí, keď tá práca nebaví, či unavuje, chod upratovať, či do pokladne, či chod robiť niečo, kde tvoja frustrácia nebude ubližovať.
@anonym_f1347c a suhlasit teda s tym, ze rodic nas pan. Ucitel si hlavne pottebuje oddychnut, tato tema je o tom, ze ma vykonavat pracu nadcas, prismy kontakt s detmi. Ked som ucila, bola by som isla brigadovat kamkolvek, ale bez deti, na to tienprazdniny su, psychohygiena.