Mali by školy fungovať počas prázdnin?
Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?
@anonym_b8c12e tak matky maju zmenit zamestnanie, ktore ich bavi?
@anonym_autor Keď tu plačeš, že nevieš, čo s deckom, tak iné ti neostáva.
@anonym_autor Či pri plodení ti bola pridelená učiteľka na nonstop opateru decka?
@anonym_4c534d nadcasy?😄😄😄
@anonym_4958a8 Pre teba smiesne. Ale ucitelia casto zastupuju a maju nadrobene hodiny a z toho potom cerpaju dovolenky.
@anonym_autor ak maju problem s detmi, tak ano, mozu ist teda ucit a rozdat sa
@anonym_autor kolegyňa a rovnako aj ty ste na to mali myslieť skôr kam dáte dieťa. Prečo ľudia nad týmto nerozmýšľajú už skôr než sa pre tie deti rozhodnú? 🤦♀️ a ešte do práce si ich brať🤦♀️takéto osoby milujem. To vám zamestnávateľ toleruje? A ešte ty tam to decko zabávaš? Nemáš čo na práci? Za mňa by ste leteli obe. Veď v takom prostredí sa ani pracovať nedá! Poznám to dobre keď si niektorá od nás z prácr donesie decko, samozrejme že to sa tam nudí, vyrušuje, púšťa si hudbu nahlas a milá matka miesto toho aby si ho usmernila..nič💁♀️ ako tam máme potom pracovať my ostatné? Keby bolo aspoň to decko ticho, že si dá sluchátka a niečo pozerá tak ok, ale takto? To je pracovisko, nie ihrisko. A len by sa tomu decku niečo stalo, kto by niesol zodpovednosť? Potom by ste mali plno rečí že?
@1sally12 ako som aj napisala, tak dieta v praci ma svoj dopad. To ze ho tam tolerujeme je nasa dobra vola, lebo neurobime tolko prace ako inokedy a nie raz sme museli kvoli tomu zostat dlhsie a to aj vtedy, ked bolo von horuco.
@anonym_cf1797 ucitelia su v praci aj pocas prazdnin. Tak tie dni by mohol byt tabor.
@anonym_autor ano su v praci, ale preco by mali zase strazit tvoje deti, urobila si si deti, tak si ich straž a staraj sa o ne.
ucitelia tam robia administrativnu agendu, vyslovene riesia to, co nestihli pocas roka. upratat v kabinete, poriesit administrativu.....
ak nemas tolko penazi na tabory, tak vyskusaj tabory v CVC, resp organizovane mestom/obcou, tie byvaju vzdy najlacnejsie, lebo su dotovane.
@anonym_autor ale ved oni by to mali zaplatene,predsa beru normalne plat cez leto.Tieto vyhovorky asi pisu same ucitelky pohodlne.Proste nie je normalne ze maju v roku tolko volna a ze nadcasy ake?Preboha ked napriklad na 1 stupni je ucitelka uz o 12:30 doma pretoze prvaci maju kratku vyucbu ,takze tie nadcasy kde nabrali?Vikendy nebodaj? Same vyhovroky aby mohli cez prazdniny nie dovolenkovat,lebo dovolenku cerpaju cez ptazdniny pocas roka,jesen,zima ,jar cize prazdninuju a maju to zaplatene este.Jedna sa o 1 stuoen kde naozaj nemaju ake nahradne volno nacerpat,kedze koncia aj o 12 poniektore. A tieto ich vyhovorky ze doma sa musia pripravovat a papierovat,blbosti totalne.Moja sestra je ucitelka sama si vychvaluje ze v lete moze narozdiel od inych profesii odychovat a mat to zaplatene.A tu posu same konzervy ktore proste niebsu pokrokove,v UK to naprikld takto funguje ako ty pises ale na Sk samozrejme ze sa vswrko ofrfle len sa cuduku a nadavaju na vladu,pritom ucitelky su ako prve obrazom nasej nefunkcen spolocnosti,zakonzervovane este v komunizme.
@anonym_4958a8 nie som učiteľka, ale keď je to také easy , super a samé výhody to ma, každá jedna čo si to myslím šup šup do školstva.
@anonym_autor Som učiteľka a svoju prácu aj detičky milujem. Ale...počas školských výletov ma poštípali muchničky a vytvorili sa mi podozrivé fľaky. Hneď 1. júla som musela ísť k doktorke...s blbými štípancami...a skončila som na antibiotikách, ktoré zvyšujú fotosenzitivitu, takže s nimi nemôžeš ísť na slnko. Vďaka odberom mi doktorka zachytila anémiu...tajomstvo mojej chronickej únavy tým bolo odhalené a dnes začínam liečbu železom. Doma mám vlastné prázdninujúce deti, o ktoré sa potrebujem postarať a naplánované rôzne lekárske vyšetrenia, ktoré potrebujem absolvovať s deťmi aj sama so sebou. Popritom si už chystám materiál na budúci školský rok, chcem mať pekne vyzdobenú triedu, aby sa tam detičky dobre cítili (áno, cez dovolenku, vo svojom osobnom voľne, neskôr už na to nebude čas). Fakt nemám pocit, že toho pre školu a iné detičky robím málo...cez prázdniny potrebujem čas na zotavenie sa pre seba a chcem sa venovať aj svojim vlastným deťom.
@zuzitko74 áno, všetko to chápem. Ale všetci máme doma detičky, o ktoré sa chceme postarať, všetci si potrebujeme vybaviť veci, zrelaxovať sa, všetci potrebujeme chodiť po doktoroch, všetci máme choroby, aj vážne, toto, čo píšeš, nienje nič výnimičné. Akurát všetci to riešime popri práci a starostlivosti, lebo žiaden zamestnávateľ nám nedá viac ako 20 dní dovolenky a pracujeme 8 hodín denne, nie 6.
@zuzitko74 áno, všetko to chápem. Ale všetci máme doma detičky, o ktoré sa chceme postarať, všetci si potrebujeme vybaviť veci, zrelaxovať sa, všetci potrebujeme chodiť po doktoroch, všetci máme choroby, aj vážne, toto, čo píšeš, nienje nič výnimičné. Akurát všetci to riešime popri práci a starostlivosti, lebo žiaden zamestnávateľ nám nedá viac ako 20 dní dovolenky a pracujeme 8 hodín denne, nie 6.
@anonym_1b0cc0 Svoju prácu si si vybrala ale dobrovoľne, však? Vedela si, ako to chodí? Asi áno.
@anonym_0f238a napriklad taka slobodna matka si ju ma z coho zaplatit? Kolegyna ma aj manzela a dieta si nosi do prace. Nemaju peniaze na zvys. Jej manzel bol dlhodobo PN, platia hypoteku a to este su aj ludia byvajuci v najmoch.
@anonym_autor a? To majú za matky riešiť učitelia?
@anonym_autor ale ved oni by to mali zaplatene,predsa beru normalne plat cez leto.Tieto vyhovorky asi pisu same ucitelky pohodlne.Proste nie je normalne ze maju v roku tolko volna a ze nadcasy ake?Preboha ked napriklad na 1 stupni je ucitelka uz o 12:30 doma pretoze prvaci maju kratku vyucbu ,takze tie nadcasy kde nabrali?Vikendy nebodaj? Same vyhovroky aby mohli cez prazdniny nie dovolenkovat,lebo dovolenku cerpaju cez ptazdniny pocas roka,jesen,zima ,jar cize prazdninuju a maju to zaplatene este.Jedna sa o 1 stuoen kde naozaj nemaju ake nahradne volno nacerpat,kedze koncia aj o 12 poniektore. A tieto ich vyhovorky ze doma sa musia pripravovat a papierovat,blbosti totalne.Moja sestra je ucitelka sama si vychvaluje ze v lete moze narozdiel od inych profesii odychovat a mat to zaplatene.A tu posu same konzervy ktore proste niebsu pokrokove,v UK to naprikld takto funguje ako ty pises ale na Sk samozrejme ze sa vswrko ofrfle len sa cuduku a nadavaju na vladu,pritom ucitelky su ako prve obrazom nasej nefunkcen spolocnosti,zakonzervovane este v komunizme.
@anonym_4958a8 mala si ist za učiteľku, vyštuduj, este môžeš a potom píš.
@anonym_autor Kto to bude financovat? Stat?
@beata_k som ucitelka. Mam plat aj v lete. Som na nutenej dovolenke. Rada by som sla do prace na nejaky cas. Keby len tyzden. Usetrila by som si dovolenku a nasledne by som ju mohla cerpat cez rok. Ver, ze by nas bolo viac. Pokojne by to takto mohlo fungovat. Je to na dobrovolnom rozhodnuti vedenia. U nas to neexistuje. Preto by som letnu druzinu dala ako povinnost zaviest
@anonym_cf1797 ucitel ma predsa plat aj cez prazdniny, ci idu vsetci na UP?
@natalka13 Ucitel ma cez prazdniny dovolenku. Teba cez dovolenku neplatia? Alebo pozaduju, aby si sla robit? To uz vazne mate vsetci v hlavach piliny?
@anonym_f1347c ake vyplakavanie, niekto chce, aby pravovali naviac. Preco? A preco s detmi? Tie dva mesiace maju nato, aby aj oni nieco zazili a mohli potom ucit putavejsie. Ja som jazykar a radsej budem cez prazdniny sprevadzat cudzincov po meste ako venovat sa detom (uz neucim, takze je to irrelevantne). Ale budem sa vzdy zastavat ucitelov, na strazenie deti moze mesto najat dobrovolnikov z tadov rodicov, ltoris a chcu zase obohatit pracou s detmi.
@zuzana76 tak si predstav, že by si do školy prišiel o 7.30 a odišiel o 16.00 a v lete žiadne volni nemal, lebo si si ho vycerpal cez Vianoce, Velku noc atd. Lebo toto je realita bezneho cloveka. A popri tom sa staral o svoje deti, choroby,vybavovacky,ako kazdy. Ano, jazykar si chce v lete oddychnut. Jasne, vsetci by sme si chceli v lete oddychnut, ale nemame to zaplatene.
Toti nemôže byť pravda, aby niekto tak hlúpo obhajoval svoj názor, vymýšľal spôsoby, ako si iní majú organizovať dovolenky a svoj voľný čas, ale ona si svoj časa dieťa zorganizovať nevie.
@anonym_f1347c okrem toho, v skoel s detmi ucitelia len zakrnievaju, potrebuju sa vzdelavat a mat kontakt aj s niecim inym ako len s detmi, nato maju tie prazdniny, ze mozu cestovat, dejepisar ide spoznavat historicke pamiatky, jazykar tiez cestuje a uci sa mozno novy jazyk, niekto mozno preklada, dalsi ide pracovat niekam na farmu a do izolacie, dalsi pise knihu, ci ucebnicu, dalsi sa venuje skautom atd…
@zuzana76 toto je naozaj smiesne. V skole s detmi ucitelia zakrnievaju, potrebuju zazit nieco ine. A ostatni v kancelariach s cislami, v bani, v smetiarskom aute, s psychiatrickymi pacientmi nezakrnievaju? Nepotrebuju zazit nieco ine? Vola sa to psychohygiena a ludia to bezne robia vo svojom volnom case.To je uplne absurdne, tieto argumenty.
@anonym_autor nasa skola ponukala letnu skolu pre 1. Stupen. Podrobnosti neviem lebo som nemala zaujem.
@anonym_b51f61 čo som zle napísala? Mňa irituje, keď počúvam od samotných učiteľov, že rodičia nech si zariadia, kde chceli mať deti. A dosť arogantne. Kde som si kopla a znevazila povolanie? Nikde. Napísala som dve pravdy, nie všetci učitelia sú spôsobili na prácu s deťmi, dostatočne na odbornej výške a nech si rodičia tiež zvážia, komu zveria deti. Keď je učiteľ vyhorený, urobí veľa škody na nevinných deťoch.
To sú fakty. A práve títo učitelia najviac vyplakavaju a robia nám zle meno.
A ešte odpíšem: tuto by som videla priestor na otvorenie témy: čo tak výsluhový dôchodok pre učiteľov po xy rokoch praxe, ale s výsledkami. Jednak to bude motivačné a jednak ako spôsob odmeny. Ale s výsledkami. Vyhorenie a donekonečna vypracovanie sa, čo je aké ťažké, neprospieva ani nám, ani deťom, ani rodičom.
Nikto nikdy neuvidi, čo kto z vlastných peňazí, či voľnom čase, urobí naviac. Ver tomu, že v nijakom povolaní. A keď to robíš, teba sa táto téma vôbec netýka, prečo sa cítiš urazená, keď robíš, čo robíš? Nemáš prečo. Z tvojho príspevku môžu ostatní iba vyčítať jedno- klobúk dole.
Ja navrhujem vymyslieť nejaký kurz pre znudené matky na dlhoročných RD a cez prázdniny by si mohli takto v školách privyrábať. Vlastné detiská by mali pri sebe ako bonus, co je pre je ideálne a k tomu 25 cudzích a ide sa. Aktivity, hry, dozor... A mohli by im aj navariť.
@anonym_1b0cc0 Ak by naša škola zorganizovala letnú ŠKD, tak by sme ju robili, po iné školské roky sme ju mávali, tentoraz sa to u nás nedá, lebo na škole prebieha rekonštrukcia. Úprimne, ja si nemyslím, že je to zlý nápad...to len tento školský rok som akosi zdravotne padla na hubu a fakt si to v tejto chvíli neviem predstaviť. Aj učiteľ je len človek z mäsa a kostí. Som rada, že tento školský rok je to tak ako to je a mám čas dať sa trochu dokopy.
Som učiteľka v špeciálnej MŠ a som naozaj šťastná, že máme prerušenú prevádzku a môžem byť doma. Som taká vyčerpaná, že robím doslova nič. Pri predstave zbernej triedy je mi mdlo. Prepáč mi za úprimnosť. Pripravovať program, vymýšľať aktivity - aj keď je leto, stále je to vzdelávacia inštitúcia a nie detský kútik. Byť v zbernej triede, kde polovicu detí nepoznám, je neskutočný stres. Byť pol dňa na školskom dvore? predstav si samú seba na detskom ihrisku a striehni na 20 rozbehaných detí. Veď to nie je sranda! Mám syna, prvostupniara a je už na druhom dennom tábore. Ceny sa pohybujú od 140 do 180€ za týždeň (sme v krajskom meste) a obaja s manželom využívame možnosť rekreačných poukazov. Platba za tábor predsa nie je len o plate animátora. Platíš za priestor, energie, pomôcky, materiály, vstupné, prípadne pozvaní odborníci (napr.syn mal včera remeselníkov, robili kožené náramky, sviečky z včelieho vosku - prišli remeselníci so svojimi pomôckami, náradím,..). Úprimne, neviem si predstaviť, aby deti trávili prázdniny v "tábore" v škole. To ako keby si ty dovolenkovala v robote 🤦🏻♀️ a hlavne - nemôžeš očakávať, že dostaneš službu zadarmo len preto, že je to škola.
@anonym_autor kedysi Václav Havel povedal v jednom rozhovore: Dieťa nie je problém štátu. Bohužiaľ taká je realita. Ja som za, aby boli prázdniny kratšie. Deti ich majú až, až
@anonym_autor Kto to bude financovat? Stat?
@beata_k ako financovat? myslis ako tie platy, ktore bezia zamestnancom aj cez prazdniny? ze by napriklad nieco aj robili za ne? hmm
@anonym_0f238a a a to maju 60 dni dovolenky a to neratam este jesene,zimne a jarne prazdniny to majubpotom kolko dni dovolenky 100? Nebud smiesna,je to trapne to ich prazdninovanie,beru olat v lete zadarmo.
@anonym_4958a8 akože si naozaj myslíš, že učitelia majú dovolenku 60 dní a k tomu prázdniny? sa snažíš byť nasilu vtipná alebo len zo seba robíš hlúpu? učitelia majú 45 dní dovolenky, ktorú čerpajú povinne cez prázdniny.
@anonym_autor ja mám taký pocit, že tu na MK matky nemajú ani rodičov ani svokrovcov ani súrodencov a ak majú tak sú pohádaní alebo sa neznášajú, od učiteľov očakávate aby sa starali o vaše deti aj cez prázdniny a čo vaši rodinný príslušníci, nebudujete žiadne vzťahy? zrejme nemajú záujem o vaše deti, ale učitelia by mali mať, no veľmi smutné
@anonym_0f238a a a to maju 60 dni dovolenky a to neratam este jesene,zimne a jarne prazdniny to majubpotom kolko dni dovolenky 100? Nebud smiesna,je to trapne to ich prazdninovanie,beru olat v lete zadarmo.
@anonym_4958a8 Si drbnutá??
Tak keď budeš mať dovolenku usporiadaj ty tábor v škole, vybav si priestor, navar na celý deň, urob celodenný program, ber zodpovednosť za úrazy a to všetko za symbolickú cenu čo ti na toto napísať, každý sa nejak musí zariadiť sú tábory, je rodina, známy ...., tie učiteľky majú tiež celý rok dosť, a potom sa nájdu vymletí rodičia čo majú takéto nápady

@anonym_f1347c Ja som nepostrehla, že by tu učiteľky plakali. Práve matky neučiteľky nevedia čo s vlastným deckom. Mali možnosť voľby a stále majú. Zmena zamestnania, profesie.