icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

Včera o 19:04

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

anonym_33c6c9
Dnes o 07:52

U nas funguje prve 2 tyzdne letna škd. Obedy v jedalni. Chodia na vylety. Vsetko to musi zaplatit rodic, tiez to nie je zadarmo. Vsetky skoly v meste to tak maju pre svojich ziakov. Mame v meste kopec dennych tabor okolo 150e. Pohybovy, basketbalovy, jazykovy…. Maju aj viac turnusov. Cele leto je kam dat dieta, len to nieco stoji.

lapersefona
Dnes o 07:52
@anonym_306d77

@anonym_e17919 Presne tak a ešte sú dnešné deti vychované úplne neschopne. 9-10 ročné už môžu byť pokojne doma bez dozoru, vziať si jesť a ohlásiť sa rodičom, netreba im stále dozor a organizovanú činnosť. Ale ked tu čítam, že 15 ročný toto nezvládne, ze 16ročnej predsa matka nenechá strážiť mladšieho súrodenca, samé dôvody a výhovorky, prečo nie...ale do školy by ich natlačili.

@anonym_306d77 bol si tiež 9 ročný sam doma cez prázdniny? Co maju robiť celý deň?

anonym_567632
Dnes o 07:53
@anonym_1b0cc0

@zuzana76 rozdiel je ten, že učitelia majú 45 dní a ostatní len 20. Navyše nepracujú 8 hod denne.

@anonym_1b0cc0 Pravda, pracujú aj viac, a to aj cez víkendy.

anonym_776305
Dnes o 08:01
@anonym_341056

@anonym_autor ja mám taký pocit, že tu na MK matky nemajú ani rodičov ani svokrovcov ani súrodencov a ak majú tak sú pohádaní alebo sa neznášajú, od učiteľov očakávate aby sa starali o vaše deti aj cez prázdniny a čo vaši rodinný príslušníci, nebudujete žiadne vzťahy? zrejme nemajú záujem o vaše deti, ale učitelia by mali mať, no veľmi smutné

@anonym_341056 no niektoré nemajú. Ja mám len starých rodičov 85+, súrodencov nemám, svokrovcov síce mám ale svokor 75+ 4 štádium rakoviny, stara sa o neho svokra. Mám svagrinu. Neschopnu sa postarať aj o seba. Aj o tu sa stara svokra. Takže, áno nemám komu nechať deti. Musím si poradiť ako viem. Nastatie mám kamarátky, s ktorými si deti navzájom strážime.

lapersefona
Dnes o 08:10
@anonym_8d3abc

@lapersefona
@lapersefona smutné ako vidíš deti

@anonym_8d3abc napisala som to z cisto pragmatickeho hľadiska vzhľadom na to ako to bolo prezentovane ze naco si robíme deti.

Inac robím v školstve takže samozrejme mam k deťom iny vzťah

zuzubb007
Dnes o 08:12
@anonym_4958a8

@anonym_0f238a a a to maju 60 dni dovolenky a to neratam este jesene,zimne a jarne prazdniny to majubpotom kolko dni dovolenky 100? Nebud smiesna,je to trapne to ich prazdninovanie,beru olat v lete zadarmo.

@anonym_4958a8 nech sa páči môžeš ísť za učiteľku, žiadne 60 dnove voľno nemajú učitelia, majú 45 dní na celý rok, a to, že ich rodičia terorizujú komplet celých 10 mesiacov vypisujú, volajú mimo pracovnej doby a riešia samé problémy nerátaš že? Za mňa je povolanie učiteľ nedocenené, ty musíš byť strašne zlá žena, navyše učitelia pracujú aj počas letných prázdnin, mozoček použiť je ťažké že? Kto spraví rozvrhy, kto spraví rozpisy učív, pracovné zošity, knihy, milión porád, kvalifikačné skúšky žiakov ktorý prepadávajú to nič to sa stratí že? Ja raz nemám pochopenie pre vymletých ľudí

anonym_6aa0c7
Dnes o 08:14
@anonym_71af84

@beata_k ako financovat? myslis ako tie platy, ktore bezia zamestnancom aj cez prazdniny? ze by napriklad nieco aj robili za ne? hmm

@anonym_71af84 ty nemáš dovolenku? si na neplatenom voľne alebo ako si myslela to, že učiteľom ide cez prázdniny plat? veď sú na riadnej dovolenke a tá je predsa platená všade, u každého zamestnávateľa.

anonym_b8c12e
Dnes o 08:15
@anonym_306d77

Ja navrhujem vymyslieť nejaký kurz pre znudené matky na dlhoročných RD a cez prázdniny by si mohli takto v školách privyrábať. Vlastné detiská by mali pri sebe ako bonus, co je pre je ideálne a k tomu 25 cudzích a ide sa. Aktivity, hry, dozor... A mohli by im aj navariť.

@anonym_306d77 Veď tie znudené matriošky sa nevedia postarať ani o svoje deti, ked len vymýšľajú, kam by ich dali, nie to sa starať ešte o 20 cudzích. To ken reči majú a výsledok nulový.

anonym_e39a96
Dnes o 08:31
@anonym_autor

@anonym_cf1797 to som nikde nenapisala, ale na skolach su okrem ucitelov aj ini zamestnanci. Napriklad asistenti, vychovavatelia, ci aj oni maju papierovacky?

@anonym_autor aj asistenti a vychovávatelia majú papierovu agendu.Ked nie si zo školstva nemáš predstavu koľko papierov a hlásení sa píše mama je ucitelka.A nesúhlasím s tým čo píšeš škola je škola má učiť na to, čo ty píšeš slúžia denne, pobytové tábory, rodina, kamaráti, opatrovateľky.Detom a učiteľomnten oddych patrí.Ze to je finančne drahé je pravda deti sú najlepší biznis.Sestra opatruje deti a prázdniny jarné, letne má vybookované mesiace dopredu a lacná nie je, ale nie každé dieťa je vhodné do kolektívu, niektoré potrebujú individuálny prístup a lepšie znášajú 2-3 deti ako zase veľky kolektív na tábore.A netreba zabudnúť aj tie učiteľky, ktoré majú robiť v škole tábor majú doma svoje deti, svoju dovolenku.

estellas
Autor odpoveď zmazal
anonym_e39a96
Dnes o 08:35
@anonym_33c6c9

U nas funguje prve 2 tyzdne letna škd. Obedy v jedalni. Chodia na vylety. Vsetko to musi zaplatit rodic, tiez to nie je zadarmo. Vsetky skoly v meste to tak maju pre svojich ziakov. Mame v meste kopec dennych tabor okolo 150e. Pohybovy, basketbalovy, jazykovy…. Maju aj viac turnusov. Cele leto je kam dat dieta, len to nieco stoji.

@anonym_33c6c9 aj keby rodičia robili deťom program celý týždeň to niečo stojí.150 eur za dozor, program, stravu nie je veľa.U nás v dedine si jedna pani spravila kurz nie tábor, lebo nemá povolenia atď na ručné práce Strikovanie, výroba vencov, rôzne veci z papiera prútia deti si prinesú svoj obed ona poskytne ovocie, vodu má plno ľudia z dediny ju poznajú super napad

estellas
Dnes o 08:41

@anonym_autor Autorka, to nie je nič nové.
Na viacerých školách to úplne bežne funguje.
U vás nie je v meste žiadny denný tábor ?
Saleziáni ešte zvyknú robiť za symbolické ceny tábory pre deti.

zuzana76
Dnes o 08:46
@anonym_1b0cc0

@zuzana76 tak si predstav, že by si do školy prišiel o 7.30 a odišiel o 16.00 a v lete žiadne volni nemal, lebo si si ho vycerpal cez Vianoce, Velku noc atd. Lebo toto je realita bezneho cloveka. A popri tom sa staral o svoje deti, choroby,vybavovacky,ako kazdy. Ano, jazykar si chce v lete oddychnut. Jasne, vsetci by sme si chceli v lete oddychnut, ale nemame to zaplatene.

@anonym_1b0cc0 ale to nie je problem tych ucitelov, preco on by mal pravovat nad ramec? Ty si nechas ukrojit z dovolenky? Ked on ma na tolko dni dovolenky z nejakeho dovodu narok, tak ma. Ja teraz tiez robim nieco ine a je to neporovnatelne kolko energie som vydavala v skole a kolko vydam inde. Deti a skola ma vycucali z energie doslova.

zuzana76
Dnes o 08:49
@anonym_1b0cc0

@zuzana76 rozdiel je ten, že učitelia majú 45 dní a ostatní len 20. Navyše nepracujú 8 hod denne.

@anonym_1b0cc0 to je ich benefit, policajt ide do vysluhoveho dochodku kedy? Ked ma 45 rokov? Tak ucitel ma viac dovolenky

zuzana76
Dnes o 08:49
@anonym_1b0cc0

@zuzana76 toto je naozaj smiesne. V skole s detmi ucitelia zakrnievaju, potrebuju zazit nieco ine. A ostatni v kancelariach s cislami, v bani, v smetiarskom aute, s psychiatrickymi pacientmi nezakrnievaju? Nepotrebuju zazit nieco ine? Vola sa to psychohygiena a ludia to bezne robia vo svojom volnom case.To je uplne absurdne, tieto argumenty.

@anonym_1b0cc0 bed ta dovolenka je moj volny cas a vtedy sa cjvem venovat sebe a nie ukricanym detom, chapes? Tu dovolenku mam zo zakona.

zuzana76
Dnes o 08:53

Dohodnite aa rodicia medzi sebou a postrazte si deti navzajom, kazdy tyzden iny rodic, date sa dokopy osem ludi, mate vykryte cele prazdniny, je internet, edupage, rozne skupiny, viete sa navzajom kontaktovat a oslovit. Budete to mat zadarmo, len teda date tym detom jest a urobite im program. Uplne easy, preco by to mali za vas robit ucitelia, ked maju na svoju dovolenku narok.

zuzana76
Dnes o 09:01

alebo nech sa to zapocitava do praxe studentom pedagogiky, nech to maju ako prax, sice neviem pod koho dohladom, ale ucitelia maju vtedy dovolenku, ak niektori dobrovolne chce, nech pracuje a kto nechce, nech ma dovolenku.

anonym_71af84
Autor odpoveď zmazal
anonym_306d77
Dnes o 09:06
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 Predstav si, že aj všetky súdy majú 2 mesiace prázdniny a aj divadlá. Kopec ľudí je cez leto doma a čerpá dovolenky. Teraz ťa od závisti netrhá? Tu ťa zdroje netrápia?

zuzana76
Dnes o 09:08
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 predstav si, ze cez tie dva mesiace ma ta ucitelka dalsiu pracu, ktora je lepsie ohodnotena, napr sukromne doucuje, cestuje a vzdelava sa sama, moje kolegyne napr bezne idu na jazykove kurzy na mesiac, aby sa udrziavali vo forme. Nech to stat vyriesi, ale nie ubratim poctu dni dovolenky ucitelom, nech na to najde nahradne zdroje, nemusia vykradnut cele Slovensko a nemocnice a skoly su v ubohom stave. Ale jasne, ucitel je taky uzasny terc, ten moze za uplne vsetko. Ked vezmu ucitelom z dovolenky, budes suhlasit nech v ramci konsolidacie aj tebe uberu zo 5-10 dni dovolenky? ved tento stat potrebuje, aby mali politici co rozkradat.

anonym_71af84
Autor odpoveď zmazal
anonym_e39a96
Dnes o 09:11
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 plytvanie zdrojmi😂a tie chudery kuchárky majú za minimálny plat stravovať vaše deti.Co tu je nárekov, že prázdniny bude treba varit a robiť program vlastným deťom! a cudzie ženy sa majú potrhať, aby to robili pre vaše deti nesranduj.Tak nepôjdu ako rodina na dovolenku za 3500 eur a WOOM bicykel, ale dajú na tábory to sa ti už nepáči, že?Prečo by si mali rodičia ukradnúť zo svojej dovolenky a peňazí.
Možnosti je dosť kam dať deti.Ja som jeden čas popri mojich strážila aj kamaratkine deti a robila 4 deťom bohaty program.Okrem toho sú v EU štáty kde sú letné prázdniny 2,5 -3 m.A dlhé jesenné a jarné myslím, že vo FR majú prázdniny každé 2 m

betulinka1
Dnes o 09:12

@anonym_autor určite nie. Ucitelia su uz maja podráždení a nervózni. Odratávajú dni do konca roka. Za mna im patri oddych plne dva mesiace. Kolkokrat nam lezú na nervy nase deti a si zober, ze ich ma v triede 20 kusov, 12 rocnych pubertakov.

zuzana76
Dnes o 09:13
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 ty nechapes? oni maju dovolenku. Oni si vypisu dovolenkovy listok a arrivederci skola, tak ako ty, ked ides na dovcu k moru s rodinou, tak predpokladam, ze nepracujes. Kazdy clovek ma dovolenku preplatenu, mojim byvalym kolegom vysla dovolenka dokonca tak, ze uz 1. jula boli doma a nastupia 24 augusta. A nie nemaju chut cez svoju dovolenku robit program detom, ktore vidia cely skolsky rok a tesia sa na cas ebz nich, ze si konecne oddychnu od detskeho hluku.

anonym_d2d18b

@anonym_autor Deti už mám dospelé, ale tábor škola robila. Denný prvý týždeň a pobytový druhý týždeň. Cena nebola symbolická, blížila sa k trhovej. Deti z iných škôl tiež brali, tie ale platili viac.
Aj v minulosti bolo treba riešiť to, ako sa pokryjú prázdniny. Už od marca som mala vytvorený kalendár s presným plánom, kto, kde, kedy a s kým bude a koľko zhruba si mám na to odkladať, aby to bolo možné pokryť, koľko svojej dovolenky šetriť, aby to vyšlo aj s ostatným školským voľnom.
Ďalšia vec, deti športovali, tak tam boli sústredenia z oboch športov, dokopy tri týždne za celkom fajn cenu. Ale z toho 2 týždne ozaj v sparťanských podmienkach, čo si myslím, že by mnoho rodičov ofrflalo.

@zuzana76
Podľa mňa niektorí učitelia by to vzali, ak si potrebujú privyrobiť, veď mnohí brigádujú cez voľno, lebo musia. Len tu chcú všetci všetko zadarmo.

Niekto tu spomínal, že v škole sú predsa obedy lacnejšie. No áno, sú, lebo sú dotované, čo nemusí platiť cez prázdniny. Záleží od zriaďovateľa. Tak ideálne tam sa treba obrátiť s požiadavkou a nie hromžiť na učiteľky a učiteľov, že nechcú babisittovať.

anonym_0f238a
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 choré sú tvoje reči.

zuzana76
Dnes o 09:14
@anonym_d2d18b

@anonym_autor Deti už mám dospelé, ale tábor škola robila. Denný prvý týždeň a pobytový druhý týždeň. Cena nebola symbolická, blížila sa k trhovej. Deti z iných škôl tiež brali, tie ale platili viac.
Aj v minulosti bolo treba riešiť to, ako sa pokryjú prázdniny. Už od marca som mala vytvorený kalendár s presným plánom, kto, kde, kedy a s kým bude a koľko zhruba si mám na to odkladať, aby to bolo možné pokryť, koľko svojej dovolenky šetriť, aby to vyšlo aj s ostatným školským voľnom.
Ďalšia vec, deti športovali, tak tam boli sústredenia z oboch športov, dokopy tri týždne za celkom fajn cenu. Ale z toho 2 týždne ozaj v sparťanských podmienkach, čo si myslím, že by mnoho rodičov ofrflalo.

@zuzana76
Podľa mňa niektorí učitelia by to vzali, ak si potrebujú privyrobiť, veď mnohí brigádujú cez voľno, lebo musia. Len tu chcú všetci všetko zadarmo.

Niekto tu spomínal, že v škole sú predsa obedy lacnejšie. No áno, sú, lebo sú dotované, čo nemusí platiť cez prázdniny. Záleží od zriaďovateľa. Tak ideálne tam sa treba obrátiť s požiadavkou a nie hromžiť na učiteľky a učiteľov, že nechcú babisittovať.

@anonym_d2d18b ale jasne, ze by to vzali, mozno ti mladsi, ale sorry nutit 50 tnika alebo 60 tnika, nech sa hrajinka s malymi detickami je smiesne.

anonym_71af84
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Dnes o 09:14
@anonym_71af84
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_71af84 takmer

mafia102
Dnes o 09:16
@anonym_autor

@anonym_4c534d ucitelia byvaju v skole aj cez prazdniny. Niekde tyzden, inde dva, podla skoly. Tak pocas toho casu co su v skole moze byt tabor.

@anonym_autor ano, ucitelia mozu byt v skole na zaciatku jula, a na konci augusta, ale v tom case mame kopu svojej roboty....a kto by to zaplatil tym ucitelom, kucharkam, ktori by prisli do skoly? Skola na to financie nema...