Mali by školy fungovať počas prázdnin?
Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?
@anonym_71af84 takmer
@zuzana76 citujem - 9 tyzdnov dovolenky v kalendarnom roku, oplati sa studovat pedagogiku, nie?
Výmera dovolenky
Pedagogickí a odborní zamestnanci majú nárok na najmenej 8 týždňov dovolenky v kalendárnom roku. Od 28. 11. 2019 je táto výmera upravená na 9 týždňov.
Dovolenka učiteľov, riaditeľov a zástupcov riaditeľov materských škôl je najmenej osem týždňov v kalendárnom roku.
Vo vzťahu k dovolenke vysokoškolského učiteľa ostáva výmera dovolenky zachovaná.
Vo vzťahu k dovolenke výskumných a umeleckých pracovníkov verejných a štátnych vysokých škôl a vedecko-pedagogických, vedeckých, výskumných a vývojových pracovníkov vykonávajúcich činnosť s najmenej vysokoškolským vzdelaním II. stupňa, vykonávajúcim činnosť na pracovisku Slovenskej akadémie vied, vedeckej výskumnej organizácie, štátnej rozpočtovej, alebo príspevkovej organizácie uskutočňujúcej výskum zriadenej ústredným orgánom štátnej správy sa zvýšil nárok na dovolenku z 5 týždňov (ak mal zamestnanec menej ako 33 rokov veku), alebo 6 týždňov (ak zamestnanec dovŕšil 33 rokov veku) na jednotnú výmeru 9 týždňov dovolenky.
Zvýšená výmera dovolenky zamestnancom patrí už za rok 2019 bez jej možnosti krátenia zo strany zamestnávateľa.
@anonym_71af84 ak maju zo zakona tolko dovolenky, ty by si sa jej vzdala, vsak? ano, nech dovolenkuju, ved nech to zmenia, uz nebude vobec ucitelov, budu sa tam striedat ludia, co nebudu mat do coho pichnut
@anonym_d2d18b ale jasne, ze by to vzali, mozno ti mladsi, ale sorry nutit 50 tnika alebo 60 tnika, nech sa hrajinka s malymi detickami je smiesne.
@zuzana76 Jasné, myslela som to tak, že ponuka - dopyt. Nie, že bude niekto nútiť pedagogický personál strážiť deti, lebo rodičov nemilo prekvapilo, že v lete sú prázdniny. A závidia, že niekto, kto 5 rokov študoval, je 10 mesiacov z roka jednou nohou v base, stále ho niekto buzeruje, má mizerný plat, má o 15 dní viac dovolenky než bežný štátny zamestnanec. A tú dovolenku si tiež asi nemôže čerpať práve vtedy, keď sú lacné letenky.
@anonym_71af84 https://fphil.uniba.sk/pk/bc/
Poď, pridaj sa k nám. A teraz to nemyslím útočne. Vzdelanie je najlepšia investícia do seba + pomôžeš slovenskému školstvu, odporúčam hlavne matematiku a fyziku, tam je žalostne málo učiteľov. A ak si z Bratislavy, tak aj prvý stupeň. A o 5 rokov, resp. vzhľadom k tomu, aká je situácia v školstve, tak ja hneď prvý rok štúdia si môžeš užívať benefity školstva - viac dovolenky.
pozrite sa, vsetci mate moznost studovat, kludne si zvolte pedagogiku a obetujte cas a peniaze a vystudujte, aby ste raz mohli byt s vasimi detmi doma, dokonca ak budete mat lukrativnu kombinaciu ako matematika, jazyky, chemia a fyzika, tak sa o vas potrhaju a miesto budete mat do konca zivota.
@anonym_71af84 https://fphil.uniba.sk/pk/bc/
Poď, pridaj sa k nám. A teraz to nemyslím útočne. Vzdelanie je najlepšia investícia do seba + pomôžeš slovenskému školstvu, odporúčam hlavne matematiku a fyziku, tam je žalostne málo učiteľov. A ak si z Bratislavy, tak aj prvý stupeň. A o 5 rokov, resp. vzhľadom k tomu, aká je situácia v školstve, tak ja hneď prvý rok štúdia si môžeš užívať benefity školstva - viac dovolenky.
@anonym_b51f61 akrat toto pisem
@zuzana76 Jasné, myslela som to tak, že ponuka - dopyt. Nie, že bude niekto nútiť pedagogický personál strážiť deti, lebo rodičov nemilo prekvapilo, že v lete sú prázdniny. A závidia, že niekto, kto 5 rokov študoval, je 10 mesiacov z roka jednou nohou v base, stále ho niekto buzeruje, má mizerný plat, má o 15 dní viac dovolenky než bežný štátny zamestnanec. A tú dovolenku si tiež asi nemôže čerpať práve vtedy, keď sú lacné letenky.
@anonym_d2d18b ved ja viem, ja suhlasim, viem, ze su ucitelia, co to radi urobia a privyrobia si, ale nema to byt pausalne, naozaj porovnavat mladeho 30-tnika a 60-tnika pred dochodkom sa neda.
@loliki nikto už od učiteľov nečaká nič. Píšem ako učiteľka a anonymne. Že sú deti náročnejšie je fakt, že rodičia sú náročnejší na učiteľov ako samo na seba je tiež fakt. Ale keď vidím niektorých svojich kolegov, tak napíšem rovno.
Zavedme psychotesty a sprísnimevVS.
Učiteľka s VS musí ovládať gramatiku, musí mať všeobecný prehľad a musí vedieť pracovať s deťmi, na to študovala.
Ako si teraz mnohí zľahčujú určenie, ako sa hrubo dodávajú k deťom, to potom, milé kolegyne, zmeňte prácu. Keď ste vyhorené, čo táto práca samozrejme spôsobuje, tak zmeňte prácu. Miest je dosť inde. Neútočme večne na city, rovné si prácu poriadne, všade sú problémy. Už prestaňme dookola rozprávať a ľutovať sa. Asi sme to chceli robiť, či prečo sme do toho išli?
Vždy platí, keď tá práca nebaví, či unavuje, chod upratovať, či do pokladne, či chod robiť niečo, kde tvoja frustrácia nebude ubližovať.
@anonym_f1347c Tému založila autorka o aktivite učiteľov počas prázdnin /počas dovolenky. Rozumieš? Niekto má dovolenku a nejaká mamička žiada, aby jej strážili deti. V poriadku, nech zaplatí ako opatrovateľke.
Neviem ako je to teraz, ale 2018-2020 robila naša dedinská škola 2 týždne letnú školu pre deti, či bol nejaký poplatok si nepamätám, možno len symbolicky.
@loliki je vela mladych ucitelov, ktori robia asistentov, alebo vychovavatelov a to iba preto, ze sa tvarime aky je nedostatok ucitelov. Pozrime sa kolko ich je nezamestnanych a mozno oni by to s radostou urobili. Ale lepsi su vyhoreni.
@anonym_autor Je veľa nezamestnaných ľudí, ktorí ti za peniaze postrážia deti. Zo zákona učiteľ má právo čerpať svoju dovolenku, tak si to uvedom a nevymýšľaj nezmysly. Učitelia nemajú dovolenku preto, aby strážili iným deti. Zobuď sa.
@anonym_71af84 no a keďže si všetky svoje komentáre pomazala, tak predpokladám, že študovať už nechceš. Škoda.
Ja neviem. Mne by sa nechcelo asi cez dovolenku ísť do práce. Aj keď len do tej budovy, pohrať sa a pokecať s kamošmi. Nebola by to asi dovolenka. Tak prečo to robiť deťom? Dávať ich do prehriatej budovy v lete? Ráno ich budiť a dávať do školy? To by som asi nebola nadšená ako dieťa. Žiadne prázdniny...
U nás tiež robilo CVČ letné denné tábory, asi este robí. Decká boli väčšinou na štrkovci, alebo sa išli kúpať na kuchajdu. Podľa počasia. Stálo to vtedy tuším 50 eur na týždeň, ale bolo treba to riešiť a prihlasovať hneď, ako dali von ponuku, rýchlo sa to plnilo
@anonym_autor letna skola by bola fajn... kldune aj na mesiac, robit mozu kadeco... aj keby bola len napr jedna dve zberne s dobrym programom na mesto
@anonym_4958a8 akože si naozaj myslíš, že učitelia majú dovolenku 60 dní a k tomu prázdniny? sa snažíš byť nasilu vtipná alebo len zo seba robíš hlúpu? učitelia majú 45 dní dovolenky, ktorú čerpajú povinne cez prázdniny.
@anonym_6aa0c7 45 dni dovolenky a placete? My mame 20dni dovolenky, a či chceme či nie tiež si ju vyčerpáme cez prázdniny lebo nemame kde dať deti. Lenze zorganizovať 2mesiace prázdnin a všetky ďalšie s 20dnami je uznaj nemožné. Ja by som rada sedela doma so svojimi detmi aj každé prázdniny a nemusela sa stresovať kto bude s detmi, čo keď ochorejú, a či ma už naozaj nevyhodia. Vy to riešiť nemusíte keďže sedíte doma so svojimi detmi a ešte aj za plat. My keď chceme vykryť prázdniny tak často aj neplatenym voľnom
@anonym_autor určite nie.Aj deti majú právo oddychovať a nie zase režim vstávať, školy nemajú klimatizáciu a neviem si predstaviť aký program by im spravili veď učitelia už nechcú chodiť ani na školské výlety.Je to radosť a starosť rodičov.Luto mi je samozivitelov ti by mohli mať nejakú úľavu, alebo možnosti.
Sústredení a táborov je dosť.Aby sa poflakovali v 38 st na školskom dvore a kopali do lopty a sedeli v triedach a hrali spoločenské hry to by som deťom nespravila.U nás je veľký problém, že škôlka má zatvorené 3 t veľa ľudí nemá nervy a čas na svoje deti ved si povedzme pravdu.Pomyleny svet.Cely rok šetrím na tábor, dovolenku nezostáva mi nič iné, ale do školy by som ich neposlala okrem toho naša škola každý rok rekonštruuje a som rada, že učiteľov a budovu nevidím.To by som ich radšej nechala doma ako posielať do školy
@anonym_autor máš to márne, Ti tu panie vysvetlili, že o deti sa máš starať Ty, Tvoja rodina, prípadne platené tábory, len preboha nie učitelia a vychovávatelia. Bohužiaľ, byť pracujúcou aktívnou matkou, ktorá platí dane a účty je tu takmer nadávka. Držím palce, s vyšším vekom je do už ľahší manažment. 🙂 A pre haterky, čo všetko vedia - nie je to tak dávno, čo aj v školách v krajských mestách bežne fungovala prázdninová družina, celý mesiac som takto strávila, lebo proste inak sa nedalo.
@anonym_71af84 aj učitelia platia dane.A kto by sa mal starať o deti, ak nie v prvom rade rodičia a rodina?Dokedy budú všetci čakať, že založil som si rodinu a všetci pomáhajte, starajte sa?Niekedy by ste si mohli vyskúšať, keď prváčik, druhacik je v rannej družine, potom škola a ide domov o 16 v tom lepším prípade to je 9,5 hodiny a je veľa tých, čo idú pred 17.Deti sú unavené už o 13.
@anonym_autor určite nie.Aj deti majú právo oddychovať a nie zase režim vstávať, školy nemajú klimatizáciu a neviem si predstaviť aký program by im spravili veď učitelia už nechcú chodiť ani na školské výlety.Je to radosť a starosť rodičov.Luto mi je samozivitelov ti by mohli mať nejakú úľavu, alebo možnosti.
Sústredení a táborov je dosť.Aby sa poflakovali v 38 st na školskom dvore a kopali do lopty a sedeli v triedach a hrali spoločenské hry to by som deťom nespravila.U nás je veľký problém, že škôlka má zatvorené 3 t veľa ľudí nemá nervy a čas na svoje deti ved si povedzme pravdu.Pomyleny svet.Cely rok šetrím na tábor, dovolenku nezostáva mi nič iné, ale do školy by som ich neposlala okrem toho naša škola každý rok rekonštruuje a som rada, že učiteľov a budovu nevidím.To by som ich radšej nechala doma ako posielať do školy
@anonym_117e61 Samoživiteľky, ktoré tu stále ľutujete sa aj samé oplodňujú? Lebo nechápem, prečo by mali mať v tomto akékoľvek výhody.
@anonym_117e61 Samoživiteľky, ktoré tu stále ľutujete sa aj samé oplodňujú? Lebo nechápem, prečo by mali mať v tomto akékoľvek výhody.
@anonym_306d77 Ale no tak, nie každá matka samoživiteľka, si tento osud vybrala dobrovoľne. Koho mám poľutovať, ak nie vdovu, ktorá je sama s malými deťmi, alebo matku, ktorá musela ujsť od tyrana?
@anonym_6aa0c7 45 dni dovolenky a placete? My mame 20dni dovolenky, a či chceme či nie tiež si ju vyčerpáme cez prázdniny lebo nemame kde dať deti. Lenze zorganizovať 2mesiace prázdnin a všetky ďalšie s 20dnami je uznaj nemožné. Ja by som rada sedela doma so svojimi detmi aj každé prázdniny a nemusela sa stresovať kto bude s detmi, čo keď ochorejú, a či ma už naozaj nevyhodia. Vy to riešiť nemusíte keďže sedíte doma so svojimi detmi a ešte aj za plat. My keď chceme vykryť prázdniny tak často aj neplatenym voľnom
@anonym_bd0a94 poď, pridaj sa k nám 😉
@anonym_autor ano uvitala
@anonym_306d77 ty budes ohrdnuty chlap co ma problem.so zenami
@anonym_autor Autorka to je tá všetkými politickými stranami deklarovaná podpora mladých rodín v praxi - nech čím skôr skapu. Pre politickú suitu riadiacu štát si dojna krava ktorú treba zmykat kým sa dá. Deti sú budúci daňoví poplatníci ale starajte sa o ne sami z tých drobakov co sme vám milostivo nechali.
Ucitelom namiesto toho aby dali normálne platy (nie tie nezmyselné tabuľky) a vyčistili školstvo od kreatur ktoré by nikde inde nezamestnali za lepili oči benefitom 45 dní dovolenky nech im národ závidí.
Keby mali mladí učitelia plný energie plat z ktorého sa dá vyžiť alebo benefit služobného bytu mohla by škola začínať v auguste tak ako v iných krajinách. Mesiac prázdnin by úplne stačil.
Lenže nie, systém treba nastaviť tak aby nič nefungovalo, jebnu*ty národ sa bude žrať medzi sebou (vid názory tu pomaly porovnavajzce deti s odpadom, učiteľky ktoré sa pasujú za nadradenu kastu 45 dní dovolenky a potrebou oddychu verzus svoloc čo má len 20 dní a môže makať do umoru oddych im netreba, všetkovedky čo v školstve nikdy nerobili ale spravili by tam prievan) a oni si budú v kľude kradnúť.
@anonym_306d77 si empatická to sa mi páči😉samoživiteľka, vdova to má o polovicu ťažsie ako žena, ktorá má muža, ktory zostane s deťmi zavezie na krúžok, čerpá P supluje doma ženu, navarí, naučí sa s deťmi, keď je žena v práci.Ex môže bývať stovky km a vidí deti párkrát ročne.Ano, samoživiteľky by mali mať oveľa viac výhod ako plná rodina aj finančne aj časovo ešte, že im pridali aspoň viac P, lebo si konečne niekto uvedomil, že je na všetko sama.
@anonym_306d77 ty budes ohrdnuty chlap co ma problem.so zenami
@anonym_83409b Som žena a manžela som si vybrala takéto, čo nemá problém postarať sa o svoje deti osobne, ani im zaplatiť tábor. Odporúčam to každej, neplodiť deti za slobodna s hocikým a nebudú mať zbytočné problémy.
@anonym_4c534d ucitelia byvaju v skole aj cez prazdniny. Niekde tyzden, inde dva, podla skoly. Tak pocas toho casu co su v skole moze byt tabor.
@anonym_autor ciže teraz sedia v skole na zadku a nic nerobia? Rozmyslas hlavou?
@anonym_83409b Som žena a manžela som si vybrala takéto, čo nemá problém postarať sa o svoje deti osobne, ani im zaplatiť tábor. Odporúčam to každej, neplodiť deti za slobodna s hocikým a nebudú mať zbytočné problémy.
@anonym_306d77 ak si spokojna s vyberom manzela do 5 rokov po svatbe tak pockaj este dalsich 5 rokov ono sa to moze velmi rychlo zmenit ze sa nebudes stacit cudovat, pozor aby si aj ty nezostala sama s detmi bez penazi, dnesna arogancia ta neochrani pred buducou realitou.

@1sally12 ako som aj napisala, tak dieta v praci ma svoj dopad. To ze ho tam tolerujeme je nasa dobra vola, lebo neurobime tolko prace ako inokedy a nie raz sme museli kvoli tomu zostat dlhsie a to aj vtedy, ked bolo von horuco.
@anonym_autor máš to márne, Ti tu panie vysvetlili, že o deti sa máš starať Ty, Tvoja rodina, prípadne platené tábory, len preboha nie učitelia a vychovávatelia. Bohužiaľ, byť pracujúcou aktívnou matkou, ktorá platí dane a účty je tu takmer nadávka. Držím palce, s vyšším vekom je do už ľahší manažment. 🙂 A pre haterky, čo všetko vedia - nie je to tak dávno, čo aj v školách v krajských mestách bežne fungovala prázdninová družina, celý mesiac som takto strávila, lebo proste inak sa nedalo.