Ako riešiť dilemu z práce?
Ahojte baby, potrebujem poradiť. Môj podriadený spravil chybu. Vraj si už nepamätá, kto mu podal danú informáciu a on podľa toho konal. Problém sa z polovice vyriešil, kolega z iného oddelenia sa domnieva, že to bolo z jeho strany. On to dokázať nevie. Teraz to už stačí len dotiahnuť z našej strany dokonca.
Najprv som si myslela, že budem kryť svojho podriadeného, aj som mu to povedala ale rozležalo sa mi to v hlave.
Nepáči sa mi ,aby som mala klamať. Dnes šéf nebol v práci a v pondelok sa ma bude na to pýtať kvôli čomu sa to stalo,ako vyriešilo.. atď
Čo mám robiť? Ďakujem.
@anonym_autor Zalezi od vaznosti a vasej lojality. My sa v kolektive vzdy podrzime a pokial sa da chyba ututlat,tak to nejako nevesiame sefovi na nos. Vieme sa kryt,aj ked sa na chybu pride. No ak je uz chyba vazna,tak sam vinnik sa prizna. Neviem,o co ide u vas,ale rozhodla by som sa podla toho,ake mate vztahy a ake je to vazne. Ale ak uz o tom sef vie,treba povedat narovinu,co sa stalo a prevziat zodpovednost za svoje chyby. V tomto pripade sa podriadeny nemoze hnevat.
Povedat pravdu a podla moznosti dolozit aj relevantne dokazy. Lebo ty budes kryt podriadeneho pri chybe a on to este otoci proti tebe a ty budes na vine.
@muchotrafka298 ďakujem. Mám to podriadenému predtým oznámiť, že to urobím?
@anonym_autor a nemozes to podat v style "nase oddelenie spravilo chybu" a vysvetlit co sa stalo a co spravis (spravite), aby sa to uz neopakovalo? Popripade "vyriesila som si to s dotycnym"?
@anonym_autor Zalezi od vaznosti a vasej lojality. My sa v kolektive vzdy podrzime a pokial sa da chyba ututlat,tak to nejako nevesiame sefovi na nos. Vieme sa kryt,aj ked sa na chybu pride. No ak je uz chyba vazna,tak sam vinnik sa prizna. Neviem,o co ide u vas,ale rozhodla by som sa podla toho,ake mate vztahy a ake je to vazne. Ale ak uz o tom sef vie,treba povedat narovinu,co sa stalo a prevziat zodpovednost za svoje chyby. V tomto pripade sa podriadeny nemoze hnevat.
@marca12 šéf sa o situácii dozvie v pondelok. Nebol dnes v práci. Bude chcieť vysvetlenie. Ja nemám v povahe klamať.
Samozrejme že šéf nemusí vždy o všetkom vedieť ale toto je vážne. Naviac mrzí, že kolega sa robí že už si "nepamätá" od koho danú informáciu dostal
@muchotrafka298 ďakujem. Mám to podriadenému predtým oznámiť, že to urobím?
@anonym_autor to ja neviem, o aku chybu sa jedna, nakolko je zavazna a ci to moze ohrozit pracovne miesto. Co mu chces povedat? Ze pocuvaj Jozo, spravil si chybu, musim to riesit ale neboj, ja to na teba nepoviem alebo poviem?. Vies, on Ti povie, ze is nepamata, nevie, nepokladal to za podstatne. A pravda moze byt niekde inde.
U nas doslo k zavaznej chybe, opakovanej,ked dotycny falsoval pisomnosti tak, ze z toho mal financny profit. A falsoval to tak roky, kolegyna na to dosla. Ona to nechcela nikomu povedat, ze ved on to nerobi urcite naschval a ze bude na nu zle. Tak som jej povedala, ze Anca nebud blba, ked sa na to pride, tak poletis. A tak sa aj stalo, ona upozornila na to, on plakal v robote, ze to bolo nechtiac, omylom, zistilo sa, ze to robil roky rokuce. A tvaril sa, ze jeho sa to netyka.
@anonym_autor a nemozes to podat v style "nase oddelenie spravilo chybu" a vysvetlit co sa stalo a co spravis (spravite), aby sa to uz neopakovalo? Popripade "vyriesila som si to s dotycnym"?
@anonym_26dea0 nemôžem, pretože zodpovedný je za to kolega. Ja som žiadnu chybu nespravila. Klame mi a ja kvôli nemu klamať nechcem. Mne sa také správanie prieči
Asi by bolo fajn viac priblizit situaciu,lebo je tazke to posudit.. klamat a zhadzovat to na ineho cloveka z ineho timu, len aby sa kryl pruser vo vasom time mi pride totalne nizke a podle. Ja by som narovinu povedala, co sa stalo, aj ako sa to vyriesilo, aj ze neviete uplne vsetky vstupne informacie cize neviete to uplne posudit, ale dotycny bol upozorneny, pouceny a snad sa to viac nestane. Viac nerozmazavat..
Ak ti kolega klame, tak u mna by tym stratil vsetky sance a takeho cloveka by som nekryla.. uz len z principu, takeho cloveka v time nepotrebujes..
Ak sa sef pytat nebude, neries
Ak sa pytat bude, povedz pravdu.. kolega nech si znasa dosledky za svoje konanie, teba do toho nic
@anonym_26dea0 nemôžem, pretože zodpovedný je za to kolega. Ja som žiadnu chybu nespravila. Klame mi a ja kvôli nemu klamať nechcem. Mne sa také správanie prieči
@anonym_autor tak ked Ti klame je to jasne, ze to nebudes brat na seba alebo na cely team. Povedz pravdu a hotovo. Ked sa nadriadeny opyta, ze co sa stalo, tak povies co sa stalo, co bude a ake budu dosledky.
A ci sa nastve podriadeny alebo nenastve, to teba zaujimat nemusi.
Ak by mne kolega klamal, tak to je konecna, dovidenia a nic nebude. Nekryla by som klamala, lebo na to mozes sama doplatit. Aj sa mi to stalo. Prestala som mu pomahat, riesit za neho veci a bola som najhorsia. Nech si robi sam a znasa dosledky za svoje chyby.
Asi by bolo fajn viac priblizit situaciu,lebo je tazke to posudit.. klamat a zhadzovat to na ineho cloveka z ineho timu, len aby sa kryl pruser vo vasom time mi pride totalne nizke a podle. Ja by som narovinu povedala, co sa stalo, aj ako sa to vyriesilo, aj ze neviete uplne vsetky vstupne informacie cize neviete to uplne posudit, ale dotycny bol upozorneny, pouceny a snad sa to viac nestane. Viac nerozmazavat..
@taga úplne s Tebou súhlasím. Ďakujem
@anonym_autor tak som potom nepochopil tvoj popis situacie... ja som myslel, ze (tvoj) podriadeny spravil chybu - polovicnu - lebo nejaky iny kolega mu nieco povedal zle...
To ze ti klamal som nejak asi zle (ne)pochopil.
Povedz pravdu a bodka,viac to neries.Nadriadeny to bude riesit s podriadenym,tam si uz hadam aj spomenie,ze od koho to ma.
@anonym_autor tak som potom nepochopil tvoj popis situacie... ja som myslel, ze (tvoj) podriadeny spravil chybu - polovicnu - lebo nejaky iny kolega mu nieco povedal zle...
To ze ti klamal som nejak asi zle (ne)pochopil.
@anonym_26dea0 veď áno. On mal niečo overiť či potrebujú výrobe a dotiahnuť to do konca.Mne povedal že to urobil. A že už nič doťahovať do konca nie je treba .V systéme sme to tak aj manuálne upravili.
O pár dní sa zistilo ( dnes ) že to dotiahnuté do konca nie je. Že to vo výrobe chýba. Z iného oddelenia si kolega myslí že na to zabudol on. S ním to riešil niekto iný.
Môj podriadený vraj už nevie kto mu tú informáciu podal..Viem, že klame.
Povedz pravdu a bodka,viac to neries.Nadriadeny to bude riesit s podriadenym,tam si uz hadam aj spomenie,ze od koho to ma.
@anonym_281f03 ja som jeho nadriadená
@anonym_281f03 ja som jeho nadriadená
@anonym_autor ano a tvoj nadriadeny sa bude pytat tvojho podriadeneho.No ale kedze si aj ty nadriadena tak z tejto pozicie tiez mas vyviest nejaky dosledok,lebo tvoj nadriadeny to isto urobi.Uc sa a pouc sa zo svojho nadriadeneho,aky teraz on zvoli postup voci tebe,a ty sa tiez zariad voci svojmu podriadenemu.No zakon padajuceho hovna.Tak to je,uvidis v pondelok.
@anonym_autor ano a tvoj nadriadeny sa bude pytat tvojho podriadeneho.No ale kedze si aj ty nadriadena tak z tejto pozicie tiez mas vyviest nejaky dosledok,lebo tvoj nadriadeny to isto urobi.Uc sa a pouc sa zo svojho nadriadeneho,aky teraz on zvoli postup voci tebe,a ty sa tiez zariad voci svojmu podriadenemu.No zakon padajuceho hovna.Tak to je,uvidis v pondelok.
@anonym_281f03 aký by mal zvoliť postup voči mne?
@anonym_281f03 aký by mal zvoliť postup voči mne?
@anonym_autor neviem,uvidis.Mozno mu bude stacit povedat pravdu,tak ako to povedal tebe zase tvoj podriadeny.Ty si aky postup zvolila voci svojmu podriadenemu??
@anonym_autor neviem,uvidis.Mozno mu bude stacit povedat pravdu,tak ako to povedal tebe zase tvoj podriadeny.Ty si aky postup zvolila voci svojmu podriadenemu??
@anonym_281f03 on mi klame. Zatiaľ žiadny. V pondelok mu poviem, že to nemôžeme hodiť na iné oddelenie. A na rovinu sa ho spýtam prečo mi klame a že si to neželám nabudúce
@anonym_281f03 on mi klame. Zatiaľ žiadny. V pondelok mu poviem, že to nemôžeme hodiť na iné oddelenie. A na rovinu sa ho spýtam prečo mi klame a že si to neželám nabudúce
@anonym_autor tak musis byt tvrda a neomlomna,obzvlast pri klamstve.
@anonym_autor tak musis byt tvrda a neomlomna,obzvlast pri klamstve.
@anonym_281f03 aké dôsledky z toho môžem mať ja?
@anonym_281f03 aké dôsledky z toho môžem mať ja?
@anonym_autor ustne napomenutie, vytykaci list, zrazku zo mzdy... nepoznam vase miestne pomery. Ja som zastanca pravdy. Chyba sa stala, dosledky ste nejak minimalizovali, dopad neviem aky velky bol.
Sefovi by som povedala pravdu, ze mas len ustne podania a nexhala to na nom ako sa k tomu postavi. Dobuducna by mi takyto clovek pisomne reportoval co ,kedy a menovite u koho si overoval.
Si jeho nadriadena cize mas v popise predpokladam aj kontrolu zamestnancov, uplatnila by som princip padajuceho h...na, xo dopadne na mna pojde nizsie a na podriadeneho by som si posvietila.
@anonym_autor ustne napomenutie, vytykaci list, zrazku zo mzdy... nepoznam vase miestne pomery. Ja som zastanca pravdy. Chyba sa stala, dosledky ste nejak minimalizovali, dopad neviem aky velky bol.
Sefovi by som povedala pravdu, ze mas len ustne podania a nexhala to na nom ako sa k tomu postavi. Dobuducna by mi takyto clovek pisomne reportoval co ,kedy a menovite u koho si overoval.
Si jeho nadriadena cize mas v popise predpokladam aj kontrolu zamestnancov, uplatnila by som princip padajuceho h...na, xo dopadne na mna pojde nizsie a na podriadeneho by som si posvietila.
@eeffka prečo by som ja z toho mala mať problémy?
@anonym_autor Ak hra mrtveho chrobaka a klame,tak by som ho nekryla. Mne ako sefovi by sa nepacilo,ak by mi zamestnanci zatajovali zavazne pochybenie.
@anonym_autor lebo mas kontolovat podriadenych, vies mas zaujimavy postoj, to on, ja nic muzikant , vedenie ludi je aj o tom zniest zodpovednost. Z celeho tvojho pisania mi vychadza ze mas najvacsi strach o svoj zadok
@eeffka vyzerá to, že si nepochopila, čo som písala. Ja sa o svoj "zadok" vôbec nebojím. Vždy som si robila svoju prácu dobre. Dnes som ho kryla a ja neklamem, také veci nerobím.. Prieči sa mi také správanie a teraz ma to škrie že som to hneď neuviedla na správnu mieru
@anonym_autor prepáč, ale Ty robíš leadra dva týždne? Nevieš ako sa rieši consekvence management? Ak tam bol nejaký human eror je potrebné to vyšetriť a mať nato jasne dôkazy a evidenciu aby sa presne zistilo kde sa stala chyba. Ak na strane zamestnanca, tak podriadeny ma byt za chybu patrične potrestaný/upozorneny a nastavenia procesu na základe chyby majú byt take, aby sa neopakovala. Aké krytie čoho? Veď nechceš aby v Tvojim tíme dochádzalo k takymto chybám nie? … neverím, že toto sa pýta “vedúca” … K svojmu šéfovi v pondelok máš už prísť a jasne odprezentovať čo sa stalo, kde sa stala chyba a ako ste ju vyriešili, aby sa už neopakovala. To jedine by som ako šéf akceptovala …
@anonym_autor prepáč, ale Ty robíš leadra dva týždne? Nevieš ako sa rieši consekvence management? Ak tam bol nejaký human eror je potrebné to vyšetriť a mať nato jasne dôkazy a evidenciu aby sa presne zistilo kde sa stala chyba. Ak na strane zamestnanca, tak podriadeny ma byt za chybu patrične potrestaný/upozorneny a nastavenia procesu na základe chyby majú byt take, aby sa neopakovala. Aké krytie čoho? Veď nechceš aby v Tvojim tíme dochádzalo k takymto chybám nie? … neverím, že toto sa pýta “vedúca” … K svojmu šéfovi v pondelok máš už prísť a jasne odprezentovať čo sa stalo, kde sa stala chyba a ako ste ju vyriešili, aby sa už neopakovala. To jedine by som ako šéf akceptovala …
@anonym_fb750c áno, robím vedúcu chvíľu to jediné si si všimla aj bez toho aby som to napísala. No to, čo si čítala si vôbec nepochopila.
Nepýtala som sa ako nájsť chybu, nastaviť opatrenia..
Ale čo a ako povedať podriadenému, nadriadenému.. pretože viem že som urobila chybu.
@anonym_fb750c áno, robím vedúcu chvíľu to jediné si si všimla aj bez toho aby som to napísala. No to, čo si čítala si vôbec nepochopila.
Nepýtala som sa ako nájsť chybu, nastaviť opatrenia..
Ale čo a ako povedať podriadenému, nadriadenému.. pretože viem že som urobila chybu.
@anonym_autor veď to … pýtaš sa z cesty veci ako prečo by si Ty mala mať problémy, či máš kryť podriadeného a podobne. A veci ktoré by si sa mala sa nepytaš. Ty nesieš zodpovednosť za fungovanie ľudí ak si vedúca, čiže ak nikto “nevie” čo sa stalo ide to na Teba … Ak nemáš skúsenosti, skus požiadať o nejaké školenia alebo sa poraď so seniornejšim kolegom atď. Inak tu budeš každému vypisovať ako Ťa “nepochopil” … Podriadenemu jasne vysvetlit, že to bolo v jeho zodpovednosti a ak on raz odsúhlasil ( a dufam že aj podpísal) že niečo je spravené tak to platí. Ak sa pri procese zistí, že to spravené nieje - je to na jeho zodpovednosti. Jeho bájky otom čo mu kde kto povedal aby sa zbavil zodpovednosti ma nezaujímajú. Šefovi som Ti napísala v predchádzajúcom príspevku, čo máš povedať.

Povedat pravdu a podla moznosti dolozit aj relevantne dokazy. Lebo ty budes kryt podriadeneho pri chybe a on to este otoci proti tebe a ty budes na vine.