Mám sa obávať o miesto? Šéf plánuje zamestnať rodinu
Dobrý deň, chcela by som poznať váš názor na moju situáciu
Robím v administratíve ako taká „sekretárka a polo účtovníčka“, mám polovičný úväzok, pracovný čas cca od 9:00 do 13:00–14:00, čo je pre mňa kvoli deťom úplne ideálne. Práce tam ani nie je viac, než na ten polovičný úväzok, všetko mám zvládnuté a vyhovuje mi to hlavne kvôli času.
Len teraz sa ku mne dostala informácia, že šéf by chcel zamestnať svoju švagrinú, ktorá prišla o prácu v administratíve vo veľkej firme (prepúšťanie). Občas k nám do firmy prišla, takže ju poznám aspoň z videnia… a úprimne mám z toho dosť zlý pocit 😕 Bojím sa, či to nebude na úkor môjho miesta.
Zároveň sa za posledné cca 2 mesiace zmenilo jeho správanie ku mne – začal mi vyčítať drobné chybičky (pritom predtým s tým nikdy problém nebol), rieši aj príchody a odchody z práce. Celkovo jeho správanie zacalo byť odmeranejsie, vzdy sme mali dobre vzťahy. Preto mám z toho ešte horší pocit, že sa niečo chystá.
Nemám zatiaľ nič oficiálne, nikto mi nič nepovedal, ale tá neistota je nepríjemná. Neviem, či to riešiť dopredu, alebo radšej čakať.
Ako by ste túto situáciu vnímali vy?
Ďakujem za každý názor
úprimne ako ty
bližšia je košela ako kabát
pozerala by som priebežne inú prácu, prípadne ako sa poznám ked by začal vyčitat tak by som sa na rovinu spýtala, aj ked tam je dosť vysoké riziko že poletíš rýchlejšie
skús sa vžiť do jeho situácie, ked ho rodina do toho tlačí ... smutná doba je teraz ....
Skúsila by som sa ho úprimne opýtať, čo sa deje. Že si si všimla zmenu správania. Podľa jeho chovania by si videla. Možno je to len zhoda náhod, nevieš. A možno nie. Každopádne ja by som rada vedela, na čom som.
Byt ty ten sef nezamestnala by si švagrinu? Ja ano....
Takze rob si svoju pracu najlepsie ako vies a popri tom si hladaj inu.šefa by som sa nic nepytala.nic tym neovplyvniš,priamo ti pravdu nepovie..
No tiez si myslim,ze ma v plane svagrinu zamestnat,ved je to rodina.Ty ju zaucis,teba prepustia.
Tak to chodi.
v prvom rade by som si zistila ci svagrina ovlada uctovnictvo ak ano bala by som sa a hladala pracu ak nie upokojilo by ma to aspon trochu...
Normalne by som sa isla porozpravat, ak je svagrina kvalifikovana...bohuzial pre teba, je ro rodina. Ale chcela by som vediet na com som.
@anonym_autor no...mne sa stalo nieco podobne, bol to polovicny uvazok, taka administrativa jednoducha, balenie objednavok a komunikacia so zakaznikmi ohladom objednavok, vydavanie tovaru - osobny odber.
Slubovali mi, ze pojdem na cely uvazok, aj sa zvysi plat a aki su so mnou spokojni a bla bla. Zamestnali tam potom este jednu babu, celkom sme si sadli a bola to kamoska sefa. No, ja som tusila, ak pride na lamanie chleba, nechaju si tam ju a presne to sa stalo, tesne pred ukoncenim zmluvy na dobu urcitu si ma sef zavolal a zacal, ako pomaly robim, ze robim vela chyb a tak. A to som este druhej sefke pomahala robit odbornejsie veci ohladom produktov - podklady pre hygienu,...cakala som to, ale aj tak mi to prislo luto, hlavne, ako to podal, ze ma zvozil jak male decko- po roku som zrazu nerobila dost kvalitne a predtym problem nebol. Mal mi rovno povedat, ze potrebuje len jednu z nas a vybera si kamosku. Ovela lepsie by som to zobrala. Ja som s nou osobne vobec nemala problem.
Takze ja by som sa asi obzerala uz preventivne po niecom inom...
Svagrina dostane odstupne a určite si pôjde par mesiacov oddychnut na podporu, hlavne, keď je leto a môže cestovat. Podľa mna to nie je také horúce. Zatiaľ sa rob, že sa nic nedeje. Keď ju prepustia, zrejme sa to dozvieš a mozes hľadať novú robotu
Normálne by som sa ho opytala, ze co sa deje....ale môže byť, ženská intuícia je silna
Možno sa zbytočne obávaš. Môj brat bol riaditeľ jednej firmy a narovinu mi povedal že on rodinu do firmy nechce. Bola som nezamestnaná .
Sesternica mala zaučiť vo firme novú pracovníčku. Zaučila ju a onedlho dostala sesternica výpoveď a novú pracovníčku si nechali.
Úprimne áno, sefovia keď začnú prehnane upozorňovať na chyby, ktoré predtým boli ok a začnú riešiť príchody a odchody....zo nevesti nič dobré.
Z mojich skúseností sa takto pripravujú aby mali dôvod na prepustenie. Zažila som to.
@anonym_autor no...mne sa stalo nieco podobne, bol to polovicny uvazok, taka administrativa jednoducha, balenie objednavok a komunikacia so zakaznikmi ohladom objednavok, vydavanie tovaru - osobny odber.
Slubovali mi, ze pojdem na cely uvazok, aj sa zvysi plat a aki su so mnou spokojni a bla bla. Zamestnali tam potom este jednu babu, celkom sme si sadli a bola to kamoska sefa. No, ja som tusila, ak pride na lamanie chleba, nechaju si tam ju a presne to sa stalo, tesne pred ukoncenim zmluvy na dobu urcitu si ma sef zavolal a zacal, ako pomaly robim, ze robim vela chyb a tak. A to som este druhej sefke pomahala robit odbornejsie veci ohladom produktov - podklady pre hygienu,...cakala som to, ale aj tak mi to prislo luto, hlavne, ako to podal, ze ma zvozil jak male decko- po roku som zrazu nerobila dost kvalitne a predtym problem nebol. Mal mi rovno povedat, ze potrebuje len jednu z nas a vybera si kamosku. Ovela lepsie by som to zobrala. Ja som s nou osobne vobec nemala problem.
Takze ja by som sa asi obzerala uz preventivne po niecom inom...
@anonym_2caaa5
@anonym_autor ja to mam teraz tak.Dcera im konci VS a ja zrazu robím veľmi pomaly, mam plno chýb..ze mi chceli dat aj inú pracu,ale stale mam na stole roboty, hrám sa s mobilom..a vsetko možné.A teda zacala som pracovať omnoho rýchlejšie, bez spätnej kontroly a pod stresom- nátlakom-rychlo,rychlo a zrazu ja tam nemam žiadnu pracu a ani oni pre mna nemaju pracu a len tak sediet na stoličke ja Nemozem.Takze mi’hladaju’ rôzne nezmyselne úlohy ako pre brigádnicku ( dat z euroobalu papiere do iného euroobalu).Citim sa tam veľmi zle.Na jednej strane im vadilo moje tempo prace a ked robím ako vrtuľa pod tlakom ( hrozný čas v praci-len sedim a makám).Ostatní kolegovia sa v praci aj porozprávajú, idu spolu na raňajky…neviem, co si teraz vymyslia ako ma vyhodia.Mozno, ze neni dostatok prace.Doteraz som si pracu rozdelila a robila v klude.
@anonym_autor tvoj šiesty zmysel ti ukazuje, aka je skutočnosť. Daj na svoj pocit. Žiaľ, začni sa pozerať po inej praci....
Intuiciq vacsinou neklame, ak ma svagrina deti, tak este vyuzije leto a v Septembri sa mozno objavi vo firme. Osobne by som zacala hladat tiez nieco nove … ta zmena spravania nie je len tak …
Mate pravdu, uz si pozerám od včera inzeráty. A je to bieda. Nedivím sa, ze budem nahradená. Ten pocit, ze k tomu pride je silný. Včera som este hovorila s mojou kamarátkou, ktora byva inde a u nich detto. Je vo veľkej firme a prave pozícia administratívny pracovník/backoffice/junior uctovnik bude tiez výmenena lebo známa člena predstavenstva. Tieto pozcie su teraz teplé miestecka.
Mne sa stalo nieco podobne a nebola to ani rodina. Ak sa sef rozhodne, ze ta vymení, tak nic nezmozes. Urcite by som si zacala riesit zadné vrátka. Teraz sa prepúšťa na viacerých miestach a obavam sa, ze bude horsie. Zial taka je doba.

@anonym_autor preistotu by som hľadala inú prácu...