Nový kolega má vyšší plat: riešiť to so zamestnávateľom?
Ahojte, nastúpil k nám nový kolega a mám ho zaučiť. Náhodou som sa dozvedela, že má vyšší nástupný plat ako ja, hoci som vo firme niekoľko rokov. Otvorili by ste túto tému so zamestnávateľom?
@anonym_autor no skus, z mojej skusenosti ta vysmeju...lebo cena prace stupa, mlady za tu istu co mas ty nepojde robit...plus si zena - aj ked sa vsetci biju do prs ze zarabat sa vraj zaraba rovnako, nie je to pravda...ja tiez viem ze moj kolega ma vyssi plat - nahodou sa prekecol (prehlasoval bonus zo seba na zenu - zrazu po 14r co je vo firme...tak asi seno zereme vsetci ze nevieme preco po tom urceni hornej hranice)
@anonym_autor nie. Mozes otvorit temu zvysenia tvojho platu na zaklade svojich zrucnosti, schopnosti, prinosu pre firmu atd, nie na zaklade toho, ze kolega ma vyssi nastupny plat (co mimochodom isto nemas z oficialnych zdrojov).
@sissy27 pozor podla noveho : od 31.juna ak priamo nepodpises dolozku o mlcanlivosti je plat verejne pristupny na poziadanie . Ono sa to zaviedlo pre zrovnopravnenie platov muzov a zien, ale rovnako to plati kolega a kolega, treba si pozriet zakon.
To, že niekto si vykseftuje viac,tak je jeho šikovnosť
@sissy27 pozor podla noveho : od 31.juna ak priamo nepodpises dolozku o mlcanlivosti je plat verejne pristupny na poziadanie . Ono sa to zaviedlo pre zrovnopravnenie platov muzov a zien, ale rovnako to plati kolega a kolega, treba si pozriet zakon.
@kinats v podstate mi to je jedno, na mojej pozicii som vo firme jedina a nemam sa s kym porovnavat.
Uplne normalna situacia, cena prace na trhu stupa .
Ty ako nova si si mohla kupit za svoj mesacny plat vtedy tolko isto cibule (benzinu, masla,blablabla) ako on si moze kupit dnes
Cize plat ma plus minus rovnaky
@martinmmartin netrep,dnes si on kúpi viac cibule ako ona
@anonym_35c065 ja som dostala takuto pracovnú ponuku. Nastúpim, zaucia ma 2 kolegyne. Následne jednu prepustia. Časom, o čom je šéf presvedčený, budem agendu zvládať sama, prepustia aj druhu pani.
@anonym_d2fa7c prečo tam teda berú teba? nestačí prepustiť jednu z nich? A nemusia riešiť zaúčanie
@kinats pozor pozor, nepíšeš pravdu, že mzda je verejne prístupná (odporúčam prečítať si zákon, než ho začne človek zle interpretovať). Áno, v platnosti je nový zákon o rovnosti platov. Ale rozhodne nehovorí, že je zamestnávateľ povinný zverejniť platy konkrétnych ľudí. To mu zákon nepovoľuje. Podľa tohto zákona je zamestnávateľ povinný zverejniť priemernú mzdu na konkrétnej pozícii a to ešte rozdelené na ženy a mužov. Avšak nie menovite. Zákon v tomto prípade dokonca hovorí, že ak na danej pozícii je iba jeden muž a teda zverejnením priemernej mzdy na danej pozícii u muža by sa rovnalo zverejneniu priamo jeho mzdy, tak táto povinnosť odpadá.
A zároveň pozor, zákon nehovorí, že muž aj žena na rovnakej pozícii musia mať zákonite rovnakú mzdu. Rovnakú mzdu musia mať zamestnanci, ktorí prinášajú rovnakú hodnotu a spĺňajú rovnaké kritériá. Tie je zamestnávateľ povinný zamestnancom zverejniť. Čiže aj naďalej môžu mať zamestnanci na rovnakej pozícii rôzne mzdy, závislé od stanovených kritérií (napr. prax, znalosť jazykov, chybovosť a pod).
@anonym_autor toto sa mi stalo, dve sme isli za sefom co to ma byt. Novu kolegynu okamzite vyhodili ze to povedala a urobila problem
@anonym_fcc7e2 mala to dať na súd a vyhrala by
@kinats ešte doplním, zákon je účinný od 7.6., čiže aj to píšeš zle. Navyše, od 31.6. účinný byť ani nemôže, keďže jún má iba 30 dní.
Nerieš kto koľko má, rieš, koľko máš TY. Ak si myslíš, že si slabo ohodnotená, pýtaj si viac a trvaj na tom.
Ja som v bývalej práci požiadala o zvýšenie platu a hľa, odpoveď bola, že čo vymýšľam, keď ako 26 ročná mám toľko isto ako kolegyne s 20 ročnou praxou, ktoré nepýtajú. Mňa ale pramálo zaujímalo, koľko majú moje málo asertívne kolegyne. Mňa zaujímala len moja výplatná páska. Samozrejme, že som odišla za omnoho lepším platom. Je to tvrdý obchod a treba vedieť vyjednávať. Kto nevyjednáva, sám seba oberá o peniaze.
@anonym_fcc7e2 mala to dať na súd a vyhrala by
@anonym_25a1cf môžeš aj nemusíš mať pravdu. Zákon až od 2019 zakazuje zamestnávateľom zakazovať hovoriť zamestnancom o mzdách. Dovtedy to zákon neupravoval a teda zamestnávateľ mohol v pracovných zmluvách toto zakázať a v interných smerniciach mohol mať toto porušenie uvedené ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny. A zákon za hrubé porušenie pracovnej disciplíny umožňuje zamestnávateľovi dať okamžitú výpoveď. Čiže ak sa uvedené stalo pred 2019 a toto mali v zmluve, tak by dotyčná na súde neuspela. Všeobecný problém ale je, že ľudia sa z pozície zamestnancov nechcú biť o svoje práva. Sťažovať sa kade tade áno, ale podať podnet na IP či dať niekoho na súd, hoci porušil zákon, to nie.
@martinmmartin netrep,dnes si on kúpi viac cibule ako ona
@anonym_25a1cf ale trda menej byvania proste doba sa posunula a nastupnenplaty stupli inak by to nikto nebral
To, že niekto si vykseftuje viac,tak je jeho šikovnosť
@anonym_676318
Presne nas syn ma taky isty plat ako jeho sef a je o 20 rokov mladsi
@thirstymonk ani nie že dávno platí zákon, ale ak si dobre pamätám, v zákone ani nikdy nebola možnosť toto zakázať. Čiže povedzme asi tak 25 rokov minimálne, ak aj zamestnanec má v zmluve zákaz hovoriť o príjmoch, tak táto časť zmluvy nemá právnu platnosť.
@melanta Lepšie povedane... do roku 2019 neexistoval zakon, ktory by zamestnavateľovi zakazoval zamestnancom zakazať hovoriť o platoch. Dobre to znie, ne? :D
Takže všetci moji TPP zamestnavatelia nám to aj zakazali. S odôvodnením, že výška platu zamestnanca je dôverna informacia medzi zamestnavateľom a zamestnancom a je zakazane o tom hovoriť medzi zamestnancami :D haha. Jak keby sme trtkali a nie robili v robote :D Že dôverna informacia.
Takže v roku 2019 schvalili zákon, ktorý zakázal zamestnavateľovi zakazovať zamestnancom chvaliť sa svojim platom.
@anonym_35c065 ja som dostala takuto pracovnú ponuku. Nastúpim, zaucia ma 2 kolegyne. Následne jednu prepustia. Časom, o čom je šéf presvedčený, budem agendu zvládať sama, prepustia aj druhu pani.
@anonym_d2fa7c Tak to je zamestnávateľ snov. Veľmi férový voči nim (jednu aj druhú vyhodí), veľmi férový voči tebe (pôvodne bolo práce pre tri ženy, ty ju budeš robiť sama). Viem si predstaviť ako fungujú ostatné veci vo firme s takýmto šéfovým charakterom. A najviac by ma sralo, že by som nevedela, že či sa mám baliť rovno alebo až za pár mesiacov keď sa v práci objaví nejaká nová kolegyňa 😀

@anonym_autor toto sa mi stalo, dve sme isli za sefom co to ma byt. Novu kolegynu okamzite vyhodili ze to povedala a urobila problem