Zapisovanie prestávok na WC v práci: Je to normálne?
Po novom od nas chcu aby sme v internom dochadzkovom systeme evidovali aj kazdu prestavku na WC. Doteraz sme tam zapisovali len prichod, odchod a obed.
Je toto niekde bezne? Mne uz to pride dost cez ciaru. Ako na vyber nemam budem to robit len ma hlavne zaujima ci to niekto tiez mate.
@anonym_c56a65 pýtanie sa nie je vkladanie slov do úst.
Áno, realitu si opísala presne. Otázne je, či tá realita nie je taká aj presne z toho dôvodu, že (mnohí) ľudia nechajú so sebou (takto) zametať.
@wolf_ Doba v súčasnosti nepraje pravde a zákonom.Zial.
@wolf_ Doba v súčasnosti nepraje pravde a zákonom.Zial.
@anonym_c56a65 a nebude priať nikdy, ak sa ľudia nezbadajú a nezačnú veci riešiť namiesto sklápania zraku.
Ja viem aká je realita. Rozumiem aj tomu prečo sa niektorí neozvú - napr. je rozdiel, či budem bojovať za svoje práva niekde v hladovej doline, kde som rada, že pracujem alebo niekde, kde mám na výber ďalších xy voľných pracovných miest. A toto som ani nepísala, že ma udivuje.
Mňa udivuje, že tu to (niektoré) obhajujete ako skvelý krok zamestnávateľa - pretože je rozdiel nesúhlasiť s tým, ale zároveň chápať, že nie všade a nie vždy je ľahké sa ozvať... a je rozdiel brániť tu takúto praktiku.
@anonym_c56a65 a nebude priať nikdy, ak sa ľudia nezbadajú a nezačnú veci riešiť namiesto sklápania zraku.
Ja viem aká je realita. Rozumiem aj tomu prečo sa niektorí neozvú - napr. je rozdiel, či budem bojovať za svoje práva niekde v hladovej doline, kde som rada, že pracujem alebo niekde, kde mám na výber ďalších xy voľných pracovných miest. A toto som ani nepísala, že ma udivuje.
Mňa udivuje, že tu to (niektoré) obhajujete ako skvelý krok zamestnávateľa - pretože je rozdiel nesúhlasiť s tým, ale zároveň chápať, že nie všade a nie vždy je ľahké sa ozvať... a je rozdiel brániť tu takúto praktiku.
@wolf_ Schvaľovať alebo pochopiť, že prečo to zamestnávateľ robí je rozdiel.Ako píšeš, je rozdiel aj v tom, že zamestnanec/zamestnanci sú v akej pozícii, lebo ak prídem o jedno zamestnanie a vzápätí si nájdem iné, môžem smelo hájiť svoje práva, ale ak tomu tak nie je,tak ohnem chrbát a som rada, že si zarobím na účty a životné potreby
Asi by som si zavolala na IP, aby som sa porozprávala či je toto vôbec právne ok
Nejakého flákači sa dá rieisit aj inak ako zapisovaním kto kedy a na koľko chodí na wc
@anonym_165b3b ako by si riesila flakacov?
@wolf_ Schvaľovať alebo pochopiť, že prečo to zamestnávateľ robí je rozdiel.Ako píšeš, je rozdiel aj v tom, že zamestnanec/zamestnanci sú v akej pozícii, lebo ak prídem o jedno zamestnanie a vzápätí si nájdem iné, môžem smelo hájiť svoje práva, ale ak tomu tak nie je,tak ohnem chrbát a som rada, že si zarobím na účty a životné potreby
@anonym_c56a65 ja mám na to iný pohľad (určite nie chápajúci) aj z pohľadu zamestnávateľa. Takéto dehonestovanie a následné akceptovanie zo strany zamestnancov ide fakt úplne mimo mňa.
@anonym_c56a65 ja mám na to iný pohľad (určite nie chápajúci) aj z pohľadu zamestnávateľa. Takéto dehonestovanie a následné akceptovanie zo strany zamestnancov ide fakt úplne mimo mňa.
@wolf_ Zrejme si ešte nedrela aj miesto iných, prípadne ti lenivosť iných neprekážala riadne pracovať, inými slovami zarábať Rešpektujem tvoj názor, veď človek nemusí s druhým súhlasiť.Moze mať iný názor.Zamestnavatel/zase sa opakujem/vždy bude robiť opatrenia,aby stúpala kvantita a kvalita pri rovnakých alebo nižšich nákladoch.Jednym z nástrojov je efektívne využívanie pracovnej doby.
Bola som v jednej práci, kde nadriadených naštvali vykecávajúci fajčiari a robota stála. Fajčiarske prestávky obmedzili a návštevy záchoda alebo akúkoľvek prestávku na kávu sme riešili odhlásením zo systému a následným prihlásením po príchode. Mali o nás prehľad, keďže to bol open space. Takže sa neodrbávalo. Mne to nevadilo.
@wolf_ Zrejme si ešte nedrela aj miesto iných, prípadne ti lenivosť iných neprekážala riadne pracovať, inými slovami zarábať Rešpektujem tvoj názor, veď človek nemusí s druhým súhlasiť.Moze mať iný názor.Zamestnavatel/zase sa opakujem/vždy bude robiť opatrenia,aby stúpala kvantita a kvalita pri rovnakých alebo nižšich nákladoch.Jednym z nástrojov je efektívne využívanie pracovnej doby.
@anonym_c56a65 mýliš sa. Najväčší šok pri prechode zo školy do pracovného života bol práve v tomto - netušila som, že keď budem rýchla, poctivá, zodpovedná, tak to bude znamenať, že budem robiť za troch lebo veď "ty si taká šikovná a tak ti to ide" 🙈😁 ... A kopec ďalších podobných trpkých zistení 😁 A následne kopec ďalších zistení keď som prešla na tú druhú stranu (podnikám).... A napriek všetkému k takýmto praktikám skrátka pochopenie nemám.
@anonym_c56a65 mýliš sa. Najväčší šok pri prechode zo školy do pracovného života bol práve v tomto - netušila som, že keď budem rýchla, poctivá, zodpovedná, tak to bude znamenať, že budem robiť za troch lebo veď "ty si taká šikovná a tak ti to ide" 🙈😁 ... A kopec ďalších podobných trpkých zistení 😁 A následne kopec ďalších zistení keď som prešla na tú druhú stranu (podnikám).... A napriek všetkému k takýmto praktikám skrátka pochopenie nemám.
@wolf_ Tak potom vieš, že aké to je.Aj z podnikajúcich patris medzi ohrozený druh...
@anonym_165b3b ako by si riesila flakacov?
@malinovka333 individ. sledovanie a individ. riešenie
Omg ja vôbec ani už neviem, akú mám pracovnú dobu a robím, kedy chcem a koľko chcem. System ako v skolke toto a okrem toho diskriminačný k zenam, ktoré na WC potrebujú viac času ako muži aj keď nemajú svoje dni
@anonym_c56a65 úprimne z pohľadu zamestnanca by ma aj tak viac vytáčalo to kolektívne sklopenie hlavy pri takomto opatrení ako tí samotní ulievači.
@wolf_ Vec názoru podmienený aktuálnym stavom.Podla príspevku autorky oficiálna evidencia,podľa osobnej skúsenosti známej sa dá aj inak: Šéfka na plnú hubu zakričí na zamestnankynu krížom cez celú dielňu, že už v daný deň bola 3.krat na wc . Myslím, že nastala dilema, či má svoje dni, či jej nejaké jedlo nesadlo... Téma pre celý kolektív.
@wolf_ Vec názoru podmienený aktuálnym stavom.Podla príspevku autorky oficiálna evidencia,podľa osobnej skúsenosti známej sa dá aj inak: Šéfka na plnú hubu zakričí na zamestnankynu krížom cez celú dielňu, že už v daný deň bola 3.krat na wc . Myslím, že nastala dilema, či má svoje dni, či jej nejaké jedlo nesadlo... Téma pre celý kolektív.
@anonym_c56a65 a ja si myslím, že to ide aj dôstojne bez dehonestácie zapisovaním alebo kričaním. Asi skôr vec hodnôt.
@anonym_autor nie je to bežné a je to cez čiaru.
@anonym_c56a65 a ja si myslím, že to ide aj dôstojne bez dehonestácie zapisovaním alebo kričaním. Asi skôr vec hodnôt.
@wolf_ 👍
@anonym_autor normalne tam napis:
9:20 štanie
11:45 sranie
12:01 grcanie
13:45 sex
🙂
aipravnik.sk vymyslel ako by sa to dalo napadnut. Dalo by sa to napadnut cez Skrytý problém: ochrana osobných údajov. nemozu vas monitorovat a zapisovat udaje o tom ako zaznamenava tie udaje.
Toto je podľa mňa najsilnejší argument. Frekvencia a dĺžka návštev toalety vypovedá o zdravotnom stave — o tehotenstve, cukrovke, Crohnovej chorobe, ochorení obličiek, onkologickej liečbe. Údaje týkajúce sa zdravia sú osobitnou kategóriou osobných údajov a ich spracúvanie je zásadne zakázané, s úzko vymedzenými výnimkami § 16 (18/2018). Zamestnávateľ si takúto databázu vytvorí aj vtedy, keď to nezamýšľa — a je jedno, že do systému píšete len „prestávka“.
Zamestnávateľ by preto mal vedieť odpovedať na: aký je účel a právny základ tohto spracúvania, prečo sa cieľ nedá dosiahnuť miernejšie, ako dlho sa záznamy uchovávajú, kto k nim má prístup a či robil posúdenie vplyvu na ochranu údajov. Toto sú úplne legitímne otázky, ktoré môžete položiť písomne — buď sami, alebo cez zástupcov zamestnancov.
@beronsche Ja nespolieham na nikoho a na . nič.Uvedomujem si, že cieľom zamestnávateľa je zvyšovať kvantitu a kvalitu pri rovnakých, prípadne nižších nákladoch Zároveň však odmietam,aby jeden makal/drel a druhý sa viezol Keď ti taký pohodlný,slabo kontrolovaný opravár nepríde hodínu-dve, tak ako sa dá pri takom výpadku plniť nejaká norma?A nedoplati flakac, ale ten kto čaká na to,aby si konečne začal robiť svoju prácu.Ako som tiež už písala, keď sa niekto chváli tým, že si na toalete zdriemol, niekde niečo je zle.
@anonym_c56a65 niekoľko krát som napísala, že primárny problém je niečo iné, flakac je už len produkt.
Preto má vaša firma v prvom rade riešiť nekompetentných riadiacich pracovníkov, nie šikanovať všetkých (!) radových zamestnancov.
To je cesta do pekla...
@anonym_c56a65 to, že si to ulievač vie zariadiť znamená, že poctivec má mať na krku čím ďalej tým viac utiahnutý obojok úmerne s tým ako veľmi je ulievač vynaliezavý?
@wolf_ presne takto to vnímam aj ja.
Celoplošný "trest", kvôli tomu, že niekto si nevie ustrážiť ľudí a iný to vie využiť.
Ale niektorým ľuďom to nevadí, niektorým zjavne nevadí nič.
@wolf_ Nedávaj mi do úst slová, ktoré som nenapísala.Realita, či sa nám to páči, či nie je taká,ze ten obojok sa /najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou/sťahuje a to bez ohľadu na to, či sa nám to páči, či nie.Ked ti napíšem, že existujú zamestnávatelia, ktorí si neraz vyžadujú prácu zamestnancov cez sviatky, ktoré sú zároveň dňom pracovného pokoja a nezaplatia príplatok za sviatok,tak možno neuveríš.Su zamestnávatelia, ktorí si vyžadujú prácu nad rámec pracovného času a tiež zabúdajú na svoje povinnosti voči zamestnancom...
@anonym_c56a65 a svojim postojom takým zamestnávateľom vlastne nahrávaš...
Ja si musím v praci každý deň ako jediná z celej firmy písať prehľad toho čo presne robím po minútach a do konca prac. dňa ho poslať teamleaderke.

@wolf_ Nedávaj mi do úst slová, ktoré som nenapísala.Realita, či sa nám to páči, či nie je taká,ze ten obojok sa /najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou/sťahuje a to bez ohľadu na to, či sa nám to páči, či nie.Ked ti napíšem, že existujú zamestnávatelia, ktorí si neraz vyžadujú prácu zamestnancov cez sviatky, ktoré sú zároveň dňom pracovného pokoja a nezaplatia príplatok za sviatok,tak možno neuveríš.Su zamestnávatelia, ktorí si vyžadujú prácu nad rámec pracovného času a tiež zabúdajú na svoje povinnosti voči zamestnancom...
@anonym_c56a65 pýtanie sa nie je vkladanie slov do úst.
Áno, realitu si opísala presne. Otázne je, či tá realita nie je taká aj presne z toho dôvodu, že (mnohí) ľudia nechajú so sebou (takto) zametať.