icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

dobryden
11. feb 2025

@lenkakravcova pre mna je to nepraktická tabuľka.Myslim ze lion117(alwbo podobny nici) ti dal krajšiu definíciu Boha.

zooeynka
11. feb 2025

@lenkakravcova Lenka, tvoji predkovia slovania, ktori si tu zazili najazdy Turkov, Tatarov a podobnej dobyvacnej chamrade sa fakt musia v hrobe obracat. Oni to tu ustali, nepoddali sa a ich potomok, ty, pekna slovanska zena sa dobrovolne obrati k islamu a raduje sa, ze tu v nasich koncinach rastie populacia moslimov. Mne moslimovia nevadia, ale nech sa mnozia vo svojich koncinach, ich rozpinavost a neprisposobivost k nasim kult.tradiciam je do oci bijuca. Moslimovia si nejak vyrazne vazia napr.krestanov? Zidov? Atd...Moslim sa citi tak nadradeny inym nabozenstvam, on sa prisposobovat nebude...ale dotlaci sa do europy(nielen)a zacina sa rozpinat.

fairyy
11. feb 2025

@lenkakravcova to cislo je pohoda? ved to ste len porodili deti a prisli nejaki studenti., ktori vacsina aj zase pojdu prec...prisli len vystudovat.. je to malo...z tych deti neostanu vsetci moslimovia... a studenti - tych poznam zo 50 a kazdy zahlasil, ze k viere sa hlasit nebude a ani praktizovat...

lenkakravcova
11. feb 2025

@zooeynka tak nech sa obracajú. To isté by povedali ti, ktorí boli pohania na kresťanov pri šírení kresťanstva v Európe..

A? Čo si tým chcela povedať? Stačí sa prestať sťažovať a mať tie 3-4 deti a nebudete mať problém. Kecat vie každý.

tenerifka
11. feb 2025

@lenkakravcova nesuhlasim s tebou. Cim viac moslimov bude v EU, tym budu krajiny chudobnejsie, kedze moslimske zeny vacsinou nepracuju a bude ich treba zivit a vyplacat im socialne davky, pridavky, platit zdravotnu starostlivost. Matematika nepusti.

zuzik1407
11. feb 2025

Mám kamarátku ,ktorá je neviem aká v poradí manželka,,,,,a po rokoch sa prestala ozývať ,,,,tak som išla za jej sesternicou čo sa stalo ,takže ju pekne krásne z manželky dal za sluzku....Nabazil sa jej,,,,a bodka.Maju spolu deti,takže na Slovensko nechodí vôbec.Moze prísť ,ale bez detí....Takže dvakrát si premysli,či do takého manželstva chves ísť...Na začiatku je všetko ideálne,krásne ,ružové a potom si u neho za ,,nič,,,....A príde ďalšia.

lenkakravcova
11. feb 2025

@tenerifka sociálne dávky sa časom tak či tak zrušia. Ak by bola menšia populácia, nemal by ich kto platiť, odvádzať takže by zanikli. Postupne najprv tie úplne nie nevyhnutne až po dochodky.. a čím bude viac muslimov, tým je väčšia šanca že sa prejde na systém sociálneho zabezpečenia islamských štátov. Čiže len sa to pomení.
A áno, pri väčšej populácii je nižšia životná úroveň. Ale keď chceš zachovať populáciu, tak pôrodnosť 1,9 nestačí. Matematika nepustí.

stanulienkat
11. feb 2025

@lenkakravcova moslimovia urcite nepomozu zvratit demograficku krivku. Pozri kolko ich je v Nemecku a kolko ich pracuje. Zeny tam nepracuju skoro vobec a chlapom robota tiez nevonia. Takze chodia do EU len parazitovat. Ak by nahodou!!!!! tu krivku aj zvysovali a pracovali, nemyslim, ze by sme ich tu chceli v takom mnozstve, pretoze tie kulturne rozdiely su NEPREKONATELNE a pre nas neziaduce. Nechceme sa vracat do stredoveku. Nech sa pekne zostanu rozmnozovat v ich domovine.
Lenka, nie kazda zena tuzi len rodit a sediet doma bez vizie. Nie kazda chce 3-4 deti. Uz je 21. storocie. Zeny maju na vyber ( teda my niektore) a maju moznosti.

vevesh
11. feb 2025

@tenerifka to celkom nie je pravda. Prva generacia ma problem pracovat (aj kvoli jazykovym a byrokratickym barieram), ale druha generacia- fakt nepoznam zeny z 2 generacie, co sedia doma (to chodili v europe do skoly, vyucba, praca-normalka ako ostate zeny v okoli...). A socialny system musi byt prekopany, lebo takto to nemoze fungovat, ze niektori su profesionalni poberaci davok (specialitka vychodnych nemcov a ukrajincov momentalne)...

fairyy
11. feb 2025

@lenkakravcova ktory clovek pri zmysloch chce do nizkej zivotnej urovne porodit deti...

kika845
11. feb 2025

@lenkakravcova to co ked bola moja reakcia na to ked si napisala ze si tvoje deti budu mat z coho vyberat na vydaj (z muslimov na SK, spomedzi rodin ktore poznas)

ivanaks
11. feb 2025

@lenkakravcova Je to kultúrne dané, pochybujem, že tam niekto rieši otcovstvo. Keď to storočia fungovalo takto, tak to ešte chvíľu vydrží (ide o izolované komunity, kde sú členovia od detstva socializovaní v tomto duchu, možno majú vedomosť, že to inde funguje inak, ale to iné je pre nich čudné a to vlastné normálne; ale tak to predsa máme aj my, aj moslimovia, aj ktokoľvek iný - na kultúrnu zmenu treba viacpočetnú silu, ideálne zvnútra; každý zásah zvonka môže byť vnímaný ako útok na podstatu toho "nášho" a stretnúť sa s odporom aj u tých, čo by inak možno zmenu prijali).

maickamf
11. feb 2025

Autorka, evidentne ti poblaznil hlavu a uz si sa rozhodla.
Preco sa hned viazat a neskusite nejaky cas spolu len tak fungovat? Blizsie sa spoznat a pod.
Ked pracuje mimo domov, urcite by som neriesila hned taky zavazok ako svadba. Budte spolu, tak ako doteraz a radsej odid z kratsej cesty.
Na zaciatku je vsetko pekne, ale fungovat to nebude. Sme diametralne odlisne kultury a kazda jedna na to neskor doplatila.
Pracujem s moslimom, poznam rodinu, viem o nich vela za tie roky. Ale doma by som to nechcela.

lenkakravcova
11. feb 2025

@stanulienkat a čo má spoločné pracovné nasadenie s demografiou? Demografia je o počtoch narodených. A súhlasím v tom s vevesh.
Okrem toho teba nikto nenúti ani sedieť doma, ani mať deti. Len no nesťažovať sa na výsledok o 50-100 rokov. Lebo iných ľudí ovplyvniť nedokážeš. A to, že ty niečo nechceš, neznamená že to nechcú a nebudú chcieť iní, ktorých bude viac. Nedokážeš ovplyvniť to, ak niekto bude chcieť doma sedieť a tie deti mať. 🙂

@fairyy tak nie každý ide za bohatstvom. Resp má iný názor na to, čo je dosť a čo je málo.

fairyy
11. feb 2025

@lenkakravcova presne tak budeme zit z lasky 👌

fairyy
11. feb 2025

@vevesh cisto zo zvedavosti tie zeny, ktore poznas, ze pracuju maju vela deti? definujem vela dajme tomu 3+

zooeynka
11. feb 2025

@lenkakravcova 3-4 deti si neprosim, pretoze si chcem zachovat urcitu zivotnu uroven a pri 4 detoch by ta uroven isla celkom dolu. Stacia mi 2. Ty by si dokazala sama uzivit vsetky svoje deti? Ja ano, ty tiez? Alebo spoliehas na muzov plat? Mnozit sa ako potkany, nehnevaj sa, ale mne to pripomina ciganov. Do akychkolvek podmienok budu rodit deti. A silno mi to pripomina moslimov, oni robia presne to iste.

stanulienkat
11. feb 2025

@lenkakravcova co ma spolocne pracovne nasadenie s demografiou???????? Ved ty sama pises, ze na dochodcov nebude mat kto pracovat, tak by zeny mali mat 3-4 deti,co moslimovia maju.
Akurat, ze sa im nechce pracovat. Co je pre demo krivku este horsie. Riesenie nie je v tom, ze zeny zacnu rodit ako macky.

autor
11. feb 2025

Preto som nepísala krajinu, lebo tu spočítas Slovákov na prstoch jednej ruky. Teda ani nejaké špecifické rady pre tu krajinu tu ťažko nájdem. V Maroku a Tunise polygamia je dávno zakázaná

vevesh
11. feb 2025

@fairyy ako ktore- ale ano aj. Moslimky sa vydavaju dost skoro a rodia do prechodu podla preferencii. Napriklad u kurdov je vtip: vies, co je zazrak? Kurdska rodina s 1 dietatom🫣🫣🫣

dobryden
11. feb 2025

@tenerifka Nemecko po 2sv vojne budovali aj Turci,Turci ale v De pracuju a platia dane,problem su skor migranti co prisli ked im to dovolila Merkelova.Alebo Migranto z Ukrajiny,naprikld moja spoluziacka ,co zije v De 7rok ,robi tam v banke ,investície,tvrdi ze migranti z Ukrajiny prisli povatsine na dobrych autách a len naťahujú ruky,ze co ona začínala jazykový kurz s utečencami so Syrie tak z nich sa 80% zamestnali,ukrajinci nie,ti naťahujú ruky a vozia sa .Do akej miery to plati neviem.

dobryden
11. feb 2025

@vevesh ale ti kufri tiez to nemaju jednoduche,sa cudujem ludim co robis deti kazdy rok ale nevychovávajú ich,len im na utia nejake stredoveké praktiky z Koranu a potom su ti ludia nepraktickú v zivote.

dobryden
11. feb 2025

Autorka ale ty si pisala ,ze ten znamy vravel ze sa tak mozu zeny aj rozviesť.Takze aky mas vlstne problem?yje to idealne pre teba ,budes s drahým a on ta urcite miluje tak sa s tebou rozvedie.No a manželku a deti budete zivit spolocne aby si nemala vycitky svedomia a aj sa mozte o ne spolu starat,tak ze keden vikedn vy,druhy ex, a ak bude oxhotna aj jeden tyzden v mesiaci.Tak napriklad sa stara o svoje seti nas sused,sa nedavno rozišli a plati jej nadštandard+ berie si deti raz do mesiaca cely tyzden a aj kazdy,druhy vik.Plus chodia k moru na cele prazdniny.Takto by sa tvoj nevedel postarat?Na Slovesnku to tak funguje isto to bude fungovat aj tak tak.A ty budes mat ciste svwdomie a lepsie pocit zo seba ako hrat len druhe husle,a neskor mozno tretie,stvrte.

fairyy
11. feb 2025

@vevesh 😃😃 ten som uz pocula, ja co poznam pristahovane moslimky v europe a pracujuce maju max 3 deti(a jedna jak mi povedala to tretie uz nemuselo byt no ale pritrafilo sa a to keby si muza videla ako zbledol😅) preto som bola zvedava ...ale stale je to len tie co pozname 😊

vevesh
11. feb 2025

@dobryden iba jezidi robia vela deti nehladiac na okolnosti (je ich malo, vela vyvrazdenych, ich rodiny maju v priemere 13-14deti). Kurdi maju v priemere na zenu 4 deti. A ono je ine ked zazijes vojnu a chudobu, co je miera prospechu v spolocnosti a co a kolko toho ti staci na dieta. Na blizkom vychode nepotrebuju 2-3 dovolenky na mauricius, kruzky, skoly, 7-miestne auta (pick-up postaci na 2-3 rodiny). Kedze si tito ludia zazili vselico, ak maju strechu nad hlavou, jedlo do ust, kludne privitaju dalsi prirastok v rodine. Vychova v niektoeych pripadoch znamena dat jest, byvat a co si dieta zaziada (mobil, hracky, kroj kazdy druhy tyzden atd.), ale uz aj toto nastavenie sa meni k viac vychovnemu....

dobryden
11. feb 2025

@vevesh ja som vojnu nezazila alw tiez som vyrastala skromne,ale to neznamena ze manzel nevie co s 🐦 tak bude deti,lebo pan boh da.Co uz ma ta zena povedat,ked sa nevie ovladat a hlavne maju to v tej ixh knihe ,ze Turňa sa ma podriadiť muzivi,tak co bude dalsie.

vevesh
11. feb 2025

@dobryden vobec to tak nie je. Moslimovia maju planovane rodicovstvo- ovela viac ako pri "zapadniaroch". Deti maju v drvivej vacsine naplanovane tak, ako to rodine pasuje (inac by mali 16-20 deti namiesto 4).

tenerifka
11. feb 2025

Zeny, ale ta realna hrozba pre civilizovanu Europu ciha o niekolko desiatok rokov, ked tito novonarodeni pocetni obcania dosiahnu vek volebneho prava. To bude iny zahul, budu volit hocijaku stranu, ktora bude hajit prava moslimov, a hocijaka radikalna strana a jej predstavitelia sa takto budu moct dostat k moci. Pomalicky, postupne.... Tak ako to hlasaju v mesitach, aby zeny rodili novych moslimov. Maju to premyslene. 99% moslimov bude volit"svojich".

@lenkakravcova mña ako zenu a matku dcer uraza a boli, ze niekto dokaze spochybñovat rovnopravnost pohlavi, ze to, za co odvazne zeny bojovali po starocia a co sme nakoniec dosiahli, je u niekoho v pochybnostiach a do buducna v ohrozeni.

dobryden
11. feb 2025

@vevesh Mozno v civilizovanej europe.Ale nedavno to bolo ked Erdogan vyzýval ludi v de(mosl)aby rodili viacej deti.Akoze ja netriasol ludi podla národnosti ale islam nie ke pre ludi ziadna vyhra.Ved vidis ako sa aj moslimovia lepsie v eu správajú narozdiel od ich spoluveriacich v moslimských krajinach.

macatt
11. feb 2025

@tenerifka toto nás ako Slovensko čaká tak či tak, nie možno s moslimami, ale s utečencami, budú voliť svoju stranu, stačí im 9% a sú v parlamente a myslím že to bude oveľa skôr ako o generáciu..
Tomu sa nedá zabrániť..keďže Slováci vo veľkom utekajú🫤