icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

zooeynka
12. feb 2025

@dahliaa ty si ukazka vymyteho mozgu....este aj o muza by si sa delila, lebo "zakon"zo povoluje a uboho si to obhajujes tym, ze aj ini muzi (nemoslimovia)zeny podvadzaju. A si predstav, ze su aj muzi, ktori svoje zeny nepodvadzaju a rodiny si spokojne nazivaju, manzelky su stastne a nemusia tolerovat muzovo zasuvanie inde. A ze vlastne je dobry skutok ak tvoj manzel sulozi inu zenu....no amen tma. Nie, dakujeme, Islam urcite nie je urceny pre cely svet, iba pre zvratenych jedincov. Uzivaj si to. My ostatni si uzivame ine hodnoty, ine tradicie, mame myslenie nastavene inak, nepotrebujeme sem do europy tlacit Islam.

dahliaa
12. feb 2025

@vevesh Já psala jen o těch, které znám osobně. Z doslechu jich vím ještě o víc, ale zrovna ta, o které jsem psala jako druhém případě, tak ta byla rozvedená a má dokonce skoro 2 dospělé syny a teď s jiným manželem holčičku.
Samozřejmě není povinnost, aby si muž bral další ženy rozvedené nebo vdovy. Je to ale Sunna a dobrý skutek. Záleží, jak k tomu ten muž přistupuje a co je pro něj ve víře podstatné. Prorok Muhammad (náš vzor) měl kromě Aishi všechny manželky rozvedené nebo vdovy.

matkahelka
12. feb 2025

@dahliaa budem trufala- zaujima ma, ako moslimka vie, kde jej manzel zasuva. s takou istotou pises, ze europski muzi maju milenky a ak ma moslim 2 zeny, tak tie zeny aspon s istotou vedia, kde manzel zasuva. odkial tie 2 zeny s istotou vedia, ci nema dalsiu/dalsie? jaaaj, nevedia! autorkin pripad- cnostny moslim- manzel, otec styroch deti zasuva do inej a ani menstruacia mu neprekaza. vsak co, bude sa postit, pomodli sa k alahovi, nic sa nestalo, bude zasuvat dalej. asi to bude pre teba novinka, ale existuju "zapadni" chlapi, ktori zasuvaju len doma a necitia potrebu zasuvat inde.

earlgrey
12. feb 2025

@vevesh Kurdov poznám dosť, dokonca som sa naučila aj ich jazyk 🫣 na mňa sa tie jazyky lepia jedna radosť 😄
Z hlavného mesta je? tam som bola 2 týždne...krásne mesto...milí ľudia...

kika845
12. feb 2025

@dahliaa ano kolik manzelek je podvadeno a ani o tom nevedi,
tak preto dovolia muzovi mat dalsie manzelky, lebo ved aj tak by ju mozno podvadzal a takto to bude mat dovolene lebo bude vediet s kym?
Alebo ako sa na to pozeras, a to vobec nerypem,
a ako tehotna mam napozerane vsetky diely serialu Seeking sister wives, a hlavne Merrifieldovcov, kto vie o ktorom serialy hovorim, ze tam to bolo strasne sa na to vobec kukat ako sa snazila tvarit ta jeho zena ze je s tym v pohode ked si nasiel tu mladsiu brazilsku kost, a potom furt revavala a vyvolavala jej
Takze vravela ta jeho zena ze je to super ze bude mat dalsiu manzelku, ale asi az take super to nebolo, iba taka pro forma ze ako ona neziarli, a bolo tam tych parov v tom serialy viac kedy zenu islo rozdupat od jedu, ked sa zoznamovali

vevesh
12. feb 2025

@earlgrey nie, z druheho hlavneho mesta✌️😀😀

dahliaa
12. feb 2025

@zooeynka Já si nemám důvod cokoliv obhajovat. Já s tím problém nemám. Jen poukazuji na to, jak evropské ženy hledí na to, když má muž 2 ženy (ty ženy o sobě vědí, k oběma přistupuje stejně a obě mají stejná prává vůči muži), ale že dnes v Evropě každý druhý muž svou manželku podvádí kdo ví s kým a kde, upřednostňuje jednu před druhou, když milenka nebo manželka otěhotní, tak jí raději pošle na potrat nebo se na ní vykašle, to už se tu stalo takovou normou... Ještě když domů přinesene nejaký ,,pěkný" dáreček v podobě nemoci...
Ano, ateisté mají jiné hodnoty a tradice. To je fakt.

vevesh
12. feb 2025

@dahliaa ja viem, ako to stoji v korane, ale v skutocnosti sa to ani nepriblizuje ku koranu- ani nahodou. Tipnem si, ze poznam nad 2000tisic takych manzelstiev, a druha manzelka je az 1 z tych vsetkych rozvedena, ale dany chlap si ju vzial pre papiere. Zvysok vsetko boli o dost mladsie a do nohy panny. Vies, ze isisaci strielali rozvedene a zeny nad 35, aby nahodou neboli "povinni" si ich vziat ako po priklade proroka- tak sa z toho vykrutili🤐🤐🤐🤐🤐

macatt
12. feb 2025

@zooeynka rovnako mi to príde zvrátené, sebecké a je to to isté trápenie ako keď muž odíde za milenkou.. tiež mu zostáva vyživovacia povinnosť a aspoň si žena može zariadiť život podľa seba a nemá právo ju už držať nakrátko a podriaďovať sa mu, môže slobodne žiť a dýchať a to je jediné spravodlivé ak sa muž rozhodne pre druhú..
A deliť sa s financiami atď spravodlivo= zasa ako sa rozhodne ten spravodlivý chlap😇

dahliaa
12. feb 2025

@matkahelka To s tebou souhlasím, že v prvé řadě by se měli vzít. Nikdo z nás nemá jistotu, co naši muži dělají, ale pokud je muslim opravdu věřící, tak po cizoložství netouží.
Nikde nepíšu, že podvádí manželku každý muž. Stejně jako každý muslim nemá dvě manželky....

lenkakravcova
12. feb 2025

@zooeynka prečo sa hneď musíš do nej navážať keď má iný názor ako ty?
To, že máš iný názor sa dá napísať aj slušne. Alebo to sa v tvojej spoločnosti nenosí? Lepšie je niekoho ponížiť slovami o vymytom mozgu a podobne?
Dahliu ani len nepoznáš osobne a uražaš ju. Príde ti toto morálne?

zooeynka
12. feb 2025

@dahliaa ale europske zeny, pokial ich manzel podvadza, maju poznost ho poslat do kelu a rozviest sa, pripadne ho(s dobrym pravnikom) osklbat o polovicu majetku. Moslimka moze suchat nohami a pozerat sa, ako jej muz sulozi inu a mnozstvo muzovych(spolocnych)penazi,casu a pozornosti odchadza do luftu smerom k inej zene s ktorou coskoro bude mat nove deti. Sa ti zda tento model v poriadku? Ak ano, tak si zi svoj sen. Inym zenam sa toto zda chore a zvratene a neprosime si takuto kulturu. Ziadna mentalne zdrava zena toto ospravedlnovat, pripadne aj obhajovat nebude. Jedine ze by nemala na vyber....a tak to v moslimskych krajinach chodi. Zeny nemaju hodnotu, keby nemali prirodzenie a schopnost rodit tak su menej nez ovca....

karolinakr
12. feb 2025

@vevesh no a z tvojich prispevkov som nevyrozumela, či si teda spokojna a on je dobry muž. lebo zas všetkych nehadžem do 1 vreca..maš pravo sama isť von, či len s rodinou? a a musiš " posluchat" či je všetko inak?
a v akom jazyku komunikujete ako rodina? deti vedia slovensky či vôbec?

zooeynka
12. feb 2025

@lenkakravcova dala som ti zopar otazok ktore si odignorovala(ok, mas pravo). A ked ti nic neadresujem tak sa ozves....(ok, aj na to mas pravo)
Som slusna. Vymyty mozog je smutna realita, nie urazka.

dahliaa
12. feb 2025

@vevesh tyjo, poznat nad 2000 takových manželství, tak to smekám. Tolik jsem nepoznala manželských párů snad ani za celý život dohromady, natož jen těch, kde má muž druhou manželku. Na to, že to dnes není už tak obvyklé jako dříve... Vidíš to, tak já zrovna měla štěstí a poznám takovou, kdy si chlap vzal druhou ženu rozvedenou s dětmi.
IsIs má do Islámu daleko.

lenkakravcova
12. feb 2025

@zooeynka ak to je normálne oslovenie, tak "milá zooeynka - máš vymytý mozog"
Dobre sa to číta? Potešilo ťa to? Alebo urazilo? Skús toto nabudúce povedať svojej mame alebo kamarátke, ak si myslíš že je to slušne morálne (ateistické alebo kresťanské) konštatovanie.

zooeynka
12. feb 2025

@lenkakravcova ked budem pisat do neba volajuce kraviny a este ich aj obhajovat totalnym balastom tak mi kludne napis ze nie som normalna ;)

lenkakravcova
12. feb 2025

@dahliaa myslím, že to číslo bude riadne nadsadené.
To by musela osobné poznať 4000 ľudí a ich vzťahy. Čo znamená sa minimálne 20 hodín s každým z nich rozprávať na tému ich vzťahov (lebo určite neznámy človek nebude hovoriť o svojom súkromí).. čo by bolo 80.000 hodín.
To je 80000/8hod denne počúvania týchto ludi/365dni v roku = 27 rokov času. Takže pochybujem že to číslo nebude minimálne 4 násobne prehnané. 🙂

lenkakravcova
12. feb 2025

@zooeynka nebudem ti to písať, lebo nepoznám tvoje pomery a to, čo napíšeš môže byť len čiastočný uhol toho ako to vnímaš. Nemám potrebu ťa takto zhadzovať.

dahliaa
12. feb 2025

@zooeynka Ty asi nechápeš, že tvůj pohled na život je rozdílný než náš/můj pohled na život a to, co tobě připadá normální, může mně připadat absurdní a naopak. A přeci tě nebudu urážet, že jsi vygumovaná... Ale urážky jsou evidentně součástí vašich hodnot...

yasina
12. feb 2025

@hopsas no a prave je chyba v prekladoch. Nie je to taky preklad. Ako popisujes. Nebudme zaslepeni a naozaj studujme.. Nenechajme sa uchvatit davom, ktori nieco hovori. Neveriaci sa nemaju zabit. To bolo situacne pre nejaku vojnu ktoru viedol Mohamed mozno a myslene na Zidov. Alebo to vobec nebolo takto myslene. Na koran sa nemozes pozerat tak, ze vytrhnes z kontextu.

lenkakravcova
12. feb 2025

@yasina bolo to myslené na konkrétnu udalosť bitky pri Bakr. A neveriaci neznamená kresťan alebo Žid. To sú Ľudia knihy. Neveriaci (kaffir), ktorí je tam použitý pojem znamená toho, kto poznal pravdu o Bohu a následne ju odmietol a postavil sa do armády proti a útočil na muslimov. Je to odvodene od slova "kufrr" - spoznať, prijať a následne odmietnuť a postaviť sa proti.

nyusika
12. feb 2025

@lenkakravcova man by zaujimalo, ako dlho si realne zila v moslimskej krajine.
nemyslim dovolenka a tak/

yasina
12. feb 2025

@dahliaa pisala som, ze ak chce clovek konvertovat je lepsie ked zije v muslimskej zemi. Aspon zisti co a ako. Ze to nie je vsetko take krasne a ruzove. Ja som krestanka zijuca v moslimskych krajinach. A prero radim predtym nez clovek konvertuje na islam skusit ist zit v moslimskych kraninach. Mozno potom tak nadsene nebude konvertovat ked to tam uvidi. Nedokazem si predstavit, zs ja som doma v svojej dedine hornej dolnej na demokratickom a krestanskom slovensku precitam si koran a sup paci sa mi a konvertujem. Taka bytost nie som. Na to aby som konvertovala musim. Poznat ako ziju ludia v danej krajine co robia ako sa k sebe spravaju zistim pomery a tiez do mesity chodim pocuvam co kazu tam. Venujem sa historii. Ja som historicka. Studovala som islam a blizkovychodne studia. A ked som zila v moslimskej krajine hned ma myslienky na konvertovanie opustili. Mozno potom by ich konvertovanie zaraz preslo kazzdeho aj lenku... Keby si to skusila na vlastnej kozi. Tu na slovensku je pekne o tom teorerizovat. Ale realita je uplne ina a moze byt aj kruta... To som tym. Myslela.
A ano. Koran nie je urceny len arabom. To je fakt. Ale ked je niekto nadseny z Koranu ze wauuu idem konvertovst paci sa mi to. Okay dobre idem na 5 rokoc zit niekde do moslimskej krajiny napr. Iranu a zistim ako sa tam zije. Aspon budem mat prehlad a nebudem si ruzovo malovat nieco pred ocami

kika845
12. feb 2025

@lenkakravcova ty dovolis svojmu manzelovi dalsiu zenu?

yasina
12. feb 2025

@lenkakravcova lenka mne to nemyslis vysvetlovat poznam islam lepsie ako ty. A viem co je kufir... A pod. Mam to nastudovane a mojji dvaja byvsli partneri boli moslimovia dokopy sme spolu stravili 8 rokov aj s ich rodinami ale dik za info. Viem o kt. Bitku sa jedna..ale tu zenam je zbytocne nieco vysvetlovat

lenkakravcova
12. feb 2025

@nyusika neviem koľko krát sa to tu ľudia ešte opýtajú.. 😃 nežila som tam a ani nebudem najbližšie roky do dôchodku, keďže nemám podmienky na sťahovanie.
To, kde žijem nesúvisí s tým, čomu verím. Aj keby všetci ľudia na Slovensku žili mimo kresťanstva a len na papieri tvrdili že sú kresťania a ja by som chcela žiť podľa kresťanstva, tak by som tak žila. Rovnako to mám s islamom. Neverím kvôli ľuďom - či by praktizovali alebo nie. Verím kvôli Bohu. Snažím sa preto tak žiť. Nevravím, že to zvládam na 100% ale snažím sa a budem sa naďalej. Aj keď ti to alebo iným príde nezmyselné.

yasina
12. feb 2025

@nyusika nezila prave...

lenkakravcova
12. feb 2025

@yasina som ťa nemala označovať, len som chcela pridať tu vysvetlivku 🙂

nyusika
12. feb 2025

@lenkakravcova tak ti odporucim to, co uz niekolkokrat - prestan sa hrat na moslimku.