Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@nyusika najlepsie to vidis na tejto teme. Autorka ma typka, ktory ma doma zenu 4 deti....a v europe suka jednoduchu slovenku. Urcite jeho moslimska zena doma bud netusi, alebo statocne pred realitou zatvara oci. Tolko k vernosti moslimov a k tomu, co mozu a nemozu....ale podla Lenky je to vsetko krasne a obhajoba bude, ze aj europania podvadzaju....na grc
@yasina do čoho z toho patriš ty teda?
Unitariani stále uznávajú aj spásu cez vieru v Ježišovi smrť. A Jehovovi svedkovia veria že Ježiš je Boží syn. Čiže opäť nič pre mňa. Ale ty si si ktoré z toho vybrala ak teda nie si kresťan katolík, protestant alebo ortodoxný ?
@nyusika v Saudskej máš viac vysokoškolsky vzdelaných žien než na Slovensku. Takže do týchto porovnávaní by som radšej nešla. Nakoniec to pre Slovenky môže vyjsť horšie. A predsa nebudeme Slovensko porovnávať s Pakistanom. Nepozovnavame ho ani s kresťanskou Dominikánskou republikou kde to štúdium žien atď je na dosť nízkej úrovni. Treba porovnávať krajiny s podobnou HDP alebo pôrodnosťou v oboch vierach (resp naviac ateist.krajiny).
@lenkakravcova normalne to je chore aby nejakej zene nevadilo ze sa jej muz miluje tyzden s inou a tyzden s nou alebo aj dni aj hocikolko... no fuj, des a hrôza, strasne ako sa nato može niekto ešte dobrovolne dat.. zmagorene hlavy
@322sima123 ty si kresťanka? Lebo máš v profile vypísané že si za "tradičnú" rodinu.
@lenkakravcova ano
@322sima123 a aj na proroka Abraháma, proroka Jakuba alebo Davida či Šalamuna máš takéto poznámky? Každý z nich žil v polygamii.
Či tam to berieš, že tym dal Boh výnimku? 🙂
Alebo si teda myslíš, že prorok Abrahám a Jakub boli padli na hlavičku, Šalamunovi preskočilo a prorok David bol prasa polygamické? Fuj fuj fuj? Ak áno, šup-šup to povedať kňazovi. Že ty si proti tomu čo proroci robili a Boh im to povolil a požehnal im v takých vzťahoch potomstvo.
@lenkakravcova to bol stary zakon a bolo to tiez nechutne.. no na zaciatku Boh ustanovil muza a dal mu len jednu zenu - Evu, nie 4 zeny aby sa rychlejsie mnozili, len jednu, a tak je to aj vpisane v srdci zien, preto aj ta ziarlivost atd.. moj muz je len moj, je to od Boha dane.. Pan Jezis to uviedol na pravu mieru a som mu zato velmi velmi vdacna ze stanovil manzelstvo na dvoch ludi opacneho pohlavia.
@lenkakravcova v starom zakone bolo mnoho takych nechutnych veci a vselico, no krestania maju svoj zivot uberat podla noveho zakona.. dokonalejsieho zakona postaveneho na milosti Pana Jezisa
@322sima123 čiže Starý zákon je podľa teba neplatný?
Tvrdíš že Ježiš klamal, keď podľa NZ povedal: "neprišiel som zákon zmeniť, ale plniť"? Pozri si v tom SZ aj 1. Mojžišova 4:19; 16:1–4; 29:18–29
+ NZ: Prečo sa v Biblii NZ uvádza, že "biskup má byť muž jednej ženy?" (1 Tim 3,2) - určite to poznáš z Biblie ako kresťanka.
Myslíš si, že je to tam preto, že sa neženili biskupi vôbec alebo preto, že mali biskupi predtým viac žien a monogamia mala byť týmto vyzdvihnuta nad polygamiu, ktorá sa vtedy striedala s polygamiou u Izraelitov ako došlo..?
@lenkakravcova ved to je velmi pekne, ze sa snazis vidiet v kazdom to dobre...ale v temach mas casto zeny zaslepene laskou (niekedy bohuzial len penisom) ... to ze im budes citovat koran a povies ako to ma byt oni uz neprecitaju to,ze ty si velmi presne napisala, ze sa jedna o zenateho muza, ktory moze mat sex so svojou manzelkou... cize ak uz spravil ten muz co popisala autorka nebude to praktizujuci moslim... ja tych moslimov co poznam by v zivote take nieco nespravili...jednoducho toto je cele zle... tieto zeny co tu pisu o radu nepotrebuju popis toho aky je islam krasna viera, co robis v kazdej takejto diskusii (lebo podla mna kazde nesfanatizovane nabozenstvo bez extremistickych dodatkov jednoducho je krasne) tie zeny potrebuju vyvarovat pred kulturou, ktora v danej krajine je a pred zakonmi
@fairyy s tým posledným čo si napísala súhlasím.
Tie ženy musia sami vidieť, či ich muž ide podľa toho náboženstva alebo nie. Sami to vidia na tom, či dodržuje základné princípy. Ak nie, a pôjdu do toho tvrdohlavo, tak to už je ich voľba. Ja som preto aj vo viacerých iných diskusiách zdôrazňovala, že ak si žena nájde muslima, tak nech hľadá praktizujuceho. Lebo tam má záruku toho, že pôjde podľa islamských pravidiel a ona vie do čoho ide (ak si to naštuduje). Ak si nájde ale takého, čo vieru ignoruje a vyberá si z nej len vtedy keď sa mu niečo hodí, tak to bude mať ťažké. Lebo to bude používať voči nej a u seba možno nebude plniť ani základné povinnosti ktoré voči nej má. Bude chcieť z toho len vyťažiť.
Ale tak toto je už na ľuďoch. A každý by mal mať dosť rozumu toto rozlíšiť.
@dahliaa a ako si sa k islamu dostala ty predpokladam ze cez muza...? Na to si neodpovedala.
Nooo tak keby si zila v afganistane tak ver, ze by si odtial isla prec po jednom dni a zit by si v tom. Pekle nedokazala ani den alebo v takej syrii. No horsie je na tom afganistan. Staci si precitat dve tri autenticke knihy z afganistanu.
A nepochopila si ma ale absolutne co tym myslim, co sa tyka krajiny a nabozenstva. Neviem. Preco mas tendenciu nerozumiet mi a zhadzovat moju vieru? Nechapes, co tym myslim. Ja nie som fanaticky veriaca v nieco ruzove a neviem co, ja myslim logicky a so svojou vierou som spokojna.
Napr. Ked sme studovali s jednou ceskou eliskou islam a blizkovychodne studia v islamskej krajine, ona bola ateistka ale samozrejme s krestanskou tradiciou na pozadi. Ona tiez zrovna nebola nadsena z tej islamskej krajiny a dokonca ani z nabozenstva ako takeho... Bola stastna, ze sa studium skoncilo po 3 rokoch a ona sa naspat vratila do cr a nechce o islame ani len viac pocut. Napr...ja taka nie som, lebo nachadzam sirsie spojenia medzi jednodtlivymi nabozenstvami a kulturami. Ale zase viem, ze islam ovplyvnuje podstatne kulturu danej krajiny. Ale to je na dlho... A spletite..
@lenkakravcova nemusim patrit v nic. Ja to nepotrebujem k zivotu. Staci mi viera v Boha. Nemusim patrit do skupinky nejakej.
Ale sympatizujem s unitarianmi. A co ked veria spasu cez jezisa? To sa ti preco nezda napr je to aj tak iba obrazne povedane
@lenkakravcova teda pardon uznavaju spasu cez jeho smrt. A preco nie napr? Preco s tymto nesuhlasis? Vsak to je normalne. To krestania takto veria vsetci
@yasina nezdá sa mi to, lebo Ježiš podľa Evanjelia učil o spáse cez skutky a vieru v Jediného Boha. Mt 19:17 + učil, že Boh "nechce obetu ale milosrdenstvo". Teda oba tieto výroky mi prídu v ostrom kontraste s kresťanskou teóriou spásy cez Ježišovu smrť (čo on nikdy nikde nespomenul takto, až neskôr apoštol Pavol toto tvrdí vo svojich listoch, pričom on Ježiša osobne nepoznal).
HLAVNE, deti patria mužovi a žene nič iné nezostáva len všetko pretrpieť, lebo deti už neuvidí☝️
To je celé predpotopné takto ženy držať na uzde🙄
A či bol Ježiš Boh, alebo prorok by ma netrápilo, keď viem, že sa na niekoho pozriem a môžu ma bez milosti ukameňovať, alebo v najlepšom mi zobrať deti🥹 to sa vyskakovať nedá, preto sú ženy pokorné radšej..
A ešte Vianoce si nvm predstaviť, od októbra vysvetľovať deťom, že my ich nebudeme mat😬
@xtrin "bola som v tých krajinách, nie dovolenkové destinácie a teda čím chudobnejší a ,,primitívnejší" ľudia tým milší. Aspoň moja skúsenosť ale chce to ozaj gule sa tam vydať. ☺️ Ja by som bežala podľa mojho pozorovania." Toto sa zhoduje s mojim pozorovanim. Tieto dojmy sa mi za 20 rokov cestovania potvrdili neskutocne vala krat. Zazila som tam solidaritu mimo europskeho chapania. Uz kedysi, ked som bola ako 16 -rocna na dovolenke s rodicmi v Tunise mi niekto povedal, ze sa do takej krajiny raz vydam.
Viem, ze je to chce odvahu, toleranicu z vela pochopenia zit s inou kulturou a vierou. Dovolim si tvrdit, ze to my obaja mame. Niekedy proste treba ist podla srdca. A ak to nevyjde, to sklamanie prejde s tym, ze som to aspon vyskusala. A mozno ziadne sklamanie nebude. Napisem, ako sme pokrocili, aj ked sa obavam, ze mi vlak mat dieta uz usiel. Zaroven si myslim, ze ak ho niekto dokaze spravit, tak je to presne on 🙂
Uz sme sa dohodli, ze na vikend pride ku mne. Co je trochu pokrok, takto otvorene sa nechat vidiet, ale vratnik mi dlzi peniaze a prave sa mu narodilo prve dieta, tak dufam v dobru naladu a diskretnost 😀

@lenkakravcova lenka napr. Unitarianska cirkev alebo jehovisti.. Vsak ini su podobni islami a su krestankia naor.