Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
Moja rada je aby si od toho cloveka utekala. Nie kvoli tomu ze je moslim, aj ja som moslimka, ale on podvadzal zenu, co znamena ze mu ani islam ani vseobecny moral nie je dolezity.
Radsej by som bola sama cely zivot ako s takymto chlapom.
O moznosti byt druhou zenou - to v Korane bolo limiting vane na 4, kedze pred tym to bolo neobmedzene a zeny nemali ziadne pravo. Ale tam su aj podmienky - kazda zena musi dostat rovnake - cas, lasku, materialne veci - co je v podstate pre vacsinu ludi absolutne nemozne.
@autorka, laska je tu teraz, sa rok sa na to nebudes ani spominat. Vybuduj si karieru, nauc sa nieco nove, nechaj toho cloveka zit svoj blby zivot.
@vevesh Jooj nemusíš...😄 poznám to veľmi dobre...ale vieš, čo ma prekvapuje? Ako píšeš, že chodíš von s doprovodom...to je vážne potrebné? Poznám veľa zmiešaných rodín...Kurd + Slovenka, Kurd + Litvanka, Kurd + Angličanka, Kurd + Češka, Kurd + Poľka....atď. a hoci žijú v Anglicku, doprovod nemajú...robia si čo chcú...vlastne čo poznám Kurdov, tak sú oveľa viac benevolentnejší, čo sa týka ich žien...nezakazujú, ženy pracujú, chodia na kávičky, do obchodov, premávajú sa von, nechodia zahálené...čo sa napr. o rodine Pakistanec + Europánka nedá povedať....
Zatiaľ sa žiadna Európanka na Kurda nesťažovala...samozrejme sa nájdu aj dobrí aj zlí ľudia...proste to je všade...a tie, čo poznám a sú rozvedené s Kurdmi, tak deti majú ženy...muži si na deti nenárokujú...ale tak žijú podľa európských zákonov....takže to záleži asi aj od toho, ako veľmi sa svojej viere podriadili...teda tí muži a čo vyžadujú od svojich žien....
Bola so v Hawleri? Ja som tam bola a bola som dosť prekvapená ako mladé ženy nosili sukne nad kolená...tielka...niektoré mali šatku len tak prehodenú cez vlasy a niektoré vôbec...školy mali zmiešané...aj dievčatá aj chlapci...v centre mesta plno žien v skupinkách....proste som nemala pocit, že sú tam nejaké prísne pravidlá....
@earlgrey su pravidla, ale su nepisane. A ano, kurdske zeny mali a aj maju velmi velku volnost- co sa rovnopravnosti tyka, studia, prace. Ja osobne, na zapade nepotrebujem nic, mozem ist kedykolvek a kamkolvek bez doprovosu, aj o polnoci. V kurdistane nie, nie som manzelka hockoho a pohybujem sa v trochu inych kruhoch.
@demodun podla koranu, musi suhlasit. V skutocnosti, suhlasia s tym len zeny, ktore su frigidne a ktore chapu, ze chlap to potrebuje sami nechcu dat. Ale, to je minimum zien v spolocnosti. V drvivej vacsine sa chlapi na to absolutne nepytaju zien, jednoducho si potichu druhu zenu "vybavia" - od pytaciek az po sobas a len donesu domov "voila", mam darecek...a ono, ako to bude dalej, ci sa zena rozvedie-nerozvedie, opusti ho-neopusti, bude vyzadovat odskodne, alebo len ticho bude suchat nohami zalezi ako na samotnej zene, tak aj na jej rodine a ako dokazu chlapa dotlacit pod tlak. Poviem to tak, cim politicky vyznamnejsi, bohatsi, tym sa to viac trpi, pretoze tie zeny a ich rodiny nechcu prist o pohodlie, co im majetok+moc muza prinasa. Velmi pekne je to spracovane aj v jednej sage o saddamovi hussainovi, ako jeho prva zena aj nebo a zem hybala, aby sa neozenil s druhou do poradia....
@lenkakravcova to vazne? tak to, ze ju tam mlatili je v poriadku? za nejakeho proroka 🤦♀️ normalne ta uz lutujem a hlavne tvoje deti, lebo tieto tvoje nazory, ako za opicami
No nech sa páči, ďalšia téma 😵💫
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/preco-moslimovia-beru-kritiku-ako-urazku/
@dahliaa vyzaduje sa suhlas prvej, toto je na 100%. Momentalne uz par statov ma zakaz 2 zeny priamo v zakonoch, niektore staty ako kurdistan urobili prevenciu. Staci ukazat op muza, zena tam musi byt zapisana - a kto tam je zapisany, ma prava. Kto nie, no holt smola (napriklad pri vdovskom, dedeni a pod.). Ale toto je dobry ukazovatel- si slobodny? Tak ukaz op...
@earlgrey nie, len pomaly vymiera generacia, kde to bolo normalne a dokonca aj caste. Nove rocniky (od r.2000-2005) neakceptuju polygamiu. Ten zakon o op je od 2013 tusim. Ale da sa to obist tym, ze druha zena ma iba nikah, cize neoficialne manzelstvo. Povedzme to tak, ze este stale sa najde dost zlatokopiek, ktore za €€€ s tym nemaju problem...

Som rada, ze diskusia pokracuje, musim ten cas do vikendu uz nejako vydrzat