icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

namornicka
13. feb 2025

@dahliaa verím, že žiadna forma diktatúry sa v Európe neudeje, ani kalifát, ani komunizmus, ani nič. Predpokladám, že aj ty si za slobodu vierovyznania, keďže si si svoju vieru vybrala sama a dobrovoľne.

vevesh
13. feb 2025

@dahliaa vies o tom, ze v khalifate sa to nevylucuje?

dahliaa
13. feb 2025

@vevesh Nevylučuje co?

vevesh
13. feb 2025

@dahliaa byt dobrym moslimom a zaroven vrahom.

dahliaa
13. feb 2025

@namornicka Věříš. Já také věřím, že moje déti budou a zůstanou muslimové. Předpokládám, že v to věří i Lenka. Takže už asi chápeš absurditu toho dotazu.

dahliaa
13. feb 2025

@vevesh Za předpokladu, že jsi dobrým muslimem, nemůžeš být vrahem.

vevesh
13. feb 2025

@dahliaa ale no, kalifat ma iny nazor. Ukazali na jezidoch a obsadenych uzemiach...

dahliaa
13. feb 2025

@vevesh Kdo tvrdí, že to jsou dobří muslimové? Bůh jim bude soudcem.

vevesh
13. feb 2025

@dahliaa suhlasim, ale ty si zacala s kalifatom a ja som ti povedala, co kalifat v skutocnosti je, robi a hlasa. A teda oni sami seba oznacuju za dobrych muslimov.

dahliaa
13. feb 2025

@vevesh Ty máš spíše na mysli ISIS...
Tím khalífátem jsem chtěla poukázat na to, že nemá smysl řešit něco, co může, ale také nemusí nastat za 15, 20 let...

lenkakravcova
13. feb 2025

@pikachu999 s tým asi nepríde, keďže už teraz sa mu páčia dievčatá. Takže zbytočná odpoveď. 🙂

lenkakravcova
13. feb 2025

@zuzana76 "musí ostať kresťanská"... No ona ostane kresťanská, ak kresťania budú praktizovať svoju vieru. Ak nie, a bude sa diať to, čo sa deje.. bude odklon od viery v Boha, tak potom príde obdobie kedy sa ľudia budú vracať k viere, ako vidíme aj teraz vo svete pomaly v ďalšej generácii - a táto generácia si už kresťanstvo málokedy volí. Vidí nedostatky, ktoré má voči islamu.. zároveň tu je tá pôrodnosť, o ktorej sme hovorili.. ale všetko bude nakoniec tak, ako Boh bude chcieť.. a myslím, že to by si mali priať aj kresťania, nie? 🙂

Či to bude tak či onak, nech sa stane Božia vôľa!

lenkakravcova
13. feb 2025

@vevesh záleží to, čo pod kalifatom chápeš. Či diktatúru alebo spravodlivého vládcu, či nejakú divní zmes politiky alebo reálne človeka ktorý ide podľa Božieho zákona.
Lebo aj Ježiš Mesiáš má vládnuť ako kalif pod Božím zákonom - ak by takto vládol, bol by nespravodlivým vládcom? 🙂

dobryden
14. feb 2025

@lenkakravcova to iste je aj s moslimami v europe ,tie 2,3 generacie uz odpadávajú od islamu,ved vidis aj v tejto diskusii sa vlastne diskutuje o moslimovia ktory je taky polomoslim a to zije v moslimskej krajine.A domonca v europe sk moslimi dovolia konvertovať naor na krestanstvo,to by si v islam krajinach nedovolili

moonlight1210
14. feb 2025

@lenkakravcova cim viac kultur nabozenstvo skusi pohltit, tym sa skor zacne rozpadat.

dobryden
14. feb 2025

@lenkakravcova A za dalsie ,Ježiša ako kalifá mate vy,nie krestania😉 Ber to tak,ze nie kazdy veri tym rozprávkam alebo chce kalifát,myslim si ze po kalifate z nas diskutujúcich túžiš len ty a Dallia ,to je dost male percento v tejto vzorke diskutujúcich.

zooeynka
14. feb 2025

@moonlight1210 kiez by si pravdu mala. Ale aj krestanstvo, vo svojich pociatkoch vies ake bolo rozpinave, kam vsade sa dostalo, kolko povodnych kultur pohltilo kade tade po svete....

dobryden
14. feb 2025

@zooeynka ale to bolo v minulosti,ked ludia este nemali take poznatky ako teraz .Teraz je veda na vzostupe,vela veci sa da racionálne vysvetlit.Ludia uz tazsie uveria nejakym bachorkam o Alahovi.

zooeynka
14. feb 2025

@dobryden sama vidis kolko zien kvoli chlapovi konvertovalo na islam. Pre nich je to podmienka. A zeny su ako bez rozumu a urobia to, svoje deti vychovavaju v moslimskej viere....a uz sa to siri ako mor. Niekolko generacii a amen tma. To je temny scenar pre europu. Verim ze to tak nebude.

dobryden
14. feb 2025

@zooeynka ano,ale zasa v Nemecku a europe ti moslimi sa praveze modernizujú,ze nie si taki striktní ako ich rodicia alwbo ludia v isl zemi.Takze ono to je tak ci tak v eu na útlme.Myslim si ze prave ze pre tych rodených moslimov v eu je to prospešné ze sa narodili v eu,lebo sa modernizujú a niektori dokonca aj opustili v eu islam.A to iste podla mna nastane s tymi co sem pridu ,prva generácia bude radikálna alw ta 2,3 uz oslabí sa,lebo zivot je tu iny ako tak a myslim si ze je to pre nich zaujímavejšie ako islam a nejake nezmyselne pravidla.

dahliaa
14. feb 2025

@dobryden Také díky vědě máme důkazy, že Korán pochází od Boha. 😉

dobryden
Autor odpoveď zmazal
dobryden
14. feb 2025

@dahliaa vies ,aj Biblia je od Boha,aj Tora aj Koran ,a tolko knih a a kazde nabozenstvo ma uplne ine pravidla,cim to bude?To boh musel tolko knih získať ludom?
Mna to nezaujima comu veris ty,ver si comu chces ale neobťažuje ma s tym ,založ si svoju diskusiu s tam si davaj dokazy ake vhces,mozno najdes ludi co tomu sj uveria.

moonlight1210
14. feb 2025

@zooeynka a vidis ako sa rozpada. Kolko kultur, tolko vplyvov, tolko zmien, tolko prisposobeni. Z povodneho postupne ostava ako-tak zakladna kostra a veriaci su dost vlazni. Z viery je formalita. Zo zmyslu doraz na robeni konkretnych ukonov.
Je tu este len cez 2000 rokov a ide to dole z kopca.

Islam caka to iste. Ked pohlti dostatok kultur, zrazu najdu vers aj pre uznanie homosexuallity. Vobec sa nebojim, ze nie.
Lebo to je moment, ked uz neprinasa nic nove, lepsie, len sa snazi ostat relevantne a udrzat si posobnost. Lebo pri pokuse ostat nemenne a rigidne, ho odmietne vela veriacich.

Tak to slo vo vela nabotzenstvach, i ked vzhladom na vtedajsie dopravne prostriedky a rychlost presunu informacii, mali mensi uzemny rozsah, no i tak (opat vzhladom na tu rychlost a moznosti) nesmierny dosah.
Predstav si egyptske nabozenstvo s dnesnymi moznostami. Ci grecky alebo rimsky panteon. Aky dosah by ziskali (pretoze by mocensky zasiahli ovela viac uzemi).
Krestanstvo by to malo ovela horsie. Nahral mu ja neskorsi nastup v case postupne sa zrychlujucich moznosti prenosu informacii.

@dahliaa "Také díky vědě máme důkazy, že Korán pochází od Boha."
To ma zaujima. Sem s nimi.
Linky, odkazy, citaty so zdrojmi.
Dakujem.

dahliaa
14. feb 2025

@dobryden Samozřejmě, že i Evangelium a Tóra pocházeji od Boha. Každý prorok přišel se zjevením. To se dozvíš, když budeš náboženství studovat. Diskutovat se mnou nemusíš, reaguju pouze na to, co píšeš ty sama.

zuzana76
14. feb 2025

@lenkakravcova vzdy budu nejaki krestania, ktori vieru budu praktizovat. Europa bola povodne pohanska a potom krestanska, svedci o tom mnozstvo pamiatok - kostoly, morove stlpy, krize atd...Islam by toto vsetko znicil. Nerespektovali by kulturne dedicstvo Europy. Takze podla mojho nazoru, po case Europanom zacne liezt na nervy zahlcovanie islamskou kulturou a budu si branit svoje. Dokonca aj ateisti sa radsej priklonia ku krestanstvu, ako k islamu. Uz len z tych kulturnych dovodov. Takze podla mojho nazoru pride k exodu moslimov.

zuzana76
14. feb 2025

inak osobne si tiez myslim, ze o takych 500 rokov nabozenstva asi uz nebudu existovat, len filozoficke smery

zuzana76
14. feb 2025

@lenkakravcova alebo si krajiny mozno zavedu podmienky, ako ma izrael, ze len zidia, v niektorych islmskych krajinach moze existovat len islam, tak ktovie. ked europanom dojde trpezlivost a moslimovia si budu chciet zavadzat kalifat sariju a podobne. Tak mozno budu vyhosteni.

natalka13
14. feb 2025

@dahliaa fakt veda dokazala ze koran pochadza od boha. A kto to konkretne dokazal a ako?

zuzana76
14. feb 2025

@zooeynka tiez sa cudujem. Ja by som trvala na tom, ze moje deti budu krestania, v pripade zivota v Europe a uvidela by som, ci chlapovi ide o mna a manzelstvo so zenou, alebo o islam. Ak by som sa chystala zit v tramtarii, tak by som suhlasila, nech su moslimovia. Ale musia zit na svojom moslimskom uzemi.