icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

dobryden
20. feb 2025

@dahliaa 9 r nie je dieta?

dobryden
20. feb 2025

@dahliaa aky je rozdiel medzi 2,3,4 manzelkou a milenkou?Muz je stale neverný bud s 2,3,4 manzelkou alebo milenkou.Akurat vasi muzi si to alibisticky odôvodnili,
A Mohamed mal 12 zien,cize tie ostatne boli milenky?
A aky je rozdiel ked sa zneužije 9r dieta a 9r dieta Mohamedom?

misiak7777
20. feb 2025

@dobryden zbytočne sa snažíš, ja som to vzdala.. tieto dve fanatičky.. trtkat 9 ročne dieťa Mohamed mohol, veď to je predsa ineeeee

dahliaa
20. feb 2025

@dobryden V dnešní době 9ti leté holky nebývají připravené na manželství. Tehdy ano. Minimálně Aisha již dítě 100% nebyla a byla ženou. Proto si jí Boží prorok vzal a naplnil s ní manželství. On ten věk není ani zcela jistý (byť 9 let je pravděpodobné).

dahliaa
20. feb 2025

@dobryden Ohledně proroka jsem ti odpověděla.
Panna Marie porodila Ježíše asi ve 12-13 letech. Mají tedy křesťané považovat Boha (jakožto otce Ježíše) za úchyla (Astagfirullah), že otěhotněl a nechal rodit 12-13 leté děvče? Asi ne, co? Nebo dvojí metr? Nebo myslíš, že dnešní 12-13 leté holky jsou zralé na sex a na děti??
Uvědom si, že dřive byla jiná doba, ženy i chlapci byli jinak vyspělí než dnes. To s dnešní dobou nemůžeš vůbec porovnávat...

Rozdíl mezi manželkou a milenkou je obrovský. Zejména co práv a povinností se týče. 😉

simsalabim
20. feb 2025

Neskutocne... cely islam je tak pomstychtivy, az z toho ide hroza. Ak sa dvaja slobodni dospeli ludia rozhodnu mat spolu styk, nikoho v spolocnosti do toho naozaj nie je a nikto ich nema pravo odsudzovat a trestat za to! A navyse,
@lenkakravcova nie raz byva zbicovana ZNASILNENA zena, ktora si potom dalej znasa odsudenie spolocnosti, ktora sa riadi tymto stredovekym zmyslanim. Chore, normalne mi je z toho na vracanie a aj z toho fanatizmu, ktory toto schvaluje. Trosku sucitu a pochopenia by naozaj nezaskodilo.

dobryden
20. feb 2025

@dahliaa ale netáraj,9r je stale 9rocna,ty to len ospravedlňujem,inak by si toto nabozenstvo nemohla uznávať kde hlavny prorok zneužíval dieta,za to je trest smrti ako pisala Lenka.Ale asi sa to nevzťahuje na kazdeho. A panna maria rodila ako 15 rocna PANNA! Ona počala z ducha svätého,

dobryden
20. feb 2025

@dahliaa Rozdiel medzi 1.2,3,4 manzeljou a milenkou je aky,?Vo vsetkych prípadoch sa muzivi zena zužuje a ma zálusk na dalsiu,aĺkurat ze u vas si to alibisticky odôvodní a dovoli ale rozdiel tam nie je ziadny,stale podvedie prvu zenu.Co si myslis kolko taky priemerný muz ma v zivote popri manželke bokoviek? Max 1? a u vas muzi mozu mat az tei bokovky.

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova úžasne si si zasa obhájila svoju pravdu. Pýtam sa, prečo môže mať muž aj 5 manželiek a to nie je cudzoložstvo. Prečo?
A teda keď je to také všetko ideálne a spravodlivé, prečo je obmedzovania osobná sloboda ženy, prečo nemôže odísť? Ako naozaj si niekto vie obhájiť, že takto to Boh chce? Neexistuje a môžeš mi tu dať aj 1000 citácií Koránu.

veronicka1901
20. feb 2025

A teda podľa mňa náboženstvo má dať človeku do života silu, energiu, nádej a nie strach.

dahliaa
20. feb 2025

@dobryden 1 milenku? 😀 Ach, jaká jsi naivní. Určitě je hromada mužů, kteří mají 1 ženu celý život a žádné milenky. Což samozřejmě i muslimové. Zdaleka ne každý muslim má 2 a více žen. Rozdíl mezi ženou a milenkou je obrovský. Muži mnohdy prosazují milenku, zvou jí na večeři, udělují jí pozornost (i v sexu), dárečky, nákupy (moje sousedka je milenkou ženáče a ještě se tím chlubí. Takže vím o čem píšu)... zatímco žena čeká doma s teplou večeří, utahaná z práce a ještě se stará o jejich děti... Na druhou stranu pokud třeba milenka nebo žena otěhotní, tak aby se jedné chlap zbavil, tak ji jednoduše opustí a ještě pošle na potrat... Takhle to v manželství v Islámu opravdu nefunguje. Tam musí muž rozdělit stejnou pozornost a vše ostatní stejným dílem, všem manželkám stejně. Všechny mají od muže absolutně stejná práva a stejné povinnosti. Muž se o ně musí finančně postarat atd... Já ti dala pouze jednoduchý příklad. Ten rozdíl mezi manželstvím a mileneckým vztahem je sakra obrovský.

lenkakravcova
20. feb 2025

@dobryden chápeš rozdiel medzi nemanželský tajný milenec/milenka a oficiálny manžel/manželka?

Na to druhé tvrdenie máš aký dôkaz? Si si vycucala z prsta..
@misiak7777
Ajsa veľmi pravdepodobne nemala 9 rokov.
https://dakanur.sk/product/268/o-veku-ajse-e-kniha
Čítaj.. alebo ako zdroj používaš hadisy, ktorým vlastne neveríš? Alebo ak im veríš, prečo iba niektorým? 🙂 tých ostatných sa obavaš kvôli svedomiu?

@veronicka1901 povolené sú 4 manželky.
Žena je podriadená mužovi, čiže si nemôže odísť len tak.. jedine sa rozviesť keď je problem.
Pozri sa Ako sa píše v Biblii: 1Kor 7,10
Ženatým a vydatým však prikazujem — nie ja, ale Pán —, aby žena neodchádzala od svojho muža.
1Kor 11,9, Biblia Nového zákona:
Lebo ani muž nebol stvorený pre ženu, ale žena pre muža.
A kľudne si to vydiskutuj aj s kresťanmi, prečo aj oni to takto majú..

dahliaa
20. feb 2025

@veronicka1901 Nechci odpovídat za Lenku. Napíšu ti odpověď ze svého pohledu.
Muž může mít max. 4 manželky. Ne 5 (jak píšeš).
Není to cizoložství, jelikož bylo před Bohem uzavřené manželství a tím vznikají muži a ženě veškerá práva a povinnosti vůči tomu druhému. Cizoložství je těžký hřích. Takto by to mělo být i v křesťanství. Nemýlim-li se.
Žena samozřejmě odejít může. Rozvod není ani pro ženu, ani pro muže v Islámu zakázaný. Byť by si to ti dva měli dobře rozmyslet a rozvod by měl být až poslední možností, tak možné to samozřejmě je a žena má právo na rozvod.

veronicka1901
20. feb 2025

@dahliaa pokiaľ má muž viac ako jednu manželku, je to milenka a môžeš si to tu vysvetľovať ako len chces. Takže ten tvoj rozdiel nie je sakra rozdiel 😀. Všetci sme si rovní a nie , že muž sa môže pelesit s piatimi "manželkami" a žena chodiť zahalená a vydržať príkoria, bitky atď. To akože ani zo žartu toto dospelá osoba nemôže myslieť.

lenkakravcova
20. feb 2025

@veronicka1901 máš pocit, že nám dáva náboženstvo strach? 🙂 Bojíš sa ho možno ty. Mne dodáva silu a stabilitu

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova stále nevidím, kde teda Boh komu vnukol, že môže mať štyri manželky.

dahliaa
20. feb 2025

@veronicka1901 Ne, není to milenka. Je to právoplatná manželka a můžeš si o tom myslet co chceš.
Žertovat nemám důvod...

lenkakravcova
20. feb 2025

@veronicka1901 chceš citáciu?

Ak by ste sa báli, že nebudete spravodliví k sirotám, tak sa žeňte s toľkými ženami, s koľkými sa vám zaľúbi, s dvoma, tromi a štyrmi. Ak by ste sa však obávali, že nebudete spravodliví, tak len s jednou, alebo s tými, ktoré vlastní vaša pravica. Je to lepšie, než aby ste sa mali odchýliť od spravodlivosti. (Korán 4:3)

Ako vidíš sama je to tam podmienené spravodlivosťou k manželkám. Ak muž vie, že nedokáže byť spravodlivý, v akomkoľvek ohľade (čas, financie, pozornosť..), má mať len jednu.

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova áno, toto konkrétne náboženstvo vo mne vzbudzuje strach. Letela som z UK v deň, keď padli dvojičky. Nevieš si predstaviť tú atmosféru na palube lietadla. Takže prepáč, že mnohým sa pri spomenutí tohto konkrétneho náboženstva vybavujú len hrozné veci.

misiak7777
20. feb 2025

@lenkakravcova samozrejme že pravdepodobne nemala, však Mohamed hádam nebude úchyl. To sa do modernej spoločnosti nehodí 😉

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova ja sa stále pýtam, prečo sú muži nadradení ženám? Keď teda majú úplne iné práva v živote ako ony.

lenkakravcova
20. feb 2025

@veronicka1901 no tak ale to už je tvoj problém, že veríš že za toto môže náboženstvo a nevidíš hlbšie súvislosti s politikou USA a kolonializmom.
Pozri si kedy vznikol celkovo terorizmus, prečo neexistoval 200 rokov dozadu keď sa v arabských krajinách neťažila ropa a nerastné suroviny, prečo je viditeľný hlavne na západe (ako politická pomsta za vykorisťovanie) a skús si pospájať tie veci dokopy.

veronicka1901
20. feb 2025

@dahliaa áno, je to super, asi preto je zdokumentovaných toľko prípadov, kde si ženy ledva zachránili holý život pri uteku od takýchto úžasných spravodlivých manželov.

lenkakravcova
20. feb 2025

@veronicka1901 si kresťanka alebo nie?
Žeby som ti odpovedala tak, aby som to čo najlepšie vysvetlila. Bude to dlhšie.

Inak aj na Slovensku ženy utekajú od mužov.. čiže vieš, všade máš aj dobrých aj zlých. Nemôžeš to skatulkovat. Všade sú aj tí čo praktizujú vieru reálne (dokonca niekedy sú to na papieri aj neveriaci ale snažia sa viac) aj takí čo im je to jedno.

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova jaj sorry, tak za to mohli Židia alebo kresťania, no dobre teda... Idem si ešte niečo doštudovať. Neviem, či teda kolonizovali tí ľudia, čo pri týchto útokoch zahynuli. Skús to vysvetlí ich rodinám, či to vidia rovnako.

veronicka1901
20. feb 2025

@lenkakravcova mňa by ten počet manželiek nevytacal, pokiaľ by mali rovnaké práva aj ženy vieš? Lebo toto mi rozum neberie.

lenkakravcova
20. feb 2025

@misiak7777 pýtam sa ešte raz, z akého zdroja vychádzaš?
A odpovedz si to sama pre seba. Mne nemusíš.
Lebo ak uznávam hadisy, tak sama vieš že si potom pokrytec, ak si vyberaš len tie, ktoré sa ti nepáčia aby si odsúdila náboženstvo na základe nich. A ak nevychádzal z hadisov, aký máš na to tvrdenie dôkaz? Buď reálne spravodlivá v tejto odpovedi pred sebou. Pred svojím svedomím.

dahliaa
20. feb 2025

@dobryden @misiak7777
Pokud vím, tak pravděpodobné je, že Panna Marie porodila ve 13 letech (sám Bůh ji uznal zralou a vhodnou pro těhotenství a porod dítěte). A to už byla dokonce zasnoubená. Samozřejmě, že věk neznáme s jistotou. Stejně jako neznáme s jistotou věk Aishi. Jsou na to různé názory a informace, ale zcela s jistotou víme, že obě v době naplnění manželství (u Aishi) a porodu (u Panny Marie) dětmi určitě nebyly! Ano, byly obě mladé, ale nebyly dětmi!

dobryden
20. feb 2025

@dahliaa to je jedno milenka a 2 zena tam nie su rozdiely ale samozrejme ze zy to nechces vidiet i ked vnutri s tym nesúhlasíš,ale budes sa tu hrat na hrdinku

dobryden
20. feb 2025

@lenkakravcova lenka zasa tu davas linky a nazoty ktorym len ty chces verit.Ale zmier sa s tym ze Aksa mal 9,nakolko to tvrdi idlmky svet okrem teba asi.A ako si pisala ta zneužitie dietata tests smeti,cize podla teba mal byt aj Mohamed odmenený trestom smrti,ale on bol asi toez výnimka a okrem 9r mal aj milenky,ked v islame su len 4 druhoradé zeny povolené.