icon

Ako komunikovať s blízkymi pri výchove detí?

jahodova01
27. nov 2023

Ahojte, ako riešite situácie keď vám nevyhovuje spôsob ako komunikujú vaši blízki s vašimi deťmi? Konkrétne svokrovci, rodičia. napríklad zastrašujú deti nezmyselnými báchorkami typu: "keď nebudeš poobede spinkať nenarastieš a všetci ťa budú biť" alebo somariny typu o strašidlách, alebo keď sa večer boja sami v posteli a namiesto upokojenia aubezpečenia že sú s nimi im hovoria že už sú veľkí a je hanba že sa boja. Nestretávame sa často, nemam s nimi problém ale takéto veci ma potom spätne trápia že som priamo nepovedala niečo v tej chvíli, že je to hlúposť (pred dieťaťom) vlastne ani neviem prečo, asi mám nejaký blok v rámci nejakej slušnosti voči nim ich konfrontovať s tým že hovoria veci ktoré sa mi nepáčia a spätne si potom po víkende strávenom u nich vyčítam že som mala niečo povedať aj za cenu toho že sa urazia.
Máte niekto podobný problém? ako s tým pracovať aby sa aj oni nejako neurazili ale aby som aj ja zachovala svoju výchovu.

Vďaka

Strana
z2
marlene
29. nov 2023

@jahodova01 povedz pred nimi detom s usmevom, ze toto bolo ked boli dedko a babka mali, dnes je to uz ine , dnes uz nic take neexistuje.

ivuskaa159
29. nov 2023

Ja by som to riešila takto: Hneď ako babka povie dieťaťu podobnú blbost, tak by som sa ozvala a povedala dieťaťu, (nie babke ale dieťaťu): To nie je pravda, babka ta iba straší ale potrebujeme aby si teraz spinkala lebo potom nemôžeme ísť tam a tam….alebo neboj sa žiaden Bubak nie je pod posteľou, to je náš kamarát. Nevieš? Veď to je Ferko, on sa tiež boji tmy (nejaký plysak) ….
… proste to otoč na žart a usmievaj sa pri tom. Babka to rýchlo pochopí, nič ti nepovie a dieťa bude v pohode a bez stresu.

majulino
29. nov 2023

Spočiatku som normálne upozorňovala, nech s takými hlúpostami prestanú.

Keď nepomohlo, tak som normálne (ale nemorálne) povedala, nech idú do pi*e s takými kolo*inami.
A áno, aj rodičom, aj súrodencom a babke, napriek tomu, že sú vzťahovační, urážliví a neviem čo ešte.
Dokonca som sa aj s ocom tak pohádala, že som tam 3 mesiace nebola

lenka095
29. nov 2023

@jahodova01 podľa mna sa vždy da ozvať keď s niecim nesúhlasíš. Aj jemnejšie a ak nezaberie aj tvrdšie(a stale slušne) je to tvoje dieta a ty ho vychovavas. Neboj sa slušne povedať. Ja som dosť mierumilovná a trpezlivá, no ked sa mi niečo nepáči tak sa ozvem a rovno poviem nie, no našťastie veľa konfliktných situácii nemáme.
Na takéto veci ako pride strašildlo odpovedám- ale veď strašidlá sú iba v rozprávke a my sme teraz doma/ u baby v kuchyni proste hneď tuto informaciu znegujem, pride cigan- to sme rovno zakázali, si smutný bojíš sa ideme sa postiskat, vravia mi že ho rozmaznávam ja zas tvrdím, že postiskanie je prejav lásky… ( pre mna je dôležité aby syn vedel že som tu stále pre neho a spolu vsetko zvládneme - to mu vravím stále), niekto má buchol- reakcia tak mu to vráť… moja odpoved to nie je správne, určite to neurobil schválne, hrali ste sa aj ty musíš dávať pozor na ostatných aby si niekomu neublížil, úmyselne ubližujú iba zle deti (a ked treba dodám aj že nikomu nič nebude vracať to nie je správne… ) a trvám na svojom kým druha strana to nezakceptuje…

derdia
29. nov 2023

@jahodova01 ja sa vyjadrujem, len k veciam, ktorw sa tykaju mna osobne, alebo tak. Ak mi ich spravanie nejak ublizilo, tak to poviem hned narovinu. Nedusim to v sebe... Dusila som cely zivot a potom som schytala depku. Takze som vzdy sama sebou. A ocakavam slusne spravanie, voci mojej osobe.
Musis zacat vraviet nie. Pretoze takto vravis im ano, a sebe nie. Kludne sa zohni k dietatu, a povedz mu, ze dedko ti sice toto rozprava, ale ani ja neviem preco. Mozno aj jemu tak maminka vravela. Ale ty sa bat nemusis, pretoze to naozajnie je pravda. Venuj tie slova dietatu pred nimi.milo a slusne, ako keby si vysvetlovala a oni tamneboli. Mozno to viac nespravia.

rakahaka
29. nov 2023

@jahodova01 mali sme take. Pekne nahlas vzdy ked sa to stalo komunikuj s dietatom. Nie Misko, Majka, nie je pravda, co babka hovori, ona klame. Budes rast tak ci tak, ale je dolezite aby si spinkal aby si simoddychol/la aby si mal viac sily na hranie.
Alebo nie nie su tu zidne strasidla je to klamstvo, ked bola babka mala asi ju ako dieta strasili, ale nie je to spravne, my vieme ze sme doma a ze sme v bezpeci a zidne strasidla neexistuju.

saxalendra
29. nov 2023

@jahodova01 ja poviem hned v tej situácii, ze cigáni predsa deti nejedia, a certi su rozprávkové bytosti...alebo, neboj aj babka/dedko boli takí malicki a pozri ako krásne narástli, len už na to zabudli...postupne sa tie priblble poznámky vyriedili...a uz aj moje deti povedia, ale babka/dedko nevymyslaj si, sam/a vieš, ze to nie je pravda...

ivangeline
29. nov 2023

...nie sme v takom uzkom kontakte

euka210
29. nov 2023

@jahodova01 mimo deti by som ich poprosila, nech moje deti takto nestrasia.
Ale viem, ze je to tazke, tieto generacne rozdiely...stari to casto nepochopia a ani neprijmu.
Keby to bolo cez ciaru, tak by som povedala dietatu svoju "verziu"...nikto ta nebude bit, mozes plakat, u nas je dovolene plakat, je v poriadku ze sa bojis...
Ja tieto veci z duse nenavidim, takze by som nieco proti tomu povedala...

basska_b
29. nov 2023

Nenasla som.info o tom, ako casto tieto reci dieta musi pocuvat... ak je to raz za mesiac na nejakej navsteve, tak to pretrpime. Dieta si na to casom aj same urobi nazor. Ono pocuva toho, kto je s nim prevaznu vacsinu casu a ku komu ma blizky vztah. Urcite nedavaj takymto osobam dieta na prazdniny...

sidicek
29. nov 2023

Keby som to počula ,tak rovno zasiahnem a poviem svoju verziu. Deti viac veria matke ako babke takže napr.o tom spaní, povedal by som "áno spánok je dôležitý aj pre rast, ale hlavne budeš potom unavený a nebudeš vladat ísť poobede na vylet "napr.

krasneleto
29. nov 2023

@jahodova01 v takychto situaciach reagujem hned... ked ja dieta nestrasim, nevydieram a nevyhrazam sa mu, nezelam si ani aby to robil niekto iny... toboz nie cudzi... ale stalo sa , ze aj od inych deti prisla mala s tym , ze su bubulaci a boji sa , tak som jej vysvetlila, ze strasidla su iba v rozpravkach a nemusi sa nicoho bat..
ale hovorila som jej , ze ked bude klamat narastie jej dlhy nos... rano sa obzerala v zrkladle a skonstatovala , ze to nie je pravda... ale prezieravo zacala jest viac hrusiek, ako z tej rozpravky o princeznej ktora ked klamala , rastol jej nos... to mi prislo ale take mile, nie zastrasovat...

beadygirl18
29. nov 2023

@lulu0123 chuda, inak moja starka, ma 91 rokov, ta vzdy hovorila, ze deti sa nemaju nikdy nicim strasit, ze ona ked bola mala, tak jedni vraj takto strasili certom maleho chlapca, a ten ked bol sam doma, prisiel kominar, zrejme myslel,ze je to cert a zaklopal na okno, chlapec vraj od strachu a placu ... Ani nejdem pisat co...smutne 😔

beadygirl18
29. nov 2023

@jahodova01 asertivne obranit dieta, pretoze dieta ma velmi krehku dusu, takze radsej ,,ubliz,, dospelému ako svojmu vlastnému dieťaťu..

wiqux
29. nov 2023

Ja hned zasiahnem, ale vravim priamo na dieta so slovami: "to nie je pravda/strasidla neexistuju, tie su iba v rozpravkach/preco by ta niekto bral, navyse, nikdy by som nedovolila, aby mi ta niekto zobral/policajti deti neberu, policajti nas chrania pred zlymi ludmi/to je hlupost, uz som pocula, ze sa to tak hovori, ale nie/ano, mas svoje chvilky, ale nie si zle dietatko" (podla skutocnych situacii). A hovorim to velmi, velmi nahlas, aby ma dotycny clovek pocul, nielen dieta. Nemusis priamo na nich, ale ver mi, ten clovek bude mimoriadne zahanbeny a po case s tym prestane. A nema sa na co urazit, pretoze jemu si nic nepovedala.
Ja to beriem tak, ze ludia su na to zvyknuti. Vadi mi to, nehnevam sa na nich, ale treba im dat vediet. Netreba ist hned do hadky, aj napriamo sa to da povedat milo: "aaale babka, nehovorte mu take veci, ved sa potom zbytocne bat".

tiika
29. nov 2023

@jahodova01 Dobrý spôsob, ktorý sa mi osvedčil, je takéto vety interpretovať či už ide o babku, dedka, tetu na ulici, muža. Nie je to urážlivé, a možno i trochu výchovne.
Napr.# “keď nebudeš poobede spinkať nenarastieš a všetci ťa budú biť".#
Ty: “Dedko ti chce povedať, že by si mal ísť spinkať, lebo je to dôležité pre rast a tiež preto, aby si načerpal novú energiu a vládal sa hrať/ísť na výlet/…”
#nemaju sa bat, je to hanba, sú veľkí.# - Reakcia: “Babka si mysli, že by si mal spat už sam. Avšak ja s tým nesúhlasím, myslím si, že sa môžeš rozhodnut sam, či chceš spat sam alebo s niekym, a je to tak v poriadku.”
Potom ich môžeš, keď budeš v klude nie v emociach požiadať, aby takéto veci nehovorili, co sa ti na tom nepáči, čo by si potrebovala, aby naopak robili, dať im tip, co môžu povedať namiesto toho. Či sa tým však budú riadiť, nemáš vo svojej moci, to už je na nich.

Keď vás to vnútorne škrie, určite to nenechávajte len tak. Trápite sa tým z určitého dôvodu, keby bolo take správanie Ok, tak to predsa neriešite. Vám však ide o spôsob, ako niečo povedať, ako sa zachovať, ako nájsť v sebe odvahu. Silou a motiváciou by vám mali byt deti, ich dobro, vaša povinnosť a zodpovednost za ich vývoj (veď koho iného), potrebu ich ochrániť, sú pre vás určite dôležitejšie než starí rodičia. Ti sú zodpovední za svoje pocity sami, oni sa s tým musia vysporiadať.

katka700
29. nov 2023

@jahodova01 Mám trochu iný názor. V rodine možno tieto debilne reči utnes ale dieťa pred nimi nechránis. Keď si ich nevypocuje v rodine tak mu to pripeceni ľudia povedia inde. Skôr by som ak sa dá išla cestou pracovať s dieťatom a primerane veku vysvetlovat že dospelí sú tiež len ľudia, robia chyby a občas povedia veci čo nie sú pravdivé. Ak máš dieťa čo rado diskutuje a všetko rozobera do detailov je to časovo náročné ale na veľa veci príde samé a naučí sa kriticky myslieť.

domininini
29. nov 2023

@jahodova01 tak nech su urazeni .. ale zastan si dieta a skus to zahrat na srandu ale starka si robi srandu

vespertine
29. nov 2023

Nemusíš konfrontovať danú osobu, ja by som komunikovala priamo na dieťa, že to nie je pravda a starý rodič nech so sebou už v tej chvíli naloží ako uzná za vhodné.

veroonr
29. nov 2023

@jahodova01 zaznelo tu vela dobrych tipov. Urcite treba reagovat hned, ale s kludom, nie konfrontacne. Idealne otocit to na srandu alebo povedat dietatu ze to tak mozno bolo kedysi. Dieta je tym padom ochranene ale dedko/babka/teta/ujo nie je ponizeny. Zaroven ma moznost zachytit signal a medzi riadkami si precitat, ze takato komunikacia nie je vhodna. Ak by to nezabralo, pri najblizsej takejto situacii by bol ten signal vyraznejsi (napr. "skutocne? tak nam porozpravaj ako presne to funguje." to uz snad dopne kazdemu...)

liluska68
29. nov 2023

@jahodova01 ja do toho vždy zasiahne štýlom, že sa prihovaram dieťaťu a hneď to dám na pravú mieru. V tej chvíli prítomný dospelý zostane zahanbeny a viac-menej je to už potom ok.

mooonika1975
30. nov 2023

@jahodova01 ja som vždy bojovala za deti, bola som za najhoršiu, ale mohla som byt ešte horšia. Niektoré som prehltla.😂

sussie1
30. nov 2023

Necitala som celu diskusiu, ale u nas su v tomto svokrovci "natvrdli". Uz som sa musela vyhranit voci tomu, ked svokra napriklad malej hovorila, "to nie ja, to maminka Ti odsavala sople", aby seba urobila tou lepsou v ociach malej. Normalne som jej povedala, ze vsetci ju vychovavame spolocne a ziadne superenie medzi sebou neznesiem, ze musime tahat za jeden povraz. Nedovolim, aby jej hovorili, ze slecny neplacu, VZDY sa ozvem, ked jej to hovoria, poviem, ze ked je smutna, nech place, ked je vesela, nech sa smeje. Lebo vidim, aky "vadny kus" vychovali z mojho muza, tak chcem aspon dcere dopriat normalne detstvo. A ked bude treba, poviem im, ze ak budu pokracovat v nevychovnych veciach, ze mozeme znizit frekvenciu stretavania sa... Ja si dieta nedam terorizovat

cafelatte
30. nov 2023

No ja by som reagovala hneď frazou, zo strašidlá strasili kedysi keď boli starký a starka ešte mali ale už nestrasia, teraz sa namiesto strašidiel detičkam snivaju pekne sníčky..
Ale naši dedkovi by sa nehandrkovali, povedali by áno, mamička ma pravdu.

dooodka
1. dec 2023

Akákoľvek komunikácia so svokrovcami je ako baviť sa s hojdacím koňom, čiže automaticky hovorím, “Janko” babka už zabudla, čert je len v knihe a zlý ľudia s ním strašia malé deti. To je len akože aby ste mali zážitok, ako napríklad v divadle, alebo keď nespapáš xy nebudeš veľký, neboj sa budeš aby si vyrástol nemusíš jesť len xy, ale treba papať z každého troška, treba aj cvičiť, treba si aj oddýchnuť a pospať. Vtedy rastieš. Vyslovene komunikujem s dieťaťom, až keď chce svokra do toho vstúpiť zvýšim mierne hlas v tom, čo hovorím a nenechám sa prerušiť. Prosto nenechám si dieťa zastrašovať lebo pokoj v rodine. Keď ho chcú, treba rešpekt. A to OBOJSTRANNÝ! 😊 keď sa nedá rozumne hovoriť s dospelými, rozumne hovorím s malým dieťaťom 🫣😁😊 aj tak má straší nejaké strachy od starkovcov, čo ma veľmi mrzí, veľmi rýchlo sa vytvorili a veľmi ťažko sa odbúravajú. A vyhrážam sa, že im Vianoce spravím v realite a to manžel nedovolí, čiže má veľkú snahu aby starkovci rýpali čo najmenej. 😄

Strana
z2