Ako komunikovať s blízkymi pri výchove detí?
Ahojte, ako riešite situácie keď vám nevyhovuje spôsob ako komunikujú vaši blízki s vašimi deťmi? Konkrétne svokrovci, rodičia. napríklad zastrašujú deti nezmyselnými báchorkami typu: "keď nebudeš poobede spinkať nenarastieš a všetci ťa budú biť" alebo somariny typu o strašidlách, alebo keď sa večer boja sami v posteli a namiesto upokojenia aubezpečenia že sú s nimi im hovoria že už sú veľkí a je hanba že sa boja. Nestretávame sa často, nemam s nimi problém ale takéto veci ma potom spätne trápia že som priamo nepovedala niečo v tej chvíli, že je to hlúposť (pred dieťaťom) vlastne ani neviem prečo, asi mám nejaký blok v rámci nejakej slušnosti voči nim ich konfrontovať s tým že hovoria veci ktoré sa mi nepáčia a spätne si potom po víkende strávenom u nich vyčítam že som mala niečo povedať aj za cenu toho že sa urazia.
Máte niekto podobný problém? ako s tým pracovať aby sa aj oni nejako neurazili ale aby som aj ja zachovala svoju výchovu.
Vďaka
@jahodova01 no, ked si nechces pokazit vztahy a myslis, ze by si mohla spravit viac skody, ako uzitku, tak to neries s nimi, zvlast, ked sa vidate len raz za cas. A detickam povedz, nech to neberu vazne. Babka, dedko, sa pomylili. Oni uz dlho nemali male/mensie deti a preto uz nevedia, ze dnes to funguje uz inak. A vybavene
@jj298 no presne. rovnako to ostáva potom v takej urazenej hladine..
@jahodova01 ja by som slušne, ale rázne zasiahla hneď. Našťastie takéto kaleráby našim deckám nikto do hlavy nevalil...
@vikusjk hej, snažím sa to potom komunikovať s deťmi ale aj tak ma to trápi že ńeviem či je to správna cesta
Normalne im razne poviem,nech to detom nehovoria.Ono casto podla nich nevinna poznamka moze sposobit vela zleho.
ja ano, idem do konfrontacie
Poviem ti priklad.Sice nie stary rodicia, ale ucitelka v skolke dcere ked bola 3 rocna, rozpravala v triede,ze ked budu zli, odnesie ich cert.Dcera ked zbadala certa, totalna panika.My sme vtedy nechapali co sa deje.Az neskor sme sa to dozvedeli.Dcera ma 8 rokov a stale ma uplne iracionalny strach z certov a podobnych bytosti.Aj ked vie, ze neexistuju a ze su to prezleceni ludia.Dokonca aj ked vie,kto konkretne je prezleceny.Nikdy nevies ako nevinna poznamka ovplyvni dieta.Strasenie cimkolvek je fakt ubohe.Svagrina strasi svoju malu,ze ked bude zla,zoberie ju cigan.Hlupe,trapne a este rasisticke.A mala chudatko tiez totalna hysteria ked to pocuje.Prefackala by som ju najradsej.
@lulu0123 ja toto úplne beriem a z rovnakých dôvodov s tým nesúhlasím a nepáči sa mi to,snažím a snažím sa to nepoužívať. Skôr teda vravím také ze to bude mať nejaký dôsledok na našom programe - nepôjdeme von, lebo bude unavený ak sa nevyspi. Avšak trápi ma ze z nejakého vnútorného bloku neviem reagovať keď im tieto veci vraví rodina. Teda hlavne generácia pred nami. Akoby mi vyplo mozog a som ticho. Trápi ma to a rada by som s tým nejako pracovala
Reaguj čím skôr po vete aby sa to dieťaťu nestihlo uležať v hlave. Nech sa urazia to je ich problém. Tvojou úlohou je chrániť dieťa keď to ono samo ešte nevie.
pri tychto reciach sa vzdy ozvem. viac mi zalezi na psychike mojho dietata ako na "pokoji v rodine". ronvako pri vetach typu "chlapci neplacu" a pod. a postupne vidim, ze to funguje, hovoria to menej a menej.
Utni tieto blbé reči a hneď. Je to tvoje dieťa. Mali možnosť si vychovať svoje podľa seba, teraz je rad na tebe. Rodina-nerodina, potom sa to zvezie aj tak na teba. Ja som bola presne pre toto strašný strachopud, nechcela som spať sama v izbe ani posteli, musela som mať nočné svetielko stále zapnuté. Na sprosté reči u nás v rodine reagujem rovnako bumerangom. Niekedy to inak zainteresovaní ani nepochopia, ako priamou poznámkou.
držať jazyk za zubami pre pokoj v rodine je možno taktné i taktické, ale u nás v rodine si hovoríme všetko na rovinu, pravdivo, otvorene, zdvorilo, ale nekompromisne. Osvedčuje sa nám to, máme medzi sebou jasno
@danica2711 veľmi túžim dospieť do bodu kedy toto dokážem a bude to zároveň pochopiteľne aj pre nich ze to nie je rypanie ani nič co by malo viest k nejakej urážlivej atmosfére.
@jahodova01 ak im to povieš,mali by to pochopiť, mne tiež moje deti povedia,ak niečo poviem vnúčatám a im sa to práve nepáči. Normálne ma napomenú. A ja sa v pohode zhacim,ak by som to išla nabuduce zase povedať,aha,vy to nemáte radi a všetko je OK. Ak sú nejakí vztahovacni,je to ich problem, ale dieťa a výchova tvoja, neboj sa.
@jahodova01 neviem, ako by zmienka, "prosim nestraste ho/ju hlupostami" nastrbilo vztahy, ale ano, na taketo veci by som zasiahla aj som zasiahla. A vzdy kde pocujem aj teraz ked je velka, nejake hluposti, tak to nejak komentujem.. kludne sa moze dotycna osoba aj o zem plesnut. Vacsinou sa neplesne. Max. trosku bude zaskocena, alebo zacnu do mna ako husi, ze aka som a bla bla... a mama je taka a onaka, strsne tito rodicia a pod. Ja to vzdy komentujem slvom "jasne" :DD a robim si svoje :D
Musim povedat, ze urcite kedysi bymi to robilo problem, ale naucila som sa pred narodenim dceri, ze ak si sama nepomozem, nik mi nepomoze a ked sa mi nieco nepaci, musim si to riesit sama. Preto mi to uz po narodeni dietata vobec neprislo problemove. Dokonca sme mali hadky ohladom jedla, ohladom tho, ze mi "uniesli dieta" kym som zbehla na wc, bez slova... :DDD co je popri tom strasenie? :D nic... v klude povedz...
@jahodova01 nijak. Lebo aj ked som svokre slusne povedala, ze to-ci ono by malemu nemala robit a hovorit aj tak to robi dalej. Detto manzel ked jej povedal, on teda onnoho viac krat. Je to obmedzenost cloveka. Vychadzame vsetko ok ale nie kazdemu bolo nadelene tolko inteligencie. Nas syn ju nemusi a to ma len 2,5 roka a ked ju vidi vresti. Mojho otca svojho dedka ale napr sam vezme za ruku ze nech sa s nim ide hrat. Svokra mu ale moze doniest aj modre z neba. Nekupi si ho. chodila sa mi svojho casu chvalit ako ked ho strazila (mal 1,5roka) a ked plakal ako sa mu posmievalana imitovala ho, hrdo mi pride povedat ze sa mu smiat aj bude do buducna za to, ze je skaredy ked place, ked ako rocny jedol si pred neho stala a iritovala ho dovtedy az kym sa nerozplakal a bolo po jedeni - toto pravidelne robila a nie nic nepomahalo jej povedat. A potom bedaka a narieka, ze ju nema rad. Ja jej zato ale nemozem. Smola.🤷♀️ neries, povedz si svoje a to vzdy ale nesnaz sa ich menit. Mrhas energiou
Vyvoj deti je mi prvorady, cize ano, konfrontujem ich hned. V hlavicke mojho dietata, to ma ujmu a ide to tazko prec, popripade to vytvara zbytocne nepochopenie, nie u dospeleho cloveka.
Nejdem do konfrontacie, ale pokial som pri tom, hned vyvediem dieta z omylu- starka ta chce iba vystrasit, strasidla neexistuju, normalne vyrasties…ved je to moje dieta, preco by som mala byt ticho, ked si ona nevie kus ut do jazyka
@jahodova01 ja vacsinou vyvrem predtym nez by som dokazala uvazovat a vyleti mi to samo … napriklad svokor : placu len zle deti - tak v momente poviem dcere ze je to hlupost a moze plakat kedy chce … je mi jedno ze svokor si mysli svoje ale keby sa zas mal urazat tak by som asi tiez bola ticho a doma dcere vysvetlila ze to co dedko povedal nie je pravda… boli situacie ked som to z roznych dovodov nechala tak ale vzdy som potom dcere vysvetlila ze to tak nie je ..
@jahodova01 ja sa často koli podobným veciam hádam hlavne so svokrovcami. Neznášam keď rozprávajú také veci, že syn nechce jesť a hneď mu povedia"no aký si škaredý, fuj. Nebudem ta ľúbiť keď nebudeš papať". 🤦♀️ do mňa 100 čertov a hneď idem do konfrontácie. Minule sa do mňa svokor ešte obul, že to oni inak deti vychovavali a bla bla bla. Tak som mu povedala, že oni už svoju šancu mali, teraz nech to nechajú na nás.
@jahodova01 tak takéto reči riešim hneď, aj s blízkymi aj s lubovlnymi okoloiducimi, ktorí majú potrebu vyjadrovať sa v podobnom duchu.
Ja áno, vždy stojím na strane syna a úprimne je mi jedno ak sa rodičia alebo svokrovci alebo v podstate ktokoľvek urazí. Ja som jeho matka a moja priorita je, aby som konala v jeho záujme 😊 a už som aj malá pár konfrontácii, prvé sú najhoršie, ale potom to už ide 😁
@jahodova01 nie, nie je to správna cesta bohužiaľ 😓 lebo tie deti nechcene učíš, že je správne držať hubu a krok 😕
@jahodova01 ak ide o dobro mojich deti, tak nikdy “nedrzim hubu”. Strasit deti, vyhrazat sa im a pri vyjadreni emocii ich pokarhat, ze je to hanba a uz su velke je pre mna ako pre rodica nepripustne.
Ja by som priamo pred dotycnym dietatu povedala, ze si vymysla a ze je to hlupost, nech sa neboji a teda poziadala ich aby to uz viac nerobili.
Ja som síce tichý človek, ale nejako mi vždy vykĺzne ak som nespokojná, svokra sa na to pár krát aj mierne urazila - aj keď vždy vystupujem slušne.. ale ako všetci vieme, v nasej spoločnosti sa stále nenosí ozvať sa a obhájiť sa a tak to opačná strana berie ako utok.. nič iné nám neostáva, len to vlastným pričinením zmeniť ..
samozrejme boli aj situácie keď som to nespravila - nedoplo.mi.. v tom prípade to s dieťaťom spätné preberiem a vysvetlím mu..
@jahodova01 skus s tym pracovat pekne postupne. Ozvat sa aspon na jednu vec. Hlavne pri tom mysli na to, ze najdolezitejsie je psychicke zdravie tvojich deti, ak sa niekto urazi, to nie je tvoja vina. Ty nemusis byt to dobre dievca, ktore je stale mile a usmiate a pre vseobecny pokoj necha na sebe drevo rubat. Toto pochadza z vychovy tvojich rodicov, nedovol, aby sa aj tvoje deti radsej naucili stiahnut chvost ako sa za seba postavit. Dolezite je uvedomit si, ze ty niesi zodpovedna za pocity starych rodicov. Viem, ze to nie je jednoduche, ale musis na sebe pracovat, aj kvoli detom.
Moj svokor zvykol hovorit, ze chlapci neplacu. Hovoril to az dokym so na to hned par krat povedala, ze obcas place kazdy, a je to normalne. Nijako som nereagovala na svokra, povedala som to smerom k dietatu, divala som sa iba nan. Skus to takymto sposobom, nereagovat priamo na toho cloveka, ale rozpravat sa iba s dietatom
Hej...raz som práve vchádzala do miestnosti, keď svokra plašila deti "keď ma nebudeš poslúchať , zavolám mamine"... tak som jej hneď povedala, že pokiaľ ich nevie sama zvládnuť, nech si ich neberie, ale v každom prípade, nech ich neplaší podobnými hlúposťami. Používala viac podobných fráz, postupne, ako videla, že sa nám to nepáči, tak s tým prestala..
@jahodova01 pp priamo v ten daný moment by som sa ozvala a povedala že je to blbosť A nech mu to dieťa neverí