Ako nastaviť hranice s príliš priateľským kolegom?
Ahojte. Pracujem na manažérskej pozícii v prevažne mužskom kolektíve. Problém je v tom, že mám sociálnu fóbiu (beriem AD, na psychologa veľa času nezostáva). Vyčerpavaju ma ľudia a celkovo mi robí problém sa "socializovať". Pracujem na tom, ale sú také dni, že som totálne vyčerpaná...
Do toho jeden "dotieravý" kolega, ktorého správanie mi úprimne lezie na nervy. Je až príliš priateľský, volá má na kávu, sladkosť...chce mi veľmi pomôcť, keď riesime nejaký problém. Je to na mňa už príliš. Mám ho rada ako kolegu, ale neviem ako si nastaviť hranice... Viem, že asi nemá ideálny vzťah, ja som vydatá a mám deti. Neviem ako mu naznačiť, ze mi ten jeho záujem miestami prekáža. Nechcem ho uraziť... Riešil niekto niečo podobné?
@gribka1 neviem, keď tak nad tým rozmýšľam asi nič extra... Maximálne by sa odul, ale čo ma.po ňom. Len škoda, že s ním musím riešiť pracovné veci...neviem či by sa to potom neotocilo proti mne z profesionálnej stránky
vies co si chlap pomysli, ked nereagujes na "teraz by som ti dal pusu" ? nechci vediet...
zena pokial nereaguje na taketo slovne vyzvy, chlap to moze vnimat ako otvorenu vec...bohuzial, toto je "priroda", kde chlapi su pudovejsi, menej vnimavejsi, nechapu alebo nechcu vidiet nepriame signaly...vtedy treba priame signaly
No ja ti neviem... socialna fobia a si na pomerne vysokom poste, stale s ludmi. Mas muza a deti, asi to s tebou az take zle nie je.
Tak sa spytaj kolegu velmi otvorene ci mu o nieco ide?
Ty nenosis obrucku?
Fuu, no on fakt skúša, toto nie je v priateľskej rovine. On sa namotal a posúva hranice.
Presne preto sa pýtam, ci netreba na to ísť sofistikovanejšie.
Nemôže tam za tebou prísť manžel, možno by sa stiahol alebo inác prejavil a zjednodušil ti ho zrušiť.
@gribka1 neviem teda ako by som to manželovi vysvetlila 🙃
To by pochopil si myslím, len reakcia aká bude ...
Ja by som vynechala reči o osobnom komforte, na nejakého trtka nedochadzaveho to môže byt moc sofistikovane a zapamätá si len slovo komfort. Normálne by som povedala “spravas sa veľmi nevhodne, prestaň” alebo rovno “sibe ti? Sa spamataj” “nauč sa čo je profesionálny prístup”
No keď to nie také bežné, a bolo by to divné, tak asi nie. Asi fakt len pri najbližšej jeho akcii povedať pripravené. Ale zas v rukavičkách asi sa nedá. Veď ide aj o pohodu v práci, určite ti to vŕta v hlave aj keď pracuješ.
Alebo by možno stačilo jednoducho, že počuj o čo ti ide, nejaký si divný.
Mám takú kolegyňu, milá, zlatá, úžasná, až kým jej niekto nenaruší jej osobnú zónu. Vtedy stŕpne, jej tá blízkosť niekoho nerobí dobre, je jej to nepríjemné. Naučila sa to povedať. Normálne sme zvyknutí byť minimálne meter, dva od nej, rešpektuje to aj mužská časť kolektívu. Ale to som tým chcela povedať, jeden kolega ju raz tak, ale fakt kamarátsky, chytil okolo pliec a úplne zostala paralyzovaná, a povedala mu, že sa cíti zle, je v jej komfortnej zóne, nech to rešpektuje, že si to neželá. Nikto jej to nemáme za zlé.
Podľa mňa je problém, že mu nič nepovieš.. on to berie v pohode lebo nereagujes..ja neviem, mne keby niekto nesympaticky nukal sladké hneď odvrknem, že mám cukrovku..kávu?Dik nepijem..Pusu??Môžeš mi pobozkať zadok tak akurát.. sú ľudia na ktorých inak žiaľ nejde..a vytiahnuť ta z porady, tiez by som asi povedala, aby ma kontaktoval len v prípade núdze, nerušil ma zbytočne a neumnuval sa zachraňovať, keďže ma má kto chrániť.. Musíš proste otvorene inak sa ho nezbavis..
@petronela1985 no toto som presne ja
Asi nerozumiem tomu, ako moze clovek so socialnou fobiou pracovat na manazerskej pozicii? To na to pocas vyberoveho procesu neprisli? Ved manazer je predovsetkym people manazer a ty nemas rada ludi...absolutne nechapem, ako si sa na tu poziciu vobec dostala
Druha vec co mi nesedi - manazer by mal byt profesional a vediet s tymto poradit a neriesit to na MK. Aj tie tvoje reakcie mi pridu, ze tema je vymyslena
A teda prepac, ale manazar ma splnat urcite atributy a riesit taketo situacie uplne bez problemov....
Ano, viem co to je. Ano, existuju, ale urcite nie su manazeri. Dost ovladam ako sa robia vyberove konania a ake zakerne otazky davaju - napriklad aj dako by si riesila urcite modelove situacie....
@mircalla ok tak keď to vnímaš ako problem predarav si, že som upratovačka v mužskom kolektíve, ktorá nevie, ako odpaľovať otravného spolupracovníka.
@gribka1 ano e to malá firma, žiadny korporat.
@mircalla ktokoľvek...skôr ide o to ako reagovať na takých ľudí a situáciu
@autor Opat to iste - ako manazer by si to mala vediet. Pokial ta niekto obtazuje, mas to nahlasit nadriadenenu, su na to procesy a skolenia.
To je jedna moznost, hoci drasticka ale oficialne najlepsie. Druha moznost je mu jasne dat najavo, ze si to nezelas. Tretia moznost, co robis ty - nechces ho urazit (absurdne) a teda neriesis.

@eeffka 😂 malom som to povedala.