Ako nazvať rozvedenú a bezdetnú ženu?
Ako sa nazyva rozvedena zena mlada bezdetna uz to nie je dalej pani nie? Ale vlastne ani slecna uz tak co potom?
Žena ja vždy pani, bez ohľadu na stav.
zena ziskava "titul" pani 1. vydajom, 2. dovrsenim 25 roku zivota, 3. ziskom prveho vysokoskolskeho titulu
zena ziskava "titul" pani 1. vydajom, 2. dovrsenim 25 roku zivota, 3. ziskom prveho vysokoskolskeho titulu
@veltraud a toto máš z akej knihy? 🤦🏻♀️
Nazýva sa ako chce daná dáma. Všeobecne pani.
Tu je napríklad odpoveď z jazykovej poradne:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3394/
Podľa mňa je to jednosmerná cesta - zo slečny sa časom stane pani, ale naspäť to už nejde. Slečna je naozaj dospievajúca alebo veľmi mladá žena, prípadne to môže slúžiť ako kompliment, keď chce človek vyjadriť, že žena vyzerá alebo pôsobí mlado.
@seron2 A ked sa chlap rozvedie, je naspat chlapec?
@seron2 A ked sa chlap rozvedie, je naspat chlapec?
@ruzasipova v miestnej komunikacii sa vo vacsine zauzival pojem narcis 🙂
Vzdy pani, a je jedno, ci je slobodna, vydata alebo rozvedena.
@anonym_0b05b8 to nas ucili na skole, na etikete 🙂 mne to bolo vtipne, ale dava to zmysel. napr. ked oslovujes titulom, nepovies slecna inzinierka, ale pani inzinierka, bez ohladu na vek, ci status.
@veltraud ja to tiez takto viem zo skoly.
@ruzasipova v miestnej komunikacii sa vo vacsine zauzival pojem narcis 🙂
@tato_ alebo toxicky manipulator👌
Osloviť evidentne dospelú ženu (jedno ako mladú) slečna sa považuje za spoločenský prešľap. Rovnako ako sa opýtať "pani či slečna?"
@seron2 Na školení diplomatického a biznis protokolu nás učili, že vždy "pani". Žiadna slečna či nedajbože vdova...
@veltraud alebo dieťaťom
@veltraud kokos, to pocujem prvy krat. Ja som stale v tom, ze som 45r slecna 🤣
Inak taká otázka do pléna, či vám polichoti alebo vás urazí oslovenie slečna od fesného mladého muza 😀 kamarat má totiž taku taktiku ako potesit ženy a oslovuje aj staršie ženy takto (aj 50 ročne😀). Čo je vtipne, že všetky sú z toho rozradostené a mne to furt trha usi😀
Inak taká otázka do pléna, či vám polichoti alebo vás urazí oslovenie slečna od fesného mladého muza 😀 kamarat má totiž taku taktiku ako potesit ženy a oslovuje aj staršie ženy takto (aj 50 ročne😀). Čo je vtipne, že všetky sú z toho rozradostené a mne to furt trha usi😀
@tramtada31 teraz potesi, ale v 50 tke by ma to uz asi netesilo, myslela by som si ze si robi srandu.
Mňa raz jeden zákazník (vyzeral ako rodný brat Santa Clausa) oslovil v rámci voľnej konverzácie ako "dievčatko". Polichotilo mi to hneď dvakrát. Raz ako oslovenie a druhykrat, keď som si uvedomila, že ten pán je odo mňa len o tri roky starší 🤣 Ale keby sa ma tak pokúsil osloviť oficiálne alebo by to bol mladý muž, asi by mi minimálne liezol na nervy alebo by som ho považovala za afektovaneho slizouna. Ale ja nie som reprezentatívna vzorka. Ja aj u zubára najviac trpím, ked má oslovi (rovnako ako všetky svoje pacientky) ako "milostivu pani".
@anonym_0b05b8 to nas ucili na skole, na etikete 🙂 mne to bolo vtipne, ale dava to zmysel. napr. ked oslovujes titulom, nepovies slecna inzinierka, ale pani inzinierka, bez ohladu na vek, ci status.
@tenerifka napisala, ze kazda nad 25 rokov, bod cislo 2, ale aj mladsia je ziskanim titulu pani, napr. pani inžinierka
@tenerifka a v tom veku okolo 20-30 rokov mozeme len tipovat, lebo ja som v 30-tke vyzerala na 18-20, bezne mi tykali na ulici a oslovovali ma slečna, hoci som bola vydata a starsia ako 25 rokov. Taktiez ked v nemocnici pride pacienta vysetrit mlada lekarka, ktora prave skoncila skolu, nema ani 25, je slobodna, ale je Mudr, tak ju automaticky oslovujeme pani doktorka.
@tramtada31 Ja mám po štyridsiatke a niekedy oslovím napríklad predavačku v obchode "slečna, prosím Vás..." hoci viem, že je odo mňa staršia. Väčšinou sa obe usmejeme a venujeme sa mojej otázke. Myslím, že zrelá žena vie, že to nie je myslené ako urážka.
@tenerifka, to je pekné. Tu to však zvykom nie je. Tu je oslovovanie hodne formálne.
@tenerifka tak v Spanielsku oslovit 50 rocnu señora, ide zabit pohladom 😀 ked idem s detmi a chcem im povedat, nech nechaju prejst pani, vzdy davam pozor, nech to poviem po slovensky 😀

Je to pani. Ak sa už raz vydala, a bola paňou, tak ňou aj ostáva.