Ako pomôcť rodičom v kríze bez vyčerpania?
Baby prosim poradte...mam rodicov kt su 50tnici, mam este 2 surodencov na vs, mamina prisla o pracu a nevie si najst nic dalsie, niektore prace aj odmieta napr na pokladni ze nechce sa naucit robit aj ked si myslim ze by jej to slo, potom si myslim ze po tych x mesiacoch doma ma uz aj depresiu kedze ju v par robotach aj odmietli lebo je vraj stara...problem je v tom ze rodicia maju pomerne novy rodinny dom,stavali ho neskor a tak maju este vysoku hypo...so vsetkymi dalsimi platbami (energie atd) platia asi okolo 1000 mozno az 1200...kedze mamina nema pracu tak som im financne pomohla...lenze to trva nejak dlho a ja uz nemam skoro ziadne peniaze...idem od vyplaty do vyplaty...chceli sme si s frajerom kupit vlastny byt ale ja som dala vsetko rodicom aby im nevzali dom...lenze ja uz neviem ako dalej im pomoct lebo uz im nemam z coho dat a predsa kazdy mesiac im dokladam do splatok aby sa neocitli v dlhoch...
Pomahaj, tvoj byt pocka... mame daj ultimatum (dva-tri mesiace), musi zobrat hocico a ano pomoz jej s papierovackami, vybav pohovor... Navrhni zobrat k nim do domu niekoho do podnajmu, ak je teda velky a surodenci uz nebyvaju doma, miesto na to je... ale aby prepadol po tak dlhom boji ten dom banke, velmi zle riesenie...
No povedat rodicom, ze uz nemas. Ze tvoj ucet je 0€. Cize musia zacat riesit. Ty to chces ako riesit inak? Tvoja mama mohla zacat aspon upratovat po domácnostiach a po firmach, ponuknut sa ako gazdiná. Za 2-3 mesice by mala klientelu a kludne hladat pracu. Alebo mala vyuzit nejaku rekvalifikáciu cez urad, napriklad osetrovatelstvo. Ponúkajú rozne kurzy.Takto uplne zbytocne tahala z teba peniaze.
@betulinka1 ja si myslim ze ja tie peniaze uz nikdy neuvidim...lebo to boli tisice...
Ak ti peniaze nevedia vratit, nech ti prepisu adekvatnu cast domu. Napr 1/10
žiadne že neuvudis! daj si to podpisat na papier!! @pbra40 to by bol dobrý nápad, ale to banka asi nedovoli keďže je tam už záložne právo banky.
Jedine oznámiť, že máš už sama nulu a musí ísť mama aj trebars za pokladňu. Veď ich nechaj meškať so splátkou, keď bude mame pod zadkom horieť, možno sa konečne rozhýbe.
@pbra40 a na co jej ta 1/10 bude? Rodicia tam budu zit aj 30 dalsich rokov, plus dedit budu jej surodenci ten zvysok s nou rovnym dielom, na co jej to bude, ked to aj tak po ich smrti bude nepredajne bez surodencov? Len jej podiel bude chlp vacsi, ale stale nie vacsinovy? Mame pomoct s pracou, depresiami - psychologom...a to ultimatum, bohuzial... nech sa teda zariadi, neda sa pomahat vecne..
a autorka surodenci na vyske nech si pekne najdu popri skole pracu... bohuzial, ked to situacia vyzaduje, tak to proste vyzaduje...
Pred 3.mesiacmi mame skončila.podpora a ty si im za 3 mesiace požičiala.tisíce? hmm...nejako to nesedí...veď ak otec zarobí tých 1000/1200 eur...mama mala.podporu, tak mali z čoho žiť...alebo ak by aj zarobil menej a mama by z podpory mala doplatiť 200/300 eur...a zvyšok na stravu atď. tak sa proste uskromním...
@earlgrey mama mala podporu malo pod 400...vsetky splatky maju cca 1200....aj pri uskromneni im to nevychadzalo...nemali ani na lieky....
podpora je 6 mesiacov,mimo podpory je 3 mesiace.........aké tisíce si do nich napchala za 9 mesiacov?
Dobre...ale aj tak...keď pracovala, tak im to vychádzalo?
Prosím ťa, toto zle skončí. Ako dlho ešte majú hypo? Keď im 1 plat nestačí, ... Z čoho žijú súrodenci? Mama musí pochopiť, že musí robiť. Jedno čo, musí. Vysvetli jej, že si ma nule... Zrejme je presvedčená, že zarabas nadštandard a nechýba ti. Ale bude. A veľmi.
@rozculena lenze ja som ich podporovala aj pocas podpory...jednoducho rodicia maju velke vydavky aj co sa tyka starych rodicov ktori su v domovoch a doplacaju im...cize oni to nemali z coho platit...neboj sa keby nemusim a viem ze nepridu o dom dobrovolne peniaze len tak nedavam
@ukulela hypo maju az do 62r...cize takpovediac do konca pracovneho zivota...surodenci pracuju aby mali na zivot ale je to aj pre nich tazke...
tak DSS asi nezrušia, ale domu sa budú musieť bohužiaľ vzdať, lebo naňho nemajú. keď na to nemali 9mesiacov, a tisice si im dala. čo teraz chceš robiť keď sama nemáš z čoho? za tých 9mesiacov iba ticho sedeli a vyhovovalo im to? prečo sa už pred mesiacmi nerozhybali? ty si na tom ako s partnerom? nemáš už aj ty z tejto situácie problém v partnerstve? lebo úprimne by som sa necudovala.
Prosím ta koľko mama zarabala, ked mala len 400e podporu.. a potrebujú tisice od teba? Véd im čisto matematixky muselo chybat len pár stovak.. si si istá,že ti pravdu hovoria...?
A mama nech si z domova vezme pekne rodicov domov a vybavi si na oboch opatrovateľsky.. dom je velky a ona ma kopu času a na DSS nemajú peniaze.
@anjelicek26 mama zarabala velmi malo meviem presne ale viem ze malo...tiez som jej hovorila nech odide ze za taku tazku pracu sa jej to nevyplati...
No vidis, 22.30.pises,v DD starki, keby ich chovala doma, este je v prebytku.
@anjelicek26 to asi nepojde...tam su velmi tazke psychiatricke diagnozy aj a leziaci su...to si neviem predstavit uprimne...
Neboj sa, na Tiapridale ich udrzi aj ona. Sa s nimi nemaznaju, akoby boli ich.
Otec ma ake zamestnanie? On nemoze ist robit aspon na nejaky cas do Rakuska, Nemecka, ked mama nie je ochotna ist za pokladnu? A co robi mama doma? Aspon chodi upratovat niekam? Ma aspon nejaku brigadu?
To som ani neriesila, pretoze je to jasne asi kazdemu co prečítal tvoj prispevok, ze peniaze neuvidis. Ale aspon papier si daj podpisat o dlžnej sume aby si mala do dedičského konania. Skoc za pravnikom aby ti tak nastavil splatnost, nech sa to nepremlci.
No cas vybrat si pracu podla svojich predstav mala mama poslednych 9 mesiacov...cas jej proste vyprsal.. a nie, peniaze nikdy neuvidis... aj tak ti klamu... ked mama zarabala pod tisic eur a mala pol roka podporu, neexist, aby od teba tisice vytahali za taku dobu... cele zle proste...
Podľa mňa sú to výhovorky. Už len dokladat tovar,obsluha, čerpacia stanica. Pomôct jasné ale nejde to neustále.
A že prídu o dom. Človek keď je zle sa chytá hoc čoho. Ak doplácajú veľa nech im dá žiadosť do štátnej tam je to lacnejšie o dosť. Ale práce je veľa len treba hľadať. Ak sú velky samostatný súrodenci. Nech ide do agentúry a ide pracovať do čiech. Možnosti je veľa
Mesacne im kolko davas?
na kieho boha išli stavať barák v takom veku?ako mohli vôbec dostať hypotéku???????????
Mne sa to celé nepozdáva absolútne...

@ukgirls jasne ze jej hladam aj ja...tak pre mna by to ani nebolo prinosne lebo ja zijem a pracujem 200km od rodicov cize to nemam ani blizko prace