icon

Ako povedať kamarátke, že bitie detí nie je správne?

7. máj 2025

Ahojte, vrátili sme sa od kamarátky ktorá ma 2 ročnú dcérku rovnako ako ja, no vždy keď sme tam jej minimálne raz dá po zadku, aj predo mnou, aj vonku na verejnosti, v meste, hocikde…pre nu to je normálna výchova, ja zase malú nebijem, možno 3 krat sa mi stalo keď mi trhala vlasy čo som ju uz naozaj nemohla nechať. Ma toho veľa, manžel jej vôbec nepomáha, vlastne nikto, je s ňou stále sama ale aj tak si myslím že to nie je správne, mám jej to nejak povedať alebo sa radšej nestarať do jej výchovy?

Strana
z2
micusa2222
Autor odpoveď zmazal
20erika07
7. máj 2025

No tiež som bola velakrat svedok tohoto a nielen capnutie po zadku, plus hnusne slová ale neodvazila som sa povedať. Snažila som sa jej ukazovať ako sa to dá inak ale nič. Nerada som sa s nou kvôli tomu stretavala :-/

lenkakravcova
7. máj 2025

Na 2 ročne dieťa takmer vždy jej dať po zadku, za čo ju vlastne bije?
Ako ja chápem že dieťa dostane po zadku. Mám tri a dostali po zadku neúrekom. Ale tak malé skôr výnimočne - dostávajú po zadku keď robia zle: a také malé dieťa ešte málokedy urobí niečo zle priamo zo svojho rozhodnutia. Napríklad keď udrie iné dieťa, tak vtedy (ohrozenie zdravia alebo života iného). Alebo keby nechcelo ísť za ruku a utekalo na cestu (ohrozenie života alebo zdravia svojho). Neviem si predstaviť ako tie situácie pri nej vyzerajú.
Musela by si to popísať lepšie. Ak sa jedná o takéto, tak ju nechaj. Ale ak sa jedná o hysterické kričanie alebo bitie za každú blbost - ak dieťa urobí len niečo čo sa jej nepozdáva ale nemá to na nič vplyv (napr sa nepozdravi, zle oblečie, neje tak alebo nerobí to čo chce ona podľa nejakej jej predstavy) tak treba niečo povedať. Možno má v tom prípade aj depresiu a miesto jej riešenia si ju takto "rieši" na dieťati.

mauduska
7. máj 2025
@lenkakravcova

Ako ja chápem že dieťa dostane po zadku. Mám tri a dostali po zadku neúrekom. Ale tak malé skôr výnimočne - dostávajú po zadku keď robia zle: a také malé dieťa ešte málokedy urobí niečo zle priamo zo svojho rozhodnutia. Napríklad keď udrie iné dieťa, tak vtedy (ohrozenie zdravia alebo života iného). Alebo keby nechcelo ísť za ruku a utekalo na cestu (ohrozenie života alebo zdravia svojho). Neviem si predstaviť ako tie situácie pri nej vyzerajú.
Musela by si to popísať lepšie. Ak sa jedná o takéto, tak ju nechaj. Ale ak sa jedná o hysterické kričanie alebo bitie za každú blbost - ak dieťa urobí len niečo čo sa jej nepozdáva ale nemá to na nič vplyv (napr sa nepozdravi, zle oblečie, neje tak alebo nerobí to čo chce ona podľa nejakej jej predstavy) tak treba niečo povedať. Možno má v tom prípade aj depresiu a miesto jej riešenia si ju takto "rieši" na dieťati.

@lenkakravcova prepáč ale podľa mňa ani príklady, ktoré si ty uviedla ako odôvodnené nie sú v poriadku.. biješ iného tak ja zbijem teba? Takmer si si ublížil, tak ťa miesto toho zbijem ja? 🤔

lenkakravcova
7. máj 2025
@mauduska

@lenkakravcova prepáč ale podľa mňa ani príklady, ktoré si ty uviedla ako odôvodnené nie sú v poriadku.. biješ iného tak ja zbijem teba? Takmer si si ublížil, tak ťa miesto toho zbijem ja? 🤔

@mauduska podľa mňa tieto dôvody sú v poriadku. Dieťa si na základe toho zapamätá veľmi rýchlo, že toto sa robiť nemá. Nemusíš s tým súhlasiť, ja zase nesúhlasím s tým, aby toto dieťaťu prešlo bez toho aby pocítilo fyzicky dôsledky toho čo urobilo inému.

zuzanaete
7. máj 2025

Neviem, ci by som prevychovavala kamosku. Ale stretavanie by som asi zrusila. U nas sme deti viedli k tomu, ze ludia sa nebiju a toto plati aj pre rodicov voci svojim detom. Ale pamatam si, ako ostali nase deti v tom veku zarazene, ked napr. na ihrisku videli, ako nejake dieta dostalo po zadku. Ja sama som sa citila neprijemne. Darmo budes dceru ucit, ze sa nebije, ked bezne bude vidiet, ze kamosku mama bije a nikto to neriesi. Moze to brat, ze je to ok. Jasne, ucime deti, ze kazda rodina ma svoje pravidla, ale do tohto nespada bitie. Bit sa proste nema.

raffaella
7. máj 2025

Neviem si predstaviť, že som svedkom bitky dieťaťa a som ticho...u kamošky duplom. Možno tak bola vychovávaná a nesie si ten vzorec, ale to nie je ospravedlnenie ani dôvod fyzických trestov. Ja by som pri takom človekovi nemohla byť, povedz jej to a keď sa to nezmení tak jej povedz dôvod prečo sa s ňou už nestretávaš. Ty si dospelá a máš na výber, dieťa na rozdiel od teba pri takom rodičovi na výber nemá.
Akékoľvek fyzické tresty do vyspelej spoločnosti absolútne nepatria.

autor
7. máj 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova áno napríklad keď sa nechce obliekať, keď nechce domov z ihriska…aj moja to robí a vždy vidim na kamoske ako na mňa zazera prečo nie som raznejsia…

earlgrey
7. máj 2025
@lenkakravcova

@mauduska podľa mňa tieto dôvody sú v poriadku. Dieťa si na základe toho zapamätá veľmi rýchlo, že toto sa robiť nemá. Nemusíš s tým súhlasiť, ja zase nesúhlasím s tým, aby toto dieťaťu prešlo bez toho aby pocítilo fyzicky dôsledky toho čo urobilo inému.

@lenkakravcova Aha...čiže keď mi dieťa utečie na cestu (lebo v tom momente nerozmýšľa a nevie, že je to nebezpečné - bavíme sa o 2 ročnom dieťati) tak namiesto vysvetlenia, čo sa môže stáť, mám dieťaťu dať po zadku...super rada 🤣

lenkakravcova
7. máj 2025
@earlgrey

@lenkakravcova Aha...čiže keď mi dieťa utečie na cestu (lebo v tom momente nerozmýšľa a nevie, že je to nebezpečné - bavíme sa o 2 ročnom dieťati) tak namiesto vysvetlenia, čo sa môže stáť, mám dieťaťu dať po zadku...super rada 🤣

Tak v takom prípade by som určite niečo povedala.
To mi nepríde ako dôvod na bitku. Keby sa tam to dieťa začalo hádzať po zemi, robiť scény (že si môže aj ublížit) tak je to iné. Ale za to, že sa nechce obliecť - proste oblečiem, a idem preč.

@earlgrey ani nie. Malo by to byť dva v jednom, hovoriť že toto sa nemá, môžeš zomrieť, prejde tá auto a budeš kaputt a pri tom dať po zadku so slovami, že v žiadnom prípade nech sa to dobuducna nezopakuje, lebo po tom zadku dostane ešte silnejšie. Dieťa si spojí raz dva vysvetlivku s tým že sa to nemá lebo to bolí a problém je vyriešený. Dokiaľ máš jedno dieťa, môžeš skúšať aj len vysvetľovanie. Ale ver mi ja tri ruky nemám - a teda nedokážem chytiť všetky tri deti ak by im taká blbosť napadla. Takže v mojom prípade je účinnejšie, efektívnejšie a bezpečnejšie keď sú deti takto "vycvičené" a vedia čo je bezpečné, čo nie je a áno, aj kvôli predstave fyzickej bolesti bitky po zadku neurobia čo by im možno inak napadlo urobiť.

ismarela
7. máj 2025
@earlgrey

@earlgrey tak 2 ročnému môžeš vysvetľovať koľko chces čo sa môže stať, myslím že nepochopi čo je zrážka s autom 😅🙈🙈

mogaa
7. máj 2025

ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko....na niektoré deti pomôže zopakovať požiadavku, na iné ak zvýšiš hlas a na ďaľšie až keď dáš po zadku a na ďaľšie nič, bude si pokračovať po svojom....treba používať zdravý sedliacky rozum , rodič nie je kamarát ale rodič a každý vie čo platí na jeho dieťa....za mňa ano, občas treba dať po zadku...mne skoro oči vypadli keď kamarátke skoro dieťa vybehlo na cestu a ona na neho pekne , ale to nemôžeš veď ťa mohlo zraziť auto....a to za ním utekala a kričala aby stál, dieťa absolútne nepočúvalo, utekalo ďalej.....poviem to sprosto, ale taký malý nevychovaný spratek vychovávaný pekným vysvetlovaním ktoré ono malo v paži....a to chlapec mal 3roky....3ročné dieťa už musí počúvnuť ak ho o niečo dôrazne požiadaš....tento mal všetko čo povedala mamička na háku....

terezkaarthuramax
7. máj 2025

Aj ja dom bola svedkom alo mojho synovca veľmi bili aj remienom. Podla mna ne toto prehnane..
A podla sa dieta nema.karhat a trestat pred druhymi. Rodič to ma vybavit s dietatom súkromné.. aj nam dospelým by sa nepáčilo keby nas niekto pred druhými karha.

earlgrey
7. máj 2025
@ismarela

@earlgrey tak 2 ročnému môžeš vysvetľovať koľko chces čo sa môže stať, myslím že nepochopi čo je zrážka s autom 😅🙈🙈

@ismarela No záleži od dieťaťa...ja si pamätám, keď dcéra mala 2 alebo 2 a pol roka, vybehla mi na cestu...zhmatla som ju pod pazuchu, samozrejme vrieskala, kopala, revala...zvýšeným hlasom som jej povedala svoje na kraji cesty...jasné, že nechápala...ale dnes ma 6 rokov a pamätá si presne situáciu, ktorá sa odohrala a aj to, že mamka na ňu kričala...keď ideme okolo toho miesta, vždy mi to spomenie...

earlgrey
7. máj 2025
@lenkakravcova

Tak v takom prípade by som určite niečo povedala.
To mi nepríde ako dôvod na bitku. Keby sa tam to dieťa začalo hádzať po zemi, robiť scény (že si môže aj ublížit) tak je to iné. Ale za to, že sa nechce obliecť - proste oblečiem, a idem preč.

@earlgrey ani nie. Malo by to byť dva v jednom, hovoriť že toto sa nemá, môžeš zomrieť, prejde tá auto a budeš kaputt a pri tom dať po zadku so slovami, že v žiadnom prípade nech sa to dobuducna nezopakuje, lebo po tom zadku dostane ešte silnejšie. Dieťa si spojí raz dva vysvetlivku s tým že sa to nemá lebo to bolí a problém je vyriešený. Dokiaľ máš jedno dieťa, môžeš skúšať aj len vysvetľovanie. Ale ver mi ja tri ruky nemám - a teda nedokážem chytiť všetky tri deti ak by im taká blbosť napadla. Takže v mojom prípade je účinnejšie, efektívnejšie a bezpečnejšie keď sú deti takto "vycvičené" a vedia čo je bezpečné, čo nie je a áno, aj kvôli predstave fyzickej bolesti bitky po zadku neurobia čo by im možno inak napadlo urobiť.

@lenkakravcova V poriadku, ja rešpektujem tvoj názor a aj tvoju výchovu...ale radiť, aby niekto toto robil, mi nepríde OK...to je všetko

kiki68
7. máj 2025

Vsak daj nabuduce kamoske facku a usmej sa, ze Ved to taka vyxhovna. Ako ja by som jej povedala par slov. Keby to spravi niekde na dovolenke v inej krajine, je mozne, ze domov pojde bez dietata. Akoze fakt treba deti bit? Za mna veru nie

kiki68
7. máj 2025
@earlgrey

@ismarela No záleži od dieťaťa...ja si pamätám, keď dcéra mala 2 alebo 2 a pol roka, vybehla mi na cestu...zhmatla som ju pod pazuchu, samozrejme vrieskala, kopala, revala...zvýšeným hlasom som jej povedala svoje na kraji cesty...jasné, že nechápala...ale dnes ma 6 rokov a pamätá si presne situáciu, ktorá sa odohrala a aj to, že mamka na ňu kričala...keď ideme okolo toho miesta, vždy mi to spomenie...

@earlgrey Lenze take ako schmatnut dieta a pod v nebezpeci je ine, toto su vylozene nezmyselne bitky z nervov rodica

earlgrey
7. máj 2025
@kiki68

@earlgrey Lenze take ako schmatnut dieta a pod v nebezpeci je ine, toto su vylozene nezmyselne bitky z nervov rodica

@kiki68 Veď áno...o tom píšem...

mamutka
7. máj 2025

Tak ja už mám väčšie deti a nepamätám si, ako to ide dvojročným pri obliekaní. Ale tak sa mi marí, že ani moc nie. Taká jemná motorika nič moc, ťažko sa im mnohé veci robia pri obliekaní. Preto môže dieta odmietať obliekať sa, jednoducho mu to nejde, tak to nerado robi. Tak si myslím, že tvoja kamoska je hnusná bezcitná osoba, ktorá sa nezaťažuje rozmýšľaním. Ale to ničomu nepomoze, ty jej však môžeš pomôcť. “Zuzi, nerob si nervy, čo sa budeš rozčuľovať, ja už som zistila, že deťom v tomto veku proste pršteky tak nefungujú. Niečo s jemnou motorikou ci čo, preto majú nervy že im to nejde. Proste malej zatiaľ treba veľa pomáhať a ukazovať, nech cíti, že maminka jej pomôže dokázať to”…
A takto sa da vysvetliť aj odchod z ihriska. Aby bol bez bitky. Niektorí ľudia sa nezaťažujú rozmýšľaním o pohľade a pocitoch iných ľudí. Dokonca sa tým nezaťažujú ani keď sa stanu matkami. A tu máš výsledok.
Skús jej navrhnúť iný prístup, ved to chuda dieťa musí mať stále stres. Že si matka nemieni načítať nič o vývine a správaní dieťaťa ešte neznamená, že nemusíš skúsiť také témy s ňou prebrať. Jasne, jej dieťa, jej výchova. Ale bitka nie je výchova.

marryliese
7. máj 2025

ty s ňou doma nežiješ, nevieš aká je celý deň, môžu mať ťažké obdobie, že je neznesiteľná, môže tam byť x dôvodov prečo matka volí fyzické upozornenie. To, že tvojej stačí povedať neznamená, že to funguje na ostatné deti. Áno, ja tiež nesúhlasím aby si matky ventilovali nervy cápaním po zadku tak že dieťa doslova nadletí z tej rany, ale som úplne v pohode s tým, keď dieťa nereaguje na slová a vysvetlenie riešiť to rázne a fyzicky slabým capnutím po plienke. To dieťa zbadá, že usmiata a kľudná maminka mu dala po zadku tak to asi znovu robiť nemá. Pokiaľ je to podľa teba za hranicou, povedala by som niečo v štýle že necáp ju stále, alebo tak. Je to kamoška, takže by mi to nebolo nepríjemné jej dohovoriť. Ale naozaj záleží od intenzity.

deedol
7. máj 2025

uprimne, ja dieta nebijem (ano, kricim, nie som dokonala), proste sme sa s muzom tak dohodli a aj keby traktory padali, tak proste nie. a keby som mala taku kamosku, tak by sme sa stretavali co najmenej. nastastie mam kamosky hlavne psychologicky a sociologicky (nahodou), ktore to proste tiez nerobia.

deedol
7. máj 2025

a vidim, ze som vlastne neodpovedala na otazku - teda okrem obmedzenia stretavania by som kamoske podsuvala rozne texty, podcasty, rozhovory... nejako nenapadne 🙂 mozno by to pomohlo.

vkatush
7. máj 2025

Akoby si písala o mojej kamoške. Sama na malú, chlap má len titul sploditeľ, jej malá vystrája poriadne (mne by po celom dni s ňou asi tiež ušli nervy, ale tak zato môže vo veľkom výchova). A capú ju za všetko, hlavne on, preto ju s ním necháva samú čo najmenej. Snažím sa veľa pri nej ukazovať na mojom malom, ako si vysvetľujeme, dávame hranice a snažíme sa ísť nenásilným spôsobom.

Ale tiež nie som dokonalá. Mám pocit, že veľa kričím, na čom pracujem (ale dá to zabrať pri dieťati bez štipky pudu sebazáchovy a náhlej straty sluchu, keď mama niečo hovorí 😂) a tiež dostane sem tam na zadok. Zväčša keď môže niekomu alebo sebe vážne ublížiť a absolútne nereaguje na slovo, ani na zvýšený hlas (napríklad vystrajanie na ceste, ktoré bolo vyššie spomenuté. Raz mi tak ušiel na motorke, nepočúval vôbec na počkaj, pozri či nejde auto.. a skoro pod jedným skončil). Nie som na to hrdá a snažím sa pracovať na mojich emóciach a prístupe k nemu. Ale proste niekedy ujdú nervy v strachu o neho.

K tvojej otázke, ja som osobne to vyriešila schizofrénicky. Na jednej strane som obmedzila stretávanie s kamoškou (malý začal niekedy kopírovať správanie jej dcéry a to sa mi nepáčilo a zároveň som nechcela, aby videl takú výchovu), ale sem tam ideme von, lebo viem, aké to má ako matka ťažké a potrebuje sa vyfiltrovať. Vtedy sa snažím napomínať jej malú spôsobom ako môjho, veľa rozprávania, vysvetľovania a určovania hraníc.

abbey1
7. máj 2025

Ktorý normálny dospelý človek si vie nájsť dôvody, aby bil 2 ročné dieťa?

zuzanka.zuzu
7. máj 2025

absolútne bez problémov by som jej povedala tak ako mi huba narástla 🤷 na nejaké podcasty o správnej výchove sa ti môže unavená mama akurát tak vieš čo ... napriamo by som povedala. čo si z toho ona zoberie a ako sa potom zariadi je už jej vec

alickapusinka
7. máj 2025

niektore matky predtým než sa stanu matkami by mali ísť na psychotesty či su schopne vychovavať deti.

maciatkoe
7. máj 2025

Ja som uz milion krat videla, ako matere biju svoje deti, ze skoda slov na toto. Ked som chodila s malym na kruzky, kde boli 2 rocne deti. Tak mater fackala a vrestala na svoje dieta, lebo chcelo behat a nebavilo ho tapkat do rytmu. Nechapala som, ked som to videla. A naozaj bezne aj v detskych kutikoch zeny biju svoje deti. Nas maly ma 4 roky a teda nevie co je to dostat po zadku.

romiada
7. máj 2025

Z Tvojho popisu mam skôr pocit, že tvoja kamarátka si vybija frustráciu možno zo svojho manželstva nechtiac na malej. Keď je s ňou sama, tak jasne že si nemá ako odddychnut, aj vlastné dieťa jej už potom lezie na nervy. Skús s ňou skôr začať tému ,že čo by jej pomohlo zmierniť nervozitu, stres (ktorý prenáša na malú) , či sa jej dá nejako inak pomôcť. Lebo naražku na bitie/nabitie dieťaťa môže zobrať ako útok ak je unavená. A ja Ti na vlastnom príklade môžem povedať,že fakt závisí aj od dieťaťa ta reakcia. Každé je iné. Ja som mala prvú dcéru, ktorá dostala možno 3x v živote po riti, a to má teraz pomaly 18r. Ale to boli fakt situácie, že raz takmer podbehla pod auto, takže fakt dostala za to že išlo "o život" lebo vôbec nepočúvala. Ale syn bol iná kategória. Hodený ovládač cez celú obyvku, robenie zle domácemu zvieratku po viacerých zákazoch aj prosbach.... Tam by sa jeden navysvetloval tak isto akoby hluchemu 400stranovy román čítal . Tam nič iné nepomohlo len už fakt aj fyz.trest na zastavenie.... Ale už to obdobie mame za sebou a už sa dá s ním aj viac plnohodnotne rozprávať

mantilka
8. máj 2025

Ja by som medzi rečou keď sa bavím o deťoch povedala aj to, že nebijem dieťa a prečo. Má na výber...ty len môžeš povedať čo ty cítiš, ale určite nie ako reakciu na bitku.
Áno, je to pre dospeláka traumatizujúce, keď to vlastným deťom nerobí. Ja som videla aj zastrašovanie, keď deti nepočúvali otec začal búchať po dverách že ide....a vezme si ťa. Ja som bola v šoku. Moje dieťa sa zľaklo.
Ale obaja rodičia s bitkou a strašenie súhlasili.

mantilka
8. máj 2025
@terezkaarthuramax

Aj ja dom bola svedkom alo mojho synovca veľmi bili aj remienom. Podla mna ne toto prehnane..
A podla sa dieta nema.karhat a trestat pred druhymi. Rodič to ma vybavit s dietatom súkromné.. aj nam dospelým by sa nepáčilo keby nas niekto pred druhými karha.

@terezkaarthuramax áno, ale nie remienkom 😵‍💫...ani za dverami.

Strana
z2