icon

Ako prejaviť viac vďačnosti partnerovi?

20. okt 2024

Ahojte, touto témou tu asi vyvolám nezhody ale možno mi niektoré poradíte. V skratke to vysvetlím: mám muža ktorý sa stará o všetko finančné v našej domácnosti (sme len ja a on).
Ja robím všetky domáce práce a varím a on ťahá všetko finančne. Samozrejme sa snažím aby bolo doma vždy navarené ale niekedy sa mi nechce a tak to riešime objednaním.
Ale môj muž mi v poslednej dobe vyčíta že si nevážim to čo robí pre mňa, že všetko finančne ťahá on.. vraj teraz to vidí viacej že to tak je stále odkedy to tak trvá ale vtedy to tak nevnímal...ale teraz si to všíma viac..
.. vraví mi že by chcel aby trochu viac videl odo mňa vďačnosti a snahy že mi na ňom záleží..
Ale ja nejak neviem prísť na to ako prejaviť viac?
Upratané, čiste, oprate je. Navarené je keď si povie čo chce.
Po sexuálnej stránke to je všetko ok.
Ale čo viac ešte môžem urobiť ?

januska12323
20. okt 2024

No však keď ti nevyhovuje takýto život a nevieš sa starať o muža (podľa neho) - aj keď žiadnu inú starosť len aby bol pánko spokojný nemáš. Zariad si život podľa seba. Nemusíš robiť nič čo ti nevyhovuje.

marianarem
20. okt 2024

Na mna toto neposobi dobre. Chlap, ktory ziada od zeny, aby sama od seba vedela, co by asi tak chcel, je u mna podozrivy z nie uplne zdravej osobnosti. To, ze si na nom takto zavisla a este ta zacina podryvat takymito recami...no dala by som si pozor a urcite by som sa snazila mat cosi svoje, aby som v pripade potreby mala unikovu cestu.

martinmmartin
20. okt 2024

Financie su iba kecy - ma nejaku zivotnu krizu. Na zaciatok co mozes urobit je ze v spolocnosti jeho priatelov bud pre neho taka ktoru mu oni budu zavidiet (viac sexy, viac zabavna, viac aktivna sportovo....proste trosku niekde nieco tam zarad co nema len tak hocikto) Daj mu pocitit v spolocnosti jeho svorky ze je kral ze on ma nieco viac ako kazdy iny. To na zaciatok ti da velmi dobre karty na riesenie hocicoho . Ale podstatu veci budete musiet casom naist

h2
20. okt 2024

Pozri, autorka, keď ste sa dohodli, že on bude zarábať a ty budeš doma a starať sa o domácnosť, tak čo sa mu nepáči?! On tebe prejavuje vďačnosť, že má navarené, opraté, upratané...? Váži si, že to všetko robíš len ty a on nemusí myslieť na to, či bude mať na druhý deň čisté oblečenie do práce, napríklad? Obaja robíte svoj podiel práce, na ktorom ste sa dopredu dohodli. Prečo máš byť za to vďačná len ty jemu? Tiež by mohol byť vďačný, že si súhlasila, že budeš doma a tým pádom od neho nevyžaduješ polovicu domácich prác.

liusa82
20. okt 2024

No ja by som radšej pracovala a mala svoje peniaze k dispozicii len sa nespoliehať na chlapa.Tí niekedy vedia paradne vyčitat.Obdivujem tie,ktore su v domacnosti a žiju z mužovych penazi.Ja by som to nevedela.Za a ma praca bavi a za b ja deti nemam čo by som doma stale iba nudila.
šak tu neni čo robiť. Nikto nam nerozhadže

koniarova
20. okt 2024

Žena, teba mi je fakt ľúto

lenka.25
20. okt 2024

No čo ti poviem . Proste si sa mu zunovala . Nechápem ako môže jedna zdravá baba , byt doma a závislá na mužovi . Aby sa ti to raz nevypomstilo . Na tvojim mieste idem do práce a keďže nemáte deti , domácnosť bez problémov zvládnete aj bez toho , aby si cely deň bola doma . Veď ani nechápem čo vlastne robíš celé dni , mna by mrle zožrali .

mantilka
20. okt 2024

Trochu čudné nastavené...hlavne to s tou vďačnosťou.Aj keď nepoznáme detaily...môže to byť vytrhnuté z kontextu.
Pýtaš sa ho ako sa mal v práci?
Vsimas si ho ako osobu?
Ako dobre ho poznáš? Možno naráža na to, že opakovane robíš veci, ktoré neznáša....a ideš si po svojom.
Skús sa ho na to opýtať, zapísať si, čo hovoril a porozmýšľať o tom.
Môže byť aj chýba v nižšom intelekte, že muž očakáva viac a ty len mechanicky robíš po svojom.

mantilka
20. okt 2024

@marianarem nepoznáš autorku. Ten muž nemusí byť na chybe, len manželka moze byť jednoduchšia žena a nerozmýšľa nad vecami, čo a ako urobiť, ani nepočúva manžela...len mechanicky robí ako si myslí.
Alebo je tu alternatíva manipulatora.
50:50

anketkarka
20. okt 2024

Opýtaj sa jeho. Jemu niečo vadí a len on Ti vie vysvetliť čo konkrétne.

marianarem
20. okt 2024

@mantilka Mozno, no prave kvoli tej alternative radim mat zadne dvierka. Pripominaju mi tie reci jedneho uz neboheho cloveka z rodiny a ten v poriadku teda nebol. Asi preto ma trochu zamrazilo.

katica06
20. okt 2024

Alebo jedného pekného dňa nebude čakať autorka mužíčka s dostatočne červeným kobercom, dôkladne sa pokláňať a prejavovať svoju vdačnosť a bude vymenená za mladší, a vďačnejší model žienky domácej

zoja1234
20. okt 2024

@autorka a prečo teda nepracujes?

autor
20. okt 2024

@mantilka
@mantilka radím sa k tomu mechanickému.. to si priznám a viem o sebe
Ja som tak aj doma keď som vyrastala robila, mama povedala a ja som urobila
A teraz to tak mám tiež, proste čo sa mi povie to urobím
Nie je to nijak manipulátorsky pretože ja si vlastne robím kedy chcem čo ja chcem... (Myslím to tak že pri program počas dňa.. venujem sa domácnosti kedy ja chcem, niekdy je to hneď ráno si všetko porobim a potom sa venujem svojim aktivitám. Proste keď si zmyslím že idem si robiť veci von tak sa oblečiem a idem na záhradu)
Myslela som to tak že keď ma poprosí urob dnes napr kura tak ja urobím kura. A nikdy to nie je že mi prikáže to vôbec ...vždy keď niečo odo mňa chce tak ma poprosí
Napriklad situácia zo soboty: prala som bledé oblečenie, nechystala som sa prať už tmavé. On prišiel za mnou a povedal mi "Prosím ťa nedala by si dnes oprať aj tmave? Mám tam jedno tričko a chcel by som si ho dať v pondelok."
Ja som odpovedala že jasné, dorobila som si svoje rozrobene čo som mala a dala som to prať.
Teraz večer tiez " Zajtra prosím ťa nemôžeme mať polievku na obed?" Žiadne rozkazy.

dorottka
20. okt 2024

Ja ho chapem… kedze vsetko financne znasa on, asi nerobi za minimalku a bude mat aj nejaku narocnejsiu pracu. Viem si predstavit, ze musi byt riadne otravne prist unaveny domov a este vymyslat do toho, co by bolo dobre navarit, pretoze manzelka, ktora defacto nemusi nic a nema ani nic na praci vlastne, potrebuje pokyny ako male decko, inak sa na to vykasle. Takze ano, za tie roky by si mala vediet, co ma cca rad a zvladnut uvarit nieco aj bez instrukcii. Jasne, ze sa potom typek citi nedocenovany, zarobit slusne za dvoch nie je najlahsia vec na svete a ja by som sa citila zle tiez, kebyze su obratene role. Motiv, preco sa na takom usporiadani dohodli, je iny problem, ale zjavne obom to tak vyhovovalo, byt v nerovnomernom vztahu, ale ono vzdy potom tak je, ze daco za daco. Snad autorka necakala pattern otec/dcera, ktora nemusi nic, lebo tatik da vreckove len tak. Partnerstvo je o inom, tam rovnovaha musi byt, inak to pojde skor ci neskor riadne do kytek.

autor
20. okt 2024

@h2 prejavuje mi vďačnosť a to tak že čokoľvek mi vidí na očiach sa snaží mi splniť
Ideme do obchodu a ja zahliadnem nejakú novinku, hneď to kúpi pretože sa mi to zapáčilo..
Povedala som minulý týždne že by som chcela nové závesy len tak že tie čo máme sú také jarno letné a chcela by som niečo iné... Hneď sme išli a vybrala som si závesy aké som chcela.. a to nie len to ale drogéria, oblečenie ...

vkatush
20. okt 2024

Mne napadlo zopár vecí.

Prvé: Čo budeš robiť, keď nebudeš mať chlapa (smrť, rozvod)? Na koho budeš odkázaná? A čo dôchodok, ak celý život nebudeš pracovať, kto sa bude o teba starať na staré kolená?
Je to tvoja voľba (dostatočne premyslená so všetkými zlými scenármi) alebo ťa manžel nechce pustiť pracovať? Na tvojom mieste aspoň nejaký polovičný úväzok, ak za tým nie sú zdravotné komplikácie.

Druhé: Čo robíš celé dni (lebo upratať, oprať a navariť pre dvoch nie je olympijská disciplína, pokiaľ nemáš vilu a statok k tomu) ?
A to nemyslím podžubovačne a dehonestujúco. Je rozdiel žena v domácnosti a žena v domácnosti. Svokra kvôli zdravotným veciam ostala tiež posledných asi 15 rokov "žena v domácnosti" (predtým pracovala), ale majú obrovskú záhradu, pestuje zeleninu, ktorú predáva na markete/pľaci, starala sa popritom o chorú matku, samozrejme vychovať deti, variť, prať, upratovať,...

Tretie: keď máš toľko voľného času, prečítaj si niečo o jazykoch lásky. Možno že pre teba je finančné zabezpečenie prejavom lásky (asi ako prijímanie darov), ale možno tvoj manžel ocení viac iné ako skutky služby (že sa staráš o VAŠU domácnosť). Možno chce viac slovné ubezpečenie, pochvaly. Možno chce tiež materiálne. Alebo viac fyzického a pozornosti.
To len myšlienka na zamyslenie.
Ale nemyslím si, že dlhodobo takýto koncept fungovania je možný, aby ste boli obaja šťastní a neskôr to nevyvolávalo konflikty či nejaké vyhadzovanie na oči.

autor
20. okt 2024

Tušila som že tu vzniknú také odpovede že by ste to nedokázali a mám ísť do práce a podobne
Áno DOHODLI SME SA TAK VZAJOMNE a jasné že mi to vyhovuje.
Nie som doma len preto lebo on povedal. Som doma lebo chcem byť doma.
Keby on chcel aby som išla do práce tak by mi to povedal a nerobil by okolo toho žiadne obkluky.. ale jemu vyhovuje tiež že sa nemusí starať o nič okolo domácnosti
Jedine čo prejavil že mu prekáže je že nie som taká uvoľnená - možno to je to správne slovo
Že chcem od neho aby mi všetko nadiktoval a ja to urobím ... Nerobím veci automaticky podľa toho čo o ňom viem ale čakám kým mi povie a potom urobím ...
Takže to vyzerá že si ho nevšímam, že má on nezaujíma a idem si iba svoje

janinah
20. okt 2024

Žena, nechcela by som s tebou meniť.Toto sa neskončí dobre.

autor
20. okt 2024

@vkatush
Prvé: o to mám postarané mimo manžela
Som doma lebo to bola vzájomná dohoda.. keby chcem ísť do práce tak idem, keby on chce aby som išla pracovať a bola aj ja finančný prínos do domácnosti tak idem

Druhé: áno prácu v domácnosti mám na pár h denne nič prelomové väčšinou sa venujem sa svojim koníčkom

Tretie: také niečo by som potrebovala, pretože áno tie prejavy lásky a vďaky u mňa sú na bode mrazu

autor
20. okt 2024

@janinah prečo si to myslíte ?

h2
20. okt 2024

No a? Veď ty si tiež písala, že mu uvaríš všetko, čo si povie. To je presne to isté, ako keď on ide tebe (vážne, tebe?) kúpiť závesy.

kavasmliekom
20. okt 2024

Je ťažké upratať, navariť, oprať keby si prišla z práce? 😄

autor
20. okt 2024

@h2 dobre to so závesmi možno nebol najlepší príklad ale akom pisala to sú aj iné veci (kozmetika, oblečenie, knihy, veci k mojim záľubám,...)
A ano napísala som že mne závesy pretože ja to vnímam tak že keby je sám tak by nikdy neriešil žiadne závesy. Bol to môj výmysel, k tomu úplne nepodstatný keďže pekne, funkčné závesy doma máme iba som si zmyslela že chcem nové..

tiezjedna
20. okt 2024

tak logicky očakáva, že budeš iniciatívna a nie, že sa budeš pýtať ako tupelko... zrejme to očakáva nielen vo varení, ale aj v sexe, bežnej prevádzke a ostatných aktivitách. Tu nejde o prejav vďačnosti. Začínaš ho proste iritovať. Choď a nájdi si prácu alebo si urobte dieťa.

autor
20. okt 2024

@kavasmliekom určite nie, fungovala som tak
Ja som nezostala doma preto lebo o domácnosť predtým bolo nepostarane, ja som zostala doma pretože sme sa tak dohodli
A áno keď som dostala možnosť že nemusím chodiť do práce tak som si ju veľmi rada vybrala

autor
20. okt 2024

@tiezjedna iritovať?
A okrem tých dvoch možností sa to dá aj inak vyriešiť ?

autor
20. okt 2024

@tiezjedna áno presne tak..že ja prejavím ten záujem
Ale ja neviem ako na to...

gelifil
20. okt 2024

preboha , preco si si to velmi rada vybrala??ty co robis cele dni?

kavasmliekom
20. okt 2024

Ty sa nenudis doma? Co robíš celé dni, keď len čakáš na rozkazy? Pardon, priania...