icon

Ako prestať závidieť súrodencom ich život?

24. nov 2024

opisem v skratke situaciu, mam dvoch surodencov - bratov, ktori maju ineho otca ako ja, ich otec je bohaty ma vela nehnutelnosti, firmy, chaty, apartmany v tatrach.. chalani chodia stale na perfektne vylety, maju najnovsie mobili, stale su na lyziach, alebo v penati, hraju tenis, futbal, chodia do dobrych skol, vozia sa na luxusnom aute, ked budu mat 18 aj take dostanu, zdedia vela nehnutelnosti, nemusia sa bat o svoju buducnost. Moj otec je zivnostnik, ktory zarobi tak normalne.. ale rozhodne nezijem taky akcny a luxusny zivot ako moji bratia, stale som doma.. ideme raz do roka na dovolenku oni na 5.. este aj s nami idu, lebo mama chce aby bola rodina po kope. Oni maju nove iphony, ja samsung po otvovi.. oni znackove veci, ja obycajne, vzdy pridu plni zazitkov.. ja kazdy vikend sedim doma.. oni s otcom chodia, cestuju.. proste mam ich rada, ale stale tym trpim. Ked budem vacsia tie rozdiely budu este viac citelne. Mama sa snazi, ale toto sa proste nezmeni.

Strana
z2
vilma7
24. nov 2024

V akom ste veku, ty a chalani?

marianarem
24. nov 2024

Zameraj sa na seba, nie na bratov. Povedz si kazdy den alebo raz za par dni, za co vsetko si v ten den alebo aj celkovo vdacna. Rozvijaj svoje schopnosti, talenty, uc sa nove veci a skusaj nove veci, mozno objavis nejaky novy talent. Neviem, aka stara si, ale hned, ako to bude mozne, isla by som si zarobit aj vlastne peniaze. Venuj sa ludom, ktorych mas rada, pestuj a posilnuj vase vztahy. Pustaj sa do veci, ktore ti pripadaju zaujimave, ale aj tazke. Skus urobit nieco, coho sa bojis. Ked sa ti nieco podari, skus si pomenovat, ktore tvoje vlastnosti ti k tomu pomohli, spoznavaj svoje silne stranky.
Postupne, krok po kroku, si takto vybudujes sebavedomie, neskor sa budes vediet postavit na vlastne nohy, zacnes vidiet vysledky svojho usilia, budes mat kopec veci dosiahnutych vlastnymi silami a zacne ti byt jedno, ze bratia mali iphony a luxusne dovolenky. Je to sice na dlhsie, ale da sa zacat uz teraz.

katica06
24. nov 2024

@princkrason ani ja nemám, a čo...
...ale ťažko uveriteľné že staré mobily a značkové tričká či bundy z čoho bratia už vyrástli, či ďalšie veci čo sa im už nepáči (veď furt dostávajú všetko nové) sa len tak z ich domácnosti vyparia a autorke sa neujde ani len jedno značkové tričko

earlgrey
24. nov 2024

@katica06 autorka písala, že chalani sú v striedavej starostlivosti...tak pravdepodobne všetko ostáva u otca...a možno jej nechcu posunúť alebo neviem no...tiež mi to príde divné...

katica06
24. nov 2024

@earlgrey tak majú super súrodenecký vzťah keď radšej vyhodia staré tričko do smetí ako by ho darovali, ako ,, bráško keď už nebudeš nosiť tie Jordanky mohol by si mi ich dať? Nie, radšej vyhodím.

anketkarka
24. nov 2024

Predpokladám, že si dieťa. Koľko Tvojich spolužiakov má to čo Tvoji bratia? Je ťažké vyrastať pri otcovi, ktorý nevie prekúsnuť situáciu expartnera svojej partnerky. On sa tiež porovnáva, a preto máte doma dusno. Tak ako on škodí svojim postojom rodine, tak si svojím porovnávaním škodíš aj Ty. Sú to len veci. Život a šťastie nestojí na veciach. Dôležité sú vzťahy s ľuďmi. Keď bratom nedopraješ, tak si kazíš s nimi vzťah. Rovnako si kazí vzťah Tvoj otec s Tvojou mamou pre veci a peniaze. Keby jej doprial to auto, tak by pochopil, že máte z neho úžitok celá rodina. Jeho by súťaženie s expartnerom mohlo stáť veľa. Ale keď to jeho ego potrebuje a nevie prekúsnuť, tak nech sa snaží súťažiť. Možno aj Teba to posunie dopredu a budeš chcieť dosiahnuť viac. Budeš ctižiadostivejšia. Ale nekaz si vzťah s bratmi pre veci a peniaze už teraz. Dopraj a bude dopriate aj Tebe.

euka210
24. nov 2024

@earlgrey asi tak, ...ja mam "obycajny" samsung, dovolenku max.1x rocne, ani drahe znackove oblecenie...neviem, co na nom ludia vidia,...zijeme tak normalne, ale hlavne ze deti mame sikovne, sme cca zdravi, sme spokojni a hlavne sa mame radi. Majetok je pominutelny, to nie je ukazovatel hodnoty cloveka a ani stastia.

earlgrey
24. nov 2024

@katica06 netuším...ešte by trebalo dopísať vek chalanov aj autorky 🙂 možno to prinesie iné svetlo

earlgrey
24. nov 2024

@euka210 úplne súhlasím...🙂 ja mám samsung ešte z roku 2016 a nedám na neho dopustiť, dvakrát bol vo vedre s vodou, jedenkrát v záchode 🫣 keď som zabudla, že ho mám v zadnom vrecku 🤣 a nový mi netreba 😄 oblečenie najradšej kupujem v sekáčoch, tam také kúsky majú, že až 🤣 ale som spokojná, šťastná, zdravá....to je najhlavnejšie

h2
24. nov 2024

O bratoch píšeš, že ešte nemajú 18 a sú z prvého manželstva tvojej mamy. Teda starší od teba a zrejme nie o málo, keďže mama bola vydatá, potom sa rozviedla a dala dokopy s tvojím otcom... Ty máš koľko rokov?

arianna25
25. nov 2024

Väčšina ľudí v tomto veku chce byť cool, mať nové veci atď. Hodnoty sú niekde inde. Možno chalani prežívajú tiež v sebe nejaký boj. Prvý tatko asi nebol ideálny, keď mama odišla od neho. My nevieme ako to všetko v sebe spracúvajú chalani.
Ty skús svoj pozornosť upriamovat na seba rozvoj a budeš sa môcť v živote spoliehať sama na seba. Budeš dospelá, kúpiš si. Potom aj tak časom zistíš, že nie je všetko o peniazoch.
A mamka s tvojim tatkom by mali navštíviť nejakú parovu poradkyňu a stanoviť si nejaké pravidlá, aby nebolo doma dusno.

autor
25. nov 2024

Ja mám 14 moji bratia budú mať v máji 18 rokov, nie nechcem nosiť chalanské tričká po bratoch, ani ich rifle, ani topánky po nich. Mobili a elektroniku maju na firmu na prenajom, to znamena, ze kazdy rok ho vratia a daju im inovy, tak aj comp, maju to zazmluvnene v alze..

betulinka1
25. nov 2024

Tak sa skus spytat bratov, ze ked im bude menit otec iPhony, ci ti nemozu ten starsi dat. Alebo sa ich normalne spytaj, ze by si chcela ist aj ty s nimi na lyžovačku alebo dovolenku. Normalne sa ich spytaj ako nevlastná sestra. Ved ste spolu vyrastali. Nie cez mamu ale spytaj sa ich ty. Oni sa spýtajú otca a bude bud Ano alebo nie. Podla mna si prevzala vzorce od svojho otca, ktory sa len hneva. Tvoj otec sa nema hnevat preco. Aj to, ze mama dostala auto. Tak ma auto k dispozicii, kebo vozí aj synov toho otca, ktory jej auto dal k dispozicii. Za mna je to v poriadku. Nepreberaj ten hnev svojho otca. Ale skus sa sama angažovať v tom, ze chces ist s bratmi aj ty ale ries si to s bratmi.

anouschka5
25. nov 2024

Ja mám 2 súrodencov a veľmi sa teším, že sú finančne zabezpečení ( vlastnou prácou )
preto mi príde nepochopiteľná závisť medzi súrodencami

princkrason
25. nov 2024

@earlgrey mobil z roku 2016 mas? 😨, pch a svadobne oznamenia mozes zrusit 🙂

earlgrey
25. nov 2024

@princkrason 🤣 ty budeš rád, ak ti svadobné oznámenia niekedy vo svojom živote uvidíš 😄 lebo vieš, nemáš auto, nemáš motorku....😁

princkrason
25. nov 2024

@earlgrey a nech

marketa7584
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
25. nov 2024

Ak je toto pravda, co sa mi moc nezda, nakolko na 14 rocnu, si az velmi zbehla bo financnych a uctovnych veciach, tak, zial, si dcera otca, co nie je za vodou a zial, nikdy nebudes mat ti, co maju bratia. Proste, nie su dcera bohateho otca. Bud rada, ze mozes byvat v dome, co on dal synom a vyuzivat auto, co im tiez dal. Tvoj otec, ak chce ine auto, musi si zakupit. Ak na neho nema, nech je rad, ze je rad.
A ze chapci chodia na dovolenku aj s Vami? ved su Tvoji bratia. Ty by si chcela z ich zivotneho standardu, ktory Ti mama s otcom nevedia dopriat, ale na druhej strane Ti vadi, ze idu s vami na dobolenku, hoci, oni su tiez deti Tvojej matky. No, "pekne" od Teba. Troska si sa potatila. Aj on zavidi a ziarli.
Rada pre Teba. Pockaj par rockov, skoncis skolu, mozes zarobit a zit si ako Tvoji bratia.

margotka17
25. nov 2024

@mabenn presne tak, ak by to skončilo, budú na tom horšie ako ona.

margotka17
25. nov 2024

@princkrason ja tiež nemám 🫣

princkrason
25. nov 2024

@margotka17 pch ,,😉

aandrea9
25. nov 2024

Pýtala si sa niekedy mamy, prečo opustila pracháča a dala prednosť zivnostníkovi? Teda ak som správne pochopila rodinne väzby.

tiezjedna
25. nov 2024

@aandrea9 možno neopustila ona jeho...

princkrason
25. nov 2024

@aandrea9 kebyže si nechá prachaca tak autorka témy sa ani nenarodi

mantilka
25. nov 2024

@januska12323 takto by som to nebrala. Nie každý chlap má na to, aby podnikal a bol bohatý ale neznamená, že nemá hodnotu...dokonca vyššiu ako ten boháč. Veľmi nesprávne hodnotenie pre dieťa.
Otec autorky to má ťažké, tiež je len človek. Nemal rozum, že sa zaplietol so ženou, ktorá má vyššie nároky...teraz sa to všetko poriadne zamotalo a su tam aj náležite emócie.

mantilka
25. nov 2024

Autorka, je potrebné si uvedomiť, že šťastie nie je v tom či mám iphone alebo milión výletov.
Každému niečo chýba. Život nie je prechádzka ružovou záhradou a ver, že aj keď vidíš životy svojich bratov cez ružové okuliare...realita je ďaleko horšia ako sú tvoje vnímania.
Lepšie urobíš, keď prestanes pozerať na to čo nedosiahnes a budeš si užívať prítomnosť.
Poobzeraj sa okolo seba, je mnoho ľudí ktorí to tiež nemajú a dokonca sú aj takí, ktorí sa majú horsie. Ver, že by si nechcela žiť v domácnosti s cudzím chlapom ako to majú tvoji bratia atď.
Teraz žiješ život s rodičmi a keď budeš dospelá si vytvorís vlastný štandard. Vzdelávaj sa, buď akčná ...aby ten tvoj štandard bol vyšší.
Nemyslí si, že dostať nehnuteľnost a auto od otca je rovnaká radosť ako si to zadovážiť sám.
A tiež, všetko čo dosiahnu sami bude spochybňované, lebo však majú bohatého otca...určite im to vybavil.
Každá strana má dve mince....aj toto je skúška života, ako nestratiť svoj život tým, že sa nezamerias závisťou na život iných....dozrievajú aj v tomto.

priscilla07
25. nov 2024

Byť a nie mať je podstatné

margotka17
25. nov 2024

@princkrason ošalim še z mobilu??? 😏

Strana
z2