icon

Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?

Včera o 13:02

Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.

Strana
z12
anonym_5487e6
Dnes o 12:35
@luccija

@anonym_autor keď na jar rodis a vyzerá, že sa chceš zabyvat u vašich na dlho, tak to máš zle.Vy budete rodina nie ty a tvoji rodičia.Co na to hovoria oni?predpokladám, že mama je rada, lebo bude mať doma malé bábo, navarí ti, postará sa.Ale tvoj priateľ bol len darca spermií a bude peňaženka?Naozaj dospej už nebudeš dieťa svojich rodičov.Co si myslíš doma to bude ružové?rodičia sa ti budú starať do výchovy, on tam príde na víkend na pár hodín, máš súrodencov?snáď tam nebude ešte niekto ďalší a dieťa ho bude obmedzovať.Socialne kontakty no nie vždy žena býva blízko kamarátok sú také čo sa sťahujú aj to zahraničia.Vyzera to tak, že si si dieťa spravila s rodičmi
Ste sa dvaja našli on pri rodičoch a ty tiež nemáte si co vyčítať.Este, keď počas chodenia za tebou chodil hodinu a plánovali ste dieťa toto ste mali mať prebrate.

@luccija nuz ja keby som mala mat takuto dceru, co si to takto zariadi, nie som vobec rada. Vychovavaju, financuju 26 rokov a ona prinesie dalsi hladny krk.
Mat 50 + tak chcem po prichode z prace mat svoj klud, svoj program a nie sa prisposobovat mini dietatku a jeho rezimu. A dcere, ktora si nevie ani sama ist nakupit. A ktora bude chciet este aj na kavicky s kamoskami chodit....

zuzika87
Dnes o 12:45

Život pokazil on lebo postavil dom...ja vážne neviem či ty si vymýšľaš alebo neviem lebo toto je otras čo ty píšeš,5 rokov si s ním bola,za ten čas si už mohla spoznať čo myslí vážne a čo nie...vezmi si to zo strany čo priniesol do života on a čo ty....lebo ty okrem toho že si roztiahla nohy a porodis nemáš nič...on ma prácu,auto a dom síce niekde Bohu za chrbtom ale má...čo mas ty okrem titulu VS nič nakoľko si nepracovala...vyžiť z 500 eur držím palce a to viem o čom hovorím keďže som samoživiteľka...tiež som z kraja kde není praca mám 38 v živote som nebola bez prace ,VS som dorobila tehotná,ex nas nechal keď mala mala 2 roky ,a musela som pracovať...čo teda prinesies do toho vzťahu ty?povedz mi lebo zatiaľ pises iba co nechceš...nechceš vodičák,nechceš bývať u neho...chceš aby si vzal podnajom ked platí hypo...čo vlastne očakávas,rada by slm vedela kde v zapadavkove je ten dom lebo zatiaľ si nikomu nepovedala nič a to sa ťa tu nato XX ludi pytalo

daja07
Dnes o 13:00

@anonym_autor dostala si tu dost dobrych rad ale tak ty mas v hlave nieco a nie si schopna uvazovat realne. Partner ti mozno slubil ze budete v byte, lebo mi pride ze bol predpoklad, ze budete dvaja pracovat a financne to utiahnete. Takto on musi zivit z jedneho platu 3 ludi a platit hypoteku na prazdny dom. Pises, ze je to kdesi v dedine, daleko, bez sluzieb, preto tam nechces ist, ale predala by si to za 200tis v pohode. Tak to nemoze byt take zle potom.
Partner ked nakupi po praci, to nie je dobre, ale rodicia ked nakupia po praci, tak je to ok? Ich ten entuziazmus prejde po case si myslim. trosku sem tam pomoct je postrazit ti dieta kym sa osprchujes, pohrat sa s nim chvilku, pokocikovat sem tam, ale tak vyzera to, ze su tiez pracujuci, treba doma aj upratat, navarit, nakupit a nie sa starat o vnuca. a tiez chcu mat pokoj.
Nechces si znicit zivot v dome na dedine, ale v meste v detskej izbe u rodicov sama s dietatom je sveta zit. Kamosky tiez nebudu kazdy den na kavicke, nepostrazia ti dieta, nezaplatia vydavky, nepomozu ked bude chore a ty sa nevyspis, ani neodvezu k lekarovi. A toto vsetko prenasat na rodicov je cista sebeckost z tvojej strany.
Ved bud trosku optimisticka, vezmi ten dom ako projekt. Zmen co sa da podla seba, zasad kvietky, nakup doplnky, sprav detsku izbu, pozvi kamosky s detmi na par dni k sebe, navrhni terasu, altanok .... a sprav si vodicak. Ten vlastny priestor je na nezaplatenie.
Myslim si, ze tvoj priatel tiez nie je uplne bez chyby. Dom si postavil ako investiciu, veci tam asi velmi nekupoval, lebo nemal na to dovod. To co tam ma mu staci. Ale ty to mozes ponat ako vas domov (to nemusi byt konkretne miesto ale priestor, ktory si rodina vytvori a citi sa tam dobre, nech je to kdekolvek). Navyse, ak si nepracovala, tak matersku nedostanes, iba rodicak aj to ten nizsii. No mas 3 roky na to, aby si z domu spravila domov, alebo aby si si nasla pracu a potom riesili predaj/prenajom domu a stahovanie sa do mesta. Ono, fakt tie kamosky nebudu s tebou kazdy den. Mozes dojst sem tam na par dni k rodicom a kavickovat vtedy. Ver mi ze to nebude menej casto, ako by si tam byvala.
Si s partnerom 5 rokov a aj ked ti kadeco hovoril, ten dom nikdy nepredal ani neprenajal a ty si myslis, ze zrazu to spravi v case, ked sa ma starat aj o teba aj dieta. Skus racionalne porozmyslat ako si aj predstavit, ze si v jeho kozi. Dieta preveri kazdy vztah a ak to ma stat na tom, ze ty just do domu nepojdes, tak to je asi koniec vztahu.

zuzana76
Dnes o 14:13
@anonym_autor

@anonym_3caf24 ako ho ohovaram? Že napíšem že nemá normálne vybavenú kuchyňu? On ten dom nestaval pre mňa ani kvôli mne, mne je úplne jedno či dom má alebo nie, keď je v úplne mimo lokalite a nie je plne zariadený. To už radšej keby nemal žiaden a platil by si prenájom bytu v meste, aspoň by ma netlačil do toho domu.

@anonym_autor autorka, s tebou je tak tazko. Takze vy ste vlastne dvaja, co ste sa nepoznali a urobili si dieta. Dom si zariadis podla seba, hrnce, taniere, to je par eur. Ani ja nie som za to, aby zena prisla s holym zadkom k muzovi a s holym aj odisla. Ale kedze dieta na ceste, ty inu moznost nemas. Mohli ste pockat aj 3 roky, zamestnala by si sa, zarabala, setrila. Tiez som za to, aby zena mala podiel na vlastnictve. Ale ty si tam zatial nic neinvestovala, nerobila, takze nemas narok. Ano, najidealnejsie by to bolo predat a kupit inde nove, ale to bez jeho suhlasu nepojde. Ak on ma k tomu vztah, tak to nepreda, je sebecke ho do toho nutit a mat to vycitane pri kazdej hadke.

Ty mas dve moznosti, vlastne tri: zostanete spolu a budete byvat v dome pri lese, z ktoreho ty vytvoris domov. Krb, kvety, zahrada, domace zvierata, trampolina, pieskovisko, preliezky pre deti, bazenik pre deti na dvore.
Druha moznost, zostanete spolu, ale cez tyzden budes u rodicov v detskej izbe, muz po vas pride v piatok popoludni, stravite v dome vikend a vecer v nedelu vas odvezie k vasim.
Tretia moznost, nebudete spolu, on ti bude platit na dieta a ty budes v izbe v byte tvojich rodicov, budes uz diskriminovana pri hladani dalsieho partnera, lebo dieta, budes vlastne sama, dieta bude stradat, on si casom najde zenu, ktora do toho domu pojde a mozno budete mat raz striedavu starostlivost. Ked bude mat dieta 6-10 rokov, zacnes ako tak zit pre seba a pekny zivot za tebou, lebo v nejakej 35 si hladat partnera je uz tazke.

Co by som urobila ja? V prvom rade by som si urobila dieta, keby sme boli zastabilizovani, ja mala stale miesto, dom zariadený, niečo nasetrene. S partnerom by sme sa dohodli, ze ako bude vyzerat nas zivot, ked pridu deti, urobila si vodicsky a z nasetrenych penazi z mojho zamestnania si kupila nejake schopne pojazne auto - tak okolo 8000 eur na zaciatok. Okolo 30-tky by sme sa vzali a zacali pracovat na dietati.

zuzana76
Dnes o 14:14
@abbey1

A nehnevaj sa, 5 rokov si s ním, plánovane otehotnieš a nie si schopná si tam za tu dobu kúpiť jednu sadu hrncov a tanierov?

@abbey1 vsak, ja som sa za hlavu chytila

matapo
Dnes o 14:17
@anonym_autor

@anonym_5487e6 teraz už vadí. Predtým som bola na internáte a videli sme sa hlavne cez víkendy, buď som išla k nemu alebo k rodičom. Teraz už je to také že by bolo načase spolu bývať, ale zmyslel si že jedna možnosť je ten jeho dom, ignoruje čo mi sľúbil.

@anonym_autor

zuzana76
Dnes o 14:22
@zuzana76

@anonym_autor autorka, s tebou je tak tazko. Takze vy ste vlastne dvaja, co ste sa nepoznali a urobili si dieta. Dom si zariadis podla seba, hrnce, taniere, to je par eur. Ani ja nie som za to, aby zena prisla s holym zadkom k muzovi a s holym aj odisla. Ale kedze dieta na ceste, ty inu moznost nemas. Mohli ste pockat aj 3 roky, zamestnala by si sa, zarabala, setrila. Tiez som za to, aby zena mala podiel na vlastnictve. Ale ty si tam zatial nic neinvestovala, nerobila, takze nemas narok. Ano, najidealnejsie by to bolo predat a kupit inde nove, ale to bez jeho suhlasu nepojde. Ak on ma k tomu vztah, tak to nepreda, je sebecke ho do toho nutit a mat to vycitane pri kazdej hadke.

Ty mas dve moznosti, vlastne tri: zostanete spolu a budete byvat v dome pri lese, z ktoreho ty vytvoris domov. Krb, kvety, zahrada, domace zvierata, trampolina, pieskovisko, preliezky pre deti, bazenik pre deti na dvore.
Druha moznost, zostanete spolu, ale cez tyzden budes u rodicov v detskej izbe, muz po vas pride v piatok popoludni, stravite v dome vikend a vecer v nedelu vas odvezie k vasim.
Tretia moznost, nebudete spolu, on ti bude platit na dieta a ty budes v izbe v byte tvojich rodicov, budes uz diskriminovana pri hladani dalsieho partnera, lebo dieta, budes vlastne sama, dieta bude stradat, on si casom najde zenu, ktora do toho domu pojde a mozno budete mat raz striedavu starostlivost. Ked bude mat dieta 6-10 rokov, zacnes ako tak zit pre seba a pekny zivot za tebou, lebo v nejakej 35 si hladat partnera je uz tazke.

Co by som urobila ja? V prvom rade by som si urobila dieta, keby sme boli zastabilizovani, ja mala stale miesto, dom zariadený, niečo nasetrene. S partnerom by sme sa dohodli, ze ako bude vyzerat nas zivot, ked pridu deti, urobila si vodicsky a z nasetrenych penazi z mojho zamestnania si kupila nejake schopne pojazne auto - tak okolo 8000 eur na zaciatok. Okolo 30-tky by sme sa vzali a zacali pracovat na dietati.

@zuzana76 a plus aby som nebola s holym zadkom, keby nieco, tak by som si este pred manzelstvom vzala hypoteku na nejaku garsonku, ktoru by som prenajimala, napr v tom okresnom meste, proste nieco male, na co by mi stacil plat, kludne aj byt na nejakej vacsej dedine, aby som v pripade nudze mala kam ist, kedze ano, ten dom tvoj nie je a asi ani nikdy nebude.

anonym_deb47c
Dnes o 14:39

Keď tak čítam autorku, asi bude lepšie pre chlapa, keď ho posunie ďalej do obehu. Neskúsená, bez peňazí ale veľkým sebavedomím. Nedá si poradiť, nuž, celé zle.

anonym_b3d6c8
Dnes o 14:45

Veď čochvíľa budeš na materskej. Tak to bude pre vás ideálne, nemusíš dochádzať do práce. Malý bude mať dvor, prírodu okolo, čo by iné za to dali. A ty sa chceš ísť radšej tlačiť do králikárne do mesta.

anonym_a7e76a
Dnes o 14:46
@anonym_b3d6c8

Veď čochvíľa budeš na materskej. Tak to bude pre vás ideálne, nemusíš dochádzať do práce. Malý bude mať dvor, prírodu okolo, čo by iné za to dali. A ty sa chceš ísť radšej tlačiť do králikárne do mesta.

@anonym_b3d6c8 no lebo kavicky s kamoškami jej treba.

anonym_195922
Dnes o 15:03

Ešte sa ťa jednu vec spýtam, keď hádžeš vinu na neho, že ste sa dohodli na byte a on ťa oklamal. Na čom preste ste sa dohodli? Na tom, že on bude chodiť do práce, platiť nájom aj hypo a zostane vám 500€ mesačne a máte vyrátané, že z toho vyžijete aj pri dieťati? Ak tak trváš na tom, že on ťa oklamal, tak napíš presne, čo ti sľúbil. Lebo mne to príde tak, že nad tým uvažoval, ak by si to ty potrebovala kvôli práci a bude sa to celé ťahať aj z tvojho príjmu. A keď sú okolnosti také, že ty si tehotná, byť v meste nutne nemusíš a domácnosť platí len on, tak sa rozhodol pre dedinu. Lebo fakt ti sľúbil, že budete v meste aj keď vám zostane na život iba 500€? Alebo ste takto ďaleko do konverzácie nešli a ty si teraz myslíš, že ti je ublížené. Ale mala si si to poistiť, najprv s ním bývať v tom byte, sadnúť si ku financiam a dohodnúť sa ako to na isto bude. Potom otehotnieť.

zuzana76
Dnes o 15:23
@anonym_195922

Ešte sa ťa jednu vec spýtam, keď hádžeš vinu na neho, že ste sa dohodli na byte a on ťa oklamal. Na čom preste ste sa dohodli? Na tom, že on bude chodiť do práce, platiť nájom aj hypo a zostane vám 500€ mesačne a máte vyrátané, že z toho vyžijete aj pri dieťati? Ak tak trváš na tom, že on ťa oklamal, tak napíš presne, čo ti sľúbil. Lebo mne to príde tak, že nad tým uvažoval, ak by si to ty potrebovala kvôli práci a bude sa to celé ťahať aj z tvojho príjmu. A keď sú okolnosti také, že ty si tehotná, byť v meste nutne nemusíš a domácnosť platí len on, tak sa rozhodol pre dedinu. Lebo fakt ti sľúbil, že budete v meste aj keď vám zostane na život iba 500€? Alebo ste takto ďaleko do konverzácie nešli a ty si teraz myslíš, že ti je ublížené. Ale mala si si to poistiť, najprv s ním bývať v tom byte, sadnúť si ku financiam a dohodnúť sa ako to na isto bude. Potom otehotnieť.

@anonym_195922
@anonym_autor presne tak, autorka, mozno ti slubil a ked prehodnotil, ze vychadzovat 600 eur za najom do luftu je blbost, tak uz od toho odstupuje. on na rozdiel od teba je ten, co ma financnu gramotnost a ty posobis ako jeho dieta, co sa chce len zviest a on nech zariadi a zaplati a postara sa a presne tak ako ty chces. nemat ziadne financne starosti, ale nech vsetko funguje.

Strana
z12