Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?
Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.
No ved podla MK to je idealny muz, ktory zarobenim v zahranici (plus hypo) ma poriesene svoje byvanie uz v mladom veku. Dokonca dom na vlastnom pozemku. Ci ako je to teraz v tomto novodobom svete? Idealna zena ma tiez mat uz v mladosti poriesene svoje byvanie? A potom nech si kazdy zije vo svojom... Len kde je tu ta rodina (spolocne budovanie svojho spolocneho zazemia na obom vyhovujucom mieste), ked uz dieta je na ceste...
Keby v zahranici zarabajuca zena mala uz v mladom veku postaveny svoj dom na svojom pozemku, to by sa ako zladovalo s partnerom, ktory by radsej byval na inom mieste?
Autorka teraz vazne prestan vymyslat negativne scenare, budete v tom dome byvat, ak budes mat auto, dojdes si aj po tie zemiaky, zijem v rovnakej dedine, kde sa vrany otacaju, je mi to jedno, 20 minut autom na kazdy smer mam mesto, samozrejme v nasej dedine praca tiez nie je... v zivote by som to takto nedramatizovala... deti maju prirodu, mozu mat domace zviera, maju pieskovisko, hojdacky, preliezky, velku terasu, gril, v lete velky bazen...deti maju velke detske izby, tych 210m2 a pozemok k tomu by sme si v meste tazko dovolili... ty vidis len to, o co prijdes a nie to, co tym ziskas. Tvoje potreby sa narodenim dietata zmenia. Daj tomu trosku optimizmu, ze to pojde...
@anjelicek26 keď to človek takto napíše tak to znie pekne, ale mne to tam príde úplne odrezané od sveta, tam doslova nič nie je okolo. Také zabudnuté miesto, ani tuším nie sú obyvane všetky tie domy co tam su naokolo. Veľmi puste to tam je cez leto, zarastene zanedbané, až strasidelne. Fakt ani na zmrzku sa tam nedá ísť nič bez toho aby človek nasadol do auta a viezol sa pol hodinu
@neviem_123 uz nie v zahraničí, vrátil sa naspat a teraz robí na Slovensku ale nie je to ideálne. Z predošlej práce má zdravotné problémy, v tejto nezarobí až tak dobre, takže je to ťažké.
@anonym_autor nezarobí tak dobre a chcete vyhadzovať peniaze za prenájom? Už si tehotná, niekto sa prispôsobiť musí a momentálne je rozumnejšie, aby si sa prispôsobila ty. Časom ak by to bolo neúnosné pre teba tak budete riešiť. Vieš, ja som kľudne za to, aby finančne ťahal domácnosť chlap, nie som žiadna 50/50 nezávislá žena ale ty si čerstvo po výške, živiť vás bude on, zabezpečil vám strechu nad hlavou. Máš toľko peňazí našetrených, že vôbec môžete kúpiť spoločný byt? Počas rodičáku moc neušetríš. Tým chcem povedať, že moc nevymýšlaj a nevyberaj si (ak si náhodou nič nezdedila alebo si nenašetrila na svoj byt)
ostaň u rodičov, možno vám vzťah aj tak nevydrží keď sa neviete zhodnúť na takejto dôležitej veci
@anonym_83561d / vziať si spolu hypo /
to sa dá ak už spláca jednu hypo, z čoho ju bude platiť?
Alebo má odísť do zahraničia a dieťa bude vyrastať bez otca aby splácal 2×hypo? veď na materskej nebude vedieť prispievať na hypo
A dom bude prázdny opustený chátrať?
@anonym_bafa1c v prvom rade ked vedel urobit dieta mal prejaviť záujem o spoločnú budúcnosť. Predpokladám, ze autorku nepožiadal o ruku, nenavrhol spoločne bývanie. Keby on chcel mohol by dom prenajať tým pádom by to banka brala ako dalsi príjem a mohli si vziať spolu hypo na menší byt. Lenže on nechce. On chce byt vo svojom pohodlí a co si mysli autorka je mu jedno. Potom tu zas bude milionta téma ako chuda žena s dietatom na krku nema kam ist lebo žije v muzovom dome 🙄 dom sa da aj predať, hypo presunúť, polovicu domu darovať žene/dietatu. Keby chcel da autorke nejake istoty, ze s nou do budúcnosti rátam. Neviem, mozno autorka objasní viac, vela komentárov som zatial necitala. Stale si stojím za tým, ze je to slobodná matka a ma sa postarať sama o seba a svoje dieťa a nespoliehať sa na nejakého frajera z dediny
Otehotnieť hneď po škole, s človekom s ktorým nemám jasnú a hlavne podobnú predstavu o budúcnosti, bolo dosť nešťastné riešenie, ale na to prídeš aj sama.
Tu sa musím zastať tvojho priateľa. Ak je to naozaj ako hovoríš, a nemá ešte splatenú ani tú prvú hypotéku a jeho zamestnanie tiež nevyzerá ideálne, bol by blázon aby bral hypotéku č. 2 (aj keby ju dostal), alebo aby platil hypotéku niekoho cudzieho (ako sa tu často ludia vyjadrujú o podnájme).
Viem si predstaviť, že žijete inde a dom používate ako víkendovú chalupu, ale na to potrebujete 2 plnohodnotne príjmy. Kým ty nemáš čím prispieť, buď sa musíš prispôsobiť, alebo ostaneš žiť s rodičmi a časom to asi dopadne vieme ako. Ja by som tomu dala aspoň šancu, aj tak veľmi nemáš na výber.
@anonym_autor a pocas tej doby, ked mal skoro postaveny dom, ste sa bavili o tom, ze si nieco prenajmete, alebo spolocne postaviter ? konkretne v case, ked ste sa este iba zoznamili a on uz mal skoro postaveny dom
a ty si nevedela, ze on stavia a on na to akoze zabudol ??
@nyusika Podla mna vedel, ze si ziadny byt prenajimat nechce, to bolo len na uchlacholenie, v style "vsak uvidime potom".
ostaň u rodičov, možno vám vzťah aj tak nevydrží keď sa neviete zhodnúť na takejto dôležitej veci
@anonym_autor ono to bude take, ake si to urobis, zaklad je fakt v pristupe... ak to budes chciet, tak vsetko bude pekne a take ake to chces ty krok po kroku... ja som sa tiez stahovala z velkomesta na dedinu k muzovi, jasne, ze to bolo prve mesiace tazsie, kym som si nasla kamosky a okruh ludi.... ale to je kazde stahovanie take... A nepocuvaj reci ako @anonym_1f6fd4 aj ked ma vlastne pravdu... ked na to pojdes takto, ze "ani to neskusim, vyzera to tam este zle", a ostanes u rodicov, tak skor-neskor ziaden vztah mat nebudete... nedas mu sancu byt aktivnym otcom a tebe partnerom akeho potrebujes, ked nebudete spolu aj tie narocne dni... polovicu domu na mna muz prepisal tesne po svadbe... zavisi, aky vztah si urobite, ako velmi chces na vasom vztahu pracovat.
@anjelicek26 keď to človek takto napíše tak to znie pekne, ale mne to tam príde úplne odrezané od sveta, tam doslova nič nie je okolo. Také zabudnuté miesto, ani tuším nie sú obyvane všetky tie domy co tam su naokolo. Veľmi puste to tam je cez leto, zarastene zanedbané, až strasidelne. Fakt ani na zmrzku sa tam nedá ísť nič bez toho aby človek nasadol do auta a viezol sa pol hodinu
@anonym_autor @anjelicek26 ani ja by som nebyvala v zapadákove na dedine kde nič nie je a za každý prd behať autom
Auto nemáš?
@anonym_autor nezarobí tak dobre a chcete vyhadzovať peniaze za prenájom? Už si tehotná, niekto sa prispôsobiť musí a momentálne je rozumnejšie, aby si sa prispôsobila ty. Časom ak by to bolo neúnosné pre teba tak budete riešiť. Vieš, ja som kľudne za to, aby finančne ťahal domácnosť chlap, nie som žiadna 50/50 nezávislá žena ale ty si čerstvo po výške, živiť vás bude on, zabezpečil vám strechu nad hlavou. Máš toľko peňazí našetrených, že vôbec môžete kúpiť spoločný byt? Počas rodičáku moc neušetríš. Tým chcem povedať, že moc nevymýšlaj a nevyberaj si (ak si náhodou nič nezdedila alebo si nenašetrila na svoj byt)
@anonym_195922 cize sa mám prispôsobiť ja a ísť bývať na dedinu do domu uprostred ničoho? Neviem si predstaviť ako tam budem žiť mimo civilizácie. Ja nemám vodičák lebo som ho nepotrebovala, auto som nikdy nechcela. Mne to príde momentálne ako nemyslitelne tam ísť žiť.
@anonym_autor @anjelicek26 ani ja by som nebyvala v zapadákove na dedine kde nič nie je a za každý prd behať autom
@sisska96 vies co, ja byvam v okrajovej stvrti BA a aj tak kvoli vsetkemu musim startovat auto 😀
alebo ist peso 20 minut do Billy 😀
Základná chyba. Urobiť si dieťa skôr ako máte takéto veci premyslené 😅
@anonym_195922 cize sa mám prispôsobiť ja a ísť bývať na dedinu do domu uprostred ničoho? Neviem si predstaviť ako tam budem žiť mimo civilizácie. Ja nemám vodičák lebo som ho nepotrebovala, auto som nikdy nechcela. Mne to príde momentálne ako nemyslitelne tam ísť žiť.
@anonym_autor tak si ho počas Materskej urob potrebovať ho budeš
@sisska96 tak ale ked citas ich konstelaciu a financne moznosti, tak je to momentalne dobre riesenie. Po rodicovskej moze vymyslat ine scenare, ale takto? Aj ked teda teraz pise, ze nema vodicak, to je blbe...to by som si dorobila nez sa babo narodi...
@nyusika no ja som mu stále hovorila že ja tam nechcem ísť bývať. Ja som pri ňom v Tom dome bola aj tak že týždeň v kuse a išla som sa tam zblázniť. Tam na okolo nič nie je len asi 4 ďalšie domy a les. Do obchodu keď sme išli tak proste neexistuje že sa prejdeme, bolo treba sadnúť do auta aj keď bolo treba kúpiť len zemiaky.
@anonym_autor na dedine som žila chvalabohu iba chvilu. Nikdy viac. V aute som strávila pol dna, nedalo sa nikde len tak na prechadzku, stale som bola iba na auto odkázaná. Este ked si predstavíš stale nakladať vykladať kocik, môže sa stat, ze dieta bude autosedacku neznášať a to je teda parádny život.
@anonym_autor nemusis predsa nic.
nebudes prve decko na svete, ktore otehotnelo a o vase dieta sa budu starat tvoji rodicia...
@anonym_bafa1c v prvom rade ked vedel urobit dieta mal prejaviť záujem o spoločnú budúcnosť. Predpokladám, ze autorku nepožiadal o ruku, nenavrhol spoločne bývanie. Keby on chcel mohol by dom prenajať tým pádom by to banka brala ako dalsi príjem a mohli si vziať spolu hypo na menší byt. Lenže on nechce. On chce byt vo svojom pohodlí a co si mysli autorka je mu jedno. Potom tu zas bude milionta téma ako chuda žena s dietatom na krku nema kam ist lebo žije v muzovom dome 🙄 dom sa da aj predať, hypo presunúť, polovicu domu darovať žene/dietatu. Keby chcel da autorke nejake istoty, ze s nou do budúcnosti rátam. Neviem, mozno autorka objasní viac, vela komentárov som zatial necitala. Stale si stojím za tým, ze je to slobodná matka a ma sa postarať sama o seba a svoje dieťa a nespoliehať sa na nejakého frajera z dediny
@anonym_83561d keby to bolo naopak, ty by si polovicu svojho domu prepísala na priateľa či novomanžela?
Ak raz pôjdeš bývať do jeho domu tak:
1. Už odtiaľ tak ľahko resp. nikdy on neodíde
2. Ty budeš s holou ritou, je jeho a tvije tam nie je nič, ani dom ani pozemok
3. Ak by ste sa rozišli, súd bude prihliadať, že dieťa je tam zvyknuté, má tam svoje zázemie, on tam má rodičov, ideálne podmienky na striedavku
4. To sú tu niekotre veľmi ľahko predstavujú, že kúp auto s dochdzka 30 minút do mesta
Hľadaj niečo ako dom predať, postaviť niekde niečo spoločne, alebo kúpiť, kde ale aj ty finančne prispwjes a bude na liste vlastníctva
keď budeš mať dieťa tak sa nudiť rozhodne nebudeš.
Alebo si predstav že zarobíš v zahraničí , kúpiš si byt a frajer sa hodí o zem že tam bývať nejde . Tak ostaň u rodičov a nebuď rozmaznaná . Nech sa o teba a o dieťa starajú oni .
Ak raz pôjdeš bývať do jeho domu tak:
1. Už odtiaľ tak ľahko resp. nikdy on neodíde
2. Ty budeš s holou ritou, je jeho a tvije tam nie je nič, ani dom ani pozemok
3. Ak by ste sa rozišli, súd bude prihliadať, že dieťa je tam zvyknuté, má tam svoje zázemie, on tam má rodičov, ideálne podmienky na striedavku
4. To sú tu niekotre veľmi ľahko predstavujú, že kúp auto s dochdzka 30 minút do mesta
Hľadaj niečo ako dom predať, postaviť niekde niečo spoločne, alebo kúpiť, kde ale aj ty finančne prispwjes a bude na liste vlastníctva
@pribinak on este nema splatenu hypo na tento dom
onas bude nejaku dobu bez prijmu, s minimalnou materskou aj rodicaskom
tam toho vela nenakoumaju
No ved podla MK to je idealny muz, ktory zarobenim v zahranici (plus hypo) ma poriesene svoje byvanie uz v mladom veku. Dokonca dom na vlastnom pozemku. Ci ako je to teraz v tomto novodobom svete? Idealna zena ma tiez mat uz v mladosti poriesene svoje byvanie? A potom nech si kazdy zije vo svojom... Len kde je tu ta rodina (spolocne budovanie svojho spolocneho zazemia na obom vyhovujucom mieste), ked uz dieta je na ceste...
Keby v zahranici zarabajuca zena mala uz v mladom veku postaveny svoj dom na svojom pozemku, to by sa ako zladovalo s partnerom, ktory by radsej byval na inom mieste?
@madeincssr lenze ten ideal je taky, ze krivka na obe nohy... lebo "vela zarobit v zahranici, postavit dom a stale mat hypo v diere, kde najblizsie mesto kde nie je praca je pol hodinu autom!... to zarobil kolko... to mi nevychadza...
@anonym_83561d keby to bolo naopak, ty by si polovicu svojho domu prepísala na priateľa či novomanžela?
@anonym_0f4ef3 jasne ze nie 😃 ale keby som bola muž, ktorý oplodnil frajerku a ona sa obetovala kvoli môjmu pohodliu a sla bývať do riti sveta tak ano. Ja by som to brala ako bolestne za porod a materstvo. Ale urobila by som to iba keby som bola presvedčená, ze je to človek, s ktorým chcem zostarnúť. To si velmi nemyslím ze je tento pripad
@sisska96 tak ale ked citas ich konstelaciu a financne moznosti, tak je to momentalne dobre riesenie. Po rodicovskej moze vymyslat ine scenare, ale takto? Aj ked teda teraz pise, ze nema vodicak, to je blbe...to by som si dorobila nez sa babo narodi...
@anjelicek26 stále sme ale nedozvedeli že kde presne je. Možno nájom tam nie je ako v BA a dalo by sa aj v meste niekde ,
@anonym_autor
Prepáč, ale roky si udržiavala vzťah s Ferom, ktorý takto žije. Bol teda silný poklad, že s nim nebudeš zit ako s Jožom, ktorý má bývanie v Starom meste v Košiciach alebo v Bratislave (Obrazne povedané samozrejme).
Čiže Nie, nemusíš sa prispôsobiť - Kľudne ho zober ty do svojho a nech sa prispôsobí on – ak teda svoje máš…(?)
@anonym_autor
Prepáč, ale roky si udržiavala vzťah s Ferom, ktorý takto žije. Bol teda silný poklad, že s nim nebudeš zit ako s Jožom, ktorý má bývanie v Starom meste v Košiciach alebo v Bratislave (Obrazne povedané samozrejme).
Čiže Nie, nemusíš sa prispôsobiť - Kľudne ho zober ty do svojho a nech sa prispôsobí on – ak teda svoje máš…(?)
@anonym_f451ef Tak nejako. Isto staval roky dom na to, aby sa potom stahoval do bytu😏

@anonym_autor nemá tam veľkú záhradu kde posadíš zemiaky?
@anonym_bafa1c a do lesa bude chodiť na ovocie a hríby.. ani čaj nebude potrebovať kúpiť, byliniek tam rastie dosť aj predávať bude môcť, chovať dobytok, hydinu, vajcia načo obchody, nudiť sa určite nebude, kým všetko doopatruje bude čas na spanie.