icon

Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?

Včera o 13:02

Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.

autor
Včera o 13:45
@anonym_83561d

@anonym_autor na dedine som žila chvalabohu iba chvilu. Nikdy viac. V aute som strávila pol dna, nedalo sa nikde len tak na prechadzku, stale som bola iba na auto odkázaná. Este ked si predstavíš stale nakladať vykladať kocik, môže sa stat, ze dieta bude autosedacku neznášať a to je teda parádny život.

@anonym_83561d ja nemám ani vodičák ank auto. Do pôrodu to už nestíham a po narodení dieťaťa bude vodičak asi to posledné, čo ma bude zaujímať. Neviem si predstaviť presne toto chodenie na nákupy či lekárov, keď len priateľ má auto a budem v podstate závislá na ňom stále.

sisska96
Včera o 13:45
@anonym_autor

@anonym_195922 cize sa mám prispôsobiť ja a ísť bývať na dedinu do domu uprostred ničoho? Neviem si predstaviť ako tam budem žiť mimo civilizácie. Ja nemám vodičák lebo som ho nepotrebovala, auto som nikdy nechcela. Mne to príde momentálne ako nemyslitelne tam ísť žiť.

@anonym_autor a prečo ste si spravili decko keď ešte ani spolu nebývate, či ste nemali po ruke kondóm a išli ste naplno? Nikdy nechápem ateraz si v ,💩 že čo bude

anonym_a52a20
Včera o 13:46

Ja osobne si myslím, že aj tak príde čas, kedy sa rozídete. Aj keď sa teraz jeden prispôsobí, tak bude nespokojný a bude to druhej strane vyčítať. Chápem obe strany, každá má svoje dôvody. Zase v tejto dobe je človek rád, ak nejako naškriabe na vlastné bývanie a ja tiež by som sa veľmi ťažko vzdala domu, kde som sa narobila a snažila sa roky vybudovať domov. Chápem aj Teba, že si zvyknuté na mesto.

sisska96
@anonym_autor

@anonym_83561d ja nemám ani vodičák ank auto. Do pôrodu to už nestíham a po narodení dieťaťa bude vodičak asi to posledné, čo ma bude zaujímať. Neviem si predstaviť presne toto chodenie na nákupy či lekárov, keď len priateľ má auto a budem v podstate závislá na ňom stále.

@anonym_autor prečo nestíhaš ? Už si v poslednom trimestri?

autor
@pribinak

@nyusika dom sa dá predať aj hypotékou

@pribinak nad týmto som už uvazovala tiež ale je mi blbé to pred ním vytiahnuť...

nyusika
@pribinak

@nyusika dom sa dá predať aj hypotékou

@pribinak samozrejme...predpokladam vsak, ze v takej rixx, ako ona opisuje, sa on teda davy trhat nebudu

su spolu pat rokov a ona zacen teraz robit scenky, lebo tam nechce zit ?
naco s nim pat rokov bola, ved vedela, kde stavia dom.

anonym_bafa1c
Včera o 13:47
@anonym_autor

@anonym_195922 cize sa mám prispôsobiť ja a ísť bývať na dedinu do domu uprostred ničoho? Neviem si predstaviť ako tam budem žiť mimo civilizácie. Ja nemám vodičák lebo som ho nepotrebovala, auto som nikdy nechcela. Mne to príde momentálne ako nemyslitelne tam ísť žiť.

@anonym_autor veď si sa dobrovoľne rozhodla, že s ním chceš najbližších 20 rokov spoločne vychovávať dieťa
to si akú mala predstavu, že to pôjde bez prispôsobovania?
vedela si vopred akú má ekonomickú situáciu a záväzky
keď si chcela vždy žiť v meste tak si mala hľadať niekoho kto žije v meste a nie na dedine s vlastným domom

nyusika
Včera o 13:47
@anonym_autor

@anonym_autor a co teda mas - okrem narokov a detskej izby u rodicov ?

anonym_83561d
Včera o 13:48
@anonym_autor

@anonym_autor budes závislá na ňom v uplne každom smere, preto ti dobre radim zariad sa tak, akoby si bola sama. Je skvele, ze mas rodicov ktorí snad pomôžu. Rozmýšľaj uz teraz kde budete s bábätkom bývať o 5 rokov. Urcite sa zabezpeč do budúcnosti sama nespoliehaj sa na frajera, tomu za vela asi nestojís ked si ta ani ako tehotnú nechce vziať. Neviem iba hádam. Verím, ze mas aspon taku vs ze si najdes dobre platenu robotu a zvládnete to aj sami.

anonym_83561d
Včera o 13:49
@anonym_autor

@pribinak nad týmto som už uvazovala tiež ale je mi blbé to pred ním vytiahnuť...

@anonym_autor je ti blbe rozoberať vašu budúcnosť? Chce s tebou vobec nejaku? Dieťa nie je maca ani sranda, toto ste mali mat vyriešené hned po pozitívnom teste. Mna by slahlo z takej neistoty. Jemu nie je blbe ze si urobil decko a viac nerieši?

abbey1
Včera o 13:50

Celé zle. Láska je síce krásna vec, ale nedá sa žiť len z nej, mať ružové okuliare a veriť, že nejako sa všetko vyrieši.
Otázka detí a bývania je extrémne dôležitá a je fajn mať to vyjasnené ešte pred otehotnenim
Ja nejako nechápem, keď niekto napíše, že otehotneli tak nejako neplánovane ale vlastne chceli
A čo teraz? Bude on ten zlý, že sa nechce sťahovať? Je ona tá zlá, že nechce ísť tam? Niekto bude zaručene nespokojný.
Úprimne neviem ako sa dá toto vyriešiť, aby bola spolu spokojná rodina. Obávam sa, že happy end nebude.

autor
Včera o 13:51
@nyusika

@anonym_autor a co teda mas - okrem narokov a detskej izby u rodicov ?

@nyusika reálne skoro nič, mám 26 a z brigád som si financovala VŠ. Pôvodne plány však boli také, že si spolu prenajmeme byt v meste, ale vyzerá že to naozaj boli len také prázdne reci...

princkrason

jeej tema tyzdna🙂

luccys

Mna by asi okrem toho domu na kraji sveta matalo aj to, ze blizko su jeho rodicia a vyzera to, ze on je u nich vareny-peceny.

pribinak
@anonym_autor

@anonym_autor blbe bolo sexovat a zostať tehotná a nemať vyriešené tak základne veci

autor
Včera o 13:54
@anonym_83561d

@anonym_autor je ti blbe rozoberať vašu budúcnosť? Chce s tebou vobec nejaku? Dieťa nie je maca ani sranda, toto ste mali mat vyriešené hned po pozitívnom teste. Mna by slahlo z takej neistoty. Jemu nie je blbe ze si urobil decko a viac nerieši?

@anonym_83561d no on si mysli ze svoju úlohu si splnil, lebo mi ponúkol nech sa nastahujem do toho domu. Keby som teraz prišla s nápadom že nech ho preda, to mi príde nevhodné lebo tak je to jeho dom

anonym_0dd21e
Včera o 13:55

A ako chceš prispievať na ten nájom, keďže nemáš reálne, že nič a ešte budete mať dieťa? Či čakáš, že on bude platiť aj hypo na svoj dom aj nájom aj všetko?

autor
Včera o 13:56
@luccys

Mna by asi okrem toho domu na kraji sveta matalo aj to, ze blizko su jeho rodicia a vyzera to, ze on je u nich vareny-peceny.

@luccys oni vyzeraju byt v pohode. Väčšinou je u nich to je pravda, ale tak v Tom jeho dome by bol sam, tak jasne že to už je radšej u nich

anonym_83561d
Včera o 13:59
@anonym_autor

@luccys oni vyzeraju byt v pohode. Väčšinou je u nich to je pravda, ale tak v Tom jeho dome by bol sam, tak jasne že to už je radšej u nich

@anonym_autor nie normalny dospelý muž si nevyberie bývať s rodicmi ako bývať sam. To je iba ďalšia kontrolka, ktorú si prehliadla.

autor
Včera o 13:59
@anonym_0dd21e

A ako chceš prispievať na ten nájom, keďže nemáš reálne, že nič a ešte budete mať dieťa? Či čakáš, že on bude platiť aj hypo na svoj dom aj nájom aj všetko?

@anonym_0dd21e mám nasetrenych cez 2000, keby prišlo k najhoršiemu. A zas nezarába minimálnu mzdu, keby sme našli nejaký lacnejší prenájom, tak to finančne zvaldneme. Ale keď mu poslem aj nejaký inzerát tak dookola opakuje že načo, v podstate to ignoruje.

anjelicek26
Včera o 14:00

Tak isteze je to jeho dom, stale si len priatelka, neni zatial ziaden dovod riesit, ci ten dom raz bude AJ tvoj alebo nie.... tym, ze ti ponukol sa k nemu nastahovat predsa ano, povinnost "nateraz" splnil. Porozpravajte sa o svadbe, buducnosti, tema kde budeme o tri-pät-sedem rokov, predame to a vratime sa do mesta? Tieto otazky si fakt musite vsetky zodpovedat... Ty by si predala svoje vysnivane byvanie v dobe, ked sa ti ma narodit dieta? A isla niekam do podnajmu?

Btw. si si uplne ista, ze vasi ta tam s babatkom roky budu chciet? Ono to "pomozeme" su velke reci, ale budu ti kecat upllne do vsetkeho... ako to male bude spat, preco zasa place, co mu davas jest, oblec ho poriadne, tomu sa nevyhnes... tiez to nebude to skvele riesenie... o tom, ze ak sa rozijdete a muz bude male casom bravat na vikendy, sviatky, ani nezacinam...

Mate vztah, popracujte na tom, obaja musite spravit kompromisy momentalne, uz to babo je na ceste...

anonym_83561d
Včera o 14:00
@anonym_autor

@anonym_83561d no on si mysli ze svoju úlohu si splnil, lebo mi ponúkol nech sa nastahujem do toho domu. Keby som teraz prišla s nápadom že nech ho preda, to mi príde nevhodné lebo tak je to jeho dom

@anonym_autor tak ked ti je nevhodne sa o tom rozprávať, musis rátať s tým, ze tým to hasne. On bude bývať v svojom dome a ty sa s vašim dietatom zariad🤷🏼‍♀️

nyusika
Včera o 14:01
@anonym_83561d

@anonym_autor nie normalny dospelý muž si nevyberie bývať s rodicmi ako bývať sam. To je iba ďalšia kontrolka, ktorú si prehliadla.

@anonym_83561d blbost...iplne sam v dome, alebo v dome nedaleko s rodicmi - radsej s rodcmi, praktckejsie.
je to chlap, on berie to, co je pre neho vyhodnejsie.

kebyze tam chodi casto jeho frajerka, jasne, ze ostane v dome - opat praktickejsie - sex, zabava, spolocnybzivot...ale takto, u rodicpov lepsie

pribinak
@nyusika

@pribinak samozrejme...predpokladam vsak, ze v takej rixx, ako ona opisuje, sa on teda davy trhat nebudu

su spolu pat rokov a ona zacen teraz robit scenky, lebo tam nechce zit ?
naco s nim pat rokov bola, ved vedela, kde stavia dom.

@nyusika tato slečna nemala poriesene nič, nieto ešte aby mala nejaký plán

anonym_0dd21e
@anonym_autor

@anonym_0dd21e mám nasetrenych cez 2000, keby prišlo k najhoršiemu. A zas nezarába minimálnu mzdu, keby sme našli nejaký lacnejší prenájom, tak to finančne zvaldneme. Ale keď mu poslem aj nejaký inzerát tak dookola opakuje že načo, v podstate to ignoruje.

@anonym_autor máš predstavu koľko stojí podnájom? Či sa budete tlačiť v garzónke? A prepáč 2000 eur je na smiech, to máš možno na základnú výbavu pre dieťa.

anonym_83561d
Včera o 14:03
@nyusika

@anonym_83561d blbost...iplne sam v dome, alebo v dome nedaleko s rodicmi - radsej s rodcmi, praktckejsie.

kebyze tam chodi casto jeho frajerka, jasne, ze ostane v dome - opat praktickejsie - sex, zabava, spolocnybzivot...ale takto, u rodicpov lepsie

@nyusika nevravim, ze to nie je pre neho výhodnejšie. Pre mna to nie je normalny muž. Je to mamanek, co si vybral mama hotel a rovnakú slúžku si chce nasťahovať aj domov. Iba aby sa o neho mal kto starat. Za mna muž, co si nevie raz týždenne tych pár veci oprat a navarit nejake jedlo je lenivé hovado, naco si potom staval dom ked nechcel zit bez rodicov.

vler
Včera o 14:04
@nyusika

@nyusika suhlasim. On sa zariadil tak ako mu to vyhovuje. Autorka bola vyslovene blba bez rozmyslu hned po VS otehotniet bez toho aby mali vydiskutovane byvanie a ako sa bude vyvijat ich vztah

anonym_195922
Včera o 14:05
@anonym_autor

@anonym_autor už vieme, čo si nepredstavuješ ale povedz nám ako si to celé predstavuješ. Ja rozumem že “ty si si predstavovala” ale čo si urobila pre to, aby to tak bolo? Vieš, otehotnela si krátko po výške, čo nie je zlé samo o sebe, ale sama píšeš, že nemáš takmer nič našetrené, partner sa o vás postarať dokáže a ty vymýšlaš. Ak si si to takto nepredstavovala, tak si mala ešte s tehotenstvom počkať, našetriť na byt, a mať vyriešenú situáciu s bývaním a nie sa iba spoliehať na jeho slová a jeho finančné možnosti. Pozeraj sa na to realisticky a nie čo si si ty predstavovala. Koľko partner zarába, koľko je hypotéka a po čom idú u vás nájmy?
Ja som tiež otehotnela krátko po výške, prijala som situáciu takú aká je a žijeme podľa našich možností. A nie aby bol môj muž za zlého, lebo ja som si predstavovala dom s väčšou záhradou a viac izbami a novšie auto aké máme. Som vďačná za to, čo máme, lebo 90% ľudí v mojom veku nemá ani to. A vďačím za to mužovi, lebo on je ten, čo teraz maká zatiaľ čo ja píšem tento koment na koníkovi.

autor
Včera o 14:07
@anonym_0dd21e

@anonym_autor máš predstavu koľko stojí podnájom? Či sa budete tlačiť v garzónke? A prepáč 2000 eur je na smiech, to máš možno na základnú výbavu pre dieťa.

@anonym_0dd21e samozrejme, ale nebudem predsa ten nájom platiť celý ja. Keby bolo najhoršie tak samozrejme prispejem, ale zvládli by sme to spoločne. Možno by to nebolo jednoduché od začiatku, keďže by sme museli nakúpiť veci pre malého, ale aspoň by sme to prekonali spolu. O to viac ma mrzí ten jeho postoj ze proste nechce sa obetovať a prekonať to spoločne

anonym_a52a20
Včera o 14:09
@anonym_autor

@anonym_0dd21e samozrejme, ale nebudem predsa ten nájom platiť celý ja. Keby bolo najhoršie tak samozrejme prispejem, ale zvládli by sme to spoločne. Možno by to nebolo jednoduché od začiatku, keďže by sme museli nakúpiť veci pre malého, ale aspoň by sme to prekonali spolu. O to viac ma mrzí ten jeho postoj ze proste nechce sa obetovať a prekonať to spoločne

@anonym_autor takže očakávaš, že bude platiť nájom a aj hypotéku na svoj dom? Veď to je blbosť na mraky.