icon

Ako presvedčiť partnera k zmene bývania?

26. jan 2026

Potrebujem poradit ako dalej.
S priateľom sme spolu 5 rokov, ja som nedavno dokoncila vysokú skolu. Priateľ je odo mňa starsi, prdxtym roky pracoval v zahrancii kde zarobil, a postavil dom vo svojej rodnej dedine (pozemok zdedili jeho rodičia po starych rodičoch). Mal dosť našetrené ale splaca hypo, musel si požičať aby to dokončil.
Ja som bola na internate kým som chodila na VŠ, casto sme sa vsak videli, autom to mal ku mne za nejakú hodinu. Po štúdiu som sa vrátila domov k rodičom na nejaký čas, otehotnela som, čo nebolo úplne nečakane a nezelane. Rodičia sa potešili a ponúkli mi ze mozem ostat dokedy chcem. Priatel je tiez rad lebo dieťa chcel, ale az Ked dokoncim školu. Problém nastal ked rpisoa rec na spolocne byvanie. Priateľ ma ten dom, ale je v podstate na konci dediny kde si nemám šancu nájsť prácu, a chce aby som tam isla bývať s ním. On tam síce nebyva zatiaľ, neďaleko ziju jeho rodicia, tak je skôr pri nich - pomaha okolo domu a nemusí varit. Navrhla som aby sme si aspon prenajali byt v meste ktoré je v strede medzi jeho a mojimi rodicmi, nech to je fer, ale to nechce lebo by musel dlhšie dochadzat do práce a platiť najom. Nechcem byt pri rodičoch potom keď sa narodí maly, ale nechcem ani byvat v tom dome. Cim ho presvedčiť aby sme si nasli aspoň nejaky maly byt dočasne? Alebo ostať radsej pri rodičoch v ich byte? Mám pocit že neexistuje žiadne normálne riešenie.

autor
Včera o 09:01

A to nebola z jeho strany tiež hlúposť postaviť dom uprostred ničoho, pri lese? Mohol mať za tie peniaze pekný byt alebo zobrať väčšiu hypo a postaviť ho na nejakom lepšom mieste. Nad tým sa tu nikto nepozastavuje len ja som najhrosia lebo po skole nemam na kúpu bytu a nechcem žiť niekde v izolacii s malým dietatom

anonym_627166
Včera o 09:01

Na jar rodi a este len teraz sa idu bavit o buducnosti...no nechcem nic hovorit, ale toto je uplne na hlavu.

autor
Včera o 09:03
@anonym_627166

Na jar rodi a este len teraz sa idu bavit o buducnosti...no nechcem nic hovorit, ale toto je uplne na hlavu.

@anonym_627166 ale my sme sa o budúcnosti a byvani bavili aj predtym len on zrazu zmenil nazor a už neplatí ze pojdeme do bytu. Ignoruje byty co mi posielam a len opakuje nech prídem bývať do toho domu

anjelicek26
Včera o 09:05
@anonym_autor

A to nebola z jeho strany tiež hlúposť postaviť dom uprostred ničoho, pri lese? Mohol mať za tie peniaze pekný byt alebo zobrať väčšiu hypo a postaviť ho na nejakom lepšom mieste. Nad tým sa tu nikto nepozastavuje len ja som najhrosia lebo po skole nemam na kúpu bytu a nechcem žiť niekde v izolacii s malým dietatom

@anonym_autor ale on mozno prave chce zit pri lese, v klude, bez xy susedov, bez hluku, bez hektiky, kde bol cenovo dostupny pozemok a vedel si to dovolit? Ano nemas na kupu bytu, nemate dva platy, po rodicovskej predsa mozete planovat uplne inak... ale teraz to nejde... jeho nazor nezalezi? Ze chce aby jeho dieta vyrastalo na cerstvom vzduchu a kopou miesta? Ja v lete otvorim terasu, vypustim ho do zimnej zahrady, odtial do zahrady do pieskoviska, na hojdacky... myslis, ze to sa v byte da toto? Prakticky dom a vsetko okolo toho potrebujes len, ked su deti male... ked su vacsie, uz to neocenia... tam mozete perspektivne riesit mesto... kvoli skolam, kruzkom, kamaratom, samozrejme! Ale to nie je realisticke teraz. Rozpocet a cas vas nepusti. Skus raz ustupit aj ty, aj ked to nie je jednoduche.

anonym_627166
Včera o 09:07
@anonym_autor

@anonym_autor On si dom postavil, kde chcel. To, ze sa to miesto nepaci tebe, je tvoj problem. "Mal si zobrat vyssiu hypo"- opat vidno, ze nemas ponatie o peniazoch. Vsak si si mala ty hypo zobrat, ked je to take jednoduche...tie byty mu posielas zbytocne, je ti dufam jasne, ze on nikam nepojde. Cim skor to pochopis, tym lepsie.

autor
Včera o 09:12
@anjelicek26

@anonym_autor ale on mozno prave chce zit pri lese, v klude, bez xy susedov, bez hluku, bez hektiky, kde bol cenovo dostupny pozemok a vedel si to dovolit? Ano nemas na kupu bytu, nemate dva platy, po rodicovskej predsa mozete planovat uplne inak... ale teraz to nejde... jeho nazor nezalezi? Ze chce aby jeho dieta vyrastalo na cerstvom vzduchu a kopou miesta? Ja v lete otvorim terasu, vypustim ho do zimnej zahrady, odtial do zahrady do pieskoviska, na hojdacky... myslis, ze to sa v byte da toto? Prakticky dom a vsetko okolo toho potrebujes len, ked su deti male... ked su vacsie, uz to neocenia... tam mozete perspektivne riesit mesto... kvoli skolam, kruzkom, kamaratom, samozrejme! Ale to nie je realisticke teraz. Rozpocet a cas vas nepusti. Skus raz ustupit aj ty, aj ked to nie je jednoduche.

@anjelicek26 on ten dom postavil lebo rodičia povedali. Mali tam pozemok a on dobre zarábal tak že však sa mu zíde, tak začal stavať. Ja Tomu nerozumiem ale jemu to dáva znysel, za mňa je to hlúpost. A síce tam je veľka záhrada ale zanedbaná. Tam nie je ziadna terasa ani altánok nič. A on zas nie je taký typ čo bude okolo domu robiť veď stále chodí hore dole autom lebo čo tam bude robit v Tom dome?
V podstate aby som teraz najlepšie roky strávila s dieťaťom v dome pri lese kde ani na kávu s kamoškami nebudem môcť ísť.

autor
Včera o 09:16
@anonym_966ff0

No milá autorka..bola som vo veľmi podobnej situácii ako ty..skutočne.. a vieš čo? Už som v muzovom dome 8 rokov..šoférujem veľmi málo ale bez auta sa odtiaľto nedostanem..je to totálne na prášky..na začiatku keď som otehotnela tak sa stále pretriasal predaj domu, pretože som tu žiť nechcela..a po toľkých rokoch nechce ani za svet odtiaľto odísť.. a keďže je dom len jeho, nemôžem ho donútiť. Poradím ti jednu vec, ktorú som ja neurobila a mala. Posad sa s nim a otvor túto tému. Daj mu možnosť len jednu, že predá dom v ktorom aj tak nebýva a ty tam proste s deckom bývať nepôjdeš, pretože nemáš vodičak ani auto a bodka. Takže bud ostaneš u rodičov a budeš decko vychovávať tam v meste alebo predá co najskôr dom a kúpite nejaký byt v meste alebo na dedine v blízkosti mesta s dobrou MHD dopravou pripadne občianskou vybavenosťou. A od tohoto neupusti! Postav ho pred hotovú vec. Poviem ti len jedno, ak sa tam už raz nastavuje, nebude cesta späť.. ak ho ľúbiš a aj on teba, tak to spoločne zvládnete.. ak odídeš k nemu alebo aj ak zostaneš s deckom u rodičov, bud si istá, že sa rozidete.. a hlavne sa NEBOJ o tom s nim komunikovať.. hneď teraz si ho posad a chod riešiť. Toto je tak strašne zásadná vec, že ty nemáš mat co strach..skôr sa boj o to, že budeš slobodná matka v byte u rodičov.. drzim palce..bola som v tvojej koži ale teraz by som sa už rozhodla inak.

@anonym_966ff0 ďakujem za skúsenost, vidim to rovnako. Naozaj bude najlepšie mu povedať aké sú možnosti a nech si vyberie čo mu je prednejsie, či vzťah alebo ten jeho dom za každú cenu.

anonym_5487e6
Včera o 09:20
@anonym_autor

@anjelicek26 on ten dom postavil lebo rodičia povedali. Mali tam pozemok a on dobre zarábal tak že však sa mu zíde, tak začal stavať. Ja Tomu nerozumiem ale jemu to dáva znysel, za mňa je to hlúpost. A síce tam je veľka záhrada ale zanedbaná. Tam nie je ziadna terasa ani altánok nič. A on zas nie je taký typ čo bude okolo domu robiť veď stále chodí hore dole autom lebo čo tam bude robit v Tom dome?
V podstate aby som teraz najlepšie roky strávila s dieťaťom v dome pri lese kde ani na kávu s kamoškami nebudem môcť ísť.

@anonym_autor na to vsetko si mala mysliet skor ako ste poriesili babatko. Keby si bola trvala na byvanie v najme po skole a pred tehotenstvom, tak by sa Ti oci otvorili uz vtedy. Teraz si tehotna, bez prijmu a skoro aj bez strechy nad hlavou.
Jemu vynadat nemozeme, on tu nepise. Ano, ked Ti slubil, ze pojdete do najmu, tak Ta oklamal. Aspon vies na com si, aky je to charakter.

anjelicek26
Včera o 09:20

Zahradu upravite alebo date upravit, dostavate co treba...ved teraz tam nikto nebyva, samozrejme, ze to vyzera ako to vyzera... najlepsie roky stravis ako mama zo svojim dietatkom, ano.. a jeho zivot tam zacne a bude to tam mat velmi pekne, kedze mama a ocko budu spolu a budu ho lubit...

btw. autorka ty mu nedavas na vyber... ty ho vydieras... ak nepreda dom, neuvidi svoje dieta, lebo vy ostanete byvat u rodicov...

- alternativa predat dom, ktory staval je z financneho hladiska absurdna
- platit najom a hypoteku a dufat, ze ten dom do jari preda tiez..

Takze sa s nim vlastne chces rozijst a este mu povedat, ze je to vsetko jeho vina, lebo ti ponuka byvanie a partnerstvo, ale ty by si tam zabila najlepsie roky hmmm

Tak prajem pekne roky s babatkom u rodicov v byte, bude to urcite skvele.

anonym_615842
Včera o 09:22

Tak chápem autorku. Ja som tiež pred 10 rokmi kúpil pozemok a začal som si stavať dom pre seba, ale keď som ho skolaudoval, počkal som 5 rokov a hneď som ho predal. Pritom to nebolo v diere, ale blízko krajského mesta. V dedine bolo všetko, a aj tak som chcel ísť do mesta. A teraz mám lukratívny veľký byt, všetko je blízko – vlastné parkovacie miesto, škola, škôlka, poliklinika, obchody – na skok do 10 minút pomalej chôdze. Ale to ste si mali na začiatku vztahu o tom pokecat a nie dieta si spravit a nejako bude ..

anonym_83561d
Včera o 09:27
@anonym_autor

@anonym_autor autorka ked si chcela chodit na kavu s kamoškami preco ste si robili dieta?

procrastique
Včera o 09:28

Kedže on si " dom staval vlastnými rukami" tak sa stavím o čo chceš, že jeho odtiaľ vynesú len nohami napred.

anonym_615842
Včera o 09:29
@anonym_83561d

@anonym_autor autorka ked si chcela chodit na kavu s kamoškami preco ste si robili dieta?

@anonym_83561d zlata cicina? 😉

anonym_82b8fb
Včera o 09:35

Budes to mat tazke,nakoniec zostanes pri rodicoch a tam budete v detskej izbe aj s malym.Cele zle,zle ste isli na to a zle to dopadne.Nebude ani rodina pokope,budete sa casto hadavat,komunikacia u vas 0 bodov,lebo ked sa nieco,niekomu nepaci tak to povie na rovinu a nie az ked je zle.
Nepaci sa ti jeho byvanie,mala si mu to davno povedat,ze ty by si tu nebyvala ani zadarmo.Mozno by ste mali teraz o dost menej starosti,vedel by tvoj postoj od zaciatku.Komunikovat,komunikovat,komunikovat to je zaklad vztahu o vsetkych temach aj tych horsich,lepsich,najhorsich.

nyusika
Včera o 09:37
@anonym_autor

Čoraz viac mám pocit že to naozaj povedal len tak a nikdy to nemyslel vážne. To ze ten dom postavil neznamená že teraz v ňom musí bývať on a nemôže ho napríklad predať alebo prenajať. Keby chcel tak navrhne aj takúto možnosť, namiesto toho si ide dookola svoje že nech prídem žiť tam, ako ste písali tak ja by som tam fakt trpela. Dnes sa mame stretnúť tak sa budeme musieť vážne porozprávať už konecne, lebo na jar budem rodit a toho času už veľa nie je

@anonym_autor tak nam tu, ty realitny makler z ludu napisa tvoju predstavu, ako preda dom na konci sveta, kde nic nie je...respektive - za kolko ho tak asi preda.
a nemyslim cas, ale peniaze

anonym_83561d
Včera o 09:39
@anonym_615842

@anonym_83561d zlata cicina? 😉

@anonym_615842 práveže z opisu sa mi jej frajer nezdá za vodou

nyusika
Včera o 09:39
@anonym_autor

@anonym_autor a mas ty aspon na tu kavu s kamosmi ?
ci to len vtedy, ked ti daju rodicia vreckove ?
za co chces zit ? aky mas prijem ?
NULOVY, slecna, mas velku nulu
ale ides tu kazat o tom, ako a kde maju ino ludia zit.

autor
Včera o 09:40
@anonym_83561d

@anonym_83561d mam tu v rodnom meste kamošky ktore s deťmi chodia von si sadnúť na kávu. Myslela som že budem chodiť s nimi aj keď budem už mať dieťa, nie že skončím sama v dome kde v okolí žiadna kaviareň ani nie je. Je to detail ale tých detailov je milión ďalších

autor
Včera o 09:43
@nyusika

@anonym_autor tak nam tu, ty realitny makler z ludu napisa tvoju predstavu, ako preda dom na konci sveta, kde nic nie je...respektive - za kolko ho tak asi preda.
a nemyslim cas, ale peniaze

@nyusika veď aj tu bolo spomenuté že čo by niektorí dali za dom pri lese kde je kľud. Možno pre niekoho by to fakt bolo ideálne ak ma auto teda aspoň dve ak ide o par. Neviem koľko ten dom stalo postaviť a akú má hodnotu ale určite by vedel za to kúpiť potom byť, nemyslím že relatívne nový dom aj keď na konci sveta by mal menšiu hodnotu ako byť v stredne veľkom meste

anonym_82b8fb

On ti bude posielat 100eur vyzivne a budes odbavena,jemu sa ulavi vo velkom.

nyusika
@anonym_autor

@anonym_83561d mam tu v rodnom meste kamošky ktore s deťmi chodia von si sadnúť na kávu. Myslela som že budem chodiť s nimi aj keď budem už mať dieťa, nie že skončím sama v dome kde v okolí žiadna kaviareň ani nie je. Je to detail ale tých detailov je milión ďalších

@anonym_autor srdiecko, ked budu tvoji rodicia vychovavat vase dieta, ty budes sediet doma a suchat nohami a budes im dio smrti vdacna...lebo z toho zobracekho prispevku na kavu s kamoskami mat nebudes

nyusika
Včera o 09:45
@anonym_autor

@nyusika veď aj tu bolo spomenuté že čo by niektorí dali za dom pri lese kde je kľud. Možno pre niekoho by to fakt bolo ideálne ak ma auto teda aspoň dve ak ide o par. Neviem koľko ten dom stalo postaviť a akú má hodnotu ale určite by vedel za to kúpiť potom byť, nemyslím že relatívne nový dom aj keď na konci sveta by mal menšiu hodnotu ako byť v stredne veľkom meste

@anonym_autor vymyslena tema, teraz som si uz stopercentne ista

kks, ludia, ved sa kontrolute a nezente to az dom takychto absurdit.
iba polodement si moze mysliet, ze dom na konci sveta, kde je najblizsie mensie mesto 30 minut autom a v tej dedine NIC nie je, ma vyssiu cenu, ako byt v centre velkeho mersta.

autor
Včera o 09:52
@nyusika

iba polodement si moze mysliet, ze dom na konci sveta, kde je najblizsie mensie mesto 30 minut autom a v tej dedine NIC nie je, ma vyssiu cenu, ako byt v centre velkeho mersta.

@nyusika ?? Snáď mi nechceš povedať že nový dom so záhradou pol h od krajského mesta bude mať hodnotu pod 200 000?

abbey1
Včera o 09:53

Mňa by reálne zaujímalo, kde ten dom stojí. Začínam mať pocit, že žiadna samota s líškami. Bude to klasická dedinka, kúsok od menšieho mesta.
Nuž, ale keď panička chce na kávu s kámoškami.

princkrason
Včera o 09:54
@nyusika

AI Áno — na Slovensku existujú aj také lokality, kde cena rodinného domu (~30 min autom od veľkého mesta) môže byť rovnaká alebo aj vyššia než cena bytu v tom meste — najmä v oblastiach, kde je silná dopytová tlak na bývanie, dobrá infraštruktúra a vysoka kvalita života. To sa deje hlavne okolo Bratislavy, prípadne v jej atraktívnejších satelitoch či prestížnych obciach.

🏡 Príklady takýchto lokalít v okolí veľkých miest
🟢 Okolie Bratislavy (Bratislavský kraj)

Toto je asi najtypickejší prípad na Slovensku — ceny domov v prestížnych obciach okolo Bratislavy môžu byť rovnaké alebo aj vyššie než ceny bytov priamo v meste.

Miloslavov (Senec) – rýchlo rastúca obec neďaleko Bratislavy (cca 20–30 min autom). Tu sa stavajú moderné rodinné domy a ceny sú dosť vysoké vzhľadom na dopyt a dobú dostupnosť do Bratislavy.

Bol častý trend aj v obciach ako Stupava, Svätý Jur, Pezinok alebo Senec, kde domy a novostavby dosahujú ceny blízke či vyššie než niektoré byty v Bratislave, najmä ak ide o kvalitný dom na dobrom pozemku.

Kostolište (Malacky) – príklad obce cca 30 min od centra Bratislavy, kde sa ponúkajú rodinné domy aj za ~300 000 €, čo môže byť porovnateľné alebo vyššie ako cena bytu v okrajových častiach Bratislavy.

👉 V Bratislave samotnej a jej najdrahších častiach (Staré Mesto, Lamač, Rača) ceny bytov môžu byť extrémne vysoké (napr. štartujúce na ~200 000 € a rastúce nad 400–500 000 €).
Ak teda nájdeš dom v okolí Bratislavy v prestížnej obci s cenou napr. 350 000 € a viac, je celkom možné, že to je drahšie ako bežný 2–3 izbový byt v Bratislave.

🟡 Ďalšie mestá a ich okolie

Ceny domov blízko iných veľkých miest (napr. Košice, Žilina, Trnava, Nitra) zvyčajne nepresahujú ceny bytov v centre týchto miest, ale výnimkou môžu byť masívnejšie novostavby či nadštandardné projekty — nemajú však až takú cenovú „prémiu“ ako pri Bratlsave.

nyusika
@anonym_autor

@nyusika ?? Snáď mi nechceš povedať že nový dom so záhradou pol h od krajského mesta bude mať hodnotu pod 200 000?

@anonym_autor uplne v pohode hlboko pod 200.000

anonym_5487e6
@anonym_autor

@anonym_autor zrazu je ten dom polhodinu od krajskeho mesta? Este vcera predvcerom bol pol hodinu od maleho mestecka.
Ved tu neklam.....

abbey1
@anonym_autor

@anonym_autor Ten dom je 30 min od krajského mesta a ty tu robíš drámu?
Preber sa do reality!

anonym_615842
Včera o 09:55
@anonym_autor

@anonym_autor zalezi na lokalite, lokalite a este raz lokalite toho domu

huxy
Včera o 09:55
@anonym_autor

@anonym_autor pochop že ten muž chce bývať v dome, ktorý postavil a nie v králikárni (aj ja tam zatiaľ bývam) ako ty. Prečo si myslíš, že predá kľud za byt, kde nikdy nevieš na akých susedov natrafíš ,nemáš žiadny výbeh atď? Len JA, JA, JA. Chodiť na kávičky z čoho? Z tých 500€ na mesiac pre troch, ktoré sú podľa teba dosť na prežitie???