Ako reagovalo okolie na tretie tehotenstvo?
Ahojte, som v 25. týždni tehotenstva, čakáme tretie dieťa. Máme syna aj dcéru. Rodine som tehotenstvo oznámila sama. Ani jeden člen rodiny nereagoval normálne, všetci sa hneď pýtali čo nás to napadlo/či to bola nehoda/načo nám je tretie keď máme syna aj dcéru/či nemáme čo robiť... atď. Ešte aj moja mama povedala že "no to ste si pekne zavarili". Na základe toho som nikomu okrem rodiny ani tehotenstvo neoznamovala. Ale už som v takom týždni že to ľudia vidia. Kamaráti, známy, susedia, lekári či sestričky... všetci hlúpe poznámky. Včera som sedela na dentálnej hygiene a hygienička mi hovorí "nebojte sa to zvládnete takých ľudí už bolo čo nečakane otehotneli a zvládli to". Hovorím my sme tretie chceli. "Naozaj ? Fíha to Vás obdivujem to budete mať ťažké". Muž nechápe čo riešim, že mám na to kašlať ale mňa to tak mrzí. Fakt prisahám nám ešte nikto ani nepogratuloval, všetci len prevracajú očami. Sú tri deti tak moc v dnešnej dobe ?
@anonym_autor wtf dobrá blbosť, u nás všetci v rodine majú po 3-4 deti. Deti sú radost’, všetci sa s nami tešili
Ste zabezpeceni, mate vlastne byvanie a ste financne nezavisli od okolia a rodiny? Zvladate starostlivost o deti? Nemate nejaku komplikovanu rodinnu situaciu (dlhodoba PN partnera ako zivitela rodiny), alebo nie si ty nejako vekovo, ci zdravotne „limitovana” a nie je pre teba dalsie tehotenstvo rizikove?
Ak sa zvladate o deti starat a nic z tohto sa vas netyka, tak potom je to dost cudne. Reakcie rodiny su smutne, mna by sa to dotklo, ze takto reaguje moja matka na svoje buduce vnuca… A tie reakcie okolia, nie si odniekial z lazov? Lebo uplne mi to znie ako reakcie zaostalych malomestiakov… by som ich poslala vsetkych niekam, o decko sa ti starat nebudu, tak nech si čumákujú svoje.
@anonym_autor ano, v dnesnej dobe vyzerate ako cudaci atd.aj my mame 3, ale u nas rodina a okolie ok. Len par ludi malo blbe pripomienky.
Obrn sa pred takymi recami a povedz im, ze vy tie deti budete vychovavat a nie oni, nech sa staraju o svoj zivot, pre vas su deti radostou a darom, niekedy mali zeny aj 6deti a zvladli to, my 3 deti zvladneme lavou zadnou 😁 ...niekto musi aj zvysovat tu nizku porodnost na SR, aby sme mali na dochodky...
Vela sil prajem ♥️
@anonym_autor gratulujem Vám 😉 na ostatných sa vykašlite. Oni asi mali deti z "nehody", než z lásky
@anonym_autor
To sa v akej spoločnosti pohybujete?
Mať tri deti je celkom bezne
@anonym_autor ano, v dnesnej dobe vyzerate ako cudaci atd.aj my mame 3, ale u nas rodina a okolie ok. Len par ludi malo blbe pripomienky.
Obrn sa pred takymi recami a povedz im, ze vy tie deti budete vychovavat a nie oni, nech sa staraju o svoj zivot, pre vas su deti radostou a darom, niekedy mali zeny aj 6deti a zvladli to, my 3 deti zvladneme lavou zadnou 😁 ...niekto musi aj zvysovat tu nizku porodnost na SR, aby sme mali na dochodky...
Vela sil prajem ♥️
@euka210 žiadne dôchodky necakaj
Ja mam 5deti,ale nestretla som sa s takym.Jej ale veduca skolskej jedalne mi vravi:aj deti rodis aj stale robis,no isla som od roka do prace,ale maleho si velmi chvali,ze je dobry a taky flegmos.Ani o nom nevedia,ze tam je.
@anonym_autor ja cakam piate a mam aj 43 rokov...tak si vies predstavit, ked aj nic nepovedia, tak si myslia svoje, vidis to.
A pri tretom boli tiez prekvapeni, lebo uz sme mali chlapca aj dievca a ze tretie naco...ale to este bolo ako /tak. Stvrte, to uz bolo horsie a teraz? V 16tt. som oznamila aj rodicom. Neprijali to moc dobre. Uz som v 32.tt a uz je to ok, ale nikto sa uprimne z toho netesil, ale ked vidim, ako mi deti chodia hladkat a bozkavat brusko, ako sa tesia, tak ta radost mi staci.
A racionalne si predsa uvedomujes, ze pridu aj starosti, aj financne je to tazsie...Ved mas rozum a hlavne, ked ste planovali.
Moja svokra mi tak hovorila, ked mala prve dve deti a potom dlho tretie sa im nedarilo, tak ked mala 30, tak sa podarilo a strasne sa cudovali, ze to fakt ste chceli??? Na tu dobu uz bola "stara" vlastne 🫣.
@anonym_autor nezaujíma ma názor okolia, neplatia moje účty, nenakupujú mi jedlo, tak ma môžu vieš čo…. Ak sa každý stará sám o seba, je o každého postarané. Užívaj tehulkovanie…
Nikto neriesil, u nas sa skor smiali ze boli vsetky rychlo po sebe. Ale tak my sa pohybujeme v okoli kde 3 (aj viac) deti su uplne bezne 🤷
Stari rodicia sa vsetci velmi tesili, ze dalsie vnuca.
A ak niekto z vonku mal blbu poznamku ze jejda 3 alebo co, tak normalne som odpovedala co si myslim: "Ved tri deti su uplne normalna vec, aspon teda v beznom zivote a v rodinach, co poznam. Vy vobec nepoznate rodiny co maju 3 deti a normalne pekne a spokojne si ziju?"
@anonym_autor ak bez problémov zvladnete finančne aj po všetkých iných stránkach starostlivost o tri deti tak v pohode. Ja si napríklad myslím, že tri deti v dnešnej dobe je veĺa. Ale to ti môže byť úplne jedno.
Ja mam 5deti,ale nestretla som sa s takym.Jej ale veduca skolskej jedalne mi vravi:aj deti rodis aj stale robis,no isla som od roka do prace,ale maleho si velmi chvali,ze je dobry a taky flegmos.Ani o nom nevedia,ze tam je.
@anonym_4690f2 toto nie...dieta si chcem uzit a nie strcit rocne do ....neviem kam
Vsak ak sa vies o deti postarat aj po materialnej stranke a nebudes potom vyplakavat na fore, ze nemas na skolske vylety, tak co to koho zaujima... Obrn sa voci negativite, a energiu radsej vloz do vychovy deti 🙏
Mám dve dcéry veľa ľudí vrátane môjho otca sa dlho pýtalo kedy plánujete syna a ja v predčasnej menopauze
Takže kvalite na všetkých, je to vaša voľba a gratulujem
Kašľať na takých obmedzencov. Nenechaj si pokaziť radosť, keď zvládate dve, tretie tiež určite dáte. Držím palce a užívaj si tehotenstvo ❤️
Ak máš finančný vankúš na hospodársku krízu nekaz si radosť.
Mne moja mama pri druhom povedala že mám ísť na potrat.Akoby sa ona o ne starala.Samozrejme že som nešla
@anonym_autor ja som tiež zažila všeličo, ale najviac ma mrzelo, že moja mama mi povedala, že už som stará na dieťa, mala som 39 a úplne bezproblémové tehotenstvo aj pôrod
@anonym_autor úplne ťa chápem a chcem ti z celého srdca zablahoželať k 3. dieťaťu. To je môj nesplnený sen. Mne sa nedávno stalo, keď som bol na masáži chrbta, tak sa má masérka pýtala, že koľko mám deti. Keď som povedal, že 2, tak zadrela, že ako veľa ich mám. Normálne som na ňu kukal, že či je normálna. Už aj 2 deti považujú niektorí za "strašne veľa". Tak tie reakcie na 3. dieťa má neprekvapujú. Muž má pravdu, nerieš to, nech sa každý stará o seba.
Ste zabezpeceni, mate vlastne byvanie a ste financne nezavisli od okolia a rodiny? Zvladate starostlivost o deti? Nemate nejaku komplikovanu rodinnu situaciu (dlhodoba PN partnera ako zivitela rodiny), alebo nie si ty nejako vekovo, ci zdravotne „limitovana” a nie je pre teba dalsie tehotenstvo rizikove?
Ak sa zvladate o deti starat a nic z tohto sa vas netyka, tak potom je to dost cudne. Reakcie rodiny su smutne, mna by sa to dotklo, ze takto reaguje moja matka na svoje buduce vnuca… A tie reakcie okolia, nie si odniekial z lazov? Lebo uplne mi to znie ako reakcie zaostalych malomestiakov… by som ich poslala vsetkych niekam, o decko sa ti starat nebudu, tak nech si čumákujú svoje.
@anonym_3f9db6 Práve, že takéto reakcie majú hlavne progresívni ľudia z hlavného mesta. Tu žije najviac childfree osôb, ktoré deti vnímajú ako príťaž v ich hedonistickom spôsobe života.
@anonym_autor wtf dobrá blbosť, u nás všetci v rodine majú po 3-4 deti. Deti sú radost’, všetci sa s nami tešili
@anonym_9a1f70 Tak to neviem, kde žiješ. U mňa na okolí/ v práci same bezdetné ženy a muži (dávno po 30ke). Mnoho z nich deti nechce. A aj ti zosobášení majú po väčšine len 1 dieťa, viac nechcú. A tak ja s mojimi dvoma sa cítim ako mnohodetné rodina. Aj v miestnej farnosti je to podobné, väčšinou len jedno dieťa, pár rodín a dvoma deťmi a videl som len jednu rodinu s troma. Takže 3 deti (a vlastne aj 2) nie sú bežné.
@anonym_autor
To sa v akej spoločnosti pohybujete?
Mať tri deti je celkom bezne
@zmrzlinka2021 V Bratislave určite nie. Ani Rómovia tu toľko detí nemajú (aké tých tu žije minimum), dokonca ani praktizujuci katolíci.Tu je normou ľudí na 30 byť childfree, užívať si život, byť aktivistom/ tkou za všelijaké práva (od zvierat po po LGBT) a podobne.
Mám dve dcéry veľa ľudí vrátane môjho otca sa dlho pýtalo kedy plánujete syna a ja v predčasnej menopauze
Takže kvalite na všetkých, je to vaša voľba a gratulujem
@anonym_3d7910 Tak toto by sa v mojej bubline nikto nespýtal. Nikdy som nezažil, že by sa má niekto pytal na deti, že kedy ich bude mať a to som mal prvé až neskoro po 30tke.
@anonym_autor Gratulujem a normlane si to doma uzivajte. Nedaj si kazit naladu.
Pohlavie si asi nechavate ako prekvapenie, ale mate uz vybrate mena?
@anonym_autor v dnešnej ťažkej dobe sa to berie ako keby si bola cigánka. Mame na ihrisku jednu mamičku co ma jedno dospelé a 3 malinke deti a každý hovorí ze sa jej nechce robiť, tak rodi
Reakcia okolia zaboli, ale neries. Je to vas zivot a ked sa babo narodi, postoj sa moze zmenit.
@anonym_3f9db6 Práve, že takéto reakcie majú hlavne progresívni ľudia z hlavného mesta. Tu žije najviac childfree osôb, ktoré deti vnímajú ako príťaž v ich hedonistickom spôsobe života.
@pr85 Som z BA a v mojom okoli su 2- 5 deti absolutny standard. A hlavne neriesim ci ma ten ci onen 1 alebo 6 deti, je to kazdeho sukromna zalezitost.
@anonym_autor vôbec si s tých reči nič nerob... My máme 3 syna... Ja vek 42 a partner 46...ka mam dve dospelé dcéry a muž žiadne
. Toto je jeho prvé..ausedia nik nevedel, že máme dieta až teraz keď vidia kočík tlačiť, tak sa niekto nájde a opýta sa... Vnúčik? 😁😱... My sa len zasmejeme a ideme ďalej... 🥹.. Hlavne veľa síl. A dôležité je, aby ste boli vy spokojný a bolo všetko ako ma byt..

Moja sestra čaká štvrte. Všetci sme jej a jej manželovi poblahozelali a tešíme sa s nimi.
V našej rodine je dieťa dar a požehnanie.