icon

Ako reagovať na neohlásenú návštevu svokrovcov?

28. júl 2024

Ahojte, chcela by som nestranný názor na našu situáciu, ktorá sa odohrala asi tak 5 minút dozadu.
Sme s manželom doma, pozeráme TV, oddychujeme. Zrazu iba cez okno počujem: "Halooo..." a pozriem sa nenápadne von oknom a tam zrazu stoja neohlásene svokrovci. Manžel iba vybehol von a vysvetľuje im, že sme ich nepozvali na návštevu a prečo teda prišli? Svokra na to reágovala, že už mesiac u nás neboli a tak sa pozvali na návštevu. Manžel im ale rýchlo vysvetlil, že keď budeme chcieť návštevu, tak ich pozveme ale takto neohlásene teda nie. Svokrovci sa urazili a odišli.
Totižto už vo štvrtok sa k nám pozývali na návštevu ale to sme zrušili, lebo máme robotu. Máme starší dom, ktorý prerábame a s manželom sme sa zhodli, že ich pozveme k nám, keď už bude trocha kľud od toho prerábania.
Aby som vysvetlila situáciu, svokra sa rada stará do všetkého ale môj manžel je v tomto neoblomný a rázne zasiahne, keď už svokra prekračuje hranice do nášho súkromia.
Myslíte, že sme sa zachovali zle, že sme ich nepozvali dnu na návštevu?

kika86
28. júl 2024

Tiež nemám rada neohlasené návštevy, ale ešte som nikoho nevyhodila spred dverí. A vôbec by som si to nedovolila voči rodičom a svokrovcov. Vždy sa dá prispôsobiť čas, práca a venovať ju ľuďom, ktorí nám venovali roky života...

sasa1310
28. júl 2024

toto sú úžasné vzťahy. Rodičia dieťa vychovajú a keď chcú dospelé dieťa navštíviť, tak aby si dávali kolkovanú žiadosť o návštevu.

lenka_matko
28. júl 2024

Normalne má to zabolelo aj za nich. Moji rodičia chodia hocikedy k nám a my k ním / svokor byva ďalej tak chodieva občas pre neho manžel /. Tiež nemám rada neohlásene navstevy ale nikdy by som ich nevyhodila a ešte dupľom keď ste nič nerobili, len pozerali telku😢 myslím ze jedna káva by vás nezabila, takto ste si zbytočne pokazili vzťahy

zorana999
28. júl 2024

Keby ale napíšeš, ze sa to už stalo a že manžel to nijako nerieši tak ti tu napíšu, akého máš neschopneho muža, že si nevie s mamou spraviť poriadky 😀
Pamätám si tu také diskusie, neohlasene návštevy svokry a veeelmi sa tu púšťali do manželov, že to on ma zasiahnuť. Ale keď zasiahne, tak je to vrchol neslusnosti 🙂 zavolaj ich na obed niekedy ku vám a budú spokojní 🙂

januska12323
28. júl 2024

Ak by sa to stalo prvýkrát asi by som ich pozvala na kávu a len v duchu nadávala. Ak sa to stáva bežne aj po upozornení máte plné právo zastať svoje rozhodnutie.
Neslušné je v prvom rade sa niekomu pchať do domu keď to domáci očividne nechcú. V dnešnej dobe mobilov aj na záchode si nevedia nájsť 5 minút na "ahoj, mohli by sme na pár minút prísť?"

terezka1947
28. júl 2024

Ale postrážiť deti hocikedy,to už svokrovci nebudú smieť odmietnuť,to už bude ich povinnosť dňom,nocou😀

bonboniera
28. júl 2024

@sasa1310 tak keď si to dieťa dobrovoľne spravili tak asi je ich povinnosť ho vychovat, to po prvé a po druhé nechápem prečo to treba ťahať do extrémov, stačilo im zavolať, telefón určite majú ;)

sasa1310
28. júl 2024

@bonboniera a povinnosťou detí je mať úctu k rodičom, aj v čase keď už rodiča nepotrebujú.

bonboniera
28. júl 2024

@sasa1310 a rodicia k deťom ju už mať nemusia? Hranice netreba mať žiadne? Len zato že sú to rodičia?

deti95060810
28. júl 2024

autorka, Hosť do domu - Boh do domu.
nemusela si im neviem čo ponúkať, ale hádam minerálku alebo kávu máte. a možno by po pár min. odišli domov.
spravila si poriadnu blbosť.

kukuk29
28. júl 2024

Ja.som uz asi na hlavu padnuta aby sa rodicia oficialne museli vzdy hlasit na navsetevu ked nechodia kazdy den ;( Mame od seba kluce a kto chce tak ide bud k rodicom alebo surodencom kedy chce a nikto s tym nema problem.Max zavolam ci nespia a ci su doma...alebo cinknem pri brane predtym ako odomknem a dovalim sa tam...🤔

sense
28. júl 2024

Návštevu od dverí by som neposlala preč, s výnimkou keby mám niekde termin ....voda,káva a čaj sa vždy doma najde

fajnova
28. júl 2024

No vieš čo, na ich mieste by som k vám už neprišla, môžte ma volať koľko chcete. Takto sa zachovať k rodičom, to chce riadnu dávku egoizmu. Mňa by to ako mamu veľmi bolelo. Vieš si predstaviť, ako sa musia teraz cítiť?

sasa1310
28. júl 2024

@bonboniera čo také spravili, že ich bolo treba vyhodiť? V čase keď sedeli doma pred telkou a nič nerobili

bonboniera
28. júl 2024

@sasa1310 aj keby sedeli doma a pozerali do steny, je to úplne jedno ako oni trávia svoj čas. Neohlásene sa nechodí nikdy a k nikomu, to je slušnosti, čo určite vieš aj sama keď už sa oháňaš čo je koho povinnosťou

sasa1310
28. júl 2024

@bonboniera slušnosť je privítať rodičov vo vlastnom dome hocikedy. Stačilo povedať v slušnosti, aká sa patrí do rodiny, že nabudúce nech sa ohlásia a nie ich rovno vyhodiť a neprivítať.

avanka
28. júl 2024

Kde je nejaká úcta? Ja by som bola vďačná, keby takto prišli manželovi rodičia, lebo to znamená, že nás chcú vidieť a chýbame im. Kedykoľvek. Aj bez pozvania majú u nás rodičia dvere otvorene. Aj pri prerabani si snáď viete nájsť pol hodinku na kávu a debatu.

bonboniera
28. júl 2024

@sasa1310 opakujem, slušnosť nech riešia v prvom rade rodičia, a to ohlásením sa 🙂

betulinka1
28. júl 2024

Nesudim lebo nepoznam vztah rodicov k synovi. Myslim si, ze keby tam bolo puto, tak syn nikdy nepošle rodicov od dveri prec. Je to Vasa vec. Ak je to nečakaná navsteva raz do mesiaca a asi aj viac, tak podla mna ste ich mohli zavolat dnu a poukazovať co nove aj keby mali ma veci iny nazor.

30majka71
28. júl 2024

No ja by som asi nevyhodila, ale bola by som riadne nervózna z nich. Len upresním, nevadili by mi, ak by svokor nepozyval do nášho domu svojich kamarátov a ešte keď sedíme vedľa neho, tak veď poď ukážem ti kúpeľňu a podobne veci. Po ďalšie chodí sa pozerať do izieb, pootvori, nakukne, ja ich tu proste po týchto výkonoch nechcem. Navyše, keď sme bývali v byte, tak aj mesiac sa neozvali, zrazu by u nás v novostavbe sedeli každý deň, nemám na nich nervy, do špajze mi chodia pozerať...

3009
28. júl 2024

No od nás má dcéra kľúče a môže prísť hocikedy bez ohlásenia. Max zavolá či sme doma. Vži sa do situácie, že prídeš k svokre alebo mamke a tá by ťa od dverí otočila, že nemá na teba čas, že nie si ohlásená, ako by si sa cítila?

sasa1310
28. júl 2024

@bonboniera jasne, rodičia nech sú slušní a deti, že ich vyhodia už slušní nemusia byť. Neviem ako ty, ale ja si neviem predstaviť, že by som rodičov vyhodila spred dverí alebo že by mňa rodičia vyhodili spred dverí, lebo som sa akože neohlásila. A nemusíš ma stále označovať a vsugerovať mi tvoj postoj.

ss1908
28. júl 2024

@3009 mne sa to stava bezne a beriem to uplne normalne. Kazdy mame svoje povinnosti a predstavu ako a s kym chceme travit volny cas. Si myslim ze nieje povinnost pustit do domu kazdeho co pride aj ked to je rodic..

anika
28. júl 2024

Smutne, moze sa hanbit a ty tiez

zuzanockamt
28. júl 2024

Rodinu ani neberiem ako návštevu. Je to rodina. Aj o polnoci by som im otvorila dvere. Ja môžem prísť domov kedy chcem, bez ohlásenia, na akúkoľvek dlhú dobu. To isté akceptujem aj u rodiny - rodičia, súrodenci.
Toto bolo nevychované, drzé. Ako matka by som bola veľmi smutná a rozmýšľala by som, kde vo výchove sa stala chyba, keď ma syn vyhodil spred dverí. Alebo žeby dlhodobý vplyv nevesty účinkuje?

bonboniera
28. júl 2024

@sasa1310 keby boli rodičia slušní, netrebalo by ich otočiť, jednoduche

sasa1310
28. júl 2024

@bonboniera strašne sú neslušní teda fakt. A neotravuj ma už

evcagabi
28. júl 2024

@3009 toto som si predstavila ja. Tiez mam kluce od rodicov, mozem prist hocikedy aj ked nie su doma alebo nieco robia. Fakt si neviem predstavit, ze by ma otocili. A ja by som nikdy neurobila toto im. Ci uz mojim alebo partnerovym. Toto je pre mna fakt nepredstavitelna situacia

wolf_
Autor odpoveď zmazal
luczach
28. júl 2024

Urobili ste vyborne a bud rada,ze mas takeho manzela a ze na vec mate rovnake stanovisko. Ludia - aj svokrovci musia poznat hranice. Dnes prisli neohlasene,vy by ste ich prijali,kavu urobili- pohostili. Tak by prisli mozno aj zajtra neohlasene alebo o tyzden neohlasene. Takto ste dali jasne najavo,co si mozu a nemozu dovolit. Ved odtial - potial. Mate svoj zivot,svoje starosti. Ale toto pochopi len inteligentny clovek.