Ako reagovať na netolerantného partnera?
Dobry vecer, chcela by som sa opytat, ako by ste reagovali na situaciu, alebo co by ste si mysleli.
Pracujem na zmeny ako sestra na Novorodeneckej Jiske. Zial, dnes sa stala taka vec, na konci mojej sluzby, ked som uz odchadzala z oddelenia, zvonil telefon, kde kolegyna dvihla citujem " bude akútna sekcia dvojicky 30gt." Dnes ma nocnu na jiske moja kolegyna, ktora robi zopar rokov na oddeleni, ale nie je dlho na jiske iba zopar mesiacov. Srdce mi nedalo, a ostala som tam pri nej. Rychlo som jej pomohla nachystat vsetky pomocky pristroje, poskladat stroje na dychanie, na kanyly, infuziu, vytery a vsetko co je potrebne pri prijme, az dvojmo. Islo to rychlo, deti uz boli na svete mali ledva 900g, trebalo ich resuscitovat. Pomohla som jej ich prijat, dat na pristroje atd. Upokojila ju, deti sa viac menej stabilizovali, a tak som sa uistila ci mozem ist-ano chod. Zdrzala som sa tam 40minut po praci. Pomohla by som kazdej kolegyni. Ale k veci, medzi tym premna prisiel moj muz, ktory ma cakal volal mi 1.krat a ja som dvihla so slovami, ze ochvilku pridem pomaham kolegyni, on ze ok. Mobil som hodila do tasky, a makala. Presla pol hodina opakovane mi volal, 10 zmeskanych hovorov, spravy typu ako odchadza, nebude ma cakat, kde v pi.. som tak dlho. Ked som konecne odisla, a nastupila do auta, zacal pomne vrieskat kde som bola a preco nedviham. Vysvetlila som mu situaciu a znova krical, ci mam zato zaplatene, ze druhym pomaham a isiel si svoje. Ja som ostala ako prefackana, necakala som taku reakciu, uz som sa nezmohla ani na slova. Slzy mi tiekli, plakala som celu cestu domov, ze ja som zachranovala zivoty, a niekto tu zjape pomne, tak mal odist, ja by som sla domov aj mhd, nemam s tym problem. Ako by ste reagovali na mojom mieste? Ja niesom napr. Typ cloveka, ktory robi hned sceny ako on. Ale toto ma velmi zabolelo, absolutne netolerantny a nechapavy clovek. Sme spolu 12r. Dakujem vsetkym, kt. to docitali do konca.
@mica20 si skvela zena so spravnym srdcom, kiez by bolo viac takych ako ty. Pomoct zachranit 2 zivoty nevinnych deti, vo svojom volnom case a bez financnej odmeny, to nie je premotivovanost, to je CHARAKTER!!! A takych ludi je dnes bohuzial malo....
Jedina chyba co si spravila bola, ze ked ti manzel volal povedala si mu, ze budes chvilku, co on pochopil ako par minut, nie skoro hodinu. Mala si komunikovat jasnejsie - neviem ako dlho budem, pockas ma ci nie? Alebo podobne. Kazdopadne jeho reakcia bola neadekvatna, o to viac, ze si mohol aj on domysliet, ze sa asi nieco deje, alebo sa spytat, co ta tak zdrzalo, a aj ze to prehnal ked videl, ze places. Bolo by treba si to cele v klude vydiskutovat.
@mica20 Poslala by som ho do piptiriti a neprehovorila s nim pokial by sa neospravedlnil ak by nedokazal pochopit, ze slo o zachranu zivota.Tak isto by som sa mu osoravedlnila ja, ze som mu to nepovedala priamo do telefonu.
Autorka si uzasny clovek a neslo ani tak o kolegynu ako o to, ze islo o zivoty deti a aj vdaka tebe prisli na svet a nebolo ti lahostajne nic aj ked si uz nemala sluzbu.
@anita6666 Volá sa to ľudskosť.
Ak to v sebe nemáš tak to pochopiť nemôžeš.To nie je práca zachraňovať životy to je povolanie a robíš to automaticky aj mimo práce inak by ťa svedomie zožralo.
Nepochopíš keď takú povahu nemáš a nikdy si to nezažila.
@medda_beda nie len svedomie,ale aj trestný zákon....
Za neposkytnutie prvej pomoci(mimo práce) , moze isť aj do väzenia...
tvoj muž až dnes zistil,kde pracuješ?
Fúha, máš môj rešpekt. A ako muž sa hanbím za to čo predviedol tvoj chlap. Nezaslúžiš si to a tvoj muž by mal byť na teba hrdý a nie po tebe ziapať. Už to tu viacerí spomínali. Ak to bol jeho prvý takýto výstup, tak by som na tvojom mieste asi inicioval vážny rozhovor, že čo bolo skutočnou príčinou. Pripadá mi to skôr, že sa niečo nazbieralo za dlhšie obdobie a toto bol len spúšťač.
Ale ak sa takto správa pravidelne, tak by som zvážil, či mi stojí za to byť s partnerom, ktorý zjavne nemá rešpekt nielen k tomu čo robíš, ale aj k tebe ako človeku.
@mica20 preco si mu nepovedala o co ide? O chvilu pridem a 40min je dost rozdiel. A to si ani nevedela kolko to bude trvat ci 40min, ci dve hodiny. Chapem.ze si chcela pomoct kolegyni ale muzovi si mala jasne povedat o co ide a ze sa zdrzis. Ved si musela vediet ze to nebude zalezitost na 10 minut.
Mam kolegyňu,nesoferuje.Mavame pohotovosť na telefóne cca dva týždne z mesiaca.Jej chlap v tie dni jej pohotovosti si neda ani hlt piva,odvezie ju do prace cca 15 km,čaká v aute alebo niekam ide ,podľa odhadovaného času aj domov a po skončení operacie pre ňu príde,kludne aj o 2 v noci,robí to viac ako 20 rokov a ešte zopár bude.
Toto daj prečítať tomu tvojmu stelesneniu empatie a partnerstva.
Tiež som v mojich začiatkoch ostavala zadarmo pri netypický úrazoch,aby som sa naučila,tak sa to totiž robí.teda aspoň ti,ktorí chcú byť vo svojej profesii co najlepší,my totiž pracujeme s ľudským zdravím.
@janinah Ale veď to je v poriadku, len to mala mužovi aj povedať. Ale ona mu povedala, že o chvíľku je tam (čo by som ja chápala, že vychádza z dverí a do 3 minút je tam) a 40 minút jej nebolo, mobil nebrala. Ja sa toho chlapa nezastávam, zachoval sa, ako hovädo. Ale stojím si za tým, že chybu urobila aj autorka.
@janinah moj muz je taky isty, privezie, odvezie kedykolvek, pocka ako dlho treba ....ale keby som mu povedala ze o chvilu pridem a nechala cakat 40min a nebrala telefon tak by tiez nebol nadseny, takyto vystup ako muz autorky by neurobil ale asi by nejaku poznamku dal. A zase ja mu toto neurobim lebo mi to pride divne povedat o chvilu pridem ked viem ze to chvila nebude a neviem odhadnut ako dlho sa zdrzim.
Zle odkomunikovane. Mne by bolo luto cakajuceho chlapa tristvrte hodinu, mala si ho pripravit na take dlhsie cakanie.
Ale po jeho vulgarnom vystupe by som ho poziadala, aby ma uz do prace nechodil cakat, ze budem chodit domov sama, ze toto uz nechcem zazivat.
Alebo vymena chlapa? Neviem si predstavit, ze by po mne niekto hucal vulgarizmy, nie som na to zvyknuta
Neurobila som nič zlé. Práve naopak. Viac takýchto ľudí a zdravotníkov. A k tej reakcii-proste neverím, že 12 rokov to bol zlatušík bez výbuchov, ktorý s láskou komunikoval a vedel aj normálne vyjadriť svoje pocity alebo keď sa mu niečo nepáčilo. Pretože toto irčite nebola príjemná komunikácia.
@fantaghiro21 Na toto som naposledy dostala odpoveď: ja to neviem, ja to robiť nebudem.Stačilo mi.
@janinah Ale ty mu asi v takej situácii nepovieš, že o chvíľu prídeš. Keby mu povedala, že tam majú súrny prípad, určite by mal pochopenie. Ľahšie sa čaká na niekoho, kto ti povie, že príde o hodinu, než na niekoho, kto povie, že hneď je tam a čakáš a čakáááš... a nič. Už som to písala v predošlom komentári, ale ja by som sa na jeho mieste určite aj bála, či sa nič nestalo.
@mica20 uprimne, aj ja by som bola nastvana, keby mi povie, ze o chvilku a trva to 40min.. ked viem, ze to bude dlhsie, vezmem ten telefon a napisem alebo zavolam, ze sa zdrzim. To staci. Aj ked je to bez nejakeho casoveho horizontu, ale viem, ze nieco sa deje a bud budem cakat alebo pojdem.
Ďakujem, všetkým za odpovede. Viete, ja keď som mu povedala 1.krát, že ochvílku prídem, ja som ešte nevedela, že tie deti budu až tak zle a budu mať ledva 900g, boli to nakoniec 26gt, a nie 30. A to je dost velky rozdiel. A tam ide o sekundy, a nie aby ja som si teraz sla pre telefon volala kym dvihne vysvetlila mu, a potom zas odlozila a zas umyvat a dezinfikovat ruky, to je uz min. 5 minut. A on mal volno vcera cely den, bol iba u svokrovcov, a potom prišiel premňa. Tak ja niesom napriklad taka povaha nevybehla by som nanho preto, ze ho musim cakat 40minut a viem, ze je v praci. Toto sa stalo 1.krat, ze som sa takto az zdrzala, vzdy este cakam ja jeho, ak nahodou premna ide. Ale uz som sa upokojila, vyspala sa z toho, a ulezala si to v hlave. On sa este vcera ospravedlnil po nejakom case a isiel mi aj kupit ruze. Ale aj tak tu reakciu, pre taku "banalnu" vec premna, si budem pamatat. Dakujem este raz vsetkym, pekny zvysok nedele.
@mica20 klobúk dole, až mi slzičky vyšli, ako si svoj čas darovala dvom bábätkám a pomohla kolegynke. Len ma bolí, že miesto uznania ta zdrbal. Povedz mu, že napriek tomu, ako sa k tebe zachoval a urobil scénu, určite neodmietnes pomoc v budúcnosti. Mal by by hrdý na teba, si 😇
@mica20 Pozri, nas zdravotnikov nepochopi uplne detailne nikto, len ten, kto to sam robi. Moj manzel je tiez velmi haklivy na to, ked mu nedviham mobil, ked nieco potrebuje, ale ked je to opacne, este sa zlosti, ze mu vycitam, preco nedvihol. Neviem, ako presne by som reagovala, ale urcite by som bola nahnevana, po prve preto, ze nema pochopenie, predsa len nerobime pri pase alebo so strojmi, ale s ludmi, o to viac, ked sa to tyka novorodenca, este k tomu dvoch a po druhe preto, ze si dovolil na mna taky vystup. Dala by som mu pocitit, ze zasiel pridaleko a ze sa netoci vsetko kolo neho a kolo toho, ze pan velkomozny na mna musel cakat. Bola by som asi odmerana, chladna, v konverzacii velmi strucna na nutne minimum...
@mica20 si úžasná, klobúk dole ♥️ myslím, že nechápe že v nemocniciach sa životy zachraňujú, to nie je práca za pásom, padla mi tak idem a nadčasy robiť nebudem lebo to nemám zaplatené atď.....ak by zažil čo sa tam skutočne deje tak by to pochopil, ale z rozprávania určite nie, pre neho je to práca ako každá iná, bohužiaľ každý sme nastavený ináč, nezachoval sa správne to je pravda, dúfam že si to vyriešite a tebe ja ako matka dvoch detí ti chcem úprimne poďakovať za to čo robíš, si fakt skvelá a máš srdce na správnom mieste ♥️
Nevyjadrím sa k téme, ale ďakujem za ľudí ako ste vy ❤️

@anita6666 no pomahat zachranovat zivoty je u teba ona zbytocne premotivovana? To ake mas myslenie? predstav si ,ze keby tebe by prislo zle (co ti samozrejme neprajem ) niekde na ulici ,a nikto by ti nepomohol,by sa ti to pacilo?,a toto dokonca,hoci uz mala po fajronte a ostala kvoli ozaj zachranujucim zivotom,,mala sa nato vykaslat a odist.? taketo myslenie nema ani dement v stvrtej ludovej.