icon

Ako riešiť medziľudské vzťahy na pracovisku?

18. okt 2024

Dobry den,

vcera som sa dozvedel ze moji dvaja zamestnanci, muzi, maju spolu milenecky vztah.

Povravalo sa o nich na firme nieco podobne uz dlho, ale myslel som si ze ide len o nemiestne zarty, posmesky...

Avsak vcera sa mi tato zvratenost potvrdila od nezavislej osoby, ktora ich "vystrajanie" zazrela na vlastne oci- na teambuildingu si vo virivke navzajom chytali pohlavne udy.

Celu noc som nespal kvoli dileme, ako by som sa mal ako ich zamestnavatel zachovat. V kolektive su velmi oblubeny mezdi inymi zamestnancami, a s ich pracovnymi vykonmi som spokojny. Zaroven by som tak rychlo nenasiel za nich nahradu, nase pracovne zameranie je velmi odborne. Dalej by som musel skolit novych ludi a to by bolo casofo aj financne obmedzujuce.

No zamyslam sa aj nad tym, ze ich pracovny vztah sa moze cez tieto chore volnocasove cinnosti narusit, co moze mat dopad na moju firmu. Takze raz to riesit budem musiet.

Zatial sa tvarim ze o tom neviem, no nemozem sa na nich anilen pozriet.

Prosim o rady, ako by ste sa spravne v tejto veci zachovali vy.

Dakujem

nyusika
18. okt 2024

@katka700 alebo s kufovcami 😀

vilma7
18. okt 2024

Podľa mňa je to ich osobná vec.
Po druhé, nechápem čo za akcie to na tom Slovensku pre tímy mávate, keď ľudia končia spolu obráti, v posteliach, vo vírivkami atď. Co tak zorganizovať niečo, skade každý odíde ako slušný človek?
Po tretie by som si ich pozvala do kancelárie a oznámila, že o ich vzťahu kolujú reči atď...ale ze od nich očakávam profesionálne postavenie b práci. Pokiaľ sa ich vzťah bude odrážať na ich práci, flakanie, styk v práci atď, tak sa bude musieť ukončiť pracovný pomer.

ndrag
18. okt 2024

Dobry den,

vcera som sa dozvedel ze moji dvaja zamestnanci, muz a zena, maju spolu milenecky vztah.

Povravalo sa o nich na firme nieco podobne uz dlho, ale myslel som si ze ide len o nemiestne zarty, posmesky...

rikarika
18. okt 2024

Konkrétne napíš ako porušili zákonník práce.

rikarika
18. okt 2024

@earlgrey tvoj príspevok mi príde ako z čias socializmu. Neviem si to v praxi ani predstaviť, akože v práci prídu dvaja rovno za riaditeľom? Alebo na personálne? 😁...v štýle vážený pán riaditeľ, oznamujem Vam, že tu prítomný Ferko sa mi veľmi pozdáva, plánujem s ním sexuálne aktivity, prosím vezmite na vedomie.....😁

viestta
18. okt 2024

@earlgrey pokila viem, tak v Zakonniku prace je osetrene, len to, ze pribuzni (surodenci, rodic-potomok, manzel-manzelka) nemaju robit jeden druhemu priameho nadriadeneho. Milenecke vztahy ZP neriesi a to ani v tom pripade, ze dana dvojica zije v spolocnej domacnosti a tvoria rodinu. Takze ak ma vasa firma taketo cudne pravidla, nie je to v poriadku.
A ta absurdita, ze oznamia vedeniu, ze tvoria par, to uz je fakt pritiahnute za vlasy. Aky casovy limit trvania vztahu je pozadovany na to aby so svojim vztahom oboznamovali vedenie? Su spolupracovnici povinni informovat o takejto zalezitosti nadriadenych ak tak dana dvojica este nespravila? Ako mate osetrenie milenecke vztahy na pracovisku v pripade zamestnancov, ktori ziju v manzelstve s inymi osobami?
Fakt by ma ta cast interneho predpisu zaujimala, to by bolo velmi stavnate citanie.

viestta
18. okt 2024

Mily autor, ty si bud troll ako vymalovany. To by bol ten lepsi pripad. Ak toto skutocne niekto riesi, tak o nom sa neda napisat nic ine, len homofob. Keby si to na teambuildingu rozdala Anicka z uctarne s Jozkom z technickeho, tiez by si kvoli tomu nespal?

nyusika
18. okt 2024

@vilma7 nielen na Slovensku sa vacsina tychto teambuildongov konci (castokrat uz zacina cestou na miesto urcenia) bohapustou chlastackou a sexom -

viestta
18. okt 2024

Joj, skoda, ze tu uz nie je Ocelova Kata, toto by bola pre nu aka stavnata tema. Teaambuilding a este homopar. 🙄Joj ta by sa "vydovadela"...

nyusika
18. okt 2024

@viestta myslim, ze tu ma zopar vhodnych nastupkyn

rikarika
18. okt 2024

@viestta čo?? Oceľová Katka to tu vzdala? No to by som do nej nepovedala..😁...toto by bola pre ňu top téma👌

viestta
18. okt 2024

@rikarika Ocelova Katka bola odidena, ona sa bila do posledneho dychu, sama by neodisla. A cakam kedy ju objavim pod novym nickom, pretoze ona tu mala "misiu", ktoru treba plnit. Urcite uz niekde ciha na prilezitost aby sa vyňadrila

earlgrey
18. okt 2024

@viestta
@rikarika
Písala som, že to bolo v zahraničí. Takže zákonnik práce, ktorý spomínate s tým nema nič. Proste bolo to v podmienkách, vnútorných, firemných, že to proste neakceptujú a to bolo z toho dôvodu, že párkrát nabehli bývalé alebo manželky do firmy a robili tam hysterické scény, čo vplývalo na chod firmy. Či je to za socializmu alebo nie, niktoho nenutili podpísať zmluvu a tým pádom rešpektovať stanovené podmienky firmy. Kto takú prácu prijal, bol si vedomý dôsledkov. A áno, buď to zamestnanci nahlásili nadriadenému - napr. mne, keď išlo o oddelenie, kde som bola nariadená ja a buď sa dohodli (tá dvojica), že jeden z nich ide na iné oddelenie, alebo proste jeden z nich dal výpoveď. Ono boli páry, ktoré okato dali najavo, že sú spolu, vplývalo to na ich výkon a tým pádom aj na výkon firmy. Riešilo sa to. Boli aj páry, ktoré boli oddelené a svoju prácu si vykonávali ukážkovo, stretávali sa cez prestávky a potom každý išiel na svoje oddelenie. To sa týkalo párov, ktoré vznikli už na pracovisku. Nikto im nezakazoval byť v páre, proste firma mala takto nastavené pravidlá a museli sa dodržiavať. Manželov, páry, súrodencov, iné rodinné vzťahy proste neprijali ani na rozdielné oddelenia, to tiež bolo v podmienkách. Kľudne sa vám to môže zdať divné, ale tak to bolo.

viestta
18. okt 2024

@earlgrey jaj v zahranici... Tak potom co sa vyjadrujes o slovenskych pracoviskach?

mili2016
18. okt 2024

Zvrátenosť je to len preto že sú to dvaja muži??? Porozprávaj sa s nimi, povedz im že dúfaš že ich vzťah nebude zasahovať do ich práce a hotovo. Sám si povedal že si s ich robotou spokojný tak potom ...

tiezjedna
18. okt 2024

@earlgrey
@doriiis áno, ja nespochybňujem, že takéto vzťahy v niektorých oboroch robia paseku a preto ich firmy riešia. To chápem. Len som reagovala na to, že za to môže niekto dostať vyhadzov pre "porušenie zmluvy". Nemôže. Pretože nič také v zmluve nesmie byť uvedené. To je celé👍

vilma7
18. okt 2024

@nyusika tak ja som v zahraničí ale za mojich pomaly 20.rokov vonku som také niečo nezažila a ani nepočula.

katka700
Autor odpoveď zmazal
katka700
18. okt 2024

@viestta To čo popisuje earlgrey je bežná prax v amerických firmách.

doriiis
18. okt 2024

@tiezjedna ...
Je to v interných pravidlách,pracovnom poriadku tej ktorej firmy.My sme mali pred rokmi školenie o tom,že od toho dátumu máme zakázaný sex na pracovisku.🙂
Vďaka kolegovi a kolegyni,ktorí si to rozdali v práci.🤷🏻‍♀️

grof_monte_christo
18. okt 2024

@anonym A ešte prispejes do diskusie, alebo ta mame považovať za trolla?

tiezjedna
18. okt 2024

@doriiis jasné, v interných predpisoch si môže firma takéto veci uvádzať, ale v pracovnej zmluve nie.

earlgrey
18. okt 2024

@viestta Ja sa nevyjadrujem o slovenských pracoviskách, ja som napísala, že u nás vo firme to tak bolo...opísala len svoju skúsenosť...a vyjadriť sa môžem ku ktorejkoľvek téme...či azda mám pýtať povolenie? A taktiež som napísala, že pokiaľ to má vplyv na ich výkon tak to kľudne môže riešiť, nikto nemusí trpieť vo svojej firme ľudí, ktorí svojou zaľúbenosťou ovplyvňujú chod firmy. Ale pokiaľ to nevplýva na ich výkon, tak nech si v súkromí robia čo chcú...treba čítať všetko a nie len to, čo chceš a chytať sa jedného slovíčka.

earlgrey
18. okt 2024

@tiezjedna Pri pracovnej zmluve sú aj interné podmienky danej firmy - dodatok...preto som to napísala, že porušenie pracovnej zmluvy...ale nebudem sa tu s tebou dohadovať...ja viem, čo v tej zmluve a interných podmienkách bolo...

tiezjedna
18. okt 2024

%@earlgrey nemusíme sa dohadovať a aj ti verím, že to tam bolo👍 Len hovorím, že takéto formulácie nemajú oporu v zákone a ak by niekto na základe toho dostal výpoveď, tak to jeho advokát rozmetá na kusy👍 že to niektorým ľuďom stačí ako "vyhrážka", to je druhá vec samozrejme. Viem si predstaviť, že na 99 % zamestancov to funguje.

sono2
18. okt 2024

Ja fakt nerozumiem tomuto štýlu akože utužovanie vzťahov. Celkovo. Zamestnanci ktorý idú spolu do vírivky? Ako načo? OK spokojná večera nejaké víno 3 hodiny a domov. Načo sa kúpať. Ja osobne by na také niečo nešla. Že máš buzikov zamestnancov, to je už na tebe. Mne by to asi nevadilo, pokiaľ by to nezasahovalo do práce.
Chápem, že si silný hetero, aj môj muž je aj ja som

tiezjedna
18. okt 2024

@sono2 ... myslím, že svojou neprítomnosťou urobíš ostatným službu😉

betulinka1
18. okt 2024

Normalne by som si ich zavolala, povedala im, ze to teda prasklo na teembuildingu a teda na pracovisku si nezelas aby nieco riesili ako pusu, držanie za ruky alebo tak. Ze toto nech si nechaju na volny cas. Hotovo. Vybavene. Urcite by som nemenila dobreho zamestnanca len preto, ze maju dvaja na pracovisku vztah. Je mi jedno ci je to muz ci zena.

judar
18. okt 2024

No ak si zamestnavatel a si spokojny s nimi ako zamestnancami tak jedine ich oboch zavolat spolu a poriesit to otvorene kedze ty stym nic nemas co oni robia a moze ti to byt jedno preto im skor otvorene povedat aby sa po pracovnej stranke a na pracovisku zdrzali zalaskovanych aktov aby neboli reci ..proste im naznacit nejak ze ti nevadia, si s nimi ako zamestnancami spokojny len nechces aby ich niekto videl a boli by reci....a zacat to proste brat normalne a neodvracat zrat lebo takto mozes prist akurat len o dobrych zamestnancov

viestta
18. okt 2024

Autor sa nam uz asi neozve. Mozno ho ti dvaja pani poslali do teplych krajin aj s jeho predsudkami