icon

Ako riešiť návštevy početnej rodiny zo zahraničia?

18. sep 2024

Ahojte.
Ako by ste sa postavili k nasledovnej situácii.
Môj manžel má brata, ktorý žije s rodinou v zahraničí.
Raz do roka prídu k nám (on, manželka a tri deti) na cca 2 tyzdne. Pokial som bola na RD, tak mi to vôbec nevadilo, ale odkedy chodím do práce je situácia iná.
1. Dovolenku si predstavujem inak ako obskakovat ďalších x ľudí s varením, praním navyše, k tomu samozrejme kopec riadu, neporiadku atď.
Máme dieťa a nikoho na opatrovanie, musíme s manželom vykryť 10 týždňov uzavretej škôlky, takže toto je pre mňa úplne premrhany čas doma.
2. Som taký malý Monk, úplne som nervózna z toho, ze všade milión vecí, hraciek, oblečenia, topánok, hier, v kúpeľni uteráky, kozmetika, všetky izby rozhádzané.
3. Pred ich príchodom upratujem, chystám postele, miesto na ich veci atď., po ich odchode samozrejme znova kopec prania, upratovania, presúvanie nábytku atď.
To všetko popri full tíme práci a svojej domácnosti. Ja som bola tak vyflusnuta, ze som sa dávala dokopy ešte dva týždne.
Ja ich mám naozaj rada, oni sú zlatí, aj sa spýtaju, co treba pomôcť, ale čo im mám dať robiť? Vyhádzať chladničku a spraviť z nej tetris, aby sa tam zmestilo nevyhnutné?
My sme 3 členovia domácnosti a všetko tomu prispôsobené, izby sú maličké, zrazu príde ďalších 5 ľudí. To je skladovať celoročne 5xpaplony, vankúše, návliečky, plachty, papuče pre nich, osušky atď. Chápete.
Mate nejaký nápad ako toto riešiť?
Navrhovala som spoločnú dovolenku/pobyt na SK alebo aj v zahraničí, je mi to jedno kde, ale to manžel odmieta.
Ďakujem za každý postreh, ci preháňam alebo ako toto vyriešiť.

anketkarka
18. sep 2024

A dôvod Tvojho manžela na odmietnutie toho bol aký??? Obdivujem. Môj brat ku nám takto chodili na pár dní. Spali a stravovali sa u našich a chodili len na pár hodín denne, prípadne večere. Mali sme to s našimi teda trochu podelené, ale aj tak toho bolo dosť. Po pár dňoch sme boli radi, že je koniec a zasa o pol roka. Človek ich rád vidí, ale denne sa starať o toľko ľudí je veľa. Keď to náhodou vyšlo, že som nemohla byť ani doma, len po práci, tak som padala večer od únavy.

lenkakravcova
18. sep 2024

Čo keby si dala návrh, že tohto roku idete k nim vy na dva týždne? Že sa prestriedate. 🙂

olimuc
18. sep 2024

Tak nech on je s nimi tie 2 tyzdne doma a stara sa o dieta a o bratovu rodinu. Uprimne, navrh na spolocnu dovolenku by som dala aj rovno manzelovmu bratovi a jeho manzelke … s tym, ze aj ty Chaves vypadnut z domu a vypnut s prace a domacich povinnosti … snad nie su natvrdli a pochopia, ze navsteva na 2 tyzdne je vela… mozes navrhnut nech dojdu 1 noc prespia a potom smer Chorvatsko alebo niekam inam … proste konkretny plan …

ina2405
18. sep 2024

Inak treba sa naučiť asertivite. Povedala by som: " viem, že ste k nám zvykli prísť, ale necítim sa na hostenie tento rok a pravdepodobne ani ďalšie nie. Som vyťažená prácou a starostlivosťou o rodinu. Tak to tento rok musíme poriešiť inak. U nás to nepôjde" a nečakať, že to povie chlap. Musíš to povedať ty. Ja som sa naučila odpálkovať slušne s návštevou aj ľudí, ktorých mám rada, ak som bola moc vyčerpaná.

abbey1
18. sep 2024

Pre mňa je rodina to najdôležitejšie v živote a dobre vzťahy medzi súrodencami sú požehnanie
Neviem si predstaviť brať súrodenca ako záťaž.
Veď je to rodina, najbližší ľudia, čiže celý pobyt netreba brať tak vážne. Nechodia na kontrolu. Nikto nebude riešiť neporiadok. Keď ponúkajú pomoc, využi to. Umyť podlahy či kúpeľňu môžu. Rovnako sa môžete striedať pri varení, nakupovaní, vybehnúť na večeru, alebo večeru objednať.
Ide o spoločné chvíle a nie o top domácnosť.
Napr mne by bolo nesmierne ľúto, ked prídeme ku dcére do zahraničia, aby nás strčila do hotela. Radšej si užívame spoločné chvíle pri raňajkách, varení.
Len je to aj o osobnom nastavení človeka. Proste rodinu neberiem ako návštevu, čiže odpadá stres z abbornalnych priprav.
Skús to brať tak, hlavne keď vravíš, že vzťahy mate dobré a sú milí.

tundra
18. sep 2024

@olimuc oni to asi vôbec nechapu...ved,to musi byť totalny discomfort,pre vsetkych.

ina2405
18. sep 2024

@abbey1 áno je to o nastavení a teda ju to vyčerpáva, nikde nevraví, že vzťahy majú zlé. A podľa diskusie by to vyčerpávalo väčšinu ľudí. Ak je v byte/dome o 5 ľudí viac, je to poznať na všetkom.

autor
18. sep 2024

@viera chodíme k nim na predĺženy víkend tiež raz ročne, ale pre mňa je to veľká obeta, robím to len z lásky k manželovi 😀

autor
18. sep 2024

@katka2602 my práveže nechodíme vtedy do roboty, ale sme s nimi doma a to je pre mňa ten neefektívne využitý cas

elviku11
18. sep 2024

nepýtaj sa muža, či si nedáte spoločnú dovolenku niekde v penzióne/na chate/hoteli. Proste mu to len oznám ako hotovú vec. A nech vyberie kde

autor
18. sep 2024

@tundra oni aj zaplatia donášku jedla, aj nám donesú veci, ako fakt to nie je o peniazoch, ja rada dám, skôr o tom diskomforte, strate súkromia a pre mňa teda aj nervoch z toho, ze nemám doma svoj poriadok. 🙂

ninusa221
18. sep 2024

Vypadnuté niekam zajednajte si chatu v dobrej lokalite a pobehajte okolie. To vidim ako naj riešenie.

tundra
18. sep 2024

@autorka samozrejme, vsetko sa da,ale...kazdy ma totalne narusenu, svoju privatnu sferu.Z mojho pohladu,ta uplne chapem,co nechapem, je pristup tvojho manzela.

betulinka1
18. sep 2024

Asi by som to spravila tak, ze by som chodila do roboty. Ušetrím 10 dni dovolenky a mozu strazit dieta aj s muzom. Podla mna pokial muz nepochopi kolko je okolo nich roboty, tak nikdy nepristúpi k tomu, ze nebudu chodit a zbytocne sa budete hadat. Cize jedine riesenie vidim vlastnu skusenost muza

autor
18. sep 2024

@lucia13022023 oni sa cítia dobre. Deti sa hrajú a oni majú voľno. Chodia si vybaviť veci medzitým a tak.

elviku11
18. sep 2024

@betulinka1 to by dopadlo tak, že všetka robota a bordel by ju počkali doma, kým príde večer z práce... To poznám... A ešte by mal muž reči, že on to nemohol stihnúť, lebo sa venoval im

autor
18. sep 2024

@abbey1 len pre Teba to je dcéra. Pre mňa je to švagor s manželkou. Ja ani svojich súrodencov k nam nejak extra nevolám, lebo manžel to nemá rád. A to chodia max. na par hodín a vidím, ze je z nich nervózny.

kitycat
18. sep 2024

Za 2 tyzdne sa mozete s varenim an umyvanim riadu kludne striedat.

Ci pan manzel nic nerobi a rodine, ktora ti pomoc ponuka povies nie?

Byvate v byte?

autor
18. sep 2024

@7miriam77 neviem prečo to odmieta. Povedal, ze do leta je ďaleko a ze teraz to riešiť nebude. Viem, ze nebude ani pred letom, lebo mu to je teraz asi blbé poslať svojho brata do hotela, keď doteraz boli u nás.

komplikovana
18. sep 2024

Pan manzel nedava tvojich surodencov, ale ty sa musis starat o jeho? Trosku nepomer nie? Tak toto pories uz teraz a nie cakat do buduceho leta.

abbey1
18. sep 2024

Pre mňa je to dcéra, pre tvojho manžela je to súrodenec. Stále najbližšia rodina. Spomenula som dcéru, ale i nás tak bežne fungujeme v širšej rodine.
Ja viem, že každá rodina to ma inak i so vzťahmi. Ja som ti napísala, ako fungujeme my a prečo to nám neprekáža.

ina2405
18. sep 2024

Ale teraz to zvaľ na zmenu režimu, keď už pracuješ. Že si vyčerpaná a chceš to zmeniť. Čo nie je klamstvo.

akvi
18. sep 2024

@abbey1 lenze je rozdiel, ak v byte nie je miesto pre 5 ludi a tlacia sa tam, presuvaju kvoli tomu nabytok, aby sa pomestili, maju jedno WC a pod. Aj na toto treba pozerat. Ja tu u nas mavam tiez sestru s muzom aj tyzden vkuse, ale nevadi mi to skrz toho, ze my mame osobitnu izbu pre nich a dokonca aj osobitny dom , ak by to bolo nutne. Ale neviem si to predstavit napriklad v trojizbovom byte, ze zijeme tam traja a zrazu +5, to ani omylom, prave kvoli zachovaniu dobrych vztahov..
Ja prenajimam domcek a veru, velmi casto mam hosti presne z kategorie - prisli sme za rodinou na SK a nechceme sa tlacit v 2i byte u rodicov.

autor
18. sep 2024

@betulinka1 toto ma napadlo ako druhá alternatíva. Ze j budem chodiť do práce. Ale bojím sa toho výbuchu, co ma počká doma po návrate 🙈

autor
18. sep 2024

@kitycat bývame v dome, ale izbičky sú maličké, pre nás stačí, ale napríklad už nemám kde dat ani susiak. Kopec takých praktických vecí.

gejb
18. sep 2024

A prečo si berieš 2 týždne dovolenku? Ved normálne chod do práce, maximálne prvé dva tri dni bud doma zo slušnosti...aj k nam chodievaju navstevy na dlhsie ale určite im nerobime cely cas animatora. Priprav co treba a venuj sa im vo volnom case.
sama si si usila na seba bič.

hankab
18. sep 2024

Toto by u nas doma v ziadnom pripade nepreslo, obtazovala by nas taka navteva uz po 1 prespati, a to myslim uplne vazne. Je jedno ci mama, brat, svokra, bratranec, kamos.. my mame nastastie obaja s priatelom v tomto rovnake nastavenie, mame radi svoje sukromie a inak ako v nevyhnutnom pripade by sme na to nepristupili - napr. keby sme organizovali oslavu, niekto by prisiel z daleka, vypil by si a nemal sa ako dostat domov. Pripadne ak by rodicia chceli dlhsie pogrilovat a nevyrazat v noci o 1 domov s 2,5hod cesty pred sebou.
Inak aby som robila hotel zadarmo 5tim ludom na 2 tyzdne, tak to jedine cez moju mrtvolu 😉

terry658
18. sep 2024

Just by som zavolala svojich súrodencov aspoň na týždeň a žiadala od muža aby si vybral dovolenku, že sa im budeme venovať. Hneď by ho to prešlo.

oktobermimi
18. sep 2024

Tak nech si ich manzel obskakuje sam pana beka...
A bola by som zvedava ci aj dalsi rok by bol taky nadseny z idei ze budu u vas nasackovany...

autor
18. sep 2024

Myslela som si, ze preháňam, ale podľa reakcií vidím, ze ani nie. Ja som inak veľmi obetava a tolerantná osoba, bolo to tak nastavene roky predtým, kým sme ešte nemali dieťa, potom som bol doma atď. Bolo to iné, ale tento rok som normálne plakala od nervov a vycerpania (mala som aj zdravotné problémy, aj to k tomu prispelo) 😔 samozrejme nie pred nimi.