icon

Ako riešiť rodinné konflikty pri pomoci rodičom?

27. dec 2023

Máme v rodine problém, kvôli pomáhaniu rodičom manzelovym. Majú tri deti vrátane môjho muža, my nemáme deti, jeho sestra a brat majú. My bývame 200km, brat 180km a dcéra 50km od nich. Čokoľvek treba doma robiť alebo pomôcť volajú nám, ja rozumiem, že ostatní majú deti, ale nie vždy sa nám dá, ale v našom prípade aj tak musíme prísť. Napríklad pracujem, som najhoršia lebo oni si práve deň pred tým zmysleli, že to treba. Ostatné dve deti nemusia robiť absolútne nič. V lete sa každý rok robí brigáda v záhrade, my makáme dva dni a oni si potom prídu posedieť na slniečko.
Samozrejme nemáme problém pomáhať rodičom, ale už toho máme naozaj plné zuby, že vlastne všetko komplet robíme len my dvaja. Vadí to aj manželovi, nie len mne. Ale keď im to povie, argument je, že veď oni majú deti. Ako im vysvetliť, že nie vždy sa nám dá, alebo že by mohli niekedy pomôcť aj ostatné deti.

Strana
z2
natall113
28. dec 2023

Sú pomerne mladý, keď neprídete niekto to spraviť musí nechodila by som tam
Ja som zažila podobne, išlo o mužovho dedka všetky vnúčatá sa dohodli že na striedačku sa mu bude chodiť kosiť a pomáhať, fungovalo to istý čas ale potom ten má dieťa už nemôže ten má hento ten má toto a zostalo to na mňa a muža, síce dedko býval len nejakých 20km od nás ale my veľký dom a pozemok dedko približne rovnaký, no naše letné víkendy vyzerali asi tak že v piatok sme celý deň kosili doma a v sobotu celý deň u dedka, všetko sme proste robili dvojmo doma na veľkom pozemku pohrabať lístie na druhý deň u dedka. Asi po trištvrte roku sme sa ozvali že haló buď budú všetci pomáhať alebo my končíme lebo sa to nedalo nemali sme ani voľný čas, všetci sa akurát tak urazili, my tam chodíme veľmi málo pomáhať už aj dedko je urazený že sme otravovali ostatných ale keď sme týždeň nepokosili prišli iný. Skúste to určite sa nenechajú zarast zelinou a podobne

evaachesa
28. dec 2023

Navrhnite im predaj chaty keď to nezvládajú lebo vy na toto čas a ani chuť nemáte. Nie je to vaše hobby aby ste tam no stop chodili a nechali sa využívať.

mamutka
28. dec 2023

To srandujes, že nemajú 60 a nevedia sa postarať o chatu? Je to sprostá nenažranosť, držať si chaty a bedákať, že nevládzu robiť. Kľudne to mohli predať a užiť si tie peniaze. Ale tak majetky sú dôležité….. dúfam že v tom veku nebudem taká sprostá, aby som lenivo rozkazovala deťom, keby majú prísť čo robiť.

mandzula
29. dec 2023

@autor poradim ti na zaklade svojej skusenosti - nebud sprosta (ja som bola) a hned od zaciatku sa nauc hovorit nie, lebo potom sa ti z toho bude dostavat velmi tazko, ty budes mat vycitky a ostatni muzovi surodenci si budu zit svoj spokojny, bezstarostny zivot.
A nerieste to so surodencami, nekazte si vztahy, nechajte to na rodicov. Ked odmietnete vy, bud si poradia sami, pretriedia statky, alebo nech sami oslovia dalsie deti.

kornelies
29. dec 2023

Fuuuha, dost. Svokra nepracuje? Lebo v jej veku by mala behat ako srnka. Moj navrh kazde 2 tyzdne by tam mal chodit iny z deti, Vam by to vyslo 1x za 6 tyzdnov. Vydrzat cely vikend, porobit co najviac. Povedzte, ze mate dalsiu pracu cez vikendy, lebo vam to financne nevychadza a hned bude klud. Niekedy sa musi zaklamat, inac si z vas urobia sluhov pre vsetkych. Nieco podobne sme riesili v rodine, tento model pomoci rodicom je spravodlivy pre vsetkych. Ty hlavne nic pred svokrovcami, svagrovcami nehovor, budes za zlu.

petrao2
29. dec 2023

Ale ked poviete ze sa neda a nakoniec aj tak dojdete tym nedosiahnete nic
Treba im dat jasne najavo ze mate vlastny zivot aj ked nemate deti
A povinnosti sa nie vzdy daju odlozit
Poznam to... Partner ma tiež 2 surodencov ale na muske sme iba my
Ale my mame dieta surodenci deti nemaju
Iba maju velmi "dolezitu" pracu

joannita
29. dec 2023

Autorka, neber to v zlom, ale podla toho co pises, je to proste vasa chyba. Tak vy cestujete 3x do mesiaca 200km tam a 200km spat, aby ste dreli na "cudzej" zahrade, pre MLADYCH svokrovcov ktori nemaju ani 60 rokov? 😮 A este k tomu nemate peniaze na benzin (preco vam ho nezaplatia??) Akoze je to pekne od vas, ale odtial potial. Ok ist pomoct na velku brigadu ja neviem raz za kvartal.... Ok to je v poriadku, ale toto je bohapuste vyuzivanie.
Asi ste velmi mladi tipujem.
Ja v mojom veku by som urobila to, ze by som zavolala VSETKYCH surodencov muzovych a rodicov za jeden stol a pekne milo im vysvetlila ze takto to proste nejde a ani nepojde. Proste koniec. Ste ochotni pomoct ale vsetko ma svoje hranice!

Strana
z2