icon

Ako sa vysporiadať s rozchodom a nezatrpknúť?

qrstxyz
12. mar 2024

Ahojte, moja otázka je už vlastne v nadpise. Som čerstvo po rozchode a mentálne som na tom dosť zle. Nedokážem vôbec spať, jedlo mi nechutí, cítim takú zvieravú bolesť na hrudi, na nič sa neviem sústrediť. Sú to len prvé dni, ale život ide ďalej, očakávajú sa odo mňa výkony, nemôžem proste len tak zaľahnúť do postele s tým, že mám depku. Ako ste podobnú situáciu riešili vy? Viem, že treba čas, ale rada by som sa aspoň čiastočne dostala do normálu. Možno mi postačia len také jednoduché rady, na ktoré človek príde so sedliackym rozumom, len mne momentálne chýba 😅 a ešte jedna otázka: Ako po dosť nepríjemnom rozchode nezatrpknúť? Ako to prekonať bez toho, aby si človek nenieslol "traumy" z predošlých vzťahov do tých budúcich? Mám obavy, že už nikomu nebudem schopná dôverovať.

Strana
z2
qrstxyz
autor
13. mar 2024

Ďakujem všetkým za odpovede. Ono najlepšie bolo sa z toho vyrozprávať, to mi asi najviac pomohlo, už to je o mnoho lepšie, dokonca som v noci spala, čo je super, lebo predtým som skoro 70 nespala a fakt som sa cítila ako tesne pred nervovým zrútením. Myslím si, že to najhoršie mám za sebou. Ešte sa to bude vracať, s tým aj rátam, ale verím, že to nejako už zvládnem. A koniec koncov som aj rada, že sa to ukončilo teraz, určite lepšie ako v situácii, že by sme boli zobratí a mali spolu deti.

gondyo
13. mar 2024

Bude to lepšie a lepšie..zvládneš to..držím palce

monnci2226
13. mar 2024

och, no pozrime sa na to pozitivne, aspon sa vyfarbil hned, mrzi ma to cim si prechadzas. skus si teraz najst nejaky konicek na ktory sa budes kazdy den tesim napriklad zacni chodit na spoločenské tance, na jogu, spinning... neviem hocico co by ta bavilo. a mysli hlavne pozitivne venuj sa sebe a investuj cas do seba a uzivaj si ze si teraz slobodna, urcite tam na teba niekde caka ten pravy a este raz budes stastna a vdacna ze sa toto stalo ❤️ drzim palce 😉

qrstxyz
autor
13. mar 2024

@monnci2226 bohužiaľ sa vyfarbil až po takmer piatich rokoch. Keby hneď, tak by som sa s tým netrápila. Takto neviem, či ja som bola hlúpa a zaslepená, alebo či je problém v ňom, že mu preplo. Veľmi sa bojím, že ak v budúcnosti niekoho neodhadnem a znova sa popálim. Ale musím sa s tým vysporiadať nejako, nechcem byť slabá ako on.
@gondyo ďakujem 😊

gondyo
13. mar 2024

Presne ako píšeš..určite sa neobviňuj z ničoho..on zrazu nevie, čo so sebou má robiť...

gerber58
13. mar 2024

@qrstxyz teraz máš už skúsenosť, v budúcnosti skorej prekukneš takéhoto blázonka. Iná baba pomotať inak hlavu. Za to ti on nestojí.

gerber58
13. mar 2024

@gondyo tak niečo tam už muselo škrípať keď boli spolu, stačia aj tie nepatrné hádky ak sa zvyšuje ich počet. Ale s odstupom času, keď sa na to pozeráš po tom čo si dovolil spraviť to bola aj na jednej strane strata času...

monnci2226
13. mar 2024

@qrstxyz vztahy su loteria.... ludia sa menia a nikdy si nemozes byt nicim ista. krachuju vztahy aj po 10, 20 rokoch z roznych pricin. treba zit prítomnosťou a netrapit sa zbytocne ,,dopredu,, ber to pozitivne, iba 5 rokov 😉 urcite si mlada, pekna baba este ta toho v zivote caka vela pekneho ❤️ toto bude casom len trpka skusenost, ktora ta v konecnom dosledku pouci a budes silnejsia osoba. chce to len cas. teraz si kludne poplac, pokric, kopni do niecoho a ked sa trosku ulavi silny nadych a ideme odznova🍀

qrstxyz
autor
13. mar 2024

@gerber58 neviem. Lebo aj keď analyzujem nás vzťah, tak fakt nevidím, žiadne signály, že by to malo takto skončiť. Bol vždy ku mne veľmi starostlivý, po celé tie roky mi každé ráno zaprial dobré ráno, bolo vidieť, že so mnou veľmi chce tráviť čas, bývame 40 km od seba a tým, že sme študenti a každý v inom meste, tak nedalo sa byť vždy naživo spolu, ale trval na tom, že aspoň raz do týždňa sa musíme stretnúť a keď sme sa dlhšie nevideli, tak mi hovoril ako veľmi mu chybám. Každý večer sme spolu volávali, na intráku bol schopný odísť od kamošov a ísť volať so mnou a aj hodnoty a plány do budúcna sme mali rovnaké, proste chceli sme sa vziať a mať spolu deti. Sám mi vždy prízvukoval, že by nikdy nešiel do vzťahu, kebyže to nemyslí vážne. Proste ako z rozprávky. Áno, mal svoje chyby, občas býval egocentrický a žiarlivý, niekedy vedel vybuchnúť, ale v zásade nič také vážne. Jedine moji rodičia ho moc nemuseli. Mojej mame bol vyslovene nesympatický a ani môj otec z neho nebol nadšený. No a proste zrazu takýto obrat a sám mi povedal, že nechápe sám sebe. Proste zradil svoje hodnoty, pre neho bola tiež vo vzťahu veľmi dôležitá vernosť a zrazu ma podvedie. A pri tom boli tam indície, že ona po ňom pôjde, a ja som ho varovala a myslela som si, že on sa zachová rozumne. Ale nejako som sa nebála, lebo mal silné morálne presvedčenie a vedel, že spala s polovicou jeho kamošov a vždy vyjadroval k takýmto ženám odpor. A zrazu takej podľahne. Proste nedáva mi to zmysel, som z toho veľmi zmätená a fakt nerozumiem, čo sa stalo. Jediné čo viem, je že treba odísť.

qrstxyz
autor
13. mar 2024

@gerber58 ale veď to by sa musela rozísť väčšina párov po dlhej dobe. Neboli to žiadne veľké hádky, len som bývala občas náladová, to uznám, ale nikdy som k nemu nebola vyslovene nepríjemná, vždy som sa k nemu správala s úctou. A áno, v podstate to bola strata času, nikdy som nechcela nezáväzný vzťah, chcela som niekoho s kým strávim celý život.

zooeynka
13. mar 2024

@qrstxyz ber to ako poucenie - never prilis tomu co muz narozprava, rozpravanie nic nestoji a basnit o sebe aky som verny, zasadovy, rodinne zalozeny a bla bla vie kazdy, najma ak si mysli ze tym zenu ocari. Problem mladych zien je, ze vsetko uveria a maju pocit ze lepsieho muza uz nenajdu. Pritom su to kecy. Muza robia ciny, nie reci. Ten tvoj uplne jasne ukazal aky je, o aku zenu ma zaujem, aj ze dokaze podviest, aj klamat, cize tie rozpravky ktore rozpraval tebe boli ucelove. Nabuduce budes vediet ze nemas brat vsetko uplne vazne. A 5 rokov nie je tak vela aby si lutovala. Nieco ste sa mali navzajom od seba naucit a ide sa dalej. (A nebol ani uzasny, ani bohaty aby si si pri nom nazivala ako princezna, urcite ani nadherny - nemas za cim banovat)

hefo
13. mar 2024

@zooeynka Tak. Nie je dôležité, čo muž hovorí, ale čo robí.

qrstxyz
autor
13. mar 2024

@zooeynka nemyslím, že klamal. Už aj jeho mama sa tešila, že sa vezmeme a založíme spolu rodinu. A koniec koncov muž väčšinou keď žiada ženu o ruku, tak predpokladám, že to nerobí zo srandy. Skôr mám pocit, že mu preplo, niečo psychicky nezvládol. Aj moja mama mi vždy hovorila, že je psychicky labilný a že raz sa to v ňom zlomí, vtedy som to samozrejme tak vážne nebrala. Ale asi mala pravdu, v nedeľu keď som ho videla, vyzeral jak troska. Aj strašne pochudol a dosť rýchlo. Ja som mu ale pomoc ponúkla. On odmietol a ešte všetku vinu hodil na mňa. Nasilu sa nikoho zachraňovať nedá, nech ho zachráni iná, aj keď myslím si, že pri nej sa jeho mentálny stav ešte zhorší.

evkakorcek
13. mar 2024

@qrstxyz mala si a aj jeho matka veľké očakávania. Nuž, nič z toho. To sa v živote stava

zooeynka
13. mar 2024

@qrstxyz toto je ten spasitelsky komplex - on ta oklame, zradi, podvedie a posle do pecka a ty mu ponukas pomoc ako by si kuska hrdosti nemala. Ani by som ho neoplula, nech mu pomaha dotycna po ktorej tuzi. Fakt robis handru zo seba.

zooeynka
13. mar 2024

A mimochodom, to mas o dovod viac byt stastna ze si sa ho zbavila - chcela by si za manzela labilneho? Bez urazky voci psychickym porucham, ale dobrovolne ist do manzelstva s labilnym clovekom?

gerber58
13. mar 2024

@qrstxyz Mne sa stalo podobne, všetko celkom pekne, až na jeho rozhodnutia. To, čo ti nedávalo vtedy zmysel, ti dá dnes. Nechaj to tak, nechaj, nech sa to vyvíja bez tvojho zásahu. Možno po čase ešte vypláva na povrch toľko veci, že sa budeš len čudovať. A možno už nie. Hlavne daj sebe čas a jeho odstrihni či už nastalo, alebo dočasne, ako to už ty cítiš. V mojom prípade som pochopila, že si nezaslúži absolútne nič, len dať do zabudnutia.

qrstxyz
autor
13. mar 2024

@zooeynka ja som taká. Proste verím, že keď máš s niekým blízky vzťah, tak máte si pomáhať v ťažkých situáciách. Ale keď on vidí, že ja sa snažím a ešte ma začne obviňovať, tak si zaslúži poslať kade ľahšie.
@gerber58 určite potrebujem odstup od neho. Nechv s ním ani hovoriť, ani ho vidieť a očividne to je obojstranné 😅 som zvedavá inak, čo povedia jeho rodičia, lebo im to ešte neoznamoval. Moc asi nadšení nebudú.

gerber58
13. mar 2024

@qrstxyz to už ti môže byť jedno, čo oni na to. S nimi by si nežila, ale s nim. Oni môžu byť akokoľvek dobrí. Ja keď som sa od neho odviazala tak zas jak naschval sa mi ozval on, ako mi je keď jeho neriešiť a nakoniec mi len oznámil, že by si nikdy nedovolil ma bloknúť a že vlastne on sa nevraca....a hádaj, dlho mu to nevydržalo a zablokoval...😂

Strana
z2