icon

Ako slušne naznačiť svokre, že 3 mesiace bývania u nás je už priveľa?

28. máj 2025

Ked mi muz povedal, ze jeho mama pride na par dni, neprotestovala som. Ved pomoze s detmi, navari, trochu si oddychnem... No presli tri dni, tri tyzdne a teraz uz tri mesiace. Povodne "kratka navsteva" sa zmenila na trvaly pobyt s jej uterakom v nasej kupelni, salkami na stole a poznamkami o tom, ako mam varit lepsie polievky. Nechcem byt zla – je to rodina, pomaha, deti ju maju rady. ALE. Mam svoj domov, svoje zvyky a svoju trpezlivost, ktora sa mina. Partner to nejako "nerieši", lebo "ved pomaha". A ja som z toho nervozna, najma ked mi vecer v pyzame zrazu sedi v obyvacke.Ako by ste to riesili vy? Uz ste niekedy museli vyhodit svokru... slusne? 😅

vevebono
28. máj 2025

Ja by som normálne povedala, ze to je tvoja domacnost, ty si gazdiná a chceš si to organizovať podľa seba. Ďakujem za pomoc, aj za rady, vezmem si ich k srdcu, ale chcela by som žiť opäť svoj život podľa seba

suge
28. máj 2025

Nie je to svokra, keď máš iba priateľa. A keď priateľ nechce riešiť vlastnú mamu, Ty nevyriešiš nič.

petulda333
28. máj 2025
@janinah

@mandzula hej? Nasťahovať sa po smrti manzela k vlastnemu dieťatu a tam zavadziaš nevestičke,lebo chuderka nema svoje sukromie...
Prekvapim ťa..su rodiny.ktore byvaju spolu a babku ci dedka dochovaju aj ked to trva roky..
A to s laskou....
Ale v dnesnej dobe sa toto nenosi...
Vsetko sa raz vrati a verim.ze autorka sa dozije raz svojej nevesty...
Aha.zabudla som.ona autorka by sa predsa nikdy nenastahovalavk svojmu dospelemu dietatu...
Ozaj? Nikdy nehovor nikdy ....

@janinah ach. Vacsinou s tebou suhlasim,ale tu nemozem. Ano,su take rodiny,ale su aj ine. Kazdy z nas je iny. Ona ju predsa nejde uplne odstrihnut,ved byva len 15min od nich. Moze spat doma. Ja mam skvelu svokru,naozaj,mame nadstandardny vztah. Stretavame sa xy krat za tyzden,volame si,pomahame...ale byvat spolu by sme nechceli. Docasne ano,ale nadtalo nie,pokial by nedoslo k niecomu vaznemu. Kazda z nas ma rada svoje sukromie a zvyky a nie je na tom nic zle.

mandzula
28. máj 2025
@petulda333

@janinah ach. Vacsinou s tebou suhlasim,ale tu nemozem. Ano,su take rodiny,ale su aj ine. Kazdy z nas je iny. Ona ju predsa nejde uplne odstrihnut,ved byva len 15min od nich. Moze spat doma. Ja mam skvelu svokru,naozaj,mame nadstandardny vztah. Stretavame sa xy krat za tyzden,volame si,pomahame...ale byvat spolu by sme nechceli. Docasne ano,ale nadtalo nie,pokial by nedoslo k niecomu vaznemu. Kazda z nas ma rada svoje sukromie a zvyky a nie je na tom nic zle.

@petulda333 ja to vnimam rovnako, mam super svokru, ktora sa do nas za 13 rokov nezastarala ani slovkom, vzdy, ked jej nieco treba, pomoc dostane, aj spolocnost, ale moj muz by nikdy nedopustil, aby u nas byvala. Rovnako to citim so svojimi rodicmi, oni maju svoj zivot, my svoj, sme tu pre seba vzdy, ked treba a citime to tak, ale sukromie, nase aj ich, je nedotknutelne.

larisa
28. máj 2025

Ja som nevedela že nie ste manželia. To znamená že tebe jeho matka svokra nie je. Ak manželia nie ste ,tak ty nič nevyriesis musí to ten tvoj frajer vyriešiť. Ty nie si nevesta jeho matke. Už chápem prečo jeho matka býva tak dlho u vás.

mandzula
28. máj 2025
@larisa

Ja som nevedela že nie ste manželia. To znamená že tebe jeho matka svokra nie je. Ak manželia nie ste ,tak ty nič nevyriesis musí to ten tvoj frajer vyriešiť. Ty nie si nevesta jeho matke. Už chápem prečo jeho matka býva tak dlho u vás.

@larisa aký je podľa teba rozdiel v svokre a mame partnera? Len v papieri? Či keď teda žena nie je manželka, ale len partnerka, nemusí sa starať o deti, domácnosť, prať, žehliť, variť...? Ako sa to delí podľa papiera v šuplíku? Ale dobre, keď nie je manželka, nech sa pán partner o mamu stará sám, nech mu partnerka vydelí mamine veci na pranie, nech po nej umyje riady, nech jej varí polievku, aká chutí jej.

tehula2016
28. máj 2025

A to svokra nema ziadne zaujmy, kamaratky?Moja mama je vdova xy rokov, ale ta ma tolko aktivit, ze osamela sa neciti asi nikdy 🙂

tiezjedna
28. máj 2025
@janinah

@mandzula hej? Nasťahovať sa po smrti manzela k vlastnemu dieťatu a tam zavadziaš nevestičke,lebo chuderka nema svoje sukromie...
Prekvapim ťa..su rodiny.ktore byvaju spolu a babku ci dedka dochovaju aj ked to trva roky..
A to s laskou....
Aha.zabudla som.ona autorka by sa predsa nikdy nenastahovalavk svojmu dospelemu dietatu...

@janinah ty čo slovo, to perla... zase😉

zltalienka
28. máj 2025

Ste 2 Ty a Tvoj partner, vy sa musite porozpravat a dohodnut co a ako dalej ohladom tejto situacie. Najprv to vyries s partnerom a az potom hladaj "vhodny sposob" ako jej to povedat....teda ak bude vobec co povedat.

gaja78
28. máj 2025

Videli ste film Prišla v noci? veľmi výstižný pre túto tému

katulienkax
28. máj 2025
@tanyan

A čo napríklad intimita? Ak mužovi nevadí, že je počas sexu jeho mama za stenou, tak mu povedz, že ty sa nevieš uvoľniť so svokrou vo vedľajšej izbe.

@tanyan veruveru my keď sme u svokry alebo ona u nás tak my s mužom nič nemôžme po intímnej stránke lebo ona vsetko počuje a vsetko ju budí.

cacianka
28. máj 2025
@mandzula

@janinah od teba som nic ine ani necakala, ty si zmyslanim stale v obdobi, ked boli nevesty bosorky hodne upalenia na hranici, aby som nezabudla, maju byt nekonecne vdacne, lebo im svokra vychovala syna, maju teda zniest vsetko, a svokry su chranene nekonecnou svatoziarou.
Ak ma muz ci zena svoj zivot obetovat poziadavkam rodicom, nech sa nevydava/nezeni, ale sedi doma a sluzi rodicom. Ak sa vsak vyda/ozeni, prvorada je nova rodina a jej potreby. U autorky evidentne naplnene nie su, ale nevadi, hlavne ze je spokojna svokra, ktora sa zabyvala tam, kde bola pozvana na kratku navstevu na preklenutie tazkeho obdobia.
Nikde sa nepise, ze autorka jej odopiera pomoc, jedine, co chce, je sukromie svojej rodiny, nie svokru vecer na gauci a k tomu komentujucu jej kucharske umenie.

@mandzula súhlasím s tebou, aj poznámka o janinah, a to ostatné na 300%.
to nie je len večer na gauči, ale celý deň na križovatke mladej rodiny. 24/7/30/92.
je to problém s priestorom, harmonogram dňa, kedy ti dospelý človek nerátane vstupuje do intímnej zóny, hocikde s otočíš je tam, vpredu, vzadu, oči v chrbte, nepríjemné poznámky, výčitky o polievke a všeličom inom. O dosť iné je to, keď je člen rodiny chorý, potrebuje opateru, ale samostatná dospelá osoba ´potrebuje byť zavesená na niekoho krku ? Ona nemá svoj život, kamarátky, susedy, nejaké záujmy, len trčať synovi pri riti, neveste na dýchať na krk ? Ved aj tá pani potrebuje svoje súkromie.
ano, bývali žili dve aj tri generácie spolu, ale to boli iné roky, možnosti bývania, a ani vtedy neboli vzťahy ružové, ale plne aj odriekania, zloby, nenávisti, zákerností, urážok a ubližovania. My sme už uvedomelejšia generácia, máme možnosti iné aj prehľad ako kedysi. svokra má svoj byt, keď sa jej nepáči, nech ho predá a kúpi si iný, blízko syna a jeho rodiny, ale naozaj nemusí byť jej 5. kefka v kúpeľni 24h denne...

mandzula
28. máj 2025
@cacianka

@mandzula súhlasím s tebou, aj poznámka o janinah, a to ostatné na 300%.
to nie je len večer na gauči, ale celý deň na križovatke mladej rodiny. 24/7/30/92.
je to problém s priestorom, harmonogram dňa, kedy ti dospelý človek nerátane vstupuje do intímnej zóny, hocikde s otočíš je tam, vpredu, vzadu, oči v chrbte, nepríjemné poznámky, výčitky o polievke a všeličom inom. O dosť iné je to, keď je člen rodiny chorý, potrebuje opateru, ale samostatná dospelá osoba ´potrebuje byť zavesená na niekoho krku ? Ona nemá svoj život, kamarátky, susedy, nejaké záujmy, len trčať synovi pri riti, neveste na dýchať na krk ? Ved aj tá pani potrebuje svoje súkromie.
ano, bývali žili dve aj tri generácie spolu, ale to boli iné roky, možnosti bývania, a ani vtedy neboli vzťahy ružové, ale plne aj odriekania, zloby, nenávisti, zákerností, urážok a ubližovania. My sme už uvedomelejšia generácia, máme možnosti iné aj prehľad ako kedysi. svokra má svoj byt, keď sa jej nepáči, nech ho predá a kúpi si iný, blízko syna a jeho rodiny, ale naozaj nemusí byť jej 5. kefka v kúpeľni 24h denne...

@cacianka si zober, ako si musis popri povinnostiach, praci, detoch najst cas na debatu s muzom, a furt ti niekto dycha na krk, a je jedno, ci je v izbe, ci rovno s tebou, potom akurat tak potlacas svoje pocity, odsuvas problemy. Mam ako vystrahu moju kolegynu, u ktorej byvala mama. Muz bral vsetky nadcasy, ked bol doma, radsej sa zavrel v izbe, kolegyna si radsej domov nosila pracu, aby mala dovod zavriet sa v izbe. Deti utekali z domu, lebo starka ich vkuse "vychovavala".
O intimnostiach ani nehovorim, uspis deti, na tom gauci by mozno aj k niecomu doslo, no na cestu ti prisvecuje svokra.

cacianka
28. máj 2025
@mandzula

@cacianka si zober, ako si musis popri povinnostiach, praci, detoch najst cas na debatu s muzom, a furt ti niekto dycha na krk, a je jedno, ci je v izbe, ci rovno s tebou, potom akurat tak potlacas svoje pocity, odsuvas problemy. Mam ako vystrahu moju kolegynu, u ktorej byvala mama. Muz bral vsetky nadcasy, ked bol doma, radsej sa zavrel v izbe, kolegyna si radsej domov nosila pracu, aby mala dovod zavriet sa v izbe. Deti utekali z domu, lebo starka ich vkuse "vychovavala".
O intimnostiach ani nehovorim, uspis deti, na tom gauci by mozno aj k niecomu doslo, no na cestu ti prisvecuje svokra.

@larisa je úplne jedno či je manžel alebo "len" partner. Je to samostatná rodina, majú deti, svoju domácnosť, potrebujú svoje súkromie, mať svoj režim, kedy sa nemusia prispôsobovať 5.kolesu o voza. Aj ked sa akceptujú, majú radi, tak svokra je už ako hosť - na tretí deň dosť. Ved má byt blízko, nikomu z nich nič nebráni sa stretávať, pomôcť, navštevovať, ale v medziach štábnej kultúry, aby každý člen mal dosť priestoru na súkromie. Neviem so predstaviť, vyjsť z kúpeľne len tak ako ked tam svokra nieje., vo všetkých aspektoch je to úplne iné, ako ked je v byte niekto iný. intímnosti medzi partnermi, používanie wc, kúpelne, varenie, pranie, upratovanie , vždy je tu niekto, kto ti dýcha za krkom, nikdy nevieš aké oči pozerajú a odkiaľ, aké uši sú natrčené...
@mandzula veď v stave núdze sa ani pohádať nemožeš, ani deti vychovávať, lebo svokra je tam ako kristus - všetko vidí, vie, počuje

mirage
28. máj 2025
@janinah

A to s laskou....

@janinah co sa jej ma.vratit? Ze 3 mesiace zije so svokrou a uz chce, aby sa vratila do svojho byvania? Cize tebe ked zomrie muz nastahujes sa k neveste a budes tam aj pol roka?

cacianka
28. máj 2025

tu pomôže dôkladný, slušný rozhovor s chlapom, trvať na vyriešení, alebo si nasťahovať aj svoju mamu, to by chlap inak prskal ...

cacianka
28. máj 2025
@mirage

@janinah co sa jej ma.vratit? Ze 3 mesiace zije so svokrou a uz chce, aby sa vratila do svojho byvania? Cize tebe ked zomrie muz nastahujes sa k neveste a budes tam aj pol roka?

@mirage ona áno, nie pol roka, ale kľudne na furt, lebo sa bije do hrude jáááá som matka , gdo je váááác

michaela329
28. máj 2025

Mno... tiež mám svokru vdovu, 60km od nás, občas príde prespať, sviatky je u nás, ale 3 mesiace? Ak je inak zdravá, nemá čo byť u vás tak dlho. Veď to ide váš život úplne na druhú koľaj 😳 Akože našťastie moja je celkom pri rozume, má svoje koníčky, vzdelávania a záhradu a muž je s ňou denne v kontakte, skúste jej naznačiť, že by sa mala trochu pohnúť ďalej...15minut smerom k svojmu bytu.

sense
28. máj 2025
@mandzula

@janinah od teba som nic ine ani necakala, ty si zmyslanim stale v obdobi, ked boli nevesty bosorky hodne upalenia na hranici, aby som nezabudla, maju byt nekonecne vdacne, lebo im svokra vychovala syna, maju teda zniest vsetko, a svokry su chranene nekonecnou svatoziarou.
Ak ma muz ci zena svoj zivot obetovat poziadavkam rodicom, nech sa nevydava/nezeni, ale sedi doma a sluzi rodicom. Ak sa vsak vyda/ozeni, prvorada je nova rodina a jej potreby. U autorky evidentne naplnene nie su, ale nevadi, hlavne ze je spokojna svokra, ktora sa zabyvala tam, kde bola pozvana na kratku navstevu na preklenutie tazkeho obdobia.
Nikde sa nepise, ze autorka jej odopiera pomoc, jedine, co chce, je sukromie svojej rodiny, nie svokru vecer na gauci a k tomu komentujucu jej kucharske umenie.

@mandzula pre ňu bude len taká dobrá nevesta, ktorá bude držať "hubu a krok", bude dokonalá žienka domáca a ešte aj svoje záležitosti všetky sama financovať lebo jej syn nie je predsa sponzor....a ešte bude aj na slovo počúvať lebo ona je svokra kto je viac... Inak poznám jedného takého s ktorým žiadna nevydržala pretože presne toto bolo od nej očakávané...starať sa o domácnosť a chlapa lebo veď je žena a keď šlo na platenie tak na polovicu lebo hádam on nebude sponzor a nedajbože nebolo niečo ako mamička povedala už bola za zlú

jankalukasova
28. máj 2025

Svokre by som pri kávičke navrhla, že pôjdete spolu pobehať obchody, nakúpite nové doplnky do bytu, trošku ho zveladíte, vynovíte aby sa tam mohla vrátiť a cítiť sa tam príjemne. Poznám prípad, keď vdovec musel vymeniť komplet nábytok v spálni. Proste už nemohol existovať v tom, v čom žil s manželkou. Skúste jej navrhnúť nejaké takéto riešenie a uvidíte ako zareaguje.

mandzula
28. máj 2025
@jankalukasova

Svokre by som pri kávičke navrhla, že pôjdete spolu pobehať obchody, nakúpite nové doplnky do bytu, trošku ho zveladíte, vynovíte aby sa tam mohla vrátiť a cítiť sa tam príjemne. Poznám prípad, keď vdovec musel vymeniť komplet nábytok v spálni. Proste už nemohol existovať v tom, v čom žil s manželkou. Skúste jej navrhnúť nejaké takéto riešenie a uvidíte ako zareaguje.

@jankalukasova pekny navrh plus jej da jemne, ale jasne najavo, ze je cast ist.

rusalkablack
28. máj 2025

Moja mama ovdovela pred 4 rokmi, a vôbec dlho nesmútila, hneď si našla frajera. A nič lepšie sa nemohlo stať, úplne sa do nás prestala starať a vyrývať, kritizovať. Keď jej zavolám, večne je upachtená, lebo kdesi letí s frajerom. A to má 80 rokov.

veronicka88
28. máj 2025

Vzala by som kufor,seba,deti a na pár dní šla ku nej. Ak jej to nedopne tak už neviem.

kuko55
28. máj 2025

Áno, sú viac generačné rodiny, áno pomoc je príjemná....ja by som JANČILA po týždni, fuuu 3 mesiace????
Každý deň čakať je chyba, ešte dnes večer by som povedala- milá mama, mame vás radi, ďakujeme za vašu pomoc s deťmi, no chceme byť sami.

Čím menej slov, tým lepšie!
Veľa šťastia!

mantilka
28. máj 2025

Ty musíš mať nervy z ocele, že si toto strpela. Lepšiu nevestu nenájdeš.
Ale bude treba sa od srdca porozprávať. Však sa dohodnite v akej frekvencii je to pre teba prijateľné. Možno 1vikend v mesiaci by sa dalo.
Existujú kluby dôchodcov, nech tam zájde. Má len jedného syna ? Ak nie, treba všetkých navštevovať. Súrodencov, sesternice,kamošky, bývalé kolegyne...

ukulela
28. máj 2025
@mandzula

@petulda333 ja to vnimam rovnako, mam super svokru, ktora sa do nas za 13 rokov nezastarala ani slovkom, vzdy, ked jej nieco treba, pomoc dostane, aj spolocnost, ale moj muz by nikdy nedopustil, aby u nas byvala. Rovnako to citim so svojimi rodicmi, oni maju svoj zivot, my svoj, sme tu pre seba vzdy, ked treba a citime to tak, ale sukromie, nase aj ich, je nedotknutelne.

@mandzula a ostatne baby: toto je ale specificky pripad. svokre umrel manzel/svokor, ona zjavne nezvlada jeho smrt. Tam jej treba pomoct, citlivo a cielene, Nie ju "jemne poslat domo" ani naznacovat, ze je tam navyse. Ak s muzom prezila cely zivot v peknom vztahu a boli na seba naviazani, moze mat vazne problemy. A tam - ano - jej ma rodina pomoct, Tak, ako by ona mozno/snad/urcite pomohla svojmu dietatu v rovnako tazkej, ci akejkolvek inej situacii.
treba sa zhovarat - ano. ale hladat riesenie, ako svokre pomoct. skusit otvorit aj temu vymeny bytu, blizsieho byvania, skusit ju nasmerovat na nejake dochodcovske organizacie, spolocne seniorske vylety, ...

mantilka
28. máj 2025
@rusalkablack

Moja mama ovdovela pred 4 rokmi, a vôbec dlho nesmútila, hneď si našla frajera. A nič lepšie sa nemohlo stať, úplne sa do nás prestala starať a vyrývať, kritizovať. Keď jej zavolám, večne je upachtená, lebo kdesi letí s frajerom. A to má 80 rokov.

@rusalkablack 😀80 ročná s frajerom randí 😀

zuzanockamt
28. máj 2025

Mne je ľúto matky tvojho frajera. Zomrie jej blízka osoba, manžel a ona nemôže počítať s pomocou syna, lebo jeho frajerke sa to nepáči. Veľmi smutné.

mandzula
28. máj 2025
@ukulela

@mandzula a ostatne baby: toto je ale specificky pripad. svokre umrel manzel/svokor, ona zjavne nezvlada jeho smrt. Tam jej treba pomoct, citlivo a cielene, Nie ju "jemne poslat domo" ani naznacovat, ze je tam navyse. Ak s muzom prezila cely zivot v peknom vztahu a boli na seba naviazani, moze mat vazne problemy. A tam - ano - jej ma rodina pomoct, Tak, ako by ona mozno/snad/urcite pomohla svojmu dietatu v rovnako tazkej, ci akejkolvek inej situacii.
treba sa zhovarat - ano. ale hladat riesenie, ako svokre pomoct. skusit otvorit aj temu vymeny bytu, blizsieho byvania, skusit ju nasmerovat na nejake dochodcovske organizacie, spolocne seniorske vylety, ...

@ukulela s tym suhlasim, no ako z reakcie partnera vyplyva, nema zaujem to riesit, z par dni su mesiace, zena to uz nedava a nikam sa to nehybe, takze neviem, na co ten chlap caka. Asi kym mu zena ujde a mama si s nim bude spokojne nazivat. Je to na rozhovor, co dalej, nie brat to tak, ze je to ta naprirodzenejsia vec, ze mama tam bude, kym ona bude chciet. Co tam potom, ze tu hnusnu bezcitnu zenu zatial klepne. A nepoviem, keby mama byvala na druhom konci republiky, ale ma to k mladym 15 minut...

minenkaa
28. máj 2025
@zuzanockamt

Mne je ľúto matky tvojho frajera. Zomrie jej blízka osoba, manžel a ona nemôže počítať s pomocou syna, lebo jeho frajerke sa to nepáči. Veľmi smutné.

@zuzanockamt nemá záujem jej pomôcť? Však je u nich tri mesiace a svokra sa začína starať do jej domácnosti? Tej starej pani treba zbaliť kufor a nech začne sama fungovať ,smrťou partnera sa nekončí živiť tomu čo žije