icon

Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?

18. apr 2026

Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?

oslo1
18. apr 2026

Tak ked partner Vue, ze po smrti matky nebude kde byvat, tak nech na to uz mysli teraz.
Nic my nebtani si najst extra robotu a tie peniaze odkladat na deposit na byt. Jeho matka Tu Este mozes byt 20 rokov.

anonym_48fe84
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_48fe84 on je velmi dobra dusa, naozaj super clovek, len nemal v zivote stastie a doplatil na niekolko veci. Jednou z tychto veci bola exmanzelka. A druhou zila vlastna nepozornost, unava a nasledne uraz a ID.

@anonym_autor ak ho mas rada a je dobry clovek len nema peniaze tak proste nemozes kalkulovat kto kolko da, hadam nebudes chciet aby brat sam na seba hypo ked ma ID. Byvajte u teba casom mozno ak podedi prispeje na vacsi byt a kto da aky podiel ved to je jedno ked sa mate radi nie? Alebo si mozno z dedicstva on kupi garzonku a bude prenajimat. Nikdy nevies ako to zivot zariadi treba zit pritomnostou a nie rozmyslat na 10 rokov dopredu. Zatial moze obcas u teba prespavat, travit vikendy....

anonym_9c91f3
18. apr 2026
@rachel36a

@zmrzlinka2021 prepáč, ale môžem mať svoj nazor...pre mňa je taky človek nezodpovedný...mohol si našetriť aj počas manželstva, aj po rozvode

@rachel36a Na svoj názor má právo každý, ale môže sa stať, že sa náš názor zmení, keď spoznáme okolnosti prípadu.Napr.poznam muža, ktorý pri prvom rozvode nechal byt svojej ex a deťom, lebo mal dobre platenú prácu a dokázal si kúpiť nový byt.Po druhom rozvode si mohol ledva dovoliť garsónku, lebo ochorel, skončil na ID+ nízky plat.Samozrejme, napriek zmenám v jeho živote ďalej platil výživné, neskôr pomáhal dcére, ktorá už mala rodinu.Pri tretej žene sa rozhodol ostať vo svojom a v rámci možností si užívať život s partnerkou.Prv sa s ňou chcel oženiť, ale potom mu vlastná sestra povedala, že ak sa nebodaj aj 3.krat rozvedie, môže pri svojej dobrote skončiť ako bezdomovec

anonym_9c91f3
18. apr 2026
@anonym_48fe84

@anonym_autor ak ho mas rada a je dobry clovek len nema peniaze tak proste nemozes kalkulovat kto kolko da, hadam nebudes chciet aby brat sam na seba hypo ked ma ID. Byvajte u teba casom mozno ak podedi prispeje na vacsi byt a kto da aky podiel ved to je jedno ked sa mate radi nie? Alebo si mozno z dedicstva on kupi garzonku a bude prenajimat. Nikdy nevies ako to zivot zariadi treba zit pritomnostou a nie rozmyslat na 10 rokov dopredu. Zatial moze obcas u teba prespavat, travit vikendy....

@anonym_48fe84 Dovolím si nesúhlasiť, lebo som mala podobné názory ako ty a skoro som na ne doplatila.V živote by som sa nevzdala bývania, ktoré som sama nadobudla

lucka_ke
18. apr 2026

svoj byt by som si nechala a ak vzťah vydrží tak jeho byt predať, sumu rozdeliť a kúpiť niečo nové na hypo (prehodnoť hypotéku, vždy sa dá splatiť predčasne ak by niečo), nevieš či vám vzťah vydrží a ostať bez bývania nie je nič čo by žena chcela

marsmykkok
18. apr 2026

@anonym_autor Možno bývať v tvojom a on ak bude mať financie z predaja toho maminho nech si kúpi nejakú chatku alebo garsonku investičnú aby peniaze čo dostane vyplatené nestratili hodnotu...

anonym_b0ee4d
18. apr 2026

V ziadnom pripade so svojim bytom nemanipuluj.
Mala som podobnu situaciu. Vlastny byt a moj manzel tiez niekolko nehnutelnosti. Ani jedneho nas nenapadlo predavat vlastne nehnutelnosti. Najprv sme zili po podnajmoch a ked sme sa rozhodli spolu sa usadit kupili sme spolocne na hypo spolocnu nehnutelnost.
Ak s nim nemas odvahu ist do hypo, tak s nim len randi, lebo toto nie je clovek do realneho zivota a asi to aj sama vies.

autor
18. apr 2026

Ja sa vlastného bývania nevzdám a byt nepredám. Rovnako už do hypo ísť nechcem. Hľadám len alternatívu ako bývať spolu. U mňa bývanie naozaj nie je pre dvoch. Je tak uspôsobený, ja keď som si ho prerábala, rátala som s tým, že tu budem sama.

anonym_2fdc56
18. apr 2026

Fajcit moze chodit von ked sa pristahuje alebo si odvykne a usetri peniaze, nauci sa … nie je v pozicii davat podmienky. Cigarety nie su jedlo … nepotrebuje ich. Svoje veci ohladne byvania neci si riesi sam. 45 je pre mna prilis vela na to, aby som sa vzdala vlastneho a budovala spolocney pokial to nejde najprv kazdy svoje a potom spolocne … tak nic nebude.

anonym_b0ee4d
18. apr 2026
@anonym_autor

Ja sa vlastného bývania nevzdám a byt nepredám. Rovnako už do hypo ísť nechcem. Hľadám len alternatívu ako bývať spolu. U mňa bývanie naozaj nie je pre dvoch. Je tak uspôsobený, ja keď som si ho prerábala, rátala som s tým, že tu budem sama.

@anonym_autor Tak potom uz len spolocny podnajom. A ty prenajmi svoj byt. Ale je to take vyhadzovanie penazi. Mas chlapa, ktory sa ti o ine byvanie nepostara, co ine si predstavujes?

autor
18. apr 2026
@anonym_2fdc56

Fajcit moze chodit von ked sa pristahuje alebo si odvykne a usetri peniaze, nauci sa … nie je v pozicii davat podmienky. Cigarety nie su jedlo … nepotrebuje ich. Svoje veci ohladne byvania neci si riesi sam. 45 je pre mna prilis vela na to, aby som sa vzdala vlastneho a budovala spolocney pokial to nejde najprv kazdy svoje a potom spolocne … tak nic nebude.

@anonym_2fdc56 este raz, u mna nie. Moj byt nie je na byvanie pre viac ako jedneho cloveka. Je to tak koncipovane. Mam tu len jeden open space, kde mam spalnu, aj pracovnu, aj obyvacku viac menej v jednom. Samostatna je iba kupelna, WC a kuchyna. Tym, ze pracujem. domu, porebujem tu klud a ticho.

anonym_f7b4f9
18. apr 2026

Ak by ste sa nepoznali,jeho matka zomrie,on pôjde pod most? Pochybujem,že súrodenci mu nechajú byt len tak.Z čoho by ich vyplatil?
Ako dlho už opatruje matku? Súrodenci sa nejako podieľajú na pomoci matke?
Možno by bolo vhodné,ak by mu byt darovala za doopatrovanie...
A k tomu fajčeniu,je ID,peňazí nemá ale fajčí,skús si prepočítať,koľko peňazí za celý svoj život prefajčil,za to by mal možno aj garzonku

autor
18. apr 2026
@anonym_f7b4f9

Ak by ste sa nepoznali,jeho matka zomrie,on pôjde pod most? Pochybujem,že súrodenci mu nechajú byt len tak.Z čoho by ich vyplatil?
Ako dlho už opatruje matku? Súrodenci sa nejako podieľajú na pomoci matke?
Možno by bolo vhodné,ak by mu byt darovala za doopatrovanie...
A k tomu fajčeniu,je ID,peňazí nemá ale fajčí,skús si prepočítať,koľko peňazí za celý svoj život prefajčil,za to by mal možno aj garzonku

@anonym_f7b4f9 neviem ako by to riesili, neviem, netusim. Aj surodenci sa samozrejme podielaju na opatrovani a pomahaju im obom maximalne.

eeffka
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f7b4f9 neviem ako by to riesili, neviem, netusim. Aj surodenci sa samozrejme podielaju na opatrovani a pomahaju im obom maximalne.

@anonym_autor no mama sa pominie dom sa preda, a on ostane s istou hotovostou pred domom. Bud sa natlacite u teba(nechces) alebo spolocnq hypo na novy byt (nechces) ale o bude bezdomovec.

anonym_b0ee4d
18. apr 2026
@eeffka

@anonym_autor no mama sa pominie dom sa preda, a on ostane s istou hotovostou pred domom. Bud sa natlacite u teba(nechces) alebo spolocnq hypo na novy byt (nechces) ale o bude bezdomovec.

@eeffka Toto si zavesit v 45 na krk. No neviem. Ved sa prakticky akoby ma vystarat o starsieho chlapa (a ano bezdomovca). Velmi divna situacia.

autor
18. apr 2026
@eeffka

@eeffka tak on má našetrené nejaké peniaze, cca. 40 000 eur, ale to mu nevyjde na vyplatenie oboch súrodencov. Ak je teraz hodnota nehnuteľnosti 185 000 eur asi. A rokmi to bude viac. Čiže aj keby neprerábal nič, stále bude potrebovať cca. 85 000 eur. To je k dnešnému dňu. No ak bude sám, tak buď ho tam nechajú bývať a nebudú chcieť peniaze, alebo neviem, predá byt a kúpi si niečo malé? Alebo by išiel do prenájmu? Neviem. Kažodpádne my spolu chceme byť, aj spolu bývať, len je to taká nešťastná situácia. A ja sa nechcem vzdať svojho bývania kvôli mužovi.

eeffka
18. apr 2026
@anonym_autor

@eeffka tak on má našetrené nejaké peniaze, cca. 40 000 eur, ale to mu nevyjde na vyplatenie oboch súrodencov. Ak je teraz hodnota nehnuteľnosti 185 000 eur asi. A rokmi to bude viac. Čiže aj keby neprerábal nič, stále bude potrebovať cca. 85 000 eur. To je k dnešnému dňu. No ak bude sám, tak buď ho tam nechajú bývať a nebudú chcieť peniaze, alebo neviem, predá byt a kúpi si niečo malé? Alebo by išiel do prenájmu? Neviem. Kažodpádne my spolu chceme byť, aj spolu bývať, len je to taká nešťastná situácia. A ja sa nechcem vzdať svojho bývania kvôli mužovi.

@anonym_autor to je pekne ze chcete spolu byt, mam skoro 50a dalsieho chlapa po muzovi by som uz cez dvere nepustila, kava a cau. Riesis veci ktore nie su tvoj problem (jeho buduca bytova situacia) , bude to o rok ci 10? Aby si nebola prrkvapena a dalsia vec, chodte do podnajmu tiez sa ti oci otvoria, jedno je sa atretavat ine zit 24/7. Najma ak tvoj zivotny styl je ze sa staras len o seba , nie si zvyknuta sa prisposobovat detom albo manzelovi.

anonym_f98b88
18. apr 2026
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.

@anonym_autor o ex sa staral nadštand. a teraz pomaly na staré kolená máš ty mu byť jeho barlička - spasiteľom. to určite.
do tohto by som nešla ani keby mal zlatého ...

la_dolce_vita
18. apr 2026

On ma aky plan na zivot po smrti matky? Ten napad s predajom tvojho bytu je z jeho hlavy, vsak? Moj partner tiez zil s matkou, ale byt bol jeho. Tu mi to pride z jeho strany spekulativne. Ked nechcete hypo a neda sa u teba, tak ake mate moznosti? V podstate ziadne. Neriesila by som to zatial, ved cas ukaze. Len aj dobrak moze byt v skutocnosti vychcany. Nema nic, darmo bol stedry k ex / naozaj? V nasok veku uz musime byt rozumne.

zunaf
18. apr 2026

Prečo by mal byť bezdomovec? Vravíš, že má 40 tis. našetrené, dostane 60 tis., to mu snáď na jednoizbák vyjde, nie? Niekde blízko pri tebe. Lebo spoločné bývanie sa zjavne vyriešiť nedá, popravde ja by som tiež nepredala vlastný byt bez ťarchy hypotéky.

catherin4
18. apr 2026

Možnosti ktoré máš zavrhuješ alebo sa nedá, tak vám neostane iné len bývať oddelene. On keď zdedí časť bytu ho predá a kúpi si niečo menšie ak mu na to vôbec vyjde a ty zostaneš vo svojom.

biba_18
18. apr 2026

všetky riešenia nie sú pre teba dobré. ja ani netuším čo čakáš že sa tu ešte dozvieš? 😏
k tebe nie
spoločná hypo nie
k nemu nie
🤷‍♀️ fakt nemyslím že je iné riešenie… už len spoločný podnájom…

aurelia2000
18. apr 2026

Napísala si, ze padol taký návrh, že predáte oba byty, jemu zostane tretina z matkinho... Nikde sa tu nevyjadrujes, čo mienite spraviť s jeho matkou. Či do domova ju dáte? Máte vypočítané, koľko € mesačne jej bude treba doplácať? Ona súhlasí? Jeho súrodenci súhlasia? Alebo si matku zoberiete do novej spoločnej nehnuteľnosti?
Zadala si úlohu a všetky možné riešenia si odmietla. Zostáva len jedno: nechať všetko tak, ako to je.

biba_18
18. apr 2026

@aurelia2000 píše, že keď zomrie…

aurelia2000
18. apr 2026
@biba_18

@aurelia2000 píše, že keď zomrie…

@biba_18 ale to môže byť aj o 10-20 rokov

anonym_48fe84
18. apr 2026

Tak si kup ty vacsi byt ako jeden open space a on nech pride byvat k tebe. Alebo chodtw obaja do spolocneho podnanmu a tvoj byt prenajimaj..prip sa rozid a hladaj bohatsieho on mozno najde taku ktora ma priestor a bude rada, ze jej niekto pomoze🤷

autor
18. apr 2026
@aurelia2000

Napísala si, ze padol taký návrh, že predáte oba byty, jemu zostane tretina z matkinho... Nikde sa tu nevyjadrujes, čo mienite spraviť s jeho matkou. Či do domova ju dáte? Máte vypočítané, koľko € mesačne jej bude treba doplácať? Ona súhlasí? Jeho súrodenci súhlasia? Alebo si matku zoberiete do novej spoločnej nehnuteľnosti?
Zadala si úlohu a všetky možné riešenia si odmietla. Zostáva len jedno: nechať všetko tak, ako to je.

@aurelia2000 pisem, ze toto budeme riesit kym zije? Jeho mama ma 85 rokov a tazku diagnozu, ktora konci smrtou u vacsiny pacientov, Pri naozaj dobrom zdravi, je to max 5 rokov. … predikcia lekarov

anonym_161af9
18. apr 2026
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.

@anonym_autor tak o ex sa stará nadštandardne a ty to máš teraz riesit, keď ostal s holou ritou. Byt si nechaj svoj určite. On v podstate nemá nič, nejaký podiel v prastarom byte, keď ešte mama žije... Riešenie je asi len že nebudete spolu bývať. Nevidím dôvod, prečo by si si ty mala brať hypo, keď si za vodou. Každý nech si nesie sám dôsledky svojich rozhodnutí.

autor
18. apr 2026
@anonym_48fe84

Tak si kup ty vacsi byt ako jeden open space a on nech pride byvat k tebe. Alebo chodtw obaja do spolocneho podnanmu a tvoj byt prenajimaj..prip sa rozid a hladaj bohatsieho on mozno najde taku ktora ma priestor a bude rada, ze jej niekto pomoze🤷

@anonym_48fe84 aktualne mam kde byvat, cize to neriesim. Jedneho dna, ak by sme sa vzali, mozno by som riesila predaj svojho bytu a kupu noveho, ale nie 50/50. Ale vynat byt s BSM a mat realne podiel 2/3 a 1/3 apd. Potrebujem mysliet aj na svoju buducnost, co ked to nevyjde.

katkazatka
18. apr 2026

V tvojom veku by som rátala, že budeš mať viacej rozumu a životných skúsenosti. Aby chlap v jeho veku, ktorý býva s matkou nemal aspoň jednoizbový byt v zálohe, je pre mňa minimálne zvláštne. Hlavne vtedy, keď nemá deti a teda výdavky mal minimálne. V živote by som neplánovala predať byt a už vôbec by som neplánovala spoločné majetky v tvojom veku s chlapom, ktorého poznám IBA jeden a pol roka. Ešte si s ním nikdy ani nežila a ani nevieš, čo ťa o päť rokov čaká. Absolútne by som nemala chuť v 55 rokoch sa potom naťahovať o trojizbový byt a viest sudne spory. Chlapík hneď teraz nech začne vybavovať hypotéku. Má niečo nasporené + keď zomrie mama, môže doplatiť zvyšok hypotéky a bude mať vlastné bývanie. Tým jeho rozprávkam o zlej ex never. V tvojom veku už by si mohol mať viac rozumu. Ja ak by som mala zostať v tvojom veku sama, tak sa s chlapom návštevujem a občasne spolu prespávame v jednom, alebo v druhom byte. Určite by som si nikoho k sebe nesťahovala.