icon

Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?

18. apr 2026

Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?

Strana
z5
anonym_14a84e
18. apr 2026

@anonym_autor ahoj, nezosťahovala by som sa , ostala by som vo svojom a stretávala sa.

anonym_e4de84
18. apr 2026

Kupte si spolocny byt napoly, este vam daju hypo v pohode, vsak ste dvaja Keby nieco, predate. Ale svoj byt si nechaj. Mali sme podobnu situaciu.

anonym_1e98d9
18. apr 2026

@anonym_autor svoj byt určite nepredávaj. Takú chybu nesprav.

anonym_5db3dd
18. apr 2026

A keby si si ty teraz kupila vacsi byt s balkonom? Alebo by chodil fajcit von ako ini.. On sam si teraz byt kupit nevie? Este ste spolu a kratko a ani ste spolu nebyvali, spolocny byt by som zatial nekupovala

autor
18. apr 2026
@anonym_5db3dd

A keby si si ty teraz kupila vacsi byt s balkonom? Alebo by chodil fajcit von ako ini.. On sam si teraz byt kupit nevie? Este ste spolu a kratko a ani ste spolu nebyvali, spolocny byt by som zatial nekupovala

@anonym_5db3dd teraz byva doma s mamou. A ja mam kde byvat, nemam preco kupovat vacsi byt s balkonom momentalne. Hypo si uz nechcem brat.

anonym_f98b88
18. apr 2026

s takýmto polobezdomovcom by som ani nebola.

rachel36a
18. apr 2026

Nikdy by som sa nedala vlastného bytu...a veľmi by som zvažovala spoločný život...lebo teda v 45 rokoch ak chlap nemá vlastne bývanie, ani žiadne úspory, tak to nebude boh via aká partia...ved nech si vezme hypotéku on a vyplatí súrodencov...tvoj byt prenajmite

zmrzlinka2021
18. apr 2026

@anonym_autor

Neviem prečo sa tak bojíš hypotéky.

Ja by som vôbec nemala s ňou problém, išli by sme do toho s manželom spoločne, kúpili si byt a svoj za slobodna by som prenajala.

A budete fungovať aj finančne spoločne.

zmrzlinka2021
18. apr 2026
@rachel36a

Nikdy by som sa nedala vlastného bytu...a veľmi by som zvažovala spoločný život...lebo teda v 45 rokoch ak chlap nemá vlastne bývanie, ani žiadne úspory, tak to nebude boh via aká partia...ved nech si vezme hypotéku on a vyplatí súrodencov...tvoj byt prenajmite

@rachel36a nepoznáš jeho príbeh...

rachel36a
18. apr 2026
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021
Je jedno aký má príbeh, snáď aj keď bol ženatý tak niekde bývali a niečo nešetrili...ak nie, tak moc zodpovedný nebude

zmrzlinka2021
18. apr 2026
@rachel36a

@zmrzlinka2021
Je jedno aký má príbeh, snáď aj keď bol ženatý tak niekde bývali a niečo nešetrili...ak nie, tak moc zodpovedný nebude

@rachel36a a možno nechal byť manzelke a detom

autor
18. apr 2026
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.

rachel36a
18. apr 2026
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 prepáč, ale môžem mať svoj nazor...pre mňa je taky človek nezodpovedný...mohol si našetriť aj počas manželstva, aj po rozvode

autor
18. apr 2026
@rachel36a

@zmrzlinka2021 prepáč, ale môžem mať svoj nazor...pre mňa je taky človek nezodpovedný...mohol si našetriť aj počas manželstva, aj po rozvode

@rachel36a mohol, keby mohol. Nie každý môže a je mu dopriate mať pevné zdravie. Lebo ani sa nenazdáš, ako môžeš o neho prísť.

rachel36a
18. apr 2026
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.

@anonym_autor a ako to inak chceš riešiť? Peniaze nemá, hypotéku nechcete, súrodencov bude musieť vyplatit..tak len šetriť aby ich vyplatit mohol, a keďže nič nemá, tak sa hypotéke nevyhne...

autor
18. apr 2026
@rachel36a

@anonym_autor a ako to inak chceš riešiť? Peniaze nemá, hypotéku nechcete, súrodencov bude musieť vyplatit..tak len šetriť aby ich vyplatit mohol, a keďže nič nemá, tak sa hypotéke nevyhne...

@rachel36a ale jemu hypo nedajú, nemyslím si. O to ide. A ja si na seba už hypo nezoberiem. Keby som to vedela ako riešiť, nepýtam sa tu na MK.

tenerifka
18. apr 2026

Ja by som nic teraz neriesila, casom uvidis, ved jeho mama stale zije a vy sa este mozete rozist

rachel36a
18. apr 2026
@anonym_autor

@rachel36a ale jemu hypo nedajú, nemyslím si. O to ide. A ja si na seba už hypo nezoberiem. Keby som to vedela ako riešiť, nepýtam sa tu na MK.

@anonym_autor tak načo ti je taky muz? To vies ty.
Ale tak ked nič nemá, byt predaj, vyplati súrodencov a pôjde k tebe...bud prestane fajčiť ( na to peniaze ma) alebo bude chodiť fajčiť von...nemáš iné riesenie

anonym_844de8
18. apr 2026

@anonym_autor máš dosť rokov na to, aby si rozmýšľala a myslela už len na seba. Je pekné, ak máš niekoho, s kým ti je dobre. Aj spolu bývať, ale len každý s vlastným majetkom. Predpokladám, že svadbu už nechcete. Takže ani nič vás nebude zväzovať keď sa nedajbože rozídete. Ja by som to spravila tak, že buď by som ho vzala k sebe, normálne s nájomnou zmluvou, ako spolubyvajuceho, musel by prispievať a hocikedy s ním môžem ukončiť zmluvu a vypratať ho. Alebo prenájmeš svoj byt a pôjdete spolu so nejakého podnájmu, neviem, však, či by to bolo finančne výhodné.
Ale to všetko má ešte čas. Kým chce byť pri mame, ktorá ešte žije.

autor
18. apr 2026
@rachel36a

@anonym_autor tak načo ti je taky muz? To vies ty.
Ale tak ked nič nemá, byt predaj, vyplati súrodencov a pôjde k tebe...bud prestane fajčiť ( na to peniaze ma) alebo bude chodiť fajčiť von...nemáš iné riesenie

@rachel36a lebo ho mám rada? Lebo mi je s ním dobre? Lebo ho milujem? Nie každá žena je s mužom kvôli tomu, aby sa o mňa postaral. Ja som samostatná žena, postarám sa sama o seba. Niekedy sa tomu hovorí láska.

lizatko1009
18. apr 2026

prepáč, ale budem uprimna... od 45 rocneho cakam, ze ma aspon svoj aj ked mozno na hypo jednoizbak... ty máš svoj a tento do placu nedavaj a dostan rozum

terezia74
18. apr 2026

@anonym_autor na čo ti je taký muž? Bez peňazí, bez bývania, jedine + je to, že opatruje matku a nedal ju do starobinca, ale perspektívnu budúcnosť v ňom nehladaj

anonym_48fe84
18. apr 2026

Normalne byvajte u teba a fajcit nech chodi pred bytovku kopec ludi tak stretavam ze fajcia von. Ak chcete byt spolu hypo v 50tke no neviem to by som tiez do toho nesla, mozno este ak podedi nejaku cast tak kupit vacsi byt a tvoj predat a doplatit z jeho dedicstva

alebo mozes byt este sama, mozno si on najde casom nejaku rozvedenu s domom a bude mat vystarane a snad aj ty casom nejakeho najdes s bytom

autor
18. apr 2026
@anonym_48fe84

Normalne byvajte u teba a fajcit nech chodi pred bytovku kopec ludi tak stretavam ze fajcia von. Ak chcete byt spolu hypo v 50tke no neviem to by som tiez do toho nesla, mozno este ak podedi nejaku cast tak kupit vacsi byt a tvoj predat a doplatit z jeho dedicstva

alebo mozes byt este sama, mozno si on najde casom nejaku rozvedenu s domom a bude mat vystarane a snad aj ty casom nejakeho najdes s bytom

@anonym_48fe84 cize ja dam 200k on da 70k?

anonym_48fe84
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_48fe84 cize ja dam 200k on da 70k?

@anonym_autor napriklad ved ked sa lubite tak hadam sa tak kalkulovat az neda ci? Z nejakeho dovodu si sama mozno kalkulativna povaha

oceanahory
18. apr 2026
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 Deti nema...takze jedine, ak vsetko nechal byvalej manzelke, co sa mi nechce verit.

anonym_48fe84
18. apr 2026

Inak moja kamoska v 48 si nasla slobodneho, ktory sa staral o rodicov, ju stretol az ked rodicia sa mu pominuli a siel normalne byvat ku kamoske do domu, tiez kazda jej znama gulala ocami ze chlap nema nasetrene a hned ho odpisovali no ona je taka dobra dusa a veru su spolu uz 10 rokov a lepsieho chlapa som veru nevidela a ona prekvita . Takze neda sa vsetko hned tak odpisat ako 90 per zien tu 🙂

danica2711
18. apr 2026

@anonym_autor myslím, že by bolo najlepšie, keby ste ostali každý vo svojom. Teda, ty vo svojom a on nech si to svoje po smrti matky a vysporiadaní so súrodencami nejako porieši. Láska neznamená, že bezpodmienečne musíte byť spolu 24/7

autor
18. apr 2026
@anonym_48fe84

Inak moja kamoska v 48 si nasla slobodneho, ktory sa staral o rodicov, ju stretol az ked rodicia sa mu pominuli a siel normalne byvat ku kamoske do domu, tiez kazda jej znama gulala ocami ze chlap nema nasetrene a hned ho odpisovali no ona je taka dobra dusa a veru su spolu uz 10 rokov a lepsieho chlapa som veru nevidela a ona prekvita . Takze neda sa vsetko hned tak odpisat ako 90 per zien tu 🙂

@anonym_48fe84 on je velmi dobra dusa, naozaj super clovek, len nemal v zivote stastie a doplatil na niekolko veci. Jednou z tychto veci bola exmanzelka. A druhou zila vlastna nepozornost, unava a nasledne uraz a ID.

oceanahory
18. apr 2026

A naco to silit pri takychto podmienkach? Ja ak by som v tomto veku este bola slobodna, uz s nejakym zazemim a vlastnym zivotom, tak by som sa nehrnula do ziadneho spolocneho byvania s muzom, ktory na to jednoducho nema potencial. Ved ak vam je dobre, tak randite, stretavajte sa, kazdy majte svoje...zbytocne to idete komplikovat spolocnym byvanim, ked tvoj partner na to nema predpoklady.

Strana
z5