Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?
Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?
Kupte si spolocny byt napoly, este vam daju hypo v pohode, vsak ste dvaja Keby nieco, predate. Ale svoj byt si nechaj. Mali sme podobnu situaciu.
@anonym_autor svoj byt určite nepredávaj. Takú chybu nesprav.
A keby si si ty teraz kupila vacsi byt s balkonom? Alebo by chodil fajcit von ako ini.. On sam si teraz byt kupit nevie? Este ste spolu a kratko a ani ste spolu nebyvali, spolocny byt by som zatial nekupovala
A keby si si ty teraz kupila vacsi byt s balkonom? Alebo by chodil fajcit von ako ini.. On sam si teraz byt kupit nevie? Este ste spolu a kratko a ani ste spolu nebyvali, spolocny byt by som zatial nekupovala
@anonym_5db3dd teraz byva doma s mamou. A ja mam kde byvat, nemam preco kupovat vacsi byt s balkonom momentalne. Hypo si uz nechcem brat.
s takýmto polobezdomovcom by som ani nebola.
Nikdy by som sa nedala vlastného bytu...a veľmi by som zvažovala spoločný život...lebo teda v 45 rokoch ak chlap nemá vlastne bývanie, ani žiadne úspory, tak to nebude boh via aká partia...ved nech si vezme hypotéku on a vyplatí súrodencov...tvoj byt prenajmite
@anonym_autor
Neviem prečo sa tak bojíš hypotéky.
Ja by som vôbec nemala s ňou problém, išli by sme do toho s manželom spoločne, kúpili si byt a svoj za slobodna by som prenajala.
A budete fungovať aj finančne spoločne.
Nikdy by som sa nedala vlastného bytu...a veľmi by som zvažovala spoločný život...lebo teda v 45 rokoch ak chlap nemá vlastne bývanie, ani žiadne úspory, tak to nebude boh via aká partia...ved nech si vezme hypotéku on a vyplatí súrodencov...tvoj byt prenajmite
@rachel36a nepoznáš jeho príbeh...
@zmrzlinka2021
Je jedno aký má príbeh, snáď aj keď bol ženatý tak niekde bývali a niečo nešetrili...ak nie, tak moc zodpovedný nebude
@zmrzlinka2021
Je jedno aký má príbeh, snáď aj keď bol ženatý tak niekde bývali a niečo nešetrili...ak nie, tak moc zodpovedný nebude
@rachel36a a možno nechal byť manzelke a detom
@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.
@zmrzlinka2021 prepáč, ale môžem mať svoj nazor...pre mňa je taky človek nezodpovedný...mohol si našetriť aj počas manželstva, aj po rozvode
@zmrzlinka2021 prepáč, ale môžem mať svoj nazor...pre mňa je taky človek nezodpovedný...mohol si našetriť aj počas manželstva, aj po rozvode
@rachel36a mohol, keby mohol. Nie každý môže a je mu dopriate mať pevné zdravie. Lebo ani sa nenazdáš, ako môžeš o neho prísť.
@zmrzlinka2021 presne tak, nepozná jeho príbeh a ja viem, prečo je tam, kde je a že sa o svoju ex staral nadštandardne.. ale hold, život mieni a pán Boh mení.
@anonym_autor a ako to inak chceš riešiť? Peniaze nemá, hypotéku nechcete, súrodencov bude musieť vyplatit..tak len šetriť aby ich vyplatit mohol, a keďže nič nemá, tak sa hypotéke nevyhne...
@anonym_autor a ako to inak chceš riešiť? Peniaze nemá, hypotéku nechcete, súrodencov bude musieť vyplatit..tak len šetriť aby ich vyplatit mohol, a keďže nič nemá, tak sa hypotéke nevyhne...
@rachel36a ale jemu hypo nedajú, nemyslím si. O to ide. A ja si na seba už hypo nezoberiem. Keby som to vedela ako riešiť, nepýtam sa tu na MK.
Ja by som nic teraz neriesila, casom uvidis, ved jeho mama stale zije a vy sa este mozete rozist
@rachel36a ale jemu hypo nedajú, nemyslím si. O to ide. A ja si na seba už hypo nezoberiem. Keby som to vedela ako riešiť, nepýtam sa tu na MK.
@anonym_autor tak načo ti je taky muz? To vies ty.
Ale tak ked nič nemá, byt predaj, vyplati súrodencov a pôjde k tebe...bud prestane fajčiť ( na to peniaze ma) alebo bude chodiť fajčiť von...nemáš iné riesenie
@anonym_autor máš dosť rokov na to, aby si rozmýšľala a myslela už len na seba. Je pekné, ak máš niekoho, s kým ti je dobre. Aj spolu bývať, ale len každý s vlastným majetkom. Predpokladám, že svadbu už nechcete. Takže ani nič vás nebude zväzovať keď sa nedajbože rozídete. Ja by som to spravila tak, že buď by som ho vzala k sebe, normálne s nájomnou zmluvou, ako spolubyvajuceho, musel by prispievať a hocikedy s ním môžem ukončiť zmluvu a vypratať ho. Alebo prenájmeš svoj byt a pôjdete spolu so nejakého podnájmu, neviem, však, či by to bolo finančne výhodné.
Ale to všetko má ešte čas. Kým chce byť pri mame, ktorá ešte žije.
@anonym_autor tak načo ti je taky muz? To vies ty.
Ale tak ked nič nemá, byt predaj, vyplati súrodencov a pôjde k tebe...bud prestane fajčiť ( na to peniaze ma) alebo bude chodiť fajčiť von...nemáš iné riesenie
@rachel36a lebo ho mám rada? Lebo mi je s ním dobre? Lebo ho milujem? Nie každá žena je s mužom kvôli tomu, aby sa o mňa postaral. Ja som samostatná žena, postarám sa sama o seba. Niekedy sa tomu hovorí láska.
prepáč, ale budem uprimna... od 45 rocneho cakam, ze ma aspon svoj aj ked mozno na hypo jednoizbak... ty máš svoj a tento do placu nedavaj a dostan rozum
@anonym_autor na čo ti je taký muž? Bez peňazí, bez bývania, jedine + je to, že opatruje matku a nedal ju do starobinca, ale perspektívnu budúcnosť v ňom nehladaj
Normalne byvajte u teba a fajcit nech chodi pred bytovku kopec ludi tak stretavam ze fajcia von. Ak chcete byt spolu hypo v 50tke no neviem to by som tiez do toho nesla, mozno este ak podedi nejaku cast tak kupit vacsi byt a tvoj predat a doplatit z jeho dedicstva
alebo mozes byt este sama, mozno si on najde casom nejaku rozvedenu s domom a bude mat vystarane a snad aj ty casom nejakeho najdes s bytom
Normalne byvajte u teba a fajcit nech chodi pred bytovku kopec ludi tak stretavam ze fajcia von. Ak chcete byt spolu hypo v 50tke no neviem to by som tiez do toho nesla, mozno este ak podedi nejaku cast tak kupit vacsi byt a tvoj predat a doplatit z jeho dedicstva
alebo mozes byt este sama, mozno si on najde casom nejaku rozvedenu s domom a bude mat vystarane a snad aj ty casom nejakeho najdes s bytom
@anonym_48fe84 cize ja dam 200k on da 70k?
@anonym_48fe84 cize ja dam 200k on da 70k?
@anonym_autor napriklad ved ked sa lubite tak hadam sa tak kalkulovat az neda ci? Z nejakeho dovodu si sama mozno kalkulativna povaha
@zmrzlinka2021 Deti nema...takze jedine, ak vsetko nechal byvalej manzelke, co sa mi nechce verit.
Inak moja kamoska v 48 si nasla slobodneho, ktory sa staral o rodicov, ju stretol az ked rodicia sa mu pominuli a siel normalne byvat ku kamoske do domu, tiez kazda jej znama gulala ocami ze chlap nema nasetrene a hned ho odpisovali no ona je taka dobra dusa a veru su spolu uz 10 rokov a lepsieho chlapa som veru nevidela a ona prekvita . Takze neda sa vsetko hned tak odpisat ako 90 per zien tu 🙂
@anonym_autor myslím, že by bolo najlepšie, keby ste ostali každý vo svojom. Teda, ty vo svojom a on nech si to svoje po smrti matky a vysporiadaní so súrodencami nejako porieši. Láska neznamená, že bezpodmienečne musíte byť spolu 24/7
Inak moja kamoska v 48 si nasla slobodneho, ktory sa staral o rodicov, ju stretol az ked rodicia sa mu pominuli a siel normalne byvat ku kamoske do domu, tiez kazda jej znama gulala ocami ze chlap nema nasetrene a hned ho odpisovali no ona je taka dobra dusa a veru su spolu uz 10 rokov a lepsieho chlapa som veru nevidela a ona prekvita . Takze neda sa vsetko hned tak odpisat ako 90 per zien tu 🙂
@anonym_48fe84 on je velmi dobra dusa, naozaj super clovek, len nemal v zivote stastie a doplatil na niekolko veci. Jednou z tychto veci bola exmanzelka. A druhou zila vlastna nepozornost, unava a nasledne uraz a ID.
A naco to silit pri takychto podmienkach? Ja ak by som v tomto veku este bola slobodna, uz s nejakym zazemim a vlastnym zivotom, tak by som sa nehrnula do ziadneho spolocneho byvania s muzom, ktory na to jednoducho nema potencial. Ved ak vam je dobre, tak randite, stretavajte sa, kazdy majte svoje...zbytocne to idete komplikovat spolocnym byvanim, ked tvoj partner na to nema predpoklady.

@anonym_autor ahoj, nezosťahovala by som sa , ostala by som vo svojom a stretávala sa.