Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?
Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?
@anonym_5db3dd teraz byva doma s mamou. A ja mam kde byvat, nemam preco kupovat vacsi byt s balkonom momentalne. Hypo si uz nechcem brat.
@anonym_autor To je na zamyslenie,ze 45 rocny bezdetny chlap nema uspory???
@anonym_autor To je na zamyslenie,ze 45 rocny bezdetny chlap nema uspory???
@marca12 úspory si už našiel. 😉
Kde býval pred 3 rokmi? Čo to znamená, že sa nadštandardne postaral o svoju ex? A prečo to robil, keď nemali deti? A áno, 45-rocny bezdetný bezdomovec, ktorý má smiešnych 40000€ a nevie prestať fajčiť, je fakt výhra v lotérii, popravde.
A vy sa chystate na nejaku svadbu? Chces aby jeho deti potom defili vas buduci byt ci co?
Vsak bud budete byvat u teba slebo si pokde do nejakeho podnajmu ked sa rodicovsky byt preda... ja by som sa v takom veku zariadena do ziadnej spolocnej hypoteky nehrnula len preto, ze "mlady pan" pitrebuje ku svojej cigaťrete balkon.
Tak pojde dole alebo si doma nezapali. Podakuje sa mu zdravie aj penazenka.
Este spolu ani realne nezijete, vobec nevies ake to bude ked uz budete ozaj len vy dvaja
A vy sa chystate na nejaku svadbu? Chces aby jeho deti potom defili vas buduci byt ci co?
Vsak bud budete byvat u teba slebo si pokde do nejakeho podnajmu ked sa rodicovsky byt preda... ja by som sa v takom veku zariadena do ziadnej spolocnej hypoteky nehrnula len preto, ze "mlady pan" pitrebuje ku svojej cigaťrete balkon.
Tak pojde dole alebo si doma nezapali. Podakuje sa mu zdravie aj penazenka.
Este spolu ani realne nezijete, vobec nevies ake to bude ked uz budete ozaj len vy dvaja
@kitycat ano, riesime svadbu a je to pre nas tema. Deti nemame. Cize je to v poriadku. Jeho rodina je mi blizsia, jeho sestra je ako moja sestra, cize ak by dedili po mne ich deti, som s tym ok.
@anonym_autor dievca zlate brzdi, svadbu riesis a byvat nemas kde
@eeffka vztah spolu mame rok a pol, pozname sa 35 rokov, velmi dobre. Aj s jeho rodinou, surodencami apd. Aj nasi rodicia sa poznaju (poznali). Toto nie je niekto, koho nepoznam.
@rachel36a a možno nechal byť manzelke a detom
@zmrzlinka2021 v druhom riadku autorka uvadza, ze chlap deti nema. Chcem vidiet toho geroja, co necha svoj byt exmanzelke.
@anonym_autor co robil 45 rocny bezdetny chlap 25 rokov pracovneho zivota, ze si nedokazal zabezpecit ani garsonku. Choroba mu branila zabezpecit sa? Aka je to choroba, ktora mu brani pracovat, ale fajcit moze. Ty mas svoje byvanie, nech si lame hlavu on, kde budete zit, ak s tebou chce zit. Pre mna nepouzitelny kus, hned by som ho pustila do obehu.
@zmrzlinka2021 v druhom riadku autorka uvadza, ze chlap deti nema. Chcem vidiet toho geroja, co necha svoj byt exmanzelke.
@anonym_333c05 presne to mi napadlo. Viem pochopit, ked chlap zabezpeci po rozvode svoje deti s ich matkou pripadne, ale len ex?! To tvrdi on, ci su na to aj nejake dokazy..? Je to typicka vyhovorka, ze ex ma oskubala. Poznam takych, co ziju v podnajme a toto tvrdia.
@eeffka vztah spolu mame rok a pol, pozname sa 35 rokov, velmi dobre. Aj s jeho rodinou, surodencami apd. Aj nasi rodicia sa poznaju (poznali). Toto nie je niekto, koho nepoznam.
@anonym_autor ja sa spytam takto: ako by si to riesila ak by si zistila, ze si tehotna? nebola by si jedina na svete, ktora v 45 porodila svoje 1.dieta. zeny ti tu dali viacero navrhov, nic sa ti nepaci. ak sa mate tak velmi radi ako pises, tak aj 1-izbovy byt so samostatnou kuchynou sa da dispozicne zariadit tak aby tam 2 mohli byvat. kopa rodin tak dnes zije dokonca aj s detmi. netvrdim, ze je to super ale ked inak sa neda. a pan nech ti prispieva na najomne a chod domacnosti. o byte po mame ani neuvazuj teraz ze co s nim bude, na vyplatenie surodencov mat nebude, to co ziska jeho predajom v dedicstve za niekolko rokov, mozte pouzit na nakup spolocnej nehnutelnosti a svoj byt das do prenajmu. pokial ma len ID, si pripravena na to vsetko financne tahat sama?
@anonym_autor tak načo ti je taky muz? To vies ty.
Ale tak ked nič nemá, byt predaj, vyplati súrodencov a pôjde k tebe...bud prestane fajčiť ( na to peniaze ma) alebo bude chodiť fajčiť von...nemáš iné riesenie
@rachel36a ty mas muza iba na to, aby si z neho cicala prachy? A muz ma mat zenu na co?
No ja neviem ženy, to už je aké zúfalé zavesiť si na krk starého 45 ročného chlapa ktorý kebyže ho matka vyhodí je bezdomovec
To čo prosím tá robil doteraz? S tými bachorkami, že všetko nechal ex neverím.
Nema deti, akože nechápem či všetko prehýril alebo je tak finančne negramotný, nezodpovedný.Este nevieš čo bude o mesiac.Naco tieto úvahy čoby bolo keby… jeho mama ešte môže prežiť aj jeho, stačí jeden úraz .Na tvojim mieste nejdem s ním do žiadnych záväzkov, stretávam sa s ním a potom ísť do svojho keď teda ho tak miluješ .U mňa a asi väčšiny žien by teda šancu nemal.Este aby ti tento typek nenarobil problémy a v 55 ke si budeš búchať hlavu kde si mala rozum
Môžte ísť spolu do prenájmu, svoj byt prenajmes , budete platiť prenájom a budete spokojni obaja bez hypoteky, aj švagor žije v prenajatom a svoj prenajíma a mala som aj kolegu čo žil v prenajatom a svoj prenajímal. Takto nebudeš musieť riešiť žeby si brala hypo a kebyže sa niečo stane, vrátiš sa do svojho
@anonym_autor nech mu mama predá byt. On vezme hypo + 40tis úspory, vyplatí súrodencov a má svoje bývanie. Keď mama zomrie, nasťahuješ sa k nemu, prerobíte si ho. Svoj byt prenajmeš. Budeš mu prispievať na ten jeho alebo tam budeš zadarmo a si budete deliť zisk z tvojho prenájmu. Alebo predáte oba byty a kúpite si niečo spolu.
Môžte ísť spolu do prenájmu, svoj byt prenajmes , budete platiť prenájom a budete spokojni obaja bez hypoteky, aj švagor žije v prenajatom a svoj prenajíma a mala som aj kolegu čo žil v prenajatom a svoj prenajímal. Takto nebudeš musieť riešiť žeby si brala hypo a kebyže sa niečo stane, vrátiš sa do svojho
@anonym_c07e54 áno, toto vnímam ako riešenie. Ja budem mať niečo z prenájmu svojho bytu. Pre mňa je toto asi východisko.
@anonym_autor nech mu mama predá byt. On vezme hypo + 40tis úspory, vyplatí súrodencov a má svoje bývanie. Keď mama zomrie, nasťahuješ sa k nemu, prerobíte si ho. Svoj byt prenajmeš. Budeš mu prispievať na ten jeho alebo tam budeš zadarmo a si budete deliť zisk z tvojho prenájmu. Alebo predáte oba byty a kúpite si niečo spolu.
@anonym_f00010 písala, že jemu hypo nedajú. Ešte je otázka, či chlapík robí alebo je na opatrovateľskom.
Ty vlastne ideš riešiť jeho bývanie nie vaše … čo on sám urobi po smrti matky keď nemá peniaze, nemá byt a nechce/nemoze hypo ?! Pôjde na ulicu?
Ty vlastne ideš riešiť jeho bývanie nie vaše … čo on sám urobi po smrti matky keď nemá peniaze, nemá byt a nechce/nemoze hypo ?! Pôjde na ulicu?
@anonym_5e9f6d ja riešim situáciu, keď budeme spolu. Nie keď budeme od seba. Rovnako sa nemiešam do jeho vecí, do jeho rodiny a do ich rozhodnutí. A nebudem tu písať o jeho živote s ex. To je jeho vec a ja nemám žiadne právo to tu vyťahovať.
@anonym_5e9f6d ja riešim situáciu, keď budeme spolu. Nie keď budeme od seba. Rovnako sa nemiešam do jeho vecí, do jeho rodiny a do ich rozhodnutí. A nebudem tu písať o jeho živote s ex. To je jeho vec a ja nemám žiadne právo to tu vyťahovať.
@anonym_autor Ty nie si tá, ktorá má problém. Aké riešenie vymyslel on?
@anonym_autor Ty nie si tá, ktorá má problém. Aké riešenie vymyslel on?
@anonym_f00010 o tom som písala vyššie. Stačí čítať.
@anonym_autor
Čiže...
Partner:
- ušetrených 40K
- v budúcnosti z dedičska cca 60K (180K: 3 dediči)
- spolu predpoklad 100K
- každodenná starostlivosť o rodiča, teda spoločné bývanie i dedičstvo súčasne
- vlastné deti
Autorka:
- vlastný byt prerobený/prispôsobený byt za 200K (za 200K byt pre 1 osobu bez balkonu - potencionálny predaj bude veľmi "zaujímavý" 🤔)
- spoločné bývanie v jej byte nereálne
- bez detí
Plánujete spoločné bývanie
Obaja hypo zamietate
Plánujete spolu svadbu
Do manželstva by ste išli každý s vlastným kapitálom ty 200K + On 100K= 300K na kúpu spoločnej nehnuteľnosti
Všetko sa dá...
Povedzme si však i "B", pretože realita...
Ak si spoločne ako manželia kúpite byt v pomere a vynadr z BSM keďže vlastné investicie z pred manželstva a..
... rozídete sa (doteraz nemáte vyskúšané spolubývanie), kým byt predáte budete obaja trpieť + otázka čo on sám na ID so 100K z predaja 🤔
... píšeš, že je na ID, nezabúdaj že príjmi oboch v manželstve sú spoločné - pri rozvode ťa to zabolí
... partner má deti z ex manželstva, nezabudni, že ak by sa mu dačo stalo, na jeho podiel vo "vašom" byte 1/3 budú mať právo jeho deti. Počítaj s tým, že im budeš musieť podiel vyplatiť alebo byt predať. Teraz je to ok, riešit to v 60tich, 70tich rokoch na "stare kolená"... 🤔.
Láska je krásna v každom veku a je super, keď sa ti podarilo stretnúť spriaznenú dušu 😉.
Nech urobíš akékoľvek rozhodnutie v živote v prvom rade buď troška "sviňa" a mysli na seba. Partner bol, je a bude vždy cudzí človek - nech je terajšia situácia akákoľvek. Ako ti tu radili vyššie, nikdy nepredávaj svoju vlastnú strechu nad hlavou. Nech sa v živote stane čokoľvek, vždy sa budeš môcť vrátiť niekam, kde budeš v "bezpečí" odkiaľ ťa nikto nemôže "vyhnať, vyhodiť".
Láska je krásna, ty tu však dávaš nepomerne veľa a ťaháš za kratší koniec.
Najlepšie riešenie, kúpa spoločnej nehnuteľnosti 50/50, ale i splátky 50/50... hoc túto variantu zamietaš 😕
... hlavne sa poraď s právnikom ☝️. Veľa ľudí sa z lásky, dobrosrdečnosti dostali na "ulicu".
Dnes sa ľudia milujú, zajtra si nevedia prísť na meno, pretože niekto nechal omrvinku na stole, nezapol umývačku, nekúpil kvet na narodeniny, muž stratil chuť na sex alebo sa mu nepostaví... viď tu témy každodenné na koníkovi... 😕🤷
@anonym_autor ja si myslim, ze v tomto veku by do vztahu uz naozaj mohol kazdy nieco priniest. Proste uz to nie je uplne o tom, ze bezhlava laska a ideme nieco v zivote dokazat spolu od nuly ako ked ma clovek 20🙈
Ty mas svoje byvanie bez hypoteky, on nema nic a byva s mamou, kt realne moze zit este xy rokov. Ja neviem no nehovorim, ze sa mas s nim hned rozist ale skor by som sa iba stretavala a neriesila buducnost kym realne nebude na stole to, ze on ma tiez k dispozicii nejake peniaze /nehnutelnost a idete sa bavit co a ako 🤷🏼♀️
Mna uplne odpudzuje 45 rocny chlap, kt byva s mamou a este aj v rozpadnutim byte bez murovaneho jadra. Pre mna je to obraz jedneho mamanka bez ambicii a nejakeho ciela v zivote. Keby mal 30, tak dajme tomu. Za tie roky co usetril na byvani s mamou si nebol schopny nasetrit ani na potencialne vyplatenie surodencov.
@anonym_autor
Čiže...
Partner:
- ušetrených 40K
- spolu predpoklad 100K
- vlastné deti
Autorka:
- vlastný byt prerobený/prispôsobený byt za 200K (za 200K byt pre 1 osobu bez balkonu - potencionálny predaj bude veľmi "zaujímavý" 🤔)
- bez detí
Obaja hypo zamietate
Plánujete spolu svadbu
Do manželstva by ste išli každý s vlastným kapitálom ty 200K + On 100K= 300K na kúpu spoločnej nehnuteľnosti
Všetko sa dá...
Ak si spoločne ako manželia kúpite byt v pomere a vynadr z BSM keďže vlastné investicie z pred manželstva a..
... rozídete sa (doteraz nemáte vyskúšané spolubývanie), kým byt predáte budete obaja trpieť + otázka čo on sám na ID so 100K z predaja 🤔
... píšeš, že je na ID, nezabúdaj že príjmi oboch v manželstve sú spoločné - pri rozvode ťa to zabolí
... partner má deti z ex manželstva, nezabudni, že ak by sa mu dačo stalo, na jeho podiel vo "vašom" byte 1/3 budú mať právo jeho deti. Počítaj s tým, že im budeš musieť podiel vyplatiť alebo byt predať. Teraz je to ok, riešit to v 60tich, 70tich rokoch na "stare kolená"... 🤔.
Láska je krásna v každom veku a je super, keď sa ti podarilo stretnúť spriaznenú dušu 😉.
Nech urobíš akékoľvek rozhodnutie v živote v prvom rade buď troška "sviňa" a mysli na seba. Partner bol, je a bude vždy cudzí človek - nech je terajšia situácia akákoľvek. Ako ti tu radili vyššie, nikdy nepredávaj svoju vlastnú strechu nad hlavou. Nech sa v živote stane čokoľvek, vždy sa budeš môcť vrátiť niekam, kde budeš v "bezpečí" odkiaľ ťa nikto nemôže "vyhnať, vyhodiť".
Najlepšie riešenie, kúpa spoločnej nehnuteľnosti 50/50, ale i splátky 50/50... hoc túto variantu zamietaš 😕
... hlavne sa poraď s právnikom ☝️. Veľa ľudí sa z lásky, dobrosrdečnosti dostali na "ulicu".
Dnes sa ľudia milujú, zajtra si nevedia prísť na meno, pretože niekto nechal omrvinku na stole, nezapol umývačku, nekúpil kvet na narodeniny, muž stratil chuť na sex alebo sa mu nepostaví... viď tu témy každodenné na koníkovi... 😕🤷
@michal_dr Hneď v druhom riadku sa píše, že nemá deti.
@anonym_autor ja si myslim, ze v tomto veku by do vztahu uz naozaj mohol kazdy nieco priniest. Proste uz to nie je uplne o tom, ze bezhlava laska a ideme nieco v zivote dokazat spolu od nuly ako ked ma clovek 20🙈
Ty mas svoje byvanie bez hypoteky, on nema nic a byva s mamou, kt realne moze zit este xy rokov. Ja neviem no nehovorim, ze sa mas s nim hned rozist ale skor by som sa iba stretavala a neriesila buducnost kym realne nebude na stole to, ze on ma tiez k dispozicii nejake peniaze /nehnutelnost a idete sa bavit co a ako 🤷🏼♀️
Mna uplne odpudzuje 45 rocny chlap, kt byva s mamou a este aj v rozpadnutim byte bez murovaneho jadra. Pre mna je to obraz jedneho mamanka bez ambicii a nejakeho ciela v zivote. Keby mal 30, tak dajme tomu. Za tie roky co usetril na byvani s mamou si nebol schopny nasetrit ani na potencialne vyplatenie surodencov.
@milanemila máme spoločnú minulosť, veľmi intenzívnu a silnú. Čiže ten náš vzťah je trochu iný. My sa už poznáme ako manželia po 35 rokoch. Spolužiaci na ZŠ, na SŠ, spolu sme roky tancovali, trénovali, chodili sme spolu dávno, potom sme sa rozišli, ale ostali sme v kontakte... rodiny sa poznajú. Toto je iné, ako keď stretneš v 45tke cudzieho človeka a ste spolu rok a pol.
@anonym_autor
Čiže...
Partner:
- ušetrených 40K
- spolu predpoklad 100K
- vlastné deti
Autorka:
- bez detí
Obaja hypo zamietate
Plánujete spolu svadbu
Všetko sa dá...
@michal_dr podľa opisu má ona nejaký prerobený jednoizbový byt. Keď 3-izbovy má tam u nich hodnotu 180tis, tak ten jej nebude mať 200tis
@michal_dr podľa opisu má ona nejaký prerobený jednoizbový byt. Keď 3-izbovy má tam u nich hodnotu 180tis, tak ten jej nebude mať 200tis
@aurelia2000 nie nemám 1i byt 🙂 Ani dvojizbový. Neprerobený má hodnotu cca. 185k, môj má v aktuálnom stave hodnotu cca 200 - 225k. Keďže mám známych realiťákov.
@anonym_5db3dd teraz byva doma s mamou. A ja mam kde byvat, nemam preco kupovat vacsi byt s balkonom momentalne. Hypo si uz nechcem brat.
@anonym_autor preco sa bojis hypoteky? Mas 45r.
@aurelia2000 nie nemám 1i byt 🙂 Ani dvojizbový. Neprerobený má hodnotu cca. 185k, môj má v aktuálnom stave hodnotu cca 200 - 225k. Keďže mám známych realiťákov.
@anonym_autor tak ako je možné, že tam už nie je miesto pre pána bezdomovca?

v 50tke si brať na krk starého chlapa? a k tomu chudobného? Alebo si ty naivná ,alebo on dobre prešpekulovaný. Prepáč, ale skús rozmýšĺať troška rozumne, nenechávaj sa opantať citmi.
City sú len dočasné.
A potom ešte kto bude dediť keď budete mať akože byt spoločný? Lebo on deti má, ty nie - takže jeho deti? Z jeho strany celkom rozumné, z tvojej úplne nerozumné.